Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πιέζει για αντιχαλαζική προστασία ο Παναγιωτόπουλος (ΒΙΝΤΕΟ)

Συζητήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Καβάλας Νίκου Παναγιωτόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την υπαγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας σε ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας από τις χαλαζοπτώσεις.

Είναι η τέταρτη φορά που ο κ. Παναγιωτόπουλος φέρνει το θέμα στη Βουλή, επιμένοντας στην ένταξη του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όχι μόνο της Δυτικής Καβάλας, σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας από τις χαλαζοπτώσεις, καθώς δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για έναν αγρότη από μια απότομη, δραματική καταστροφή της παραγωγής του μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Η ΠΕ Καβάλας έχει τις προϋποθέσεις ένταξης στο Πρόγραμμα, με την εφαρμογή του οποίου οι αγρότες διασφαλίζουν την προστασία της παραγωγής τους από χαλαζοπτώσεις και ο ΕΛΓΑ εξοικονομεί χρήματα από τις αποζημιώσεις που δεν θα χρειασθεί να καταβάλλει.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε την καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων μέσων σε συνδυασμό με ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κόστους τόνισε πως ακόμα και στην περίπτωση της πλήρους ένταξης για ολόκληρο το χρόνο της ΠΕ Καβάλας στο Πρόγραμμα, το κόστος δεν ξεπερνά το 1/3 από το ποσό που ο ΕΛΓΑ καταβάλει στους παραγωγούς της περιοχής μας για αποζημιώσεις λόγω χαλαζόπτωσης.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από τα Πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής:

Πρακτικά συνεδρίασης Ολομέλειας Βουλής – 2/6/2016

Η με αριθμό  911/27-5-2016 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με το ολοκληρωμένο σύστημα χαλαζικής προστασίας των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ανακινώ το θέμα της υπαγωγής της περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στο εθνικό σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, αλλά και κατ’ επέκταση σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας στην περιοχή, διότι πιστεύω ότι αφενός είναι ένα θέμα τεράστιας σημασίας για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ιδίως, γιατί η περίοδος που διανύουμε είναι η ύποπτη περίοδος με κίνδυνο χαλαζοπτώσεων κι επομένως δεν αξίζει τον κόπο –πιστεύω- να αγωνιούν και αυτοί κι εμείς, να τρέμει το φυλλοκάρδι τους κυριολεκτικά κάθε φορά που εμφανίζονται μαύρα σύννεφα στον ουρανό και κίνδυνος χαλαζόπτωσης. Και αφετέρου, διότι εκτιμώ ότι αν διευθετηθεί αυτό το πρόβλημα, όπως έχει εκφραστεί θετική γνώμη τόσο από τον ΕΛΓΑ όσο και από σας σε προηγούμενες συζητήσεις –είναι η τέταρτη φορά που φέρνω αυτό το θέμα στης Βουλή, δεύτερη φορά με επίκαιρη ερώτηση- τότε θα εξοικονομηθούν χρήματα στον ΕΛΓΑ, λόγω των αποζημιώσεων που πληρώνει συστηματικά στους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κάθε φορά που η παραγωγή τους πλήττεται από χαλαζόπτωση.

Τρία σημεία θα αναφέρω, για να κρατήσουμε και για τη δευτερολογία μερικά: Η περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας είναι όντως πρόσφορη για ένταξη στο Πρόγραμμα, διότι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις υπαγωγής κατά το Υπουργείο αρκεί να υπάρχουν: συχνότητα χαλαζόπτωσης, να υπάρχει σημαντική αξία καλλιεργειών και βέβαια το ύψος των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων να είναι εύλογο.

Εδώ καταβάλλονται κατά μέσο όρο ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία δεκαετίας 2000-2009, 1,6 εκατομμύρια κατά μέσο όρο στους αγρότες της περιοχής. Είναι η έκτη κατά σειρά ύψους αποζημιώσεων πανελληνίως.

Άρα, πληρούνται οι προϋποθέσεις. Να υπάρχουν υποδομές, δύο αεροδρόμια, δυναμικές καλλιέργειες και συχνότητα φαινομένου χαλαζόπτωσης, και αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνται. Καλλιέργειες, τα λέω για να έχουμε μια πλήρη εικόνα περί τίνος πρόκειται: Τριάντα χιλιάδες στρέμματα, σε σύνολο πεντακοσίων σαράντα περίπου με αμπέλια στα δυτικά του Νομού, δεκαπέντε χιλιάδες στρέμματα με ακτινίδια -πέρυσι οκτώμισι χιλιάδες 100% εξαγωγικός προσανατολισμός- δέντρα που δεν μπορούν να προστατευτούν με το σύστημα προστασίας με δίχτυα -θέλουν άλλου είδους προστασία- περίπου δέκα χιλιάδες στρέμματα σπαράγγια, δεκαπέντε χιλιάδες στρέμματα με αμυγδαλιές, πέντε χιλιάδες στρέμματα με οπωροφόρα δέντρα και δυόμισι εκατομμύρια ελαιόδενδρα. Όπως καταλαβαίνετε, είναι τεράστια αγροτική παραγωγή, χρήζει προστασίας.

Νομίζω ότι εναλλακτικά οι προτάσεις –γιατί καλό είναι να ερχόμαστε με προτάσεις, μας το λέτε κι εσείς συστηματικά από την Κυβέρνηση, το ενστερνίζομαι- είναι οι εξής: Κατά πρώτον, να ενταχθεί και η Περιφερειακή Ενότητα στο υφιστάμενο πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας. Δραστηριοποιείται κυρίως στις περιοχές της Κεντρικής Θεσσαλίας, υπάρχει περιθώριο.

Δεύτερη, να γίνει καλύτερη διαχείριση και κατανομή.

Και τρίτη πρόταση, εναλλακτική, σύμφωνη με μια πρόταση πανεπιστημιακών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εγκατάσταση ραντάρ καιρού νέας γενιάς στην περιοχή Νέστου για έγκαιρη προειδοποίηση του κινδύνου.

Γλιτώνει τελικά λεφτά ο ΕΛΓΑ και νομίζω ότι είναι μια καθ’ όλα συμφέρουσα λύση. Τα υπόλοιπα θα τα πω στη σύντομη δευτερολογία μου.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όντως, κύριε συνάδελφε, έχουμε συζητήσει ξανά το θέμα, έχει απαντηθεί και από εμάς. Το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, όπως και εσείς γνωρίζετε, κυρίως εφαρμόζεται σε δύο περιοχές στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Η εφαρμογή έγινε σε αυτές τις περιοχές, διότι υπήρξε σχετική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας λήφθηκαν υπ’ όψιν για την εφαρμογή του.

Το πρόγραμμα ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία που αναφέρεστε εφαρμόζεται σε συνεργασία με την γνωστή ανάδοχο εταιρεία «3Δ». Στη σύμβαση εφαρμογής του προγράμματος προβλέπεται η δυνατότητα του ΕΛΓΑ να τροποποιεί ή να προσθέτει, όπως το αναφέρετε, περιοχές προστασίας αδαπάνως για τον ΕΛΓΑ, διατηρώντας το δικαίωμα να προσδιορίζει τις περιοχές εφαρμογής και μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.

Είναι όντως ο ΕΛΓΑ δέκτης πολλών αιτημάτων από τους αγρότες και από φορείς τους για την επέκταση του προγράμματος σε άλλες περιοχές. Παλιά είχαν γίνει συναντήσεις. Ειδικά, το 2015 κατέληξαν ότι θα έχουμε  προβλήματα στην ήδη δυνατότητα να καλύπτει την περιοχή, αν πάμε σε καινούργια. Αυτό είχε γίνει το 2015. Παρ’ όλα αυτά, επειδή υπάρχει αυτή η επιμονή, ήδη έχουμε μπει σε μια διαδικασία αυτήν την ώρα ζητώντας και τη συμμετοχή του Κέντρου Μετεωρολογικών Ερευνών Εφαρμογών, για να μπορέσουμε να το στοιχειοθετήσουμε και να δούμε πώς θα προσδιορίσουμε και τις υπόλοιπες περιοχές αυτές που πλήττονται από χαλάζι και υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί η αντιχαλαζική προστασία και στις άλλες περιοχές.

Στη δευτερολογία μου θα σας πω περισσότερα.

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν δεν κάνω λάθος, μόλις είπατε ότι εξετάζετε πλέον αυτήν τη δυνατότητα.

Έχουν ειπωθεί πολλά, αλλά δεν έχουν γίνει πολλά ή μάλλον δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Ελπίζω από εδώ και πέρα να γίνει, διότι δεν υπάρχει νομίζω τίποτα χειρότερο για έναν αγρότη από μια απότομη, ξαφνική, δραματική καταστροφή της παραγωγής του μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας κυριολεκτικά από χαλάζι. Είναι καταστροφικό για την παραγωγή, είναι εξοντωτικό για το μέλλον, διότι η ζημιά που γίνεται λόγω χαλαζόπτωσης δεν καλύπτει μόνο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά για πολλά προϊόντα και επόμενες καλλιεργητικές περιόδους. Και βέβαια είναι και εξαιρετικά αποκαρδιωτικό για την προσπάθεια του αγρότη με όλες αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει.

Είπατε και εσείς -και συμφωνώ μαζί σας- ότι ο ΕΛΓΑ διατηρεί το δικαίωμα χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση να προσθέτει επιπλέον περιοχές προστασίας με τροποποίηση των περιοχών και τροποποίηση των όρων της σύμβασης. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει. Επιμένω ότι ο ΕΛΓΑ εξοικονομεί χρήματα από μια τέτοια τροποποίηση, έτσι ώστε να ενταχθεί και η περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όχι μόνο η Δυτική Καβάλα όπου κυρίως υπάρχουν αμπελοκαλλιέργειες, οι οποίες προστατεύονται από τα δίχτυα, το άλλο μέσο αντιχαλαζικής προστασίας ή ακόμα – ακόμα κι από τα «κανόνια», ένα πιο παρωχημένο, αλλά αποτελεσματικό σε περιορισμένο χώρο μέσο προστασίας, αλλά να ενταχθεί και η περιοχή της Ανατολικής Καβάλας μέχρι και τις εκτάσεις της Θράκης, δηλαδή η περιοχή του Νέστου, όπου εκεί αναπτύσσονται κυρίως δενδροκαλλιέργειες, τα ακτινίδια με 100% εξαγωγικό αντικείμενο, αλλά και οπωροφόρα δέντρα -είναι νέα τάση και πολύ αναπτυσσόμενη- και ως γνωστόν, οι δεντροκαλλιέργειες δεν μπορούν να προστατευθούν από το σύστημα με δίχτυα, το οποίο είναι και κοστοβόρο και πρέπει να επεκταθεί επομένως και στην Ανατολική Καβάλα, στην εύφορη και παραγωγική περιοχή του Νέστου το σύστημα προστασίας με εναέρια μέσα.

Προφανώς, υπάρχει ένα ζήτημα κόστους. Το καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό με μηδενικό κόστος. Θα μπορούσε όμως, πρώτον, να υπάρχει καλύτερη διαχείριση των υφισταμένων μέσων με ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων, έτσι ώστε να διατίθεται στην επικίνδυνη περιοχή κάποιο μέσο, κάποιο αεροπλάνο με χειριστή, όταν ας πούμε στην άλλη περιοχή που καλύπτεται επίσης από το πρόγραμμα δεν υπάρχει πρόβλεψη επικίνδυνου καιρικού φαινομένου, άρα καλύτερη διαχείριση.

Και δεύτερον, όσο και να είναι αυτό το κόστος, εγώ ρωτάω: Μπορεί να ανέρχεται σε ύψος μεγαλύτερο από 1,6 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέσο όρο, ποσό που καταβάλει στις αποζημιώσεις λόγω χαλαζόπτωσης ο ΕΛΓΑ, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας;

Εγώ σας λέω ότι δεν είναι ούτε το μισό. Μάλλον το 1/3 είναι. Επομένως, συμφέρει την υπηρεσία να εξετάσει όλα τα δεδομένα, να τροποποιήσει τη σύμβαση, έτσι ώστε να υπαχθεί σε αυτό το δίχτυ προστασίας και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Όπως σας είπα, ο ΕΛΓΑ θα εξοικονομήσει χρήματα, αλλά και οι αγρότες θα δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς τον ΕΛΓΑ. Αυτήν τη στιγμή τον περιβάλλουν με δυσπιστία, διότι πιστεύουν ότι δεν θα τους καλύψει σε ενδεχόμενη ζημιά. Επομένως, συμφέρει όλους να γίνει αυτή η ενέργεια.

Σας ευχαριστώ.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ενόψει της συνέχισης της εφαρμογής του προγράμματος για τον ΕΛΓΑ –διότι αυτό που έχουμε τώρα λήγει το 2018, άρα το 2019 πρέπει να μπούμε σε καινούργια σύμβαση- όντως σχεδιάζουμε, μέσα κι από μια πιλοτική εφαρμογή κατά την περίοδο 2017-2018 αλλά και με όλα τα στοιχεία που έχουμε, και θέλουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν στη χρήση των υπολοίπων όρων που υπάρχουν στη διάθεσή μας και να δούμε πώς θα ικανοποιήσουμε ζητήματα που αφορούν νέες περιοχές.

Όμως θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Σε καμιά περίπτωση δεν θα παραβιαστούν οι διατάξεις της υπάρχουσας σύμβασης και δεν θα επηρεαστεί καθόλου η αποτελεσματικότητα εφαρμογής του προγράμματος στις περιοχές που σήμερα καλύπτει.

Αυτό που θέλω να σας πω, επιπλέον, είναι ότι στο πλαίσιο της ενεργητικής προστασίας για την αντιμετώπιση του χαλαζιού στις καλλιέργειες, ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί με μεγάλη επιτυχία την προστασία με αντιχαλαζικά δίκτυα, με ικανοποιητική απορρόφηση, ιδιαίτερα στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας της Καβάλας. Επιπρόσθετα, από τον Οργανισμό είναι εγκατεστημένα και αντιχαλαζικά κανόνια ηχοβολής στην περιοχή του Παγγαίου Καβάλας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αγαπητέ συνάδελφε, πραγματικά η ανησυχία σας θα ληφθεί υπ’ όψιν, ιδιαίτερα όταν φαίνεται ότι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιχαλαζική προστασία στην περιοχή.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ | Πληρωμές 780 εκατ. ευρώ χθες και σήμερα στους δικαιούχους

Χθες Μεγάλη Δευτέρα και σήμερα Μεγάλη Τρίτη πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ πόσο ενισχύσεων που ξεπερνά συνολικά τα 780 εκ. ευρώ και που αφορούν σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, Βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενοι αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής, για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος γίνεται πράξη, διαψεύδοντας όλους όσους μιλούσαν για πληρωμές μετά το Πάσχα υλοποιώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.

Με γνώμονα την διαφάνεια την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών ακολουθούν διευκρινιστικές οδηγίες για τους δικαιούχους.

Αναφορικά με τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδικών ψυχανθών, σπόρων σπορά και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή στο προβλεπόμενο διάστημα καταχώρησης ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους συγκεκριμένους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, θα δώσει τη δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις προκειμένου το συντομότερο να προβούμε σε συμπληρωματικές πληρωμές προς όσους τις δικαιούνται.

Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Δεδομένου ότι εφέτος είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης της ΣΣ ΚΑΠ και πρώτη χρονιά εφαρμογής των νέων όρων επιλεξιμότητας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, αξιολόγησαν ορισμένα ευρήματα της πληρωμής που χρήζουν άμεσης περαιτέρω εξέτασης και ελέγχου.

Σημειώνεται ότι όσα αναφέρονται στο ΣΣ ΚΑΠ είναι αδύνατον να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή και αποτέλεσαν τις βασικές αρχές κατανομής των πόρων.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ετών 2022 και 2023 είναι ότι σε πολλές από τις ενισχύσεις έχουν αλλάξει οι όροι επιλεξιμότητας και τα ύψη των ενισχύσεων, ακολουθώντας αυτά που αναγράφοντα στο ΣΣ της ΚΑΠ.

Διαφορές εντοπίζονται, επίσης, και στην απαίτηση παραδόσεων σε όλα τα καθεστώτα. Επί παραδείγματι το 2022 δεν υπήρχε απαίτηση παραδόσεων στα ψυχανθή αλλά και σε άλλους όρους όπως π.χ. για τα μήλα που προαναφέρθηκε. Παρ’ όλα αυτά στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού και ορθής και διαφανούς λειτουργίας του με στόχο την πιο δίκαιη καταβολή ενισχύσεων, όλα τα παραπάνω ζητήματα θα επανεξετασθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών.

Σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ελέγχονται όλες εκείνες οι περιπτώσεις που κρατούσαν σε ομηρία πάνω από 16.500 παραγωγούς και για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτουν ευρήματα προχωρούν οι διαδικασίες πληρωμής. Ήδη για το 2023 εξ αυτών πληρώνονται 6.850 δικαιούχοι που ελέγχθησανκαι δεν προέκυψαν ευρήματα. Για τις περιπτώσεις που υπήρξαν ευρήματα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των κυρώσεων, όπως προβλέπεται από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου παραγωγοί είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για μη καταβολή των ενισχύσεών τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δικαιώθηκαν καθώς και για 2.480 υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2014».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης | Έρχεται νέο πρόγραμμα για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων | Έως 65% επιδότηση

Προδημοσιεύθηκε το πρόγραμμα «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και-/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το νέο πρόγραμμα θα επιδοτεί επενδύσεις στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων έως και 65% και αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες, μεγάλες).

Budget

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ξεκινά από 400 χιλ. ευρώ και φτάνει έως και τα 5 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 40% έως 65%.

Τομείς δραστηριότητας

Εταιρείες οι οποίες μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη γεωργικά προϊόντα. Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα ανήκουν σε τομείς όπως:

  • Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά,
  • πουλερικά, κουνέλια)
  • Γάλα
  • Αυγά
  • Μέλι
  • Ζωοτροφές
  • Δημητριακά
  • Ελαιούχα Προϊόντα
  • Οπωροκηπευτικά
  • Οίνος
  • Ξύδι
  • Άνθη
  • Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
  • Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό

Εξοικονόμηση ενέργειας

Ειδικότερα, το ποσοστό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10% αν υπάρχουν επενδυτικές δαπάνες που στοχεύουν ενδεικτικά σε:

  • μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
  • μείωση της κατανάλωσης ύδατος,
  • εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου
  • μείωση της χρήσης αποβλήτων

Επιλέξιμες δαπάνες

Προμήθεια για:

  • φορτηγά – σιλό μεταφοράς,
  • ισοθερμικά βυτία για μεταφορά γάλακτος,
  • βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς,
  • αυτοκίνητα ψυγεία,
  • ανυψωτικά, κλπ.

Επίσης, επιδοτείται η προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση:

  • μηχανολογικού εξοπλισμού μεταποίησης, συσκευασίας και ψύξης
  • εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
  • εξοπλισμού επεξεργασίας αποβλήτων (υπό προϋποθέσεις)
  • εξοπλισμού γραφείων (π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συστήματα ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστήματα
  • πυροπροστασίας κ.α)

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Είναι επιλέξιμες για ενίσχυση αιτήσεις στήριξης:

  • που υποβάλλονται από μη προβληματικές επιχειρήσεις
  • που υποβάλλονται από φορείς για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί απόφαση καταλογισμού για παραβάσεις των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξή τους σε προηγούμενα προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή μη και δεν έχει προσκομισθεί απόδειξη πληρωμής του καταλογισθέντος ποσού
  • που αφορούν σε βιώσιμες επενδύσεις
  • που αφορούν σε επενδύσεις σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου
  • που αφορούν σε επενδύσεις που δεν έχουν περατωθεί φυσικά ή δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως πριν την υποβολή τους ανεξάρτητα αν όλες οι πληρωμές έχουν γίνει από το δικαιούχο
  • που αφορούν σε μεταποίηση μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (εκτός ζωοτροφών)
  • που υποβάλλονται από δικαιούχους του Υπομέτρου 4.2 του Μέτρου 4 του ΠΑΑ 2014-2020 υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησης στήριξης στο ΟΠΣΚΕ θα έχει ολοκληρωθεί το εγκεκριμένο επιλέξιμο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της αίτησης στήριξης που υλοποίησε ο δικαιούχος στο πλαίσιο του Υπομέτρου 4.2 και θα έχει οριστικοποιηθεί στο ΠΣΚΕ το αίτημα ελέγχου για την καταβολή της τελικής δόσης της εγκεκριμένης Δημόσιας Ενίσχυσης.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη | Οι παροχές που περιλαμβάνει

Από σήμερα και έως το Σεπτέμβριο θα είναι ενεργοποιημένη η «Κάρτα του Αγρότη» όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα διατεθεί στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Επίσης, μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en