ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018!

Το άκουσμα και μόνο των πανελλαδικών εξετάσεων προκαλεί άγχος σε κάθε μαθητή της Γ Λυκείου και στην οικογένειά του. Ειδικά στο παρόν χρονικό διάστημα που είναι μια ανάσα πριν τις εξετάσεις και η αγωνία είναι στα ύψη.

Αναμφίβολα, αυτός ο πανικός που δημιουργείται, το μόνο που καταφέρνει είναι να ‘μπλοκάρει’ τους μαθητές, κάτι που πολύ πιθανό να μη τους επιτρέψει να γράψουν τα αναμενόμενα για αυτούς.

Κάθε χρόνο εμείς οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουμε ακόμα και ακραίες καταστάσεις άγχους με εκδήλωση ψυχοσωματικών διαταραχών στους εφήβους. Αυτό αποτελεί ένα θλιβερό γεγονός, οπότε και εμείς και οι γονείς των μαθητών  οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας και να προστατέψουμε τα παιδιά από τέτοιου είδους καταστάσεις στο μέγιστο δυνατό.

Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Πρώτον, οι μαθητές πρέπει από εδώ και πέρα να ακολουθούν πιστά έναν προγραμματισμό στη μελέτη τους υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, από τον οποίο δεν πρέπει να παρεκκλίνουν για να προλάβουν να κάνουν ολοκληρωμένες και καλές επαναλήψεις . Επιπλέον επιβάλλεται να μην ξενυχτάνε και να προσέχουν πολύ τη διατροφή τους για να έχουν δυνάμεις.

Δεύτερον, οι εκπαιδευτικοί εκτός του ότι πρέπει να προγραμματίσουν τους μαθητές τους, καλό είναι να τους στηρίξουν ηθικά, να τους ακούν και να τους δώσουν να καταλάβουν ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια ευκαιρία για αυτούς να αποδείξουν τις δυνατότητές τους και να διεκδικήσουν το μέλλον τους.

Τρίτον, οι γονείς καλό είναι όσο μπορούν να κρύβουν μπροστά στα παιδιά τους το άγχος τους για να μη τους το μεταφέρουν, να εμψυχώνουν τα παιδιά, να τα στηρίζουν, να τα φροντίζουν και να τα διαβεβαιώνουν ότι δεν ήρθε το τέλος αν δεν τα πάνε τέλεια, ενισχύοντας τη προσπάθειά τους.

Μας ρωτάτε, απαντούμε…

Η κυρία Τ.Π. ρωτάει: ‘’….Ο γιος μου είναι μαθητής Γ Λυκείου. Φέτος δίνουμε πανελλήνιες και έχει γίνει ‘αγρίμι’. Δεν τολμάμε να του μιλήσουμε, διαβάζει, έχει νεύρα και λέει ότι δεν μπορεί άλλο και του έρχεται να τα παρατήσει. Ελπίζω να μη το κάνει γιατί δεν νομίζω να μπορούμε να καλύψουμε οικονομικά τα φροντιστήρια για δεύτερη χρονιά. Τι θα με συμβουλεύατε.’

Αγαπητή κυρία,

Το πιο πιθανό είναι ότι ο γιος σας δε μπορεί να διαχειριστεί το άγχος του για το αποτέλεσμα των πανελληνίων. Όμως το άγχος αυτό μπορεί να υποκρύπτει και επιτυχία στις εξετάσεις. Αυτό το διάστημα, πολλοί μαθητές κάνουν απολογισμό του διαβάσματός τους για όλη τη χρονιά και αν δεν μείνουν  ευχαριστημένοι, τους βγαίνει σε ματαιοδοξία, τύψεις και νεύρα. Σίγουρα τις τύψεις και την έντασή του συμπληρώνει το γεγονός ότι έχει μία μόνο ευκαιρία στις πανελλήνιες επειδή η οικονομική σας κατάσταση δεν επιτρέπει δεύτερη απόπειρα στις πανελλήνιες εξετάσεις σε περίπτωση αποτυχίας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε να χαλαρώσει είναι να προσπαθείτε να κατευνάσετε τις εντάσεις όταν υπάρχουν, να του σταθείτε έστω και απλά με τη παρουσία σας και να τον διαβεβαιώσετε ότι υπάρχουν εναλλακτικές και ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου αν δεν περάσει φέτος.

Ευχές για επιτυχία

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version