ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σε επικίνδυνα μονοπάτια το ΧΑ | Βαρίδι ο χρησμός της Goldman

Σε κλοιό πιέσεων blue chips αλλά κυρίως τραπεζικές μετοχές. Stress tests και ΑΜΚ, η βασική αιτία της πτώσης

Οι έντονες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αποτελούν αγοραστική ευκαιρία ή μήπως πρόκειται για μέρος ενός νέου πτωτικού κύκλου που θα οδηγήσει το Χ.Α., με πρωταγωνιστές τις τράπεζες, σε επικίνδυνα μονοπάτια και ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα; Αυτά τα ερωτήματα, με αυτή τη μορφή ή με άλλους παραπλήσιους τρόπους απασχόλησαν και απασχολούν ολοένα και εντονότερα τους ανθρώπους της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη και πάλι με τον «κακό της εαυτό». Τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE 25 υποχώρησαν σε όρια που αφενός προκαλούν «υποψίες» αντίδρασης, αλλά αφετέρου τρομάζουν τους ενασχολούμενους για το τι μπορεί να προκύψει εάν αυτά τα όρια διαρραγούν.

Σε κάθε περίπτωση, βασικοί δείκτες (Γ.Δ., «25άρης», Τραπεζικός), blue chips αλλά κυρίως τραπεζικές μετοχές για άλλη μια φορά βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με margin calls να χτυπάνε και διαδικασίες stop loss να ενεργοποιούνται, κατά βάση από μεμονωμένα hedge funds που δεν λειτουργούν κατ’ ανάγκην ως μπλοκ, ούτε στο ίδιο μοτίβο και με τον ίδιο τρόπο που κινούνται οι κάπως πιο… παραδοσιακοί ξένοι επενδυτές σε τραπεζικά και μη χαρτιά.

Το χτύπημα της Goldman Sachs

Και μπορεί κάποιοι αναλυτές να μένουν έκπληκτοι από το μέγεθος της διόρθωσης, καθώς δεν υπάρχουν εκείνες οι μακροοικονομικές ή πολιτικές ειδήσεις απ’ την Ελλάδα που να δικαιολογούν το sell off, ωστόσο, αυτή η υποχώρηση στο Χ.Α. πρέπει να εκληφθεί ως μέρος της γενικότερης τάσης μείωσης του ρίσκου στις διεθνείς αγορές.

Οι προβληματισμοί λοιπόν που δημιουργούνται έχουν εγχώριο χρώμα αλλά και διεθνές περίβλημα. Επιπρόσθετα δε, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει ένα ακόμα γεγονός. Oτι οι διεθνείς οίκοι αρχίζουν να μεταστρέφουν τις εκτιμήσεις τους εν όψει του stress test και των αμφίβολων αποτελεσμάτων που αυτά θα έχουν στις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Από τη μια αναδεικνύουν τον φόβο για την εμφάνιση τυχόν νέων κεφαλαιακών αναγκών, το ύψος των κόκκινων δανείων, το ψαλίδισμα στα επιτοκιακά περιθώρια κ.λπ., και από την άλλη πετάνε σπόντες για τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις κ.λπ.

Και επιπλέον, πέραν των εκτιμήσεων ξένων ΜΜΕ για τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ή για άλλου είδους προβλήματα, ήρθε εμμέσως να βαρύνει περαιτέρω την ελληνική αγορά η ανάλυση της Goldman Sachs για τις τράπεζες. Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει τις μεγάλες αβεβαιότητες που υπάρχουν για το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και τονίζει ότι οι τάσεις σε ό,τι αφορά στη λειτουργία μπορεί να γίνουν περισσότερο αρνητικές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο σημειώνει ότι η ρευστότητα δεν είναι τόσο πολύ στο επίκεντρο σε αυτή τη φάση. Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση επισημαίνει ότι η συμμετοχή των ιδιωτών αναμένεται να «ενθαρρυνθεί» αλλά δεν είναι εξασφαλισμένη. Το μέγεθος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν μοιάζει να κινείται πιο κοντά στο «πάνω όριο» των προαποφασισμένων κεφαλαίων των 10-25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους οι αναλυτές της Goldman Sachs μείωσαν δραστικά τις τιμές-στόχους στα 0,13 ευρώ για την Alpha Bank (από 0,30), στο 0,08 ευρώ για την Πειραιώς (από 0,40) και στο 0,03 ευρώ για τη Eurobank (από 0,12).

Βέβαια, οι οίκοι και τα μέσα ενημέρωσης που θέτουν και πάλι προβληματισμούς στο τραπέζι ήταν εξ αυτών που… αποθέωναν τα τραπεζικά assets πέρυσι – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Στον αντίποδα, βέβαια, είναι γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, οπότε είναι λογικό να διατυπώνονται ανησυχίες για το «λογαριασμό» που θα προκύψει.

Το εκρηκτικό μείγμα

Πάντως, το μείγμα δείχνει να είναι μάλλον εκρηκτικό ή έστω προκαλεί ανησυχίες και επιφυλάξεις. Αν θέλουμε να συνοψίσουμε και να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα, η αγορά κινήθηκε τελευταία εν μέσω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης σεναρίων για τα stress tests της ΕΚΤ και την πιθανότητα νέων αυξήσεων κεφαλαίου, με κάποιους αναλυτές ή επενδυτές να ανησυχούν μήπως ο συνολικός λογαριασμός φτάσει ή ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, πέραν της καταγραφής μιας διαφαινόμενης αλλαγής στάσης αρκετών ξένων οίκων, η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές έχει επηρεάσει τελευταία τη «Λ. Αθηνών», που εσχάτως είχε να αντιμετωπίσει και τις δικές της παθογένειες ανεξαρτήτως των διεθνών εξελίξεων.

Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα που βαραίνουν υπέρμετρα στην αγορά των μετοχών είναι ότι τους επόμενους μήνες πρέπει και πάλι να παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις σε θεσμικό επίπεδο για την Ελλάδα.

Το πρώτο ορόσημο, ξεκινώντας με τις ελληνικές προκλήσεις, είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η άμεση ψήφιση των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές και οι δυσκολίες που θα περιλαμβάνει, το άνοιγμα των συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους

Πούλησαν με ζημία

Βέβαια, τα επικείμενα αποτελέσματα των stress test και η υλοποίηση νέων αυξήσεων κεφαλαίου, σε τιμές χαμηλότερες πολύ χαμηλότερες του δεύτερου εγχειρήματος είναι μάλλον η βασική αιτία της πτώσης, με τις τραπεζικές μετοχές να φθάνουν να υποχωρούν έως και 20% σε δύο μόλις συνεδριάσεις. Ουσιαστικά παρατηρούμε αλλαγή θέσεων από αποχωρούντα επιθετικά χαρτοφυλάκια, με μάζεμα από συντηρητικότερα funds όπως και από άλλα επίσης, επιθετικά, που τοποθετούνται από αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Πολλοί από όσους είχαν μπει στις τράπεζες, είτε στις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου είτε αργότερα, αποχωρούν, πουλάνε θέσεις, ενδεχομένως με ζημίες. Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκαν κάποιες αγορές στο Χ.Α. από μακροπρόθεσμου ορίζοντα κεφάλαια (long only funds) που έχουν ήδη σημαντικές θέσεις σε ελληνικές μετοχές, τράπεζες ή blue chips. Όμως, η συνολική εικόνα για το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει προβληματική τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα, τουλάχιστον όσο διαρκούν οι εντολές ξένων προς την… πόρτα της εξόδου.

Αρκετοί επενδυτές υπό το βάρος των συσσωρευμένων αρνητικών εξελίξεων διεθνώς και των κλιμακούμενων ανησυχιών για τα αποτελέσματα του stress test έσπευσαν να πουλήσουν ή και να κλείσουν τις θέσεις τους σε τράπεζες και δευτερευόντως σε άλλα blue chips, με ζημίες.

Οι αγορές από τα long funds και οι προσδοκίες αντίδρασης

Μένει όμως να φανεί εάν η επανεμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος στη συνεδ από «long only» funds εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εκτόνωση των φαινομένων πανικού στην έξοδο που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα χειρότερα για το Χ.Α. είναι με βεβαιότητα πίσω μας.

Ωστόσο, ακόμα και κάτω από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, κάποιοι αναλυτές, κάποιοι παράγοντες της «Λ. Αθηνών» αντιμετωπίζουν την αδυναμία της αγοράς και το sell off των τραπεζών ως αγοραστική ευκαιρία, θεωρώντας η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα ανοίξει το δρόμο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου και το περαιτέρω rerating των μετοχών. Όμως βραχυπρόθεσμα θα είναι περισσότερο ευάλωτες σε οποιαδήποτε τάση μείωσης του ρίσκου στην αγορά.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version