Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η συνεχιζόμενη απεργία των δικηγόρων «μπλοκάρει» τους πλειστηριασμούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Την «καταιγίδα» πλειστηριασμών ακινήτων σώζει – για πόσο ακόμα- η αποχή των δικηγόρων, η οποία συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι και τις 6 Ιουνίου, καθώς προχθές, αν και ήταν η πρώτη ημέρα της απελευθέρωσης των κατασχέσεων ακινήτων, βάσει των νέων δεδομένων που επέφερε ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας από την αρχή του έτους, στα Δικαστικά Μέγαρα της χώρας δεν έγινε κανένας καινούργιος πλειστηριασμός.
Από προχθες συγκεκριμένα άρχισε η εφαρμογή των άρθρων 993 και 995 του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με τα οποία γίνεται άρση κάθε τυπικού νομικού εμποδίου για την έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων.
 
Δικαστικές επιμελητές
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με Προεδρικό Διάταγμα από 1η Ιουνίου ξεκίνησε η διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Υπολογίζεται ότι στις λίστες αναμονής πλειστηριασμών βρίσκονται ήδη 60.000 ακίνητα ανά την Ελλάδα.
Αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος για το σκοπό αυτό υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Μάλιστα, το κόστος αμοιβής του εκτιμητή βαραίνει αποκλειστικά τον οφειλέτη.
Και μπορεί συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές να έχουν σταματήσει πλέον την απεργία, όμως λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων κανείς δεν έχει μπορέσει να εκδώσει εντολές κατάσχεσης.
Το μόνο που γίνεται αυτή την περίοδο είναι, ίσως, κάποιοι παλιοί πλειστηριασμοί του 2015 και επαναληπτικοί με εντολή τράπεζας. Με το νέο χρόνο, που ήρθε και ο καινούργιος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, είχε ξεκινήσει η αποχή των δικηγόρων και, όπως σημείωσαν δικαστικοί επιμελητές μιλώντας στο «Θ», δε δόθηκαν νέες εντολές για κατασχέσεις, ώστε να γίνουν τώρα πλειστηριασμοί.
 
Κ. Μαργέλης: «Έρχεται καταιγίδα…»
Την «καταιγίδα» πλειστηριασμών, που θα φέρει η έναρξη εργασίας κανονικά των δικηγόρων, αναγνώρισε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης,  ο οποίος ερωτώμενος από το «Θάρρος», είπε: «Συνεχίζεται η αποχή έως 6 Ιουνίου και με αυτό συμβάλλουμε στο ότι δεν έχουμε πολλούς πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Είναι βέβαιο πως όταν λήξει αυτή η αποχή, ο αριθμός των πλειστηριασμών θα αυξηθεί κατά πολύ. Από την αρχή του έτους οι πλειστηριασμοί γίνονται με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με σύντομες διαδικασίες σε βάρος των δανειοληπτών. Επισπεύδονται οι διαδικασίες  και τα δικαιώματα των οφειλετών να αντιδράσουν περιορίζονται πολύ και χρονικά και ουσιαστικά».
Τα κριτήρια ένταξης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι τα εξής:
-Ακαθάριστο εισόδημα έως 13.906 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 35.086 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες.
-Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 180.000 ευρώ για άγαμους, που αυξάνεται έως 260.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες και εξασφάλιση από την τράπεζα αποδεικτικού εγγράφου ως προς την ιδιότητα του συνεργάσιμου δανειολήπτη.
Τα κριτήρια αυτά πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά.
Αν ο δανειολήπτης – φυσικό πρόσωπο δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στον υφιστάμενο νόμο «Κατσέλη», πρέπει να απευθυνθεί στην τράπεζα, προκειμένου να ρυθμίσει τις δανειακές του υποχρεώσεις επικαλούμενος τον Κώδικα Δεοντολογίας, όπου προβλέπονται 22 περιπτώσεις ρυθμίσεων, οι βραχυπρόθεσμες, οι μακροπρόθεσμες και οι οριστικές, προσκομίζοντας τα έγγραφα που σχετίζονται με τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία.
Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης λάβει επιστολή από την τράπεζα, πρέπει οπωσδήποτε εντός 15 εργάσιμων ημερών να συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο και να το προσκομίσει μαζί με τα σχετικά φορολογικά και οικονομικά του έγγραφα στην τράπεζα.
Η τράπεζα, προκειμένου να υπολογίσει τη μηνιαία δόση για τη νέα ρύθμιση που βρίσκεται σε καθυστέρηση, θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, οι οποίες οριοθετούνται για έναν ενήλικα στο ποσό των 537 ευρώ, για δύο ενήλικες στο ποσό των 906 ευρώ, για δύο ενήλικες με ένα τέκνο στο ποσό των 1.126 ευρώ και για δύο ενήλικες με δύο τέκνα στο ποσό των 1.347 ευρώ.
Αν δεν υπάρχει κοινή συμφωνία, ο δανειολήπτης μπορεί να απευθυνθεί στο Συνήγορο του Καταναλωτή, προκειμένου να βρεθεί εξωδικαστική λύση. 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άφθονο φαγητό και ποτό στο γλέντι για την Πρωτομαγιά στο Κοκκινόχωμα

Μετά από αρκετά χρόνια ξανά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, κάτοικοι αλλά και φίλοι του χωριού βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 7 Μαϊου στα Πλατάνια Κοκκινοχώματος Καβάλας να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά.

Σούβλες, ψησταριές, άφθονο κρασί αλλά και καλή διάθεση πλαισίωσαν την σημερινή ημέρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en