ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πότε θα σημάνει συναγεργός για έξαρση του κοροναϊού – Οι βασικοί φόβοι μετά την άρση των μέτρων

Περισσότερα από 100 κρούσματα σε καθημερινή βάση είναι αυτά που θα σημάνουν συναγερμό – σύμφωνα με επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας – για επικίνδυνη διασπορά του κοροναϊού, ύστερα από τη σημερινή άρση των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας!

Την ίδια ώρα, κύριος στόχος των υγειονομικών αρχών είναι ο συντελεστής μετάδοσης R0 της νόσου να μην υπερβεί το «1» (δηλαδή κάθε φορέας του ιού να μολύνει μόνο ένα άτομο) με τον συγκεκριμένο συντελεστή να ήταν μέχρι το τέλος της καραντίνας της τάξης του 0,45. Κι αυτό γιατί έστω μία στοιχειώδης αύξηση της τάξης του συγκεκριμένου συντελεστή στο 1,1 ή έως 1,3 (όπως συνέβη προσφάτως στη Γερμανία) σηματοδοτεί επικίνδυνη κλιμάκωση της νόσου που ίσως προκαλέσει αντίστοιχη αύξηση των θανάτων και «επιβάρυνση» των ΜΕΘ.

Οι υπεύθυνοι λοιπόν για τον έλεγχο της επιδημίας της Covid-19 είναι σε διαρκή επφυλακή προκειμένου να διαπιστώσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και με μεγαλύτερη «ασφάλεια» αν σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων οδηγεί σε επέκταση της επιδημίας. Κι αυτό γιατί αν δεν ληφθεί μια ταχύτατη απόφαση – όπως έπραξε η Ελλάδα στις 14 Μαρτίου και όταν τα κρούσματα ήταν συνολικά τότε 217 – μπορεί μια καθυστέρηση ενός 24ώρου να σηματοδοτήσει αύξηση κρουσμάτων, θανάτων από 20%-40% κ.ο.κ. Ετσι λοιπόν τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας θεωρούν ως ανησυχητικό αριθμό τα 100 κρούσματα και άνω ημερησίως.

Αλλοι μιλούν για 50 κρούσματα

Ωστόσο επιδημιολόγοι όπως ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης προσδιορίζουν ότι «αυτός ο αριθμός συναγερμού είναι τα 50 κρούσματα, που αν καταγραφούν διαδοχικές ημέρες θα σημαίνει δείγμα επέκτασης της νόσου». Σημειώνεται ωστόσο ότι μόνο πέντε φορές το τελευταίο δίμηνο ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων ήταν μεγαλύτερος των 100. Η πρώτη ήταν μάλιστα στις 15 Μαρτίου, δηλαδή την επομένη της επιβολής της καραντίνας.

Φόβοι

Τα αρμόδια στελέχη της Πολιτικής Προστασίας – πολλά από τα οποία εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη της πανδημίας – αναφέρουν ότι «με το δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι περίπου 10-15 ημέρες, ο μικρός αριθμός των 7-25 κρουσμάτων που έχουμε τις τελευταίες ημέρες αντιστοιχεί στην αυτοσυγκράτηση των πολιτών την περίοδο του Πάσχα. Αν υπάρξει λοιπόν αύξηση των κρουσμάτων λόγω άρσης της καραντίνας, αυτό θα αναδειχθεί μετά τις 15-18 Μαΐου. Μέχρι τότε ο αριθμός των κρουσμάτων ίσως παραμείνει μικρός γιατί ακόμη θα αφορούν την περίοδο περιορισμού των κινήσεων, των SMS κ.λπ. Κι αν υπάρχουν ορισμένες αυξομειώσεις αφορούν ίσως την κινητικότητα που υπήρξε λόγω Πρωτομαγιάς, βελτίωσης του καιρού κ.λπ.».

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version