Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάκχαρα vs Λίπους | Τι είναι πιο βλαβερό για τον οργανισμό;

Έχετε σκεφτεί ότι, οι διατροφικές επιλογές σας επηρεάζουν ουσιαστικά τον οργανισμό σας και πως πολλές από τις χρόνιες παθήσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά απόρροια των τροφών που επιλέγετε να καταναλώνετε; Και πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι τα λίπη είναι σχετικά «αθώα» σε σχέση με τις βλάβες που προκαλούν τα σάκχαρα στα όργανα του σώματος σας;

«Το σώμα μας αντιδρά με θετικό ή αρνητικό τρόπο στις διατροφικές επιλογές μας αλλά και στον τρόπο ζωής που κάνουμε συνολικά. Σκεφτείτε ότι, το 50% του αποτελέσματος που επιφέρει η Ιατρική στην υγεία μας εξαρτάται από το πόσο δεκτικοί είμαστε στο να αλλάξουμε τη διατροφή μας αλλά και τη σωματική μας δραστηριοποίηση. Και αυτό αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό που λέω, σκεφτείτε πως η αγαπημένη συνήθεια των περισσοτέρων από εμάς να καταναλώνουμε σάκχαρα, και δεν εννοώ μόνο τα γλυκά, αλλά το άμυλο γενικότερα, είναι μια συνήθεια που τελικά μας στερεί χρόνια ζωής»,
εξηγεί η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής (http://functionalmedsystem.com).  

Η πιο τρανή απόδειξη γι’ αυτό είναι η αποτυχία της λεγόμενης «κλασικής υγιεινής διατροφής» να μας προστατεύσει από χρόνιες παθήσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, οι νεφρικές διαταραχές, η αθηροσκλήρωση, η υπέρταση, οι διαταραχές του δέρματος και της όρασης και πολλές άλλες.
Γιατί, ενώ κατά την κλασική υγιεινή διατροφή αποφεύγουμε τα λιπαρά, τρώμε πολλά λαχανικά και φρούτα, πίνουμε χυμούς, τρώμε όσπρια, άλιπα γαλακτοκομικά, δημητριακά και περιορίζουμε το κρέας, δεν καταφέρνουμε να μείνουμε υγιείς και να γλιτώσουμε απ’ τις χρόνιες παθήσεις;
«Η απάντηση είναι απλή. Γιατί, όπως έχει αποδείξει η Λειτουργική Ιατρική, τα λίπη είναι σχετικά ‘αθώα’ σε σχέση με τις βλάβες που προκαλούν τα σάκχαρα στο οργανισμό μας», απαντά η Δρ. Κοΐνη.

Και εξηγεί πως «όταν λέμε σάκχαρα, δεν εννοούμε μόνο τη ζάχαρη και τις λοιπές τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Ακόμα και τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα και γι’ αυτό θέλουν προσοχή. Η αναλογία λαχανικών και φρούτων πρέπει να είναι 8:2, γιατί όταν ανεβαίνει το σάκχαρο στο αίμα μας, έστω και για μερικές ώρες, αυξάνεται η γλυκοζυλίωση, η οποία είναι βασικός μηχανισμός πολλών νοσημάτων».
Η γλυκοζυλίωση, μια ανεξέλεγκτη βιολογική διαδικασία, είναι ουσιαστικά μια μη-ενζυματική αντίδραση μεταξύ των πρωτεϊνών και των σακχάρων, που μεταβάλλει σημαντικά τη δομή και λειτουργία των πρωτεϊνών.

«Κατά την γλυκοζυλίωση, ένα μόριο σακχάρου προσκολλάται σε μια πρωτεΐνη με αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας μη λειτουργικής δομής γλυκοζυλιωμένης πρωτεΐνης, που ονομάζεται ‘προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης’ ή Advanced glycation end products εν συντομία AGEs, όπως είναι η αγγλική ορολογία. Μάλιστα, επιστημονικές μελέτες τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αποδείξει ότι τα AGEs εμπλέκονται στις περισσότερες από τις χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση», εξηγεί η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
Γιατί, όμως τα AGEs είναι τόσο απειλητικά για την υγεία μας;

«Επειδή οι πρωτεΐνες είναι παρούσες σε όλο το σώμα και η  επίπτωση των AGEs σε αυτές είναι καταστροφική. Αυτό επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αρτηριοσκλήρυνση και η μειωμένη ικανότητα των αρτηριών να ανταποκριθούν στο στρες. Πρόκειται για αποτελέσματα της διαδικασίας που συμβαίνει όταν οι βασικές δομικές πρωτεΐνες του σώματος, όπως το κολλαγόνο, αλληλεπιδρούν άμεσα με  τα AGEs. . Η αποσύνθεση του κολλαγόνου -που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του σώματος, ειδικά στο δέρμα, τα μάτια, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα- δεν προκαλεί μόνο την εμφάνιση των ρυτίδων, αλλά την εκδήλωση καταρράκτη καθώς και τη σκλήρυνση  των αγγείων και την αυξημένη ταχύτητα και δύναμη της ροής αίματος μέσα σε αυτά. Οι διαδικασίες αυτές επιταχύνονται σε διαβητικούς ασθενείς, των οποίων η περιεκτικότητα σε ζάχαρη αίματος είναι συχνά αυξημένη», απαντά η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη.

Και που «κρύβονται» τα AGEs, ώστε να τα αποφεύγουμε;
Σύμφωνα με την Δρ. Κοΐνη οι κύριες πηγές των προηγμένων τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης είναι, τα τρόφιμα, ο μεταβολισμός μας και ο φυσικός μηχανισμός γήρανσης του σώματός μας.
«Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι μια μαγειρική τεχνική που δίνει το έναυσμα για το σχηματισμό των AGEs. Καθώς θερμαίνονται ή μαγειρεύονται τα σάκχαρα με τις πρωτεΐνες εν τη απουσία νερού, σχηματίζονται τα AGEs. Μάλιστα, μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι με τα υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών επιπλοκών, έτρωγαν περισσότερα από αυτά τα γλυκοζυλιωμένα προϊόντα. Για κάθε μονάδα αύξησης των προσλαμβανόμενων AGEs, κάθε συμμετέχων είχε 3,7 περισσότερες πιθανότητες να έχει μεσαίο έως υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου», εξηγεί η ειδικός.
Σε ότι αφορά τον μεταβολισμό και τη γήρανση του σώματος, η Δρ Κοΐνη συμπληρώνει πως «οι υδατάνθρακες, είτε απλοί, είτε σύνθετοι, όταν μεταβολίζονται από το σώμα επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η περισσότερη από την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα πηγαίνει στην παροχή της ενέργειας, που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει σωστά. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό του σακχάρου στο αίμα είναι γλυκοζυλιωμένο, σε μορφή AGEs, δίνοντας το έναυσμα για την εκδήλωση πολλών χρόνιων παθήσεων».

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα επιτύχουμε τον στόχο της βέλτιστης υγείας;
«Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον σχηματισμό των AGEs, σε επίπεδο διατροφής και βιολογικών διεργασιών, όπως ο μεταβολισμός. Μόνο τότε θα έχουμε κάνει ένα καίριο βήμα για την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πολλών εκφυλιστικών ασθενειών. Η διαρκής πρόοδος της Επιστήμης ευτυχώς αποκαλύπτει συνεχώς καινούργια στοιχεία για την αποφυγή αυτής της διαδικασίας. Αυτό πάντως που μπορούμε να κάνουμε σε καθημερινό επίπεδο είναι η εφαρμογή των κανόνων της Λειτουργικής Ιατρικής ή με πιο απλά λόγια, να αποφεύγουμε τα πολλά σάκχαρα και να επιλέγουμε με σύνεση τα λιπαρά που καταναλώνουμε στη διατροφή μας, με στόχο την επίτευξη της βέλτιστης υγείας», απαντά η ειδικός.

 

nikoleta_koini.jpg

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δράμα | Εξασφάλιση 15 Εκατομμυρίων Ευρώ για Έργα Υποδομών

O Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δράμα στο πλαίσιο επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει ένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη Δράμα. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος του έργου για τον δρόμο Δράμας-Αμφίπολης. Ανακοινώθηκε επίσης ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026 θα παραδοθεί το τμήμα 8,5 χλμ της οδού Δράμας- Καβάλας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη και δήλωσε: «Η ανάπτυξη των δύο έργων, που αποτελεί σταθερό αίτημα της Δράμας, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κινητικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους, αν και μακροπρόθεσμο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων στην περιοχή.»

Στη συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τον Υπουργό συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Δ. Αναγνώπουλος, ο Βουλευτής Δράμας, Δ. Κυριαζίδης και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Δράμας, Δ. Αμαραντίδης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en