ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο Ε. Μεϊμαράκης θα συγκαλέσει την Ολομέλεια, εάν μαζευτούν 120 υπογραφές για δημοψήφισμα

Η άποψη ότι μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές βουλευτών σε αίτημα για δημοψήφισμα, ακόμη και αν υποβληθούν με χωριστά κείμενα, επικρατεί στο προεδρείο της Βουλής.

Έτσι, εφόσον υποβληθούν μια ή περισσότερες ομοειδείς προτάσεις, που υπογράφονται από 120 βουλευτές, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιθανότατα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή, στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως διαμήνυσε σήμερα, είναι αποφασισμένος να κινηθεί με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, όταν υποβληθούν τα αιτήματα θα ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Μία, δύο, τρεις, πολλές προτάσεις για δημοψήφισμα: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ – Όλα τα σχέδια για τη μικρή ΔΕΗ

 

Τη Δευτέρα το βράδυ η ΔΗΜΑΡ, μετά την εξάωρη κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της ΚΟ του κόμματος, παρουσιάστηκε η στάση του κόμματος για το δημοψήφισμα της “μικρής ΔΕΗ” αλλά και οι πρωτοβουλίες για την κεντροαριστερά.

Την παρουσίαση έκανε ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη Τύπου.

Το “ζουμί” είναι η ξεχωριστή κατάθεση πρότασης για δημοψήφισμα και από τη ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τελικά τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις για δημοψήφισμα. Μία του ΣΥΡΙΖΑ, μία του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ αλλά τελικά και της Χρυσής Αυγής.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα αναγνωρίσουμε καμία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ

Αυτό το δήλωσαν μέσα στην προηγούμενη βδομάδα οι αρμόδιοι βουλευτές για θέματα ενέργειας, Θ.Πετράκος και Ε. Ουζουνίδου, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποίησε η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: Δική του πρόταση για δημοψήφισμα, δυσκολεύοντας το ΣΥΡΙΖΑ και εγκλωβίζοντας το εγχείρημά του

Το ΚΚΕ δεν ξέφυγε “στο τόσο” από τη γραμμή του. Τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος, όχι όμως γενικά με ένα στείρο “όχι”, αλλά μόνο ως προς το “στενό” περιεχόμενο που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το είπε άλλωστε και ο Δ. Κουτσούμπας στον Α. Τσίπρα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Για να έρθει στη συνέχεια το γραφείο Τύπου του κόμματος και να εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο, τόσο του δημοψηφίσματος, όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος, την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη “μικρή ΔΕΗ””.

Τελικά, θα συγκεντρωθούν οι 120 υπογραφές για να κατατεθεί η πρόταση ώστε να γίνει δημοψήφισμα;

Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή αλλά και τα νούμερα φανερώνουν πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές και αναζητεί άλλους 49. Η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ διαθέτουν από 13 βουλευτές και το ΚΚΕ 12. Αυτό σημαίνει πως φτάνουν σε ένα άθροισμα της τάξης των 109 βουλευτών. Αναζητούνται μετά άλλοι 11. Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ ή το ΚΚΕ αναζητούνται πολλοί παραπάνω. Οι 11 μπορούν να προέλθουν μόνο από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.

Εάν πει “ναι” η ΔΗΜΑΡ δεν θα πει το ΚΚΕ, πιθανότατα και το αντίθετο. Εάν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο να ακολουθήσουν κόμματα και ανεξάρτητοι οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ότι έχει ψηφιστεί από τη δεκαετία του 90.

Η μόνη πιθανότητα που διαφαίνεται ως τώρα είναι να θεωρηθούν όλες οι προτάσεις για δημοψήφισμα, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Χ.Α., ως μία. Δηλαδή να “ομογενοποιηθεί” κατά μία έννοια το όλο εγχείρημα. Κάτι που ίσως να μην είναι εντελώς απίθανο, αφού ο πρόεδρος της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκης άφησε ένα ανοιχτό ενδεχόμενο τη Δευτέρα.

Παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζουμε πως και να γίνει η πρόταση, να υπογραφεί από 120 βουλευτές ή και παραπάνω, στη συνέχεια χρειάζονται 180 βουλευτές για να γίνει το δημοψήφισμα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version