Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Πότε θα ξέρουμε ότι αναχαιτίστηκε ο κοροναϊός – Σε ποια περίπτωση θα σημάνει νέος συναγερμός

«Πάμε καλά, χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή, δεν αποκλείεται να σημάνει νέος συναγερμός». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη που αναλύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά τις πρώτες ημέρες της χαλάρωσης της καραντίνας.

Τα πρώτα δείγματα, όπως αυτά αναλύθηκαν κατά την χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολογίας Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, είναι θετικά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα φέρνουν χαμόγελα αισιοδοξίας σε ότι αφορά την επέλαση του κοροναϊού.

Ειδικότερα οι επιστήμονες είναι πιο αισιόδοξοι από ποτέ καθώς από τα στατιστικά φαίνεται να υπάρχει αναχαίτιση της επιδημίας.

Η γνωστή σε όλους καμπύλη Rο είναι ακόμη επίπεδη, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει έξαρση.

Ωστόσο ακόμη δεν έχει διαφανεί η επίδραση από την άρση των μέτρων από τις 4 Μαΐου, ενώ καλύτερη εικόνα θα έχουμε στις ανακοινώσεις από την Πέμπτη και μετά.

Τα συνολικά στοιχεία αναμένονται με ιδιαίτερη ανυπομονησία από τους επιστήμονες αλλά και από την κυβέρνηση καθώς θα δώσουν μία εικόνα για την επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας από την Δευτέρα 4 Μαΐου όπου και είχαμε την πρώτη άρση των μέτρων με το άνοιγμα μικρών καταστημάτων και την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Έκτοτε έχουμε περάσει στην δεύτερη φάση χαλάρωσης της καραντίνας καθώς από χτες άνοιξαν και τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, πλην των μεγάλων εμπορικών κέντρων, και επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Όπως εξήγησε πάντως ο κ. Τσιόδρας, πιο ευκρινής θα είναι η εικόνα για την πανδημία στη χώρα μας από την ερχόμενη Κυριακή και μετά, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί 14 μέρες από την άρση του lockdown.

Ωστόσο τα λίγα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες και προχθές, καθώς και το γεγονός ότι δεν είχαμε νέο θάνατο για δύο 24ωρα, αφορά τις τελευταίες μέρες του Απριλίου που ίσχυε ακόμα η καραντίνα.

Επομένως είναι σαφές πως στα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνέπειες από την εξόρμηση των πολιτών στις πλατείες και στις παραλίες μετά την άρση των μέτρων.

Αυτές αναμένονται να αποτυπωθούν, σε ό,τι αφορά στα κρούσματα στις 23 – 24 Μαΐου.

Θετική η εικόνα από τα τεστ των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ

Ωστόσο, θετική είναι η ευρεία εικόνα των αποτελεσμάτων των τεστ που διενεργούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Σε σύνολο 2.903 ελέγχων που έγιναν σε ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μόλις δύο ήταν θετικοί.

Σε χαμηλά επίπεδα ο δείκτης R0

Όσον αφορά τον περιβόητο δείκτη μετάδοσης, τον R0, αυτός βρίσκεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα, καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης κυμαίνεται πλέον στο 0,3 – 0,4, που σημαίνει ότι 100 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό, μπορούν να τον μεταδώσουν σε 30 – 40.

Ο ρυθμός αυτός βέβαια μπορεί να πάρει και πάλι την ανιούσα αν δεν τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Δεν είναι κρυφό άλλωστε πως την τελευταία εβδομάδα ανησύχησαν πολύ τους επιστήμονες οι συγκεντρώσεις σε πλατείες, δρόμους και παραλίες, καθώς ακόμη κι αν ένας έχει τον ιό, δεν αποκλείεται να δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται.

Πότε θα σημάνει συναγερμός με τον δείκτη R0

Όπως είχε αναφέρει πάντως και ο κ. Τσιόδρας συναγερμός για το R0 θα σημάνει στη χώρα μας όταν ο δείκτης καταγράψει άνοδο άνω του 1.

Οι επιστήμονες άλλωστε από την πρώτη στιγμή έκαναν σαφές το γεγονός πως σε περίπτωση που η πορεία του ιού στην χώρα χειροτερέψει, τότε δεν αποκλείουμε να γυρίσουμε πίσω, τότε δηλαδή που ίσχυαν πιο αυστηρά μέτρα.

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι συγκεντρώσεις είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος όμως μπορεί να εξαλειφθεί.

Αυτό μπορεί να γίνει αν για παράδειγμα ξεκινήσει νωρίτερα η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, καφέ, μπαρ, κτλ, ώστε ο κόσμος να βγαίνει και να πηγαίνει σε συγκεκριμένο προορισμό με συγκεκριμένες συνθήκες ασφαλείας.

Γι΄αυτό το λόγο και σε σύγκριση με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση αναμένει το πράσινο φως από τους επιστήμονες ώστε να αλλάξουν οι χρόνοι και οι προθεσμίες που έχουν προσδιοριστεί για την επαναλειτουργία κάποιων κλάδων και επομένως να ανοίξουν λίγες μέρες νωρίτερα.

Σίγουρα τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια της η Επιτροπή για τον νέο κοροναϊό του υπ. Υγείας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην παραπάνω απόφαση.

«Καμπανάκι» για πλατείες και παραλίες από τους επιστήμονες

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ , Νίκο Σύψα στο τέλος αυτής της εβδομάδας γύρω στην Πέμπτη ή Παρασκευή θα ξέρουμε τα πρώτα αποτελέσματα της επίδρασης της σταδιακής άρσης των μέτρων και με βάση αυτά θα γίνουν τα επόμενα βήματα, όπως το άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα της 1ης Ιουνίου.

«Mε ενοχλεί πάρα πολύ η άναρχη κατάσταση στις πλατείες και τις παραλίες… Βάζουμε σε κίνδυνος την προσπάθειά μας. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν μια αρχική υπεραντίδραση του κόσμου μετά την καραντίνα» σχολίασε ο καθηγητής.

Κρίσιμες  παράμετροι

Πάντως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στην τελευταία, σε ημερήσια βάση, ενημέρωση (πλέον θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, απόφαση για την ουσιαστική και συμβολική μετάβαση στη νέα κανονικότητα), αναφέρθηκε στα αισιόδοξα μηνύματα που υπάρχουν για τη χώρα με βάση τον δείκτη R0 αλλά και στα μηνύματα που στέλνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έχουν αρθεί τα μέτρα.

«Φαίνεται πως η άρση των μέτρων σε άλλες χώρες δεν άλλαξε σημαντικά την πορεία μετάδοσης του κοροναϊού. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον πως εξελίσσεται η κατάσταση» είπε ο καθηγητής, τονίζοντας ωστόσο πως το τρίπτυχο των μέτρων Απόσταση-Μάσκα- Υγιεινή παραμένει ο βασικότερος τρόπος προστασίας μας από τον αόρατο εχθρό.

Πάντως, τα «σκληρά», όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε, νούμερα, όπως οι νοσηλείες, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, ο αριθμός των περιστατικών που δηλώνουν τον αναπαραγωγικό ρυθμό της επιδημίας, βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο.

Αισιόδοξο ρεκόρ τα τελευταία 24ωρα

Αισιόδοξα και ευχάριστα θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα νέα από το υπουργείο Υγείας, καθώς τα τελευταία δύο 24ωρα δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος, ενώ τα κρούσματα δεν ξεπέρασαν τα 20 συνολικά.

Σημειώνεται ωστόσο πως λίγο μετά την παρέλευση των δύο 24ωρων ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 80χρονου στη «Σωτηρία».

Ειδικότερα χτες, το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε με γραπτή ανακοίνωση 10 νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2726, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 607 (22,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1374 (50,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Δώδεκα από αυτούς (37,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Το απόγευμα της Δευτέρας κατέληξε ένας 80χρονος στο νοσοκομείο «Σωτηρία, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα στους 152. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 151.

Οι 40 ήταν γυναίκες (26,4%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 99.363 κλινικά δείγματα.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν σπιρομετρήσεις από τον Σύλλογο Κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο   ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ  θα χορηγήσει και φέτος ΔΩΡΕΑΝ  σπιρομετρήσεις από Δευτέρα 27/5 μέχρι την Παρασκευή  7/6/2024. 

Η υγεία των πνευμόνων είναι πολύτιμη. Σκοπός μας είναι η μείωση της θνησιμότητας και η αύξηση των ποσοστών έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι εξίσου σημαντική με την θεραπεία, 

Στην Καβάλα οι ενδιαφερόμενοι μπορούνε , πάντα με το ΑΜΚΑ τους, να παραλαμβάνουν τα καρτελάκια τους από τα γραφεία του Συλλόγου, Κ. Παλαιολόγου 9 και τις ώρες 10-12 το πρωί. 

Στις 31-5-2024 Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η εκδήλωση  ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ στην Κεντρική Πλατεία  (Πλατεία Ελευθερίας), με τη  

Συμμετοχή 30 παιδιών του 11ου Δημοτικού Σχολείου.

Τα μπαλόνια με τα ονόματα των ατόμων που έφυγαν από τον καρκίνο θα ανεβούν στον ουρανό της Γαλάζιας μας Πολιτείας από τα χεράκια των παιδιών, το μεσημέρι τις 12.

 Εκείνη την ημέρα καρτελάκια συμμετοχής για σπιρομέτρηση , θα δίνονται στην Πλατεία.

Στην Ελευθερούπολη καρτελάκια συμμετοχής στο πρόγραμμα θα δίνονται από το κατάστημα OTICON  Ιουστινιανού 1 της κ. Σμαράγδας Βασιλοπούλου στις εργάσιμες ώρες του καταστήματος.

Δελτίο τύπου

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | Ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τους μελλοντικούς στόχους που θέτει, αναδεικνύει, μέσα από μια σειρά θεματικών video, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Λαζαρίδης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, εκτός από τις καθημερινές του περιοδείες στις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου και τις επαφές του με τους πολίτες, επέλεξε να οπτικοποιήσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις σε μια σειρά τομέων πολιτικής. 

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να αναδείξει και να επικοινωνήσει το έργο της Κυβέρνησης τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά και συνολικά από το 2019 μέχρι και σήμερα. 

Η πρώτη παρέμβασή του αφορά τον κρίσιμο τομέα της υγείας, στον οποίο έχει επενδύσει πολλά η Κυβέρνηση για τη δεύτερη θητεία της. 

Στη δήλωσή του ο κ. Λαζαρίδης σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι μόνο άντεξε την περίοδο της πανδημίας, αλλά ενισχύεται.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο αυξήσαμε τις δαπάνες για την υγεία στα 12,8 δις ευρώ, δηλαδή το 5,8% του Α.Ε.Π.

Ειδικά για τα νοσοκομεία υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση 481.000.000 ευρώ, ενώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, πάνω από 2 δις ευρώ κατευθύνονται στο χώρο της υγείας.

Εγκρίθηκαν και προχωράνε 6.500 προσλήψεις.  

Ενισχύσαμε με νέα ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ, δημιουργήσαμε ενιαία λίστα χειρουργείων, ξεκινήσαμε τα απογευματινά χειρουργεία.

Επεκτείναμε το θεσμό του προσωπικού ιατρού.

Η αναβάθμιση της υγείας αποτελεί για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την μεγαλύτερη πρόκληση της δεύτερης κυβερνητικής μας θητείας.

 

Και θα την πετύχουμε!»

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για τη δυσκοιλιότητα

Ηδυσκοιλιότητα είναι μια κοινή πάθηση η οποία, ενώ μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως ιατρικές καταστάσεις και φαρμακευτική αγωγή, συχνά σχετίζεται με τη διατροφή. Τα καλά νέα είναι ότι συχνά μπορεί να επιλυθεί με μερικές μικρές διατροφικές αλλαγές.

Η καλή ενυδάτωση και η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την ανακούφιση από την επαναλαμβανόμενη δυσκοιλιότητα. Οι ειδικοί συνιστούν γενικά την πρόσληψη υγρών και την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να αυξήσεις, λοιπόν, την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι να απολαμβάνεις καθημερινά μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας; Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί μπορούν να σε βοηθήσουν να πάρεις τις απαραίτητες φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα είναι η καλύτερη επιλογή για πολλούς λόγους.

Τα οφέλη των αμυγδάλων για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για τη δυσκοιλιότητα

Πολλές έρευνες έχουν γίνει για τα οφέλη που προσφέρουν τα αμύγδαλα στην υγεία. Μια μελέτη για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων συσχετίστηκε με μια καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και με μεγαλύτερη παραγωγή κοπράνων. Κάτι που δεν συμβαίνει τυχαία, καθώς τα αμύγδαλα είναι από τις τροφές που περιέχουν πολλά εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Καλή πηγή μαγνησίου

Τα αμύγδαλα έχουν 77 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, σε μόλις περίπου 23 αμύγδαλα. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για πολλούς λόγους, αλλά είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη και ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Μια υγιής χλωρίδα του εντέρου με ποικιλία καλών βακτηρίων παράγει καλύτερη πέψη συνολικά και αυτό βοηθά στην πρόληψη της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο έχει καθαρτική δράση και δρα αυξάνοντας το νερό στο έντερο, κάτι που βοηθά στην κανονικότητα του εντέρου.

Γεμάτα φυτικές ίνες

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με σχεδόν 4 γραμμάρια σε μια μερίδα. Οι τροφές με φυτικές ίνες είναι σημαντικές, επειδή αυξάνουν τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου, οδηγώντας σε βελτίωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.

Τα αμύγδαλα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, βοηθούν στην καλή κινητικότητα του πεπτικό σωλήνα. Οι αδιάλυτες ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και μειώνουν την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία του εντέρου, οι φυτικές ίνες έχουν ένα άλλο θαυμάσιο πλεονέκτημα. Είναι επίσης γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πλούσια σε καλά λιπαρά

Τα ακόρεστα, «καλά» λιπαρά, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καλή πέψη και να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Αυτοί οι τύποι λιπών, μαζί με μια ποικιλία φυτικών ινών, βοηθούν στην υποστήριξη των προστατευτικών βακτηρίων του εντέρου.

Άλλοι ξηροί καρποί για τη δυσκοιλιότητα

Ενώ οι ειδικοί συστήνουν τα αμύγδαλα ως την κορυφαία επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, υπάρχουν και άλλοι ξηροί καρποί που μπορούν να βοηθήσουν, προσφέροντας κι άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία. Εάν τα αμύγδαλα δεν είναι τα αγαπημένα σου, εδώ είναι 3 ακόμα ξηροί καρποί, που είναι πλούσιοι σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να ανακουφιστείς από τη δυσκοιλιότητα.

  • Φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια συμπεριλαμβάνονται επίσης στις καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα φιστίκια συνδέονται με μια πιο υγιή ισορροπία των μικροβίων του εντέρου.

  • Φουντούκια

Οι νόστιμοι αυτοί ξηροί καρποί, είναι επίσης πλούσιοι σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά.

  • Καρύδια

Τα καρύδια είναι μια ακόμα εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθώς βελτιώνουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en