Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι στρίμωξαν τις ελληνικές επιχειρήσεις και κονόμησαν τρελά

Από το «παράθυρο» των ομολογιακών δανείων μπαίνουν στις ελληνικές επιχειρήσεις τα ξένα funds που διαβλέποντας από καιρό την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν με νέα κεφάλαια ακόμα και τους καλύτερους μεταξύ των μεγάλων παικτών στήνουν χοντρό κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Δανείζουν ακριβά μέσω της ομολογιακής αγοράς και ποντάρουν στην μεταπώληση των χρεογράφων τους σε θεσμικούς με πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Και μέχρι τώρα το παιχνίδι όχι μόνον τους βγαίνει αλλά σε περιπτώσεις αποκτούν και στρατηγική θέση στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών επιχειρήσεων όταν το «εργαλείο» είναι μετατρέψιμες ομολογίες. Ελλοχεύει έτσι ακόμα και το ενδεχόμενο αφελληνισμού ορισμένων εξ’ αυτών, σημειώνουν παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν προσφεύγουν όμως στις ομολογιακές αγορές ακόμα και αν αυτές είναι «ακριβές» δεδομένης της απουσίας εύρωστου τραπεζικού δανεισμού.

Ενδεικτικά αναφέρονται ο όμιλος Κανελλόπουλου-Παπαλεξοπουλου με τον Τιτάνα, ο όμιλος Κόκκαλη με την Intralot, ο όμιλος των αδελφών Φιλίππου με την ΦΑΓΕ, ο όμιλος Ιωάννου-Δαβίδ με την Coca Cola 3E, ο όμιλος Κυριακόπουλου με την S&B (πρωην Βαρυτίνης) ο όμιλος Λάτσης με τα ΕΛ.ΠΕ, ο όμιλος Δαυίδ με την Frigoglass και ο όμιλος Μελισσανίδη με την Emma Delta που εχουν ήδη αντλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω ομολόγων. Στην λίστα πρέπει να προστεθούν ο γερμανικών συμφερόντων ΟΤΕ και η ΔΕΗ που βγαίνει επίσης αυτές τις ημέρες.

Τα ποσά είναι εντυπωσιακά. Η S&B προέβη προ στα τέλη του 2013 στην έκδοση ομολόγου αξίας της τάξης των 275 εκατομμυρίων ευρώ ενώ και η Intralot βγήκε την ίδια περίοδο στις αγορές με ομολογιακή έκδοση της τάξης των 325 εκατομμυρίων ευρώ. Νωρίτερα το 2013 η Frigoglass είχε αντλήσει 250 εκατομμύρια. Όμως το επιτόκιο δανεισμού παρέμεινε υψηλά. Ειδικά η Intralot βγήκε στο 9,75% και η S&B κοντά στο 10%. Στις αρχές του 2013 σημαντικότατα κεφάλαια απο τις ομολογιακές αγορές άντλησαν με χαμηλότερο κόστος και ο ΟΤΕ (700 εκατ.), ο Τιτάν (200 εκατ) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (500 εκατ.).

Τα λεφτά αυτά καλύπτουν τις περισσότερες φορές προηγούμενα δάνεια ή ομόλογα και σε μεμονωμένες περιπτώσεις χρηματοδοτούν επενδύσεις ή εξαγορές. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Emma Delta που κάλυψε με ομολογιακή έκδοση το ποσοστό της συμμετοχής της στο τίμημα που καταβλήθηκε για την εξαγορά του ΟΠΑΠ. Για να γίνει αντιληπτό το ύψος του χρέους προς τους ξένους και σε ένα βαθμό τις ελληνικές μονάδες asset management που συμμετείχαν (μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων τους που μπαίνουν σε ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα). Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους Financial Times ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν μεσούσης της κρίσης ποσά-ρεκόρ ύψους 4 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους.

Συγκεκριμένα περίπου 15 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκδώσει ομόλογα αξίας 3,97 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες εξ’ αυτών των ελληνικών επιχειρήσεων είδαν πάντως τα ομόλογα τους να ανατιμώνται κατά την διαπραγμάτευση τους στην δευτερογενή αγορά (το χρέος αυτό διαπραγματεύεται όπως περίπου και οι μετοχές) κάτι που περιορίζει το θεωρητικό κόστος δανεισμού τους ( η τιμή με την απόδοση των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα). Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος των ξένων που συμμετέχουν σε αυτό το “αγοραίο παιχνίδι”: να μεταπουλήσουν τα χρεόγραφα με κέρδος καθώς οι προοπτικές της οικονομίας ή και των επιχειρήσεων βελτιώνονται προσελκύοντας νέους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλης μορφής κινήσεις των ξένων σε ελληνικές επιχειρήσεις που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο χρηματοδοτούν ελληνικούς ομίλους. Ενδεικτικά αναφέρονται το Rhone Group που απέκτησε τον έλεγχο της S&B (πρώην Βαρυτίνη), η York Capital Management που μέσω κάλυψης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα συμφερόντων Γ. Περιστέρη και η Fairfax Financial που είσελθε με μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος και απέκτησε τον έλεγχο της Eurobank Properties.

Υψηλές αποδόσεις για τα ξένα ταμεία

Εκτός από επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία τις ασφαλιστικές εταιρείες που επενδύουν τα χρήματα των ασφαλισμένων τους, τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές, και επιθετικά hedge funds είναι επίσης μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών των εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδώσει μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα. Οι ποιο ενεργοί επενδυτές στα ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα είναι τα ξένα ταμεία. Το 58% των αγοραστών ελληνικών ομολόγων είναι fund managers, ασφαλιστικές εταιρείες και Pension Funds (ιδιωτικά και δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία). Στις ομολογιακές εκδόσεις της Frigoglass (250 εκατ. ευρώ) και της Intralot (325 εκατ. ευρώ) κάλυψαν μάλιστα το 70% σύμφωνα με πληροφορίες από έναν εκ των αναδόχων, την HSBC.

Με βάση τα ίδια στοιχεία χρέος ελληνικό επιχειρήσεων που εκδόθηκε το προηγούμενο 12μηνο διακρατούν μεταξύ άλλων οι Fidelity, Deutsche Bank, Robeco, HSBC Private Bank, Credit Suisse, Moore Capital, BTG Pactual, Threadneedle Investments, Julius Baer, Pictet, Obserervatory Capital Management, LLP, Brigade Capital Management, Blue Crest, Ashmore, Aviva, UBS, Pioneer Investments, Blue Mountain, ING. Παντως στις εκδόσεις μπήκαν με μικρότερο ποσοστό και οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Εθνική Asset Management, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Asset Management, Εμπορική Τράπεζα και Millenium Partners. Κάτι που τους επιτρέπει να έχουν μεγαλύτερη απόδοση των κεφαλαίων τους σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά όμως και το γεγονός ότι η αγορά που φαίνεται πως είναι πλέον έτοιμοι να προσφύγουν Έλληνες επιχειρηματίες με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι Γερμανική. Όπως επεσήμανε μιλώντας στα μέλη του ΣΕΒ προ εβδομάδος ο Russell Schofield-Bezer, επικεφαλής της μονάδας αγοράς χρέους της HSBC, το «εναλλακτικό εργαλείο» των γερμανικών Schuldschein (εκδόσεις έως 500 εκατ. ευρώ που καλύπτονται από εξειδικευμένους επενδυτές της γερμανικής αγοράς) αποτελεί αυτή τη στιγμή την καλύτερη «ευκαιρία» για τις ελληνικές επιχειρήσεις που διψούν για κεφάλαια. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ξένο έλεγχο των ελληνικών ομίλων…

H Πειραιώς καλύπτει το κενό με Δείκτη Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων

Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τη γενικότερη τάση αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης των μη-χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων εκτός του τραπεζικού συστήματος αρχίζει να παρατηρείται μια ανοδική τάση έκδοσης εταιρικών ομολόγων από μεγάλες ελληνικές εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό. Οπως σημειώνει ο κ. Ηλίας Λεκκός Group Chief Economist της τράπεζας, εκμεταλλευόμενες τη γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ειδικότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξέδωσαν 6 νέα εταιρικά ομόλογα κατά τη διάρκεια του 2013, συνολικού ύψους €2,85δισεκ.

Παρά το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει υπάρξει έως τώρα ένας δείκτης που να αντανακλά τις συνολικές μεταβολές και αποδόσεις σε αυτό το εκκολαπτόμενο τμήμα της αγοράς. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Δείκτης Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων ο οποίος αντανακλά τις τιμές 12 βασικών εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από 8 ελληνικές εταιρείες.

Η εξέλιξη του δείκτη και η αντιπαραβολή του με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων Υψηλής Απόδοσης (Bloomberg EUR High Yield Corporate Bond Index) είναι ενδεικτική των εξελίξεων τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και για την διάθεση των διεθνών επενδυτών να λάβουν ελληνικό ρίσκο. Ο δείκτης από τη δημιουργία του στις 2/1/2013 έως τα τέλη του 2013, αυξήθηκε από 100 μονάδες σε 115,14 μονάδες προσφέροντας συνολική απόδοση 15,1% έναντι 7,9% του Ευρωπαϊκού δείκτη. Η συνδιακύμανση των δύο δεικτών είναι αξιοσημείωτη υποδεικνύοντας ότι παρά τη περιορισμένη ρευστότητά της η ελληνική ομολογιακή αγορά ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τάσεις. Αντίθετα οι υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αντανακλούν τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η οποία είναι συνέπεια της μείωσης του ελληνικού ασφάλιστρου κινδύνου. Πέρα από τα κεφαλαιακά κέρδη των επενδυτών, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα έχει ευρύτερες θετικές επιπτώσεις καθώς καθιστά την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων ακόμα πιο ελκυστική. Οι νέες εκδόσεις θα γίνουν στα νέα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων, μειώνοντας σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων γεγονός που θα επιτρέψει τους πόρους που αντλούν οι επιχειρήσεις να τους χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων αλλά και για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η μείωση των καταθέσεων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ στα 144,5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις από επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση κατά 912 εκατ. ευρώ στα 44,1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 2,070 δις. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, είχαν μειωθεί κατά 3,167 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 2,4% από 1,6% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE μειώθηκαν κατά 537 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 3,377 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 374 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 210 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος μείωση κατά 737 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Φεβρουάριο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 1.536 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο -10,2% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των δανείων o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 3,8% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 849 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2.732 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2024, ήταν θετική κατά 924 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2.504 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 7,1% από 6,0% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε στο 6,1% από 5,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 599 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2, 008 δις . ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 14,9% από 14,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 325 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 496 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν αρνητική κατά 124 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους να παραμείνει αρνητικός στο -3,6%, ενώ στα καταναλωτικά καταγράφηκε θετική ροή χρηματοδότησης 55 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους αυξήθηκε κατά 4,4%.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΥΠΑ | Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

Αναρτήθηκαν σήμερα Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων, της νέας διαδικτυακής δράσης επαγγελματικής κατάρτισης, με τίτλο «Προσωποποιημένη Επιμόρφωση, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης».

Η κατάρτιση πραγματοποιήθηκε κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι πίνακες βρίσκονται στη διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/nea-anakoinwseis.

Σε κάθε ωφελούμενο του προγράμματος θα αποσταλεί άμεσα από τη ΔΥΠΑ ενημερωτικό e-mail για την οριστική επιλογή του και για τα επόμενα βήματα σχετικά με την εγγραφή του στην εκπαιδευτική πλατφόρμα και την παρακολούθηση των διαδικτυακών μαθημάτων.

Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή προσωποποιημένων διαδικτυακών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, που η συνολική τους διάρκεια θα κυμαίνεται από 100 έως 250 ώρες.

Οι ωφελούμενοι της δράσης θα κληθούν αρχικά να συμπληρώσουν εξειδικευμένα ερωτηματολόγια, τα οποία, στη συνέχεια, θα επεξεργαστεί το ΕΚΠΑ, μέσω μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αναδείξει τα προσωποποιημένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που θα κληθεί μετά κάθε ωφελούμενος να παρακολουθήσει, ενώ το περιεχόμενό τους θα αποτελείται από μαθήματα και διδακτικές ενότητες που θα έχουν άμεση συνάρτηση με το προσωπικό προφίλ τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τις επιτυχημένες συνεργασίες υλοποίησης δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης σε συνεργασία με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα | Πεθαίνει ο κλάδος των βενζινοπωλών στη Βόρεια Ελλάδα

Η ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων οδηγεί τους Έλληνες να αγοράζουν φθηνή βενζίνη από τη Βουλγαρία και την Τουρκία

«Πεθαίνει ο κλάδος των βενζινοπωλών στη βόρεια Ελλάδα γιατί εκεί οι Έλληνες φεύγουν και περνάνε απέναντι σε Βουλγαρία και Τουρκία για να αγοράσουν φθηνή βενζίνη, γιατί σε αυτές τις χώρες είναι μικρός ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα», είπε στο ΕΡΤNEWS η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

«Έφευγε και φεύγει ελληνικό χρήμα από τα σύνορα και πεθαίνουν οι επαγγελματίες. Και οι πολίτες που το κάνουν έχουν δίκιο, αλλά και ο κλάδος πρέπει να ζήσει», συμπλήρωσε.

Η κυρία Ζάγκα πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει φτηνό καύσιμο, όταν το 60% της τιμής του είναι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και επιπλέον έχει και τον ΦΠΑ, φόρο πάνω στο φόρο, δηλαδή παράλογο. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα;», αναρωτήθηκε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε πει πολλές φορές ότι το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό είδος. Δυστυχώς η τιμή του παίζει ανάλογα των συμφερόντων των μεγάλων και την πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι.

Όσο λοιπόν υπάρχουν δυσάρεστα διεθνή γεγονότα, τα καύσιμα που έρχονται σε εμάς, τους βενζινάδες, είναι με αυξημένη τιμή.

Ήδη βλέπω τις τιμές να ανεβαίνουν, τσιμπάνε το τελευταίο διάστημα, πάνω από μήνα και ήταν επόμενο οι τιμές της απλής αμόλυβδης στην Αττική να φθάσουν πάνω από 1,90 ευρώ το λίτρο.

Εμείς αλλάζουμε τις τιμές βάσει τιμολογίων. Ο καθένας από εμάς έχει μια εταιρεία από την οποία προμηθεύεται καύσιμα.

Έρχεται λοιπόν το τιμολόγιο όπου η εταιρεία έχει αγοράσει από ένα από τα δύο διυλιστήρια που έχουμε στη χώρα με νέα τιμή, εγώ είμαι υποχρεωμένη από τον νόμο, αλλιώς έχω πρόστιμο ή να ανεβάσω ή να κατεβάσω την τιμή πώλησης», υπογράμμισε.

Επισήμανε επίσης ότι «τώρα με τα νέα τιμολόγια δεν μπορεί να υπάρχει τιμή κάτω από 1,90 ευρώ/λίτρο και βλέπω τιμές με 1,73 ευρώ/λίτρο. Αυτά δεν τα βλέπει η κυβέρνηση;

Να γίνονται έλεγχοι εκεί που η τιμή είναι 2,40 και είμαι βέβαιη πως για να το βάλουν θα έχουν ανάλογα τιμολόγια οι άνθρωποι, αλλά να πάει ο έλεγχος και σε αυτούς που είναι δήθεν φτηνοί.

Πόσες φορές το έχω κάνει θέμα προσωπικά εγώ σαν πρόεδρος του κλάδου να λέω ότι είναι περίεργες αυτές οι φτηνές τιμές, δεν υπάρχουν. Και δεν υπάρχουν γιατί είναι τιμές λιανικής, κάτω από την χονδρική τιμή των διυλιστηρίων, άρα;

Είναι δυνατόν να αγοράζω 1,80 και να πουλάω 1,50; Δεν γίνεται αυτό, κάτι άλλο συμβαίνει», τονίζει.

«Ζητάμε να γίνει κάθαρση του χώρου, και για αυτό η κυβέρνηση ψήφισε νόμο, που όποιο μαγαζί πιάνουν να νοθεύει, να έχει πειραγμένες αντλίες ή να έχει λαθραίο πετρέλαιο για δύο χρόνια, το κλείνει», κατέληξε η κυρία Ζάγκα.

Πηγή: newsbomb.gr 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en