Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ιδιωτικοποιήθηκαν (χθες) Eurobank και Alpha Bank

Τι θα γίνει με Εθνική και Πειραιώς. Ποιός και πως έστρεψε το power game υπέρ των ιδιωτών

Στους ιδιώτες περνά ο έλεγχος τόσο της Eurobank όσο της Alpha Bank με τη συμμετοχή του Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ να περιορίζεται αισθητά. Αν και η κυβέρνηση αποφάσισε να “ξυπνήσει” το ΤΧΣ και να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα ψήφου, που με τον προηγούμενο νόμο ήταν ανενεργά, εν τούτοις στο νέο μετοχικό τοπίο το Ταμείο δεν έχει… μετοχές. Μετά τiς διαδικασίας του book building, τα νέα δεδομένα αλλάζουν άρδην τους μετοχικούς συσχετισμούς στις δυο τράπεζες, καθώς στη μεν Eurobank η συμμετοχή του ΤΧΣ υποχωρεί στο 4%, ενώ κάτω του 20% πέφτει η συμμετοχή του στην Alpha Bank.

Το ΤΧΣ όμως επενδύει για ακόμη μια φορά περισσότερα κεφάλαια από τους ιδιώτες στις τράπεζες, χάνοντας όμως εν τέλει τον έλεγχο… Αυτό συνέβη καθώς το βασικό σενάριο των ΑΜΚ το καλύπτουν οι ιδιώτες, αναλαμβάνοντας το ρίσκο, ενώ το ΤΧΣ θα συμμετάσχει μόνο στο δυσμενές.

Όπερ σημαίνει, ότι με βάση το νέο νόμο για τη συμμετοχή του το ΤΧΣ στο δυσμενές σενάριο θα λάβει 25% σε μετοχές και 75% σε CoCo’s που πρακτικά σημαίνει ότι θα έχει μικρότερη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο αλλά θα κατατάσσεται στην κατηγορία των ομολογιούχων.

Ενστάσεις διατυπώνονται όμως για τις τιμές στις οποίες διεξάγονται οι αμκ, οι οποίες προέκυψαν από τη διαδικασία του book building, καθώς το discount που προκύπτει έναντι της προηγούμενης αύξησης κεφαλαίου κινείται στο 95% κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα οι παλαιοί μέτοχοι να οδηγηθούν σχεδόν σε πλήρη απώλεια της επένδυσής τους. Αυτό βέβαια αποδεικνύεται ότι είναι το κόστος της αποφυγής ενός haircut στις καταθέσεις.
Μέτοχοι και ομολογιούχοι οδηγήθηκαν σε bail in και βαριές απώλειες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα που θα οδηγούσαν σε πλήρη απώλεια αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το νέο status quo είχε εγκαίρως σκιαγραφήσει με μεγάλη ακρίβεα και λεπτομέρεια το sofokleousin.gr, με την ανακοίνωση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση.

Αυτή είναι ακριβώς η έκβαση του power game για τον έλεγχο των τραπεζών στο οποίο μέτοχοι, funds, διοικήσεις και δημόσιο αναζητούσαν τρόπο συνύπαρξης και συμπόρευσης καθώς και λόγο στη χάραξη στρατηγικής.

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση της DG Comp η οποία εξ αρχής πίεζε ώστε το εγερτήριο του κοιμόμενου μετόχου να μην επηρρεάασει τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Ετσι μπορεί η νέα κυβέρνηση να ενεργοποίησε το ΤΧΣ, τώρα όμως είναι μάλλον αργά γιατί δεν έχει ισχυρό λόγο στη διοίκηση και τις στρατηγικές επιλογές των τραπεζών.

Διατηρεί ωστόσο θέσεις στα διοικητικά συμβούλια και εποπτικό ρόλο στις επιτροπές, ωστόσο οι δυνατότητες του είναι πλέον μικρότερες κυρίως στη Eurobank αλλά και στην Alpha Bank.

Το σκηνικό δεν θα διαφέρει πολύ στην Εθνική Τράπεζα, ούτε στην Τράπεζα Πειραιώς, από τη στιγμή που οι επενδυτές καλύπτουν το βασικό σενάριο.

Αντιθέτως το ΤΧΣ φαίνεται ότι προάγεται σε βασικό μέτοχο της Attica Bank, όπου αν και το ΤΕΕ έλαβε απόφαση να διατηρήσει τον έλεγχο της τράπεζας επενδύοντας όσα απαιτούνται για τη διατήρηση του 51%, εν τούτοις τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση η Attica Bank είναι αυτή που θα κληθεί να παίξει το ρόλο της θερμοκοιτίδας της κυβερνητικής πολιτικής στις τράπεζες, χαράσσοντας το δρόμο, αν και διαθέτει πολύ μικρό χορηγητικό χαρτοφυλάκιο και μερίδιο αγοράς.

Το νέο τοπίο

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών θα επικυρώσουν και επισήμως τις τιμές διάθεσης των μετοχών την Παρασκευή, τα οποία εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα 4 σεντς για την Alpha Bank και στα 1-2 σεντς για τη Eurobank.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι τα βιβλία προσφορών έκλεισαν με σημαντική υπερκάλυψη, πάνω από 140% για την Alpha Bank και 114% για τη Eurobank.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να προεγκρίνει την τιμή διάθεσης και το allocation των βιβλίων προσφορών Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,13% και Eurobank, διαδικασία απαραίτητη για να κλείσουν και τυπικά τα βιβλία.

Το ποσοστό του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank αναμένεται να μειωθεί κοντά στο 4% καθώς το 96% πέρασε στα χέρια ιδιωτών. Η Eurobank κάλυψε το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 2,034 δισ. ευρώ με ιδιωτικά κεφάλαια και μέσω του βιβλίου προσφορών άντλησε 1,4 δισ. ευρώ.

Με επιτυχία κάλυψε, ήδη από τις πρώτες ημέρες, με ιδιωτικά κεφάλαια τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,56 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ από τα LME και 1,55 δισ. ευρώ από το book building) ο όμιλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,13%, το βιβλίο προσφορών της οποίας έκλεισε χθες το βράδυ.

Με δεδομένο ότι η τράπεζα δεν χρειάστηκε να πάρει ούτε ένα ευρώ από την κρατική βοήθεια, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι κάτω από το 20%.

Τα τελευταία μέτα διανύουν στο Μαραθώνιο της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων και η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς καθώς το κλίμα της πολιτικής αστάθειας τις επηρέασε περισσότερο καθώς αναζητούσαν αισθητά περισσότερα κεφάλαια από τις άλλες δυο.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να κλείσει το βιβλίο προσφορών την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή το μεσημέρι. Το βιβλίο της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να κλείσει την Πέμπτη, ενώ μικρές πιθανότητες υπάρχουν η διαδικασία να ολοκληρωθεί σήμερα.

Με βάση τις εκτιμήσεις, εφόσον ο όμιλος της Πειραιώς καλύψει με ιδιωτικά κεφάλαια το απαραίτητο και ελάχιστο του 1,3 δισ. ευρώ, τότε το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί κατά προσέγγιση στην περιοχή του 25% και στον όμιλο της Εθνικής κοντά στο 40%, εφόσον καλυφθεί το ελάχιστο του 1,4 δισ. ευρώ.

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άφθονο φαγητό και ποτό στο γλέντι για την Πρωτομαγιά στο Κοκκινόχωμα

Μετά από αρκετά χρόνια ξανά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, κάτοικοι αλλά και φίλοι του χωριού βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 7 Μαϊου στα Πλατάνια Κοκκινοχώματος Καβάλας να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά.

Σούβλες, ψησταριές, άφθονο κρασί αλλά και καλή διάθεση πλαισίωσαν την σημερινή ημέρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en