ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρως ιδιωτικές Eurobank και Alpha, με μεγάλο discount δόθηκαν οι μετοχές

Σε επίπεδα 30%-40% χαμηλότερα από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές διαμορφώνονται – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες – οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank στη διαδικασία του book building, μέσω της οποίας οι δύο τράπεζες υπερκάλυψαν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους και δεν θα χρειασθούν πλέον χρήματα από το ΤΧΣ.

Το discount αυτό εξηγεί και τη μεγάλη πτώση που σημειώνουν σήμερα οι μετοχές τους, υπό την πίεση ρευστοποιήσεων.

Το θετικό για την αγορά είναι ότι οι δύο τράπεζες γίνονται πλέον πλήρως ιδιωτικές και  η έμμεση κρατική συμμετοχή περιορίζεται δραστικά, καθώς το ΤΧΣ δεν θα συμμετάσχει τελικά στις τωρινές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Με δεδομένη την πλήρη κάλυψη των ΑΜΚ από ιδιώτες,  το ποσοστό του ΤΧΣ στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank περιορίζεται σε μόλις 4%, ενώ στην Alpha Bank διαμορφώνεται περί το 20%.

Η προοπτική πλήρους απεξάρτησης από το Δημόσιο και το ΤΧΣ, ενθάρρυνε πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια να τοποθετήσουν σημαντικά ποσά στις δύο ΑΜΚ. Ασφαλή ένδειξη του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε είναι το γεγονός ότι οι προσφορές για την Alpha Bank υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 42% και για την Eurobank κατά 15%

Σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να προεγκρίνει την τιμή διάθεσης και το allocation των βιβλίων προσφορών, προκειμένου να κλείσουν και τυπικά τα βιβλία.

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών θα επικυρώσουν επισήμως τις τιμές διάθεσης των μετοχών την Παρασκευή, μόλις εγκριθεί και τυπικά από  το ΕuroWorking Group η συμφωνία με τους Θεσμούς για τα προαπαιτούμενα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version