ΚΑΒΑΛΑ

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014 εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος για το Παιδί και την Οικογένεια « ΠΝΟΗ» και οι ψηφιακές μη εμπορικές εκδόσεις «ΣΑΪΤΑ» στέλνοντας με το δικό τους τρόπο το μήνυμα για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας (12 Ιουνίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ).

Πρόθεση των διοργανωτών ήταν να αναδειχθούν να δικαιώματα των παιδιών μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση, τη δημιουργικότητα και την ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε παιδιού.

Το πρωί από τις 10.00 – 13.00 η όμορφη και καταπράσινη αυλή που υπάρχει μέσα στο χώρο της ΠΝΟΗΣ γέμισε από τις χαρούμενες παιδικές φωνές των μαθητών της Γ ́ τάξης του 10ουΔημ. Σχολείου της πόλης μας.

Τα παιδιά καλωσόρισε η Πρόεδρος της ΠΝΟΗΣ Κα Ιωάννα Χατζηβαρύτη, μαζί με μέλη του Δ.Σ. τον κ. Τηλέμαχο Βελησσαρίδη, την Κα Νίκη Ανέστη και την Κα Ζίλντα Χαρίση,

Ο κ. Ηρακλής Λαμπαδαρίου από τις εκδόσεις «ΣΑΪΤΑ» και το μέλος της ΠΝΟΗΣ Κα Κωνσταντίνα Χαρλαβάνη ξεκίνησαν τις προγραμματισμένες δράσεις.

Η Κα Χαρλαβάνη παρουσίασε ένα παραμύθι στα παιδιά με τίτλο «Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ» με κύριο θέμα τη φιλαναγνωσία. Ακολούθως τα παιδιά αφού έπαιξαν το παιχνίδι του «Κρυμμένου σελιδοδείκτη», ψάχνοντάς τον σε παιδικά βιβλία της βιβλιοθήκης της ΠΝΟΗΣ, κατασκεύασαν τον δικό τους σελιδοδείκτη.

Ο κ. Λαμπαδαρίου μαζί με τους εθελοντές προχώρησε και ξεδίπλωσε την επόμενη δράση που ήταν «Μάντεψε ποιος έχει το σελιδοδείκτη». Με αυτή αναδείχθηκε η ξεχωριστή ταυτότητα- προσωπικότητα του κάθε παιδιού.

Στη συνέχεια τα παιδιά έγραψαν τις δικές τους ευχές σε μια κάρτα που μέσα είχε σχεδιαστεί το φύλλο από το δένδρο της μουριάς που υπάρχει στην αυλή του Συλλόγου, αφού πρώτα την έβαψαν. Μερικές από τις ευχές των μαθητών ήταν «ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ» , «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ», «ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΓΙΗ», «ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥΣ», «ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ» κ.α.

Η τελευταία δράση ήταν η κατασκευή κούκλας και παίξιμο κουκλοθέατρου. Τα παιδιά με τη βοήθεια της Κας Χαρίση και των εθελοντριών κυριών Δέσποινας Κασούρη και Όλγας Δουτμέ κατασκεύασαν μικρές κούκλες από απλά υλικά και πολύ γρήγορα. Κατόπιν με το μοναδικό τους τρόπο δύο δύο τα παιδιά έπαιξαν σκετσάκια που τα σκέφτηκαν τα ίδια.

Στα παιδιά προσφέρθηκαν αναψυκτικά και κεράσματα και κατά δική τους ομολογία δήλωσαν ότι ήταν πολύ χαρούμενα γιατί πέρασαν τρεις ώρες πάρα πολύ ωραία.

Μία ακόμη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία γιατί 23 παιδάκια έπαιξαν, χάρηκαν και διασκέδασαν όπως πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά του κόσμου.

«Ας αφήσουμε τα παιδιά να ζήσουν με γέλιο και ξεγνοιασιά…

Ας τα δείξουμε ότι ο μόνος λόγος για να ιδρώνουν είναι στο παιχνίδι…

Ας τα επιτρέψουμε να απλώνουν το χέρι όχι για να ζητιανεύουν, αλλά για να πιάσουν

μια κούκλα, μια μπάλα, το χέρι ενός άλλου χαρούμενου παιδιού….»

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version