Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι στρίμωξαν τις ελληνικές επιχειρήσεις και κονόμησαν τρελά

Από το «παράθυρο» των ομολογιακών δανείων μπαίνουν στις ελληνικές επιχειρήσεις τα ξένα funds που διαβλέποντας από καιρό την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν με νέα κεφάλαια ακόμα και τους καλύτερους μεταξύ των μεγάλων παικτών στήνουν χοντρό κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Δανείζουν ακριβά μέσω της ομολογιακής αγοράς και ποντάρουν στην μεταπώληση των χρεογράφων τους σε θεσμικούς με πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Και μέχρι τώρα το παιχνίδι όχι μόνον τους βγαίνει αλλά σε περιπτώσεις αποκτούν και στρατηγική θέση στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών επιχειρήσεων όταν το «εργαλείο» είναι μετατρέψιμες ομολογίες. Ελλοχεύει έτσι ακόμα και το ενδεχόμενο αφελληνισμού ορισμένων εξ’ αυτών, σημειώνουν παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν προσφεύγουν όμως στις ομολογιακές αγορές ακόμα και αν αυτές είναι «ακριβές» δεδομένης της απουσίας εύρωστου τραπεζικού δανεισμού.

Ενδεικτικά αναφέρονται ο όμιλος Κανελλόπουλου-Παπαλεξοπουλου με τον Τιτάνα, ο όμιλος Κόκκαλη με την Intralot, ο όμιλος των αδελφών Φιλίππου με την ΦΑΓΕ, ο όμιλος Ιωάννου-Δαβίδ με την Coca Cola 3E, ο όμιλος Κυριακόπουλου με την S&B (πρωην Βαρυτίνης) ο όμιλος Λάτσης με τα ΕΛ.ΠΕ, ο όμιλος Δαυίδ με την Frigoglass και ο όμιλος Μελισσανίδη με την Emma Delta που εχουν ήδη αντλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω ομολόγων. Στην λίστα πρέπει να προστεθούν ο γερμανικών συμφερόντων ΟΤΕ και η ΔΕΗ που βγαίνει επίσης αυτές τις ημέρες.

Τα ποσά είναι εντυπωσιακά. Η S&B προέβη προ στα τέλη του 2013 στην έκδοση ομολόγου αξίας της τάξης των 275 εκατομμυρίων ευρώ ενώ και η Intralot βγήκε την ίδια περίοδο στις αγορές με ομολογιακή έκδοση της τάξης των 325 εκατομμυρίων ευρώ. Νωρίτερα το 2013 η Frigoglass είχε αντλήσει 250 εκατομμύρια. Όμως το επιτόκιο δανεισμού παρέμεινε υψηλά. Ειδικά η Intralot βγήκε στο 9,75% και η S&B κοντά στο 10%. Στις αρχές του 2013 σημαντικότατα κεφάλαια απο τις ομολογιακές αγορές άντλησαν με χαμηλότερο κόστος και ο ΟΤΕ (700 εκατ.), ο Τιτάν (200 εκατ) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (500 εκατ.).

Τα λεφτά αυτά καλύπτουν τις περισσότερες φορές προηγούμενα δάνεια ή ομόλογα και σε μεμονωμένες περιπτώσεις χρηματοδοτούν επενδύσεις ή εξαγορές. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Emma Delta που κάλυψε με ομολογιακή έκδοση το ποσοστό της συμμετοχής της στο τίμημα που καταβλήθηκε για την εξαγορά του ΟΠΑΠ. Για να γίνει αντιληπτό το ύψος του χρέους προς τους ξένους και σε ένα βαθμό τις ελληνικές μονάδες asset management που συμμετείχαν (μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων τους που μπαίνουν σε ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα). Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους Financial Times ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν μεσούσης της κρίσης ποσά-ρεκόρ ύψους 4 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους.

Συγκεκριμένα περίπου 15 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκδώσει ομόλογα αξίας 3,97 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες εξ’ αυτών των ελληνικών επιχειρήσεων είδαν πάντως τα ομόλογα τους να ανατιμώνται κατά την διαπραγμάτευση τους στην δευτερογενή αγορά (το χρέος αυτό διαπραγματεύεται όπως περίπου και οι μετοχές) κάτι που περιορίζει το θεωρητικό κόστος δανεισμού τους ( η τιμή με την απόδοση των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα). Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος των ξένων που συμμετέχουν σε αυτό το “αγοραίο παιχνίδι”: να μεταπουλήσουν τα χρεόγραφα με κέρδος καθώς οι προοπτικές της οικονομίας ή και των επιχειρήσεων βελτιώνονται προσελκύοντας νέους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλης μορφής κινήσεις των ξένων σε ελληνικές επιχειρήσεις που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο χρηματοδοτούν ελληνικούς ομίλους. Ενδεικτικά αναφέρονται το Rhone Group που απέκτησε τον έλεγχο της S&B (πρώην Βαρυτίνη), η York Capital Management που μέσω κάλυψης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα συμφερόντων Γ. Περιστέρη και η Fairfax Financial που είσελθε με μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος και απέκτησε τον έλεγχο της Eurobank Properties.

Υψηλές αποδόσεις για τα ξένα ταμεία

Εκτός από επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία τις ασφαλιστικές εταιρείες που επενδύουν τα χρήματα των ασφαλισμένων τους, τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές, και επιθετικά hedge funds είναι επίσης μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών των εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδώσει μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα. Οι ποιο ενεργοί επενδυτές στα ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα είναι τα ξένα ταμεία. Το 58% των αγοραστών ελληνικών ομολόγων είναι fund managers, ασφαλιστικές εταιρείες και Pension Funds (ιδιωτικά και δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία). Στις ομολογιακές εκδόσεις της Frigoglass (250 εκατ. ευρώ) και της Intralot (325 εκατ. ευρώ) κάλυψαν μάλιστα το 70% σύμφωνα με πληροφορίες από έναν εκ των αναδόχων, την HSBC.

Με βάση τα ίδια στοιχεία χρέος ελληνικό επιχειρήσεων που εκδόθηκε το προηγούμενο 12μηνο διακρατούν μεταξύ άλλων οι Fidelity, Deutsche Bank, Robeco, HSBC Private Bank, Credit Suisse, Moore Capital, BTG Pactual, Threadneedle Investments, Julius Baer, Pictet, Obserervatory Capital Management, LLP, Brigade Capital Management, Blue Crest, Ashmore, Aviva, UBS, Pioneer Investments, Blue Mountain, ING. Παντως στις εκδόσεις μπήκαν με μικρότερο ποσοστό και οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Εθνική Asset Management, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Asset Management, Εμπορική Τράπεζα και Millenium Partners. Κάτι που τους επιτρέπει να έχουν μεγαλύτερη απόδοση των κεφαλαίων τους σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά όμως και το γεγονός ότι η αγορά που φαίνεται πως είναι πλέον έτοιμοι να προσφύγουν Έλληνες επιχειρηματίες με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι Γερμανική. Όπως επεσήμανε μιλώντας στα μέλη του ΣΕΒ προ εβδομάδος ο Russell Schofield-Bezer, επικεφαλής της μονάδας αγοράς χρέους της HSBC, το «εναλλακτικό εργαλείο» των γερμανικών Schuldschein (εκδόσεις έως 500 εκατ. ευρώ που καλύπτονται από εξειδικευμένους επενδυτές της γερμανικής αγοράς) αποτελεί αυτή τη στιγμή την καλύτερη «ευκαιρία» για τις ελληνικές επιχειρήσεις που διψούν για κεφάλαια. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ξένο έλεγχο των ελληνικών ομίλων…

H Πειραιώς καλύπτει το κενό με Δείκτη Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων

Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τη γενικότερη τάση αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης των μη-χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων εκτός του τραπεζικού συστήματος αρχίζει να παρατηρείται μια ανοδική τάση έκδοσης εταιρικών ομολόγων από μεγάλες ελληνικές εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό. Οπως σημειώνει ο κ. Ηλίας Λεκκός Group Chief Economist της τράπεζας, εκμεταλλευόμενες τη γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ειδικότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξέδωσαν 6 νέα εταιρικά ομόλογα κατά τη διάρκεια του 2013, συνολικού ύψους €2,85δισεκ.

Παρά το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει υπάρξει έως τώρα ένας δείκτης που να αντανακλά τις συνολικές μεταβολές και αποδόσεις σε αυτό το εκκολαπτόμενο τμήμα της αγοράς. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Δείκτης Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων ο οποίος αντανακλά τις τιμές 12 βασικών εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από 8 ελληνικές εταιρείες.

Η εξέλιξη του δείκτη και η αντιπαραβολή του με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων Υψηλής Απόδοσης (Bloomberg EUR High Yield Corporate Bond Index) είναι ενδεικτική των εξελίξεων τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και για την διάθεση των διεθνών επενδυτών να λάβουν ελληνικό ρίσκο. Ο δείκτης από τη δημιουργία του στις 2/1/2013 έως τα τέλη του 2013, αυξήθηκε από 100 μονάδες σε 115,14 μονάδες προσφέροντας συνολική απόδοση 15,1% έναντι 7,9% του Ευρωπαϊκού δείκτη. Η συνδιακύμανση των δύο δεικτών είναι αξιοσημείωτη υποδεικνύοντας ότι παρά τη περιορισμένη ρευστότητά της η ελληνική ομολογιακή αγορά ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τάσεις. Αντίθετα οι υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αντανακλούν τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η οποία είναι συνέπεια της μείωσης του ελληνικού ασφάλιστρου κινδύνου. Πέρα από τα κεφαλαιακά κέρδη των επενδυτών, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα έχει ευρύτερες θετικές επιπτώσεις καθώς καθιστά την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων ακόμα πιο ελκυστική. Οι νέες εκδόσεις θα γίνουν στα νέα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων, μειώνοντας σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων γεγονός που θα επιτρέψει τους πόρους που αντλούν οι επιχειρήσεις να τους χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων αλλά και για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ | Οι πληρωμές που θα γίνουν έως τις 10 Μαΐου

Πληρωμές κατά την περίοδο 8 έως 10 Μαΐου, ύψους 62.244.037 ευρώ θα γίνουν σε 60.583 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του  e- ΕΦΚΑ  και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ από τις 8 έως 10 Μαΐου θα καταβληθούν 20.800.000 ευρώ σε 830 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

• Στις 9 Μαΐου θα καταβληθούν για Επιδόματα Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας 13.744.037 ευρώ σε 30.693 δικαιούχους.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• 12 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

• 10 εκατ. ευρώ σε 8.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

• 5 εκατ. ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

• 700.000 ευρώ σε 1000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυγενάκης | Απλοποιείται η διαδικασία καταβολής «πρόσθετων τελών» στους γεωτεχνικούς

«Την απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των «πρόσθετων τελών» προς τους γεωτεχνικούς, ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις προωθεί το ΥΠΑΑΤ, το οποίο αναμένει τις προτάσεις των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Τροφίμων».

Αυτό επισημαίνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

«Περαιτέρω», σημειώνει ο κ. ΥπΑΑΤ,«από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου έχουν μεταφερθεί όλα τα αναλογούντα ποσά στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτωνπου αφορούν στο έτος 2022 (ποσού 250.000€) και, μέχρι τέλους Ιουνίου 2024, θα έχουν μεταφερθεί και τα ποσά που αφορούν στα «πρόσθετα τέλη» έτους 2023, εφόσον έχει παραληφθεί από τη ΓΔΟΥ το σύνολο των αιτημάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για τον κίνδυνο να χαθούν τα δεδουλευμένα των Γεωτεχνικών, όπως αυτά που αφορούν στην Π.Ε. Άρτας», προσθέτει, «προωθήθηκε σχετική ρύθμιση, η οποία επιλύει το πρόβλημα της παραγραφής και αναμένεται η καταβολή τους».

Όσον αφορά τη στελέχωση του ΥΠΑΑΤκαι ειδικότερα στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών, στον οποίο, σύμφωνα με το π.δ. 85/2022 (Α΄232), περιλαμβάνονται οι ειδικότητες ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Γεωλόγων, ΠΕ Δασολόγων, ΠΕ Ιχθυολόγων και ΠΕ Κτηνιάτρων, έχει ως εξής:

ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΚΕΝΕΣ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ 1007 804 197 6
ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΕΙΣ 14 14 0 0
ΣΥΝΟΛΟ 1021 818 197 6

Επισημαίνεται ότι οι θέσεις που έχουν δεσμευτεί αφορούν στον 1ο κύκλο Κινητικότητας του 2024, καθώς και στον Προγραμματισμό Προσλήψεων για τα έτη 2020-2024.

Τέλος, σχετικά με την απεργία των Γεωτεχνικών ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι,  αφενός η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κρίθηκε αναγκαία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου, με την υπ’ αριθ. 361/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύχθηκε  παράνομη και καταχρηστική.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en