ΚΑΒΑΛΑ

Παναγιωτόπουλος | Προστασία των οικογενειακών επιδομάτων που καταβλήθηκαν από το ΙΚΑ Καβάλας

Συνεδρίασε χθες η Ειδική Διαρκής Επιτροπή για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, μέλος της οποίας είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με θέματα, τον προγραμματισμό του έργου της Επιτροπής και την ενημέρωση των μελών της από τον Διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) Αναστάσιο Πετρόπουλο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει με τη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων των οφειλών του ΟΑΕΕ, καθώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση, αλλά μετά από κάποιους μήνες, αν τα πράγματα βαίνουν επιδεινούμενα ή εν πάση περιπτώσει δεν βελτιώνονται, να αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Απευθυνόμενος στον νέο Διοικητή του ΟΑΕΕ, πρότεινε την αναζήτηση πρωτότυπων λύσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, περιγράφοντας συνοπτικά μία πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ, την οποία έχει στο παρελθόν επεξεργαστεί με το προεδρείο της και αφορά στην κεφαλαιοποίηση των οφειλών στο Ταμείο και τη μεταφορά του συνόλου της κεφαλαιοποιημένης οφειλής στη λήξη του ασφαλιστικού βίου.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία σε συνομιλία του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, να θέσει το θέμα της προστασίας των οικογενειακών επιδομάτων που καταβλήθηκαν στο παρελθόν από το ΙΚΑ Καβάλας σε δικαιούχους, για τα οποία ζητείται η έντοκη επιστροφή τους από τους ίδιους ή τους κληρονόμους τους. Τον ενημέρωσε επίσης για την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Στρατούλης υποσχέθηκε πως θα διερευνήσει το θέμα σε βάθος και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Ιδρύματος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης

 

ΘΕΜΑ: Προστασία των οικογενειακών επιδομάτων που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους και τους κληρονόμους τους από το ΙΚΑ Καβάλας

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υποκατάστημα του ΙΚΑ Καβάλας έχει προσφύγει στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας κατά της 613/50/20-5-05 απόφασης της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής (ΤΔΕ) για τους λόγους που επικαλείται, στην από 30-ΜΑΙ-2005 προσφυγή που κατέθεσε και για λόγους που επιφυλάσσεται να προσθέσει κατά διάρκεια της συζήτησης της προσφυγής.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, μόνο δύο Υποκαταστήματα του ΙΚΑ, αυτό της Καβάλας και εκείνο του Αγρινίου, χορηγούσαν σε όλη την Ελλάδα αυτά τα οικογενειακά επιδόματα σε συνταξιούχους, στο πλαίσιο της οικονομικής τους ενίσχυσης.

Έτσι, ενώ η αρχική απόφαση της Δνσης Συντάξεων ήταν αρνητική στη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος, οι συνταξιούχοι με ένστασή τους προσέφευγαν στην ΤΔΕ, στην οποία κατά παράδοξο τρόπο δικαιώνονταν, με ομόφωνες αποφάσεις, παρά την αρνητική εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων. Το τοπικό υποκατάστημα εξέδιδε πράξεις για την χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος, με την επιφύλαξη να ζητήσει στο μέλλον με προσφυγή την επιστροφή των χρημάτων που χορηγούσε. Την πράξη αυτή κοινοποιούσε στον κάθε δικαιούχο, πλην όμως κατά δήλωση του κάθε δικαιούχου εκ των υστέρων, αυτοί αγνοούσαν την ως άνω πράξη, καθώς δεν είχε περιέλθει σε άμεση γνώση τους, ούτε και το ΙΚΑ μπορεί να προσκομίσει απόδειξη παραλαβής της κοινοποίησης.

Επειδή το οικογενειακό επίδομα δίνεται στον δικαιούχο κατόπιν αποφάσεως της ΤΔΕ, αλλά για την καταβολή του εγγράφεται σε κάποιον από τους κωδικούς του προϋπολογισμού του Οργανισμού, οι οποίοι εγκρίνονται από το ΔΣ του Οργανισμού και περνούν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

 

Επειδή οι αποφάσεις της ΤΔΕ εκτελούνται με επιφύλαξη, περνούν στον προϋπολογισμό του Κατασταλτικού του ΙΚΑ γιατί θα ζητηθούν στο μέλλον, αλλά εάν κοινοποιούσαν υπηρεσιακά αυτή την εξέλιξη μπορεί οι δικαιούχοι και οι κληρονόμοι τους να μην ξόδευαν τα χρήματα αυτά, εάν γνώριζαν ότι αυτά θα επιστρέφονταν κάποια στιγμή,

Επειδή σε περίπτωση που αποδεικνύεται δόλος (δηλαδή άμεση πρόθεση προσπορισμού οικονομικού οφέλους στον δικαιούχο), ο Οργανισμός υποχρεούται να ζητήσει έντοκα την επιστροφή των ποσών που κατέβαλε από τον / τους υπεύθυνους.

 

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να διερευνήσετε σε βάθος την υπόθεση, ώστε να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι και οι πιθανοί μεσάζοντες ;

 

  1. Εφ όσον το ποσό αυτό, που το τοπικό Υποκατάστημα του ΙΚΑ αναζητά, είναι ενταγμένο στους κωδικούς του Προϋπολογισμού του Οργανισμού, που έχουν περάσει από το ΔΣ του Οργανισμού αλλά και τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μπορεί αυτό να αναζητηθεί από τους πραγματικούς υπαίτιους της απάτης κατά του Οργανισμού, εάν και εφόσον αυτή αποδειχθεί ;

 

                                                                     Ο Ερωτών Βουλευτής

 

                                                                   Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version