Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες δαπάνες θα μετράνε τελικά για το αφορολόγητο

image_print

Σχεδόν όλες οι κατηγορίες δαπανών των νοικοκυριών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες ( συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των ΔΕΚΟ), εφόσον γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος, θα προσμετρώνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου .

Μάλιστα στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο συζύγων υπερβαίνει το όριο των δαπανών με πλαστικό χρήμα που αναλογεί στο ύψος του εισοδήματος του θα μπορεί το πλεονάζον να το δίνει στον άλλον.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε την υπουργική απόφαση που καθορίζει τις κατηγορίες δαπανών οι οποίες υπολογίζονται στο ελάχιστο ποσό που πρέπει να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες για το φορολογικό έτος 2017, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4446/2016.

Η απόφαση καθορίζει, επίσης, ποιές κατηγορίες από τους παραπάνω φορολογούμενους εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα.

«Στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογούμενων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό δαπανών. Για το λόγο αυτό έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός εύλογου ποσού δαπανών και σχετικά περιορισμένων εξαιρούμενων κατηγοριών, ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομιών η οποία περιγράφει τις βασικές διατάξεις της απόφασης.

Ειδικότερα με βάση την απόφαση στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό υπολογίζονται δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται καταναλωτικές, δηλαδή εφόσον περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:

  • Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).
  • Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός).
  • Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση).
  • Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων.
  • Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες).
  • Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
  • Ομάδα 8 (Επικοινωνίες).
  • Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
  • Ομάδα 10 (Εκπαίδευση).
  • Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια).
  • Ομάδα 12 (‘Αλλα αγαθά και υπηρεσίες).

Σημειώνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η Ομάδα 6 (Υγεία) καθώς οι σχετικές δαπάνες εμπίπτουν σε άλλη διάταξη του Ν. 4446/2016. Ειδικότερα για τις δαπάνες αυτές προβλέπεται ειδική έκπτωση φόρου με βάση τη φορολογική νομοθεσία

Διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες που δεν είναι καταναλωτικές και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω δείκτες. Τέτοιες είναι ενδεικτικά οι δαπάνες για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).

Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση κάρτας

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας: οι φορολογούμενοι εβδομήντα ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Τα ίδια ισχύουν και για τις παρακάτω κατηγορίες:

Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013, οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013, οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορές: Νέο sell off μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

image_print

Η αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί στις αγορές μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν υποχώρησε απότομα, καθώς η νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ επανέφεραν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.

Η στρατιωτική ένταση, η ανάκληση της αμερικανικής άδειας για τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και οι νέες εμπορικές απειλές του Αμερικανού προέδρου προς την Ισπανία προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια, ενώ οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά.

Το βράδυ της Τρίτης οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων στο Ιράν, ως απάντηση στις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον ανακάλεσε την άδεια που επέτρεπε στην Τεχεράνη να εξάγει πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές.

Από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία με το Ιράν έχει πλέον τερματιστεί, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της ιρανικής ηγεσίας. Παράλληλα, επιτέθηκε και στην Ισπανία, ζητώντας τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε περίπου 1,6%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραφαν ο DAX, ο CAC 40, ο FTSE 100 και ο FTSE MIB.

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι πιέσεις στη Μαδρίτη, με τον IBEX 35 να χάνει σχεδόν 2,5%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των εμπορικών απειλών των ΗΠΑ. Μεγάλες απώλειες σημείωσαν και ισπανικές τράπεζες, όπως η Banco Santander και η BBVA.

Αρνητικό ήταν το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε σχεδόν 3%, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και αρκετοί τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η ΔΕΗ, η Metlen, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΟΤΕ.

Πτωτικά κινούνταν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street, προμηνύοντας δύσκολο άνοιγμα για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες.

Στην αγορά ενέργειας, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ισχυρή άνοδο. Το Brent πλησίασε εκ νέου τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό WTI κατέγραψε κέρδη άνω του 5%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό λόγω των εξελίξεων στα Στενά του Ορμούζ.

Αντίθετα, ο χρυσός, το ασήμι, ο χαλκός και τα κρυπτονομίσματα κινήθηκαν πτωτικά, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις προοπτικές των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη στάση της Federal Reserve.

Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς η νέα γεωπολιτική ένταση και η άνοδος του πετρελαίου ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το βλέμμα στη ΔΕΘ – Προσδοκίες για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και συνταξιούχων

image_print

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εντείνεται η συζήτηση γύρω από το πακέτο μέτρων που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με νοικοκυριά και συνταξιούχους να προσδοκούν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκονται φορολογικές ελαφρύνσεις, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενίσχυση των οικογενειών, αλλά και μέτρα που θα αφορούν τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας, ώστε οι εξαγγελίες της ΔΕΘ να συνδυάζουν τη στήριξη των πολιτών με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θεωρείται για ακόμη μία χρονιά το βασικό βήμα για την παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Μέχρι τότε, οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και συνταξιούχοι αναμένουν να ακούσουν μέτρα που θα προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση απέναντι στις αυξημένες οικονομικές πιέσεις της καθημερινότητας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστάτωση με το επίδομα των 150 ευρώ ανά παιδί – Δικαιούχοι δεν είδαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους

image_print

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η καταβολή του επιδόματος των 150 ευρώ ανά τέκνο, καθώς αρκετές οικογένειες που ανέμεναν την πληρωμή διαπίστωσαν ότι το ποσό δεν πιστώθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα οφείλεται σε λάθη ή ελλείψεις στα στοιχεία που είχαν δηλωθεί στις αιτήσεις, όπως λανθασμένος ή μη επικαιροποιημένος τραπεζικός λογαριασμός (IBAN), ασυμφωνίες στα προσωπικά στοιχεία ή άλλες εκκρεμότητες που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της πληρωμής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους δικαιούχους που δεν έχουν λάβει το επίδομα να ελέγξουν τα στοιχεία της αίτησής τους και, εφόσον διαπιστώσουν κάποιο σφάλμα, να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των 150 ευρώ ανά παιδί καταβλήθηκε σε χιλιάδες οικογένειες στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης, ωστόσο οι περιπτώσεις με λανθασμένα στοιχεία έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένοι δικαιούχοι να παραμένουν προσωρινά εκτός πληρωμής μέχρι να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en