Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σε επικίνδυνα μονοπάτια το ΧΑ | Βαρίδι ο χρησμός της Goldman

image_print

Σε κλοιό πιέσεων blue chips αλλά κυρίως τραπεζικές μετοχές. Stress tests και ΑΜΚ, η βασική αιτία της πτώσης

Οι έντονες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αποτελούν αγοραστική ευκαιρία ή μήπως πρόκειται για μέρος ενός νέου πτωτικού κύκλου που θα οδηγήσει το Χ.Α., με πρωταγωνιστές τις τράπεζες, σε επικίνδυνα μονοπάτια και ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα; Αυτά τα ερωτήματα, με αυτή τη μορφή ή με άλλους παραπλήσιους τρόπους απασχόλησαν και απασχολούν ολοένα και εντονότερα τους ανθρώπους της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη και πάλι με τον «κακό της εαυτό». Τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE 25 υποχώρησαν σε όρια που αφενός προκαλούν «υποψίες» αντίδρασης, αλλά αφετέρου τρομάζουν τους ενασχολούμενους για το τι μπορεί να προκύψει εάν αυτά τα όρια διαρραγούν.

Σε κάθε περίπτωση, βασικοί δείκτες (Γ.Δ., «25άρης», Τραπεζικός), blue chips αλλά κυρίως τραπεζικές μετοχές για άλλη μια φορά βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με margin calls να χτυπάνε και διαδικασίες stop loss να ενεργοποιούνται, κατά βάση από μεμονωμένα hedge funds που δεν λειτουργούν κατ’ ανάγκην ως μπλοκ, ούτε στο ίδιο μοτίβο και με τον ίδιο τρόπο που κινούνται οι κάπως πιο… παραδοσιακοί ξένοι επενδυτές σε τραπεζικά και μη χαρτιά.

Το χτύπημα της Goldman Sachs

Και μπορεί κάποιοι αναλυτές να μένουν έκπληκτοι από το μέγεθος της διόρθωσης, καθώς δεν υπάρχουν εκείνες οι μακροοικονομικές ή πολιτικές ειδήσεις απ’ την Ελλάδα που να δικαιολογούν το sell off, ωστόσο, αυτή η υποχώρηση στο Χ.Α. πρέπει να εκληφθεί ως μέρος της γενικότερης τάσης μείωσης του ρίσκου στις διεθνείς αγορές.

Οι προβληματισμοί λοιπόν που δημιουργούνται έχουν εγχώριο χρώμα αλλά και διεθνές περίβλημα. Επιπρόσθετα δε, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει ένα ακόμα γεγονός. Oτι οι διεθνείς οίκοι αρχίζουν να μεταστρέφουν τις εκτιμήσεις τους εν όψει του stress test και των αμφίβολων αποτελεσμάτων που αυτά θα έχουν στις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Από τη μια αναδεικνύουν τον φόβο για την εμφάνιση τυχόν νέων κεφαλαιακών αναγκών, το ύψος των κόκκινων δανείων, το ψαλίδισμα στα επιτοκιακά περιθώρια κ.λπ., και από την άλλη πετάνε σπόντες για τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις κ.λπ.

Και επιπλέον, πέραν των εκτιμήσεων ξένων ΜΜΕ για τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ή για άλλου είδους προβλήματα, ήρθε εμμέσως να βαρύνει περαιτέρω την ελληνική αγορά η ανάλυση της Goldman Sachs για τις τράπεζες. Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει τις μεγάλες αβεβαιότητες που υπάρχουν για το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και τονίζει ότι οι τάσεις σε ό,τι αφορά στη λειτουργία μπορεί να γίνουν περισσότερο αρνητικές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο σημειώνει ότι η ρευστότητα δεν είναι τόσο πολύ στο επίκεντρο σε αυτή τη φάση. Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση επισημαίνει ότι η συμμετοχή των ιδιωτών αναμένεται να «ενθαρρυνθεί» αλλά δεν είναι εξασφαλισμένη. Το μέγεθος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν μοιάζει να κινείται πιο κοντά στο «πάνω όριο» των προαποφασισμένων κεφαλαίων των 10-25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους οι αναλυτές της Goldman Sachs μείωσαν δραστικά τις τιμές-στόχους στα 0,13 ευρώ για την Alpha Bank (από 0,30), στο 0,08 ευρώ για την Πειραιώς (από 0,40) και στο 0,03 ευρώ για τη Eurobank (από 0,12).

Βέβαια, οι οίκοι και τα μέσα ενημέρωσης που θέτουν και πάλι προβληματισμούς στο τραπέζι ήταν εξ αυτών που… αποθέωναν τα τραπεζικά assets πέρυσι – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Στον αντίποδα, βέβαια, είναι γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, οπότε είναι λογικό να διατυπώνονται ανησυχίες για το «λογαριασμό» που θα προκύψει.

Το εκρηκτικό μείγμα

Πάντως, το μείγμα δείχνει να είναι μάλλον εκρηκτικό ή έστω προκαλεί ανησυχίες και επιφυλάξεις. Αν θέλουμε να συνοψίσουμε και να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα, η αγορά κινήθηκε τελευταία εν μέσω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης σεναρίων για τα stress tests της ΕΚΤ και την πιθανότητα νέων αυξήσεων κεφαλαίου, με κάποιους αναλυτές ή επενδυτές να ανησυχούν μήπως ο συνολικός λογαριασμός φτάσει ή ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, πέραν της καταγραφής μιας διαφαινόμενης αλλαγής στάσης αρκετών ξένων οίκων, η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές έχει επηρεάσει τελευταία τη «Λ. Αθηνών», που εσχάτως είχε να αντιμετωπίσει και τις δικές της παθογένειες ανεξαρτήτως των διεθνών εξελίξεων.

Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα που βαραίνουν υπέρμετρα στην αγορά των μετοχών είναι ότι τους επόμενους μήνες πρέπει και πάλι να παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις σε θεσμικό επίπεδο για την Ελλάδα.

Το πρώτο ορόσημο, ξεκινώντας με τις ελληνικές προκλήσεις, είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η άμεση ψήφιση των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές και οι δυσκολίες που θα περιλαμβάνει, το άνοιγμα των συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους

Πούλησαν με ζημία

Βέβαια, τα επικείμενα αποτελέσματα των stress test και η υλοποίηση νέων αυξήσεων κεφαλαίου, σε τιμές χαμηλότερες πολύ χαμηλότερες του δεύτερου εγχειρήματος είναι μάλλον η βασική αιτία της πτώσης, με τις τραπεζικές μετοχές να φθάνουν να υποχωρούν έως και 20% σε δύο μόλις συνεδριάσεις. Ουσιαστικά παρατηρούμε αλλαγή θέσεων από αποχωρούντα επιθετικά χαρτοφυλάκια, με μάζεμα από συντηρητικότερα funds όπως και από άλλα επίσης, επιθετικά, που τοποθετούνται από αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Πολλοί από όσους είχαν μπει στις τράπεζες, είτε στις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου είτε αργότερα, αποχωρούν, πουλάνε θέσεις, ενδεχομένως με ζημίες. Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκαν κάποιες αγορές στο Χ.Α. από μακροπρόθεσμου ορίζοντα κεφάλαια (long only funds) που έχουν ήδη σημαντικές θέσεις σε ελληνικές μετοχές, τράπεζες ή blue chips. Όμως, η συνολική εικόνα για το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει προβληματική τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα, τουλάχιστον όσο διαρκούν οι εντολές ξένων προς την… πόρτα της εξόδου.

Αρκετοί επενδυτές υπό το βάρος των συσσωρευμένων αρνητικών εξελίξεων διεθνώς και των κλιμακούμενων ανησυχιών για τα αποτελέσματα του stress test έσπευσαν να πουλήσουν ή και να κλείσουν τις θέσεις τους σε τράπεζες και δευτερευόντως σε άλλα blue chips, με ζημίες.

Οι αγορές από τα long funds και οι προσδοκίες αντίδρασης

Μένει όμως να φανεί εάν η επανεμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος στη συνεδ από «long only» funds εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εκτόνωση των φαινομένων πανικού στην έξοδο που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα χειρότερα για το Χ.Α. είναι με βεβαιότητα πίσω μας.

Ωστόσο, ακόμα και κάτω από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, κάποιοι αναλυτές, κάποιοι παράγοντες της «Λ. Αθηνών» αντιμετωπίζουν την αδυναμία της αγοράς και το sell off των τραπεζών ως αγοραστική ευκαιρία, θεωρώντας η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα ανοίξει το δρόμο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου και το περαιτέρω rerating των μετοχών. Όμως βραχυπρόθεσμα θα είναι περισσότερο ευάλωτες σε οποιαδήποτε τάση μείωσης του ρίσκου στην αγορά.

sofokleousin.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη: Σε συναγερμό Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία

Υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα σε ευρωπαϊκή πόλη
image_print

Ένα ακόμη ισχυρό κύμα καύσωνα πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τις υψηλές θερμοκρασίες να επηρεάζουν εκατομμύρια πολίτες και τις αρχές σε αρκετές χώρες να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η αίσθηση ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον τη «νέα κανονικότητα» ενισχύεται, καθώς οι διαδοχικοί καύσωνες γίνονται ολοένα και συχνότεροι τα τελευταία χρόνια

.

Η Γαλλία εξαντλημένη από τα συνεχή κύματα ζέστης

Η Γαλλία έχει ήδη βιώσει τρία διαδοχικά κύματα καύσωνα, με τις υψηλές θερμοκρασίες να δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών και των υποδομών.

Οι παρατεταμένες περίοδοι έντονης ζέστης έχουν αυξήσει τις πιέσεις στα συστήματα υγείας και στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διάρκεια και η ένταση των καυσώνων ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Συναγερμός σε Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος ενδέχεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, αρκετές πόλεις της Ιταλίας, αλλά και η Μάλτα, βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για καύσωνα, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας.

Υψηλές θερμοκρασίες και στην Ελλάδα

Σε τροχιά καύσωνα βρίσκεται και η Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες έχουν ήδη φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Το Σάββατο καταγράφηκαν τιμές άνω των 38 και 39 βαθμών, ενώ οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το κύμα ζέστης θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, με κορύφωση την Τρίτη.

Η κλιματική κρίση αλλάζει τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια

Οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τα καλοκαίρια στην Ευρώπη να χαρακτηρίζονται πλέον από μεγαλύτερη διάρκεια, υψηλότερες θερμοκρασίες και αυξημένους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την αγροτική παραγωγή και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες αποτελεί πλέον βασική πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς τα ακραία θερμικά επεισόδια αναμένεται να γίνουν συχνότερα τα επόμενα χρόνια.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΗΠΑ – Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση μετά τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών

Στρατιωτικές επιχειρήσεις και αυξημένη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στη Μέση Ανατολή
image_print

Η σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν εισέρχεται σε νέα φάση κλιμάκωσης, καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εντείνοντας τις ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τον θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτικών σε πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία, ενώ σύμφωνα με αμερικανικές ανακοινώσεις ένας ακόμη στρατιώτης εξακολουθεί να αγνοείται.

Νέα αμερικανικά πλήγματα και ιρανική απάντηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αντιαεροπορικά συστήματα και υποδομές που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης.

Από την πλευρά του, το Ιράν ανακοίνωσε ότι δέχθηκε επιθέσεις σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, μεταξύ των οποίων η Μπαντάρ Αμπάς, η Σιρίκ, το νησί Κεσμ και ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός στο Νταρχοβίν.

Παράλληλα, η Τεχεράνη προχώρησε σε νέα πλήγματα εναντίον στόχων στο Κουβέιτ, ενώ σύμφωνα με τις αρχές της χώρας επλήγησαν πετρελαϊκές και ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Αυξανόμενη ανησυχία στον Περσικό Κόλπο

Οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στα κράτη του Κόλπου, καθώς η ένταση επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια της περιοχής και τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται σημαντικό μέρος της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου. Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η κυκλοφορία πλοίων έχει περιοριστεί αισθητά, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι δύο πλοία ενεπλάκησαν σε περιστατικό κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή.

Διπλωματικές προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης μέσω διπλωματικών επαφών εμφανίζονται να έχουν περιορισμένα αποτελέσματα.

Περιφερειακές πρωτοβουλίες από χώρες όπως το Κατάρ και το Πακιστάν δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, ενώ η συνεχιζόμενη ανταλλαγή πληγμάτων απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης εκεχειρίας.

Ανησυχία για επέκταση της σύγκρουσης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ το Ιράν προειδοποιεί ότι ενδεχόμενα νέα πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές θα προκαλέσουν αντίποινα εναντίον αμερικανικών συμφερόντων και χωρών που φιλοξενούν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.

Οι τελευταίες εξελίξεις εντείνουν τους φόβους της διεθνούς κοινότητας για περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, με πιθανές επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια της Μέσης Ανατολής όσο και στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en