ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πλεόνασμα 146% πάνω από το στόχο

Με αύξηση εσόδων, περιστολή δαπανών και μέρισμα από την ΤτΕ. Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΓΚΛ

Επιβεβαιώνονται οι αισιόδοξες προβλέψεις για περαιτέρω βελτίωση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών και υπερκάλυψη των μνημονιακών στόχων, που δίνει στην κυβέρνηση πρόσθετα «όπλα» και επιχειρήματα» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Υπερδιπλάσιο του στόχου (+146%) το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο φετινό δίμηνο (Ιανουάριος –Φεβρουάριος), αυξημένα τα δημόσια έσοδα, συνεχίστηκε το «συμμάζεμα» και η μείωση των κρατικών δαπανών.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά  είναι τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΚΛ) για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, που δείχνουν ταμειακό πλεόνασμα  423 εκατ. ευρώ στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, έναντι στόχου για έλλειμμα 806 εκατ. ευρώ, ο οποίος έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 2,123 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 864 εκατ. ευρώ. Είναι πάντως μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο, όταν είχε ανέλθει σε  2,853 δισ. ευρώ.

Στη μεγάλη υπέρβαση του στόχου συνετέλεσαν η αύξηση των φορολογικών και άλλων δημοσίων εσόδων και στην είσπραξη αυξημένου μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος (734 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.981 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 5,4% το στόχο του Προϋπολογισμού. Πάντως ο ρυθμός αύξησης φαίνεται ότι επιβραδύνεται. Κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, θα επιταχυνθεί πάλι μόλις αρχίσει η εφαρμογή των διατάξεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, στον οποίο θα εντάσσονται και ληξιθπρόθεσμα χρέη προς Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία.

Μειωμένα κατά 35% ήταν στο δίμηνο τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που  ανήλθαν σε 351 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα θετική ένδειξη για  τα αποτελέσματα της προσπάθειας δημοσιονομικής σταθεροποίησης αποτελεί η συνεχιζόμενη  περιστολή των κρατικών δαπανών. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού στην περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 7,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερες  κατά 13% (-1,03 δισ. ευρώ) από τον στόχο που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό.

Μεγάλες περικοπές έγιναν και στις δαπάνες του ΠΔΕ, που διαμορφώθηκαν σε 174 εκατ. ευρώ, περίπου 53% χαμηλότερα από τον στόχο.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version