ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Προς αποφυγή ενός διχαστικού δεύτερου γύρου στη Νέα Δημοκρατία

Ενώ οι τόνοι στην γαλάζια εσωκομματική αντιπαράθεση κλιμακώνονται επικίνδυνα, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κλυδωνισμούς μέχρι τις κάλπες στις 22 Νοεμβρίου, αλλά και μετά από αυτές, στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη μία πολύ σοβαρή συζήτηση για το ενδεχόμενο αποφυγής ενός δεύτερου γύρου, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αν και το καταστατικό του κόμματος είναι σαφές και προβλέπει εκλογή Προέδρου με το 50% +1 των ψήφων, οι συζητήσεις στο γαλάζιο εσωτερικό αφορούν το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάδειξη της νέας ηγεσίας ακόμη και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Το γαλάζιο παρασκήνιο θέλει κάτι αντίστοιχο να έγινε και το 2009, όταν και διαπιστώθηκε η σημαντική διαφορά που είχε εξασφαλίσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς από τη Ντόρα Μπακογιάννη, καθιστώντας τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου πρακτικώς χωρίς αντικείμενο, καθώς η εκλογή Σαμαρά θα ήταν ούτως ή άλλως δεδομένη.

Τότε, το επίσημο κοντέρ του κόμματος έγραψε πως ο Αντώνης Σαμαράς συγκέντρωσε 386.400 ψήφους που αντιστοιχούσαν στο 50,66% των ψήφων και η Ντόρα Μπακογιάννη 306.425 ψήφους (ποσοστό 39,72%). Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο τρίτος υποψήφιος, συγκέντρωσε 78.770 ψήφους, δηλαδή το 10,22%.

Το ενδεχόμενο μίας πολιτικής συμφωνίας μοιάζει πιθανό εφόσον στον πρώτο γύρο των γαλάζιων εκλογών, ο μεν πρώτος βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά άνω του 43-44% και έχει σημαντική διαφορά, σχεδόν διψήφια, από το δεύτερο. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα κινητοποιηθούν ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος – ενδεχομένως και εκτός αυτού – προκειμένου να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος που θα ενέτεινε την πόλωση και θα δοκίμαζε τη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας.

«Μπορεί να μην υπάρξει δεύτερος γύρος, αν είναι μεγάλη η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει ένα σενάριο και μία συμφωνία να μην υπάρχει δεύτερος γύρος. Μπορεί να συμβεί αυτό. Ναι», σχολίασε, ενδεικτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προ 24ώρων, επιβεβαιώνοντας τη σχετική συζήτηση στο εσωτερικό.

Ωστόσο, σε σχέση με το 2009 οι συνθήκες είναι αρκετά διαφορετικές. Τότε η Ν.Δ., αν και ηττημένη, διατηρούσε ένα ποσοστό κοντά στο 33% και, κυρίως, το πολιτικό σκηνικό ήταν ακόμη στον αστερισμό των μονοκομματικών – αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Συνεπώς, εξακολουθούσε να υπάρχει ο φόβος ότι όποιο πρόβατο βγει από το μαντρί θα το φάει ο λύκος, κατά τη ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ. Έξι χρόνια αργότερα, με τον Αλέξη Τσιπρα πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας, τη Ν.Δ. να έχει υποστεί διασπάσεις και το πολιτικό σκηνικό σε συνθήκες πολυκομματισμού, δεν αποκλείεται οι φυγόκεντρες δυνάμεις να είναι ισχυρότερες από αυτές που θέλουν το κόμμα να παραμείνει ενιαίο και αδιαίρετο.

Τάσος Τσιφόρος
newpost.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version