Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς να του μιλήσουμε για το σεξ;

image_print

Πώς εξηγούμε σε ένα τρίχρονο «από πού βγαίνουν τα παιδιά», πότε συζητάμε με ένα παιδί για το σεξ και πώς αντιδρούμε στον παιδικό αυνανισμό;

Γιατί δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σεξ; Το σεξ αποτελεί μια δραστηριότητα που προκαλεί απόλαυση, αλλά ταυτόχρονα μας κάνει να νιώθουμε άβολα και συχνά ενοχικά. «Μαμά, γιατί η αδερφή μου δεν έχει πουλάκι;», «Από πού βγαίνουν τα μωρά;», «Τι είναι το σεξ;». Οι ερωτήσεις των παιδιών μετά από κάποια ηλικία αρχίζουν να πέφτουν βροχή και εμείς ως γονείς κοιταζόμαστε μεταξύ μας αμήχανα, προσπερνάμε τις ερωτήσεις τους ή γελάμε κλεφτά, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το σεξ αποτελεί ένα θέμα ταμπού. Και όμως. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι τα παιδιά ρωτούν στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ανακαλύψουν τον κόσμο. Η δική μας νοηματοδότηση στο σεξ είναι αυτή που μας προκαλεί αμηχανία. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να νιώσουν άνετα με το σώμα τους και να πορευτούν ομαλά προς τη σεξουαλική ωριμότητα.

2-3 ετών

Αρχίζουν οι πρώτες απορίες των παιδιών σχετικά με το σώμα τους, αυτό του αντίθετου φύλου ή των γονιών. Δεν αποφεύγουμε τις ερωτήσεις και απαντάμε απλά και κατανοητά. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • ΠΑΙΔΙ: «Γιατί έχω πουλάκι, ενώ η αδερφή μου δεν έχει;».
    ΓΟΝΙΟΣ: «Έτσι είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Το ίδιο ισχύει και στη φύση. Σε όλα τα ζώα υπάρχει αρσενικό και θηλυκό».
  • ΠΑΙΔΙ: «Πώς γεννιούνται τα μωρά;»
    ΓΟΝΙΟΣ: «Στο σώμα του μπαμπά υπάρχει αυτό που λέμε σπερματοζωάριο και στης μαμάς αυτό που ονομάζουμε ωάριο. Όταν αυτά τα δύο βρεθούνε κοντά, μπαίνει ένα σποράκι στην κοιλιά της μαμάς και γίνεται το μωρό».
  • ΠΑΙΔΙ: «Πώς έρχονται, δηλαδή, κοντά;».
    ΓΟΝΙΟΣ: «Όταν η μαμά και ο μπαμπάς αγαπιούνται πολύ και αγκαλιάζονται πολύ σφιχτά. Για να έρθουν κοντά ένας μπαμπάς και μια μαμά, χρειάζεται να είναι μεγάλοι, να αγαπιούνται πολύ και να είναι μόνοι σε ένα δωμάτιο, ενώ συνήθως δεν φοράνε και τα ρούχα τους».
  • ΠΑΙΔΙ: «Από πού βγαίνει το μωρό;».
    ΓΟΝΙΟΣ: «Μπορεί να βγει από δύο μέρη. Συνήθως από το αιδοίο της μαμάς και κάποιες φορές από την κοιλιά».
  • ΠΑΙΔΙ: «Πώς χωράει να βγει το μωρό;».
    ΓΟΝΙΟΣ: «Η φύση έχει προβλέψει γι’ αυτό και όταν οι μαμάδες γεννάνε τα μωρά τους αλλάζει το σώμα τους και χωράει να βγει το μωρό».

Παράλληλα, ήδη από αυτήν την ηλικία συζητάμε με το παιδί μας θέματα σχετικά με την αυτοπροστασία του από συμπεριφορές που το κάνουν να αισθάνεται άβολα. Μάλιστα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, δημιούργησε ένα βίντεο με τίτλο «Ο Κίκο και το χέρι», το οποίο μπορείτε να δείτε μαζί με το παιδί σας.

3-6 ετών

Τα παιδιά εκφράζουν περισσότερες απορίες σχετικά με το πώς γίνονται τα παιδιά ή ρωτούν για κάποια λέξη που άκουσαν στο σχολείο (π.χ. σεξ, γκέι). Δεν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τα ερωτήματα και εμπλουτίζουμε τις απαντήσεις που δίναμε μέχρι τώρα. Βοηθητικά μπορούν να μας φανούν και σχετικά εικονογραφημένα βιβλία. Υπενθυμίζουμε στο παιδί τον «κανόνα των εσωρούχων» και του επισημαίνουμε ότι το σώμα του ανήκει στο ίδιο και πρέπει να αρνείται οποιαδήποτε συμπεριφορά το κάνει να αισθάνεται άβολα ή άσχημα.

6-9 ετών

Συνεχίζουμε να απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών χωρίς να δίνουμε ιατρικού τύπου λεπτομέρειες. Σε αυτές τις ηλικίες ξεκινούν οι πειραματισμοί -στην αρχή με παιδιά του ίδιου φύλου και στη συνέχεια με του αντίθετου φύλου (π.χ. δύο συμμαθητές κατεβάζουν τα παντελόνια τους για να κοιτάξουν τα γεννητικά τους όργανα)- και τα παιχνίδια των ρόλων (π.χ. με τις κούκλες τους).

9-12 ετών

Οι απορίες και οι πειραματισμοί αυξάνονται, ενώ παρατηρούνται και οι πρώτες σωματικές αλλαγές (π.χ. μεγαλώνει το στήθος, παρατηρείται τριχοφυΐα). Τα αγόρια μπορεί να έχουν ονειρώξεις και στα κορίτσια ξεκινά να έρχεται η περίοδος. Μέλημα των γονιών είναι να προετοιμάσουν τα παιδιά σχετικά με όλες αυτές τις αλλαγές. Κατανοούμε τα άγχη που νιώθουν, μοιραζόμαστε προσωπικές μας εμπειρίες στην αντίστοιχη ηλικία, προτείνουμε τρόπους να διαχειριστούν την κατάσταση.

Μετά τα 12

Ενημερώνουμε τα παιδιά μας σχετικά με τις προφυλάξεις στο σεξ για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πλέον, μπορούμε να απαντήσουμε με λεπτομέρειες σε κάθε απορία του παιδιού μας.

Ανακαλύπτοντας τον αυνανισμό 

Τα παιδιά γύρω στα 3 έτη έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των σφιγκτήρων τους, πηγαίνουν πλέον μόνα τους στην τουαλέτα και επομένως αρχίζουν να αποκτούν ενδιαφέρον για τα γεννητικά τους όργανα. Χαρακτηριστικό γεγονός αυτής της περιόδου αποτελεί η ανακάλυψη από το παιδί του αυνανισμού και της ευχαρίστησης που αυτός προκαλεί. Πρόκειται για κάτι αναμενόμενο, το οποίο οι γονείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν με αρνητισμό. Είναι απλώς σημαντικό να οριοθετούν τον χώρο σε σχέση με τον αυνανισμό. Λέμε, για παράδειγμα, στο παιδί μας: «Καταλαβαίνω ότι αυτό σε ευχαριστεί. Είναι, όμως, κάτι που κάνουμε όταν είμαστε μόνοι μας, στο δωμάτιό μας ή στο μπάνιο, γιατί όταν έχουμε παρέα μας αρέσει να μιλάμε μεταξύ μας, δεν έχει νόημα να είναι ο καθένας μόνος του».

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γιάννης Ανδριανός: Με απόφαση του Υπουργού Μαργαρίτη Σχοινά συστήνεται Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για το Ελληνικό Μέλι και τα Μελισσοκομικά Προϊόντα

image_print

Επιστημονική Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο το ελληνικό μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά, έπειτα από εισήγηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Ανδριανού.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η κατάρτιση τεκμηριωμένων προτάσεων για την ενίσχυση της ελληνικής μελισσοκομίας, την προστασία των παραγωγών και τη θωράκιση του ελληνικού μελιού απέναντι σε φαινόμενα νοθείας, παράνομων «ελληνοποιήσεων» και παραπλάνησης των καταναλωτών.

Στη νέα Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και της ΑΑΔΕ, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και συνεταιριστικών φορέων του κλάδου.

Μεταξύ των βασικών ζητημάτων που θα εξεταστούν είναι η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων μελισσοκόμων και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νοθείας και των «ελληνοποιήσεων». Παράλληλα, θα καταρτιστούν προτάσεις για την προστασία και ανάδειξη του εγχώριου γενετικού υλικού των μελισσών, αλλά και για την πιστοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελληνικού μελιού και των υπόλοιπων μελισσοκομικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και τη διενέργεια αποτελεσματικότερων ελέγχων στην αγορά.

Στις αρμοδιότητες της Ομάδας περιλαμβάνονται ακόμη η ενίσχυση της βιοποικιλότητας και η προστασία των επικονιαστών, καθώς και η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον τομέα της μελισσοκομίας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Ανδριανός χαρακτήρισε την ελληνική μελισσοκομία έναν ιδιαίτερα σημαντικό και δυναμικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, επισημαίνοντας τη συμβολή της τόσο στην αγροτική οικονομία όσο και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Όπως τόνισε, η συγκρότηση της Επιστημονικής Ομάδας αποτελεί ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα στηρίζει τους Έλληνες μελισσοκόμους, θα προστατεύει το ελληνικό μέλι από αθέμιτες πρακτικές και θα ενισχύει την ποιότητα, την αξιοπιστία και την εξωστρέφεια των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη Χαλκιδική, χαρακτηρίζοντάς την «εθνικό πρωταθλητή της μελισσοκομίας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, των δημόσιων φορέων και των ανθρώπων της παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πρόσκληση σε επιχειρήσεις της ΑΜΘ για συμμετοχή στην Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

Αφίσα της 34ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας 2026, με τις ημερομηνίες 23–27 Σεπτεμβρίου και το Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.
image_print

Τη δυνατότητα συμμετοχής επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας 2026 γνωστοποιεί το Επιμελητήριο Καβάλας.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν μέρος μέσω οργανωμένης παρουσίας σε περίπτερο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη δράση του Επιμελητηρίου ως μέλους του ευρωπαϊκού δικτύου υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Enterprise Europe Network Hellas.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 23 έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026 στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης, στα Κοίλα.

Πρόκειται για έναν καθιερωμένο εκθεσιακό θεσμό, με στόχο την προβολή της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της παραγωγικής δραστηριότητας και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Επιμελητήριο Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα των Επιμελητηρίων Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρέχεται στις επιχειρήσεις και η δυνατότητα λιανικής πώλησης, ώστε να μπορούν να προωθήσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους απευθείας στο καταναλωτικό κοινό.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026, αποστέλλοντάς την στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@chamberofkavala.gr.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Επιμελητήριο Καβάλας, μέσω της Σούζης Μαυρομμάτη, στο εσωτερικό 4, και της Κωνσταντίνας Αϊβαζίδου, στο εσωτερικό 11.

Αίτηση συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να κατεβάσουν και να συμπληρώσουν την «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Συμμετοχής» για την 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας 2026.

Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία της επιχείρησης, τη δραστηριότητά της και τα στοιχεία του αρμόδιου προσώπου επικοινωνίας. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026 στο info@chamberofkavala.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2026

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθερούπολη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη «Λευκή Νύχτα»

Αφίσα της εκδήλωσης «Λευκή Νύχτα» στην Ελευθερούπολη, με την Έλενα Παπαρίζου και πληροφορίες για τη διοργάνωση της 30ής Ιουλίου 2026.
image_print

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ελευθερούπολη Καβάλας, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, λόγω της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων «Λευκή Νύχτα».

Σύμφωνα με την απόφαση, θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

  • Από τις 20:00 της Τετάρτης 29 Ιουλίου έως τις 06:00 της Παρασκευής 31 Ιουλίου 2026, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Φρίξου Παπαχρηστίδη, από τη συμβολή της με την οδό Εθνικής Αντίστασης έως τη συμβολή της με την οδό Ιουστινιανού.
  • Από τις 18:00 της Πέμπτης 30 Ιουλίου έως τη 01:00 της Παρασκευής 31 Ιουλίου 2026, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην ίδια οδό, από τη συμβολή της με την οδό Εθνικής Αντίστασης έως τη συμβολή της με την οδό Δήμου Δημάδη.

Κατά τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η κίνηση των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω της περιμετρικής οδού, σύμφωνα με τις υποδείξεις των τροχονόμων και την υπάρχουσα οδική σήμανση.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας καλεί τους οδηγούς να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών και να προγραμματίζουν έγκαιρα τις μετακινήσεις τους, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en