ΚΑΒΑΛΑ

Ο Δήμος Καβάλας αναλαμβάνει τα εξιτήρια του νοσοκομείου!

Η έλλεψη προσωπικού στο Παράρτημα Καβάλας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) απέκτησε δραματική διάσταση. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση επιχειρησιακής ασφυξίας», είπε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων, Κώστας Τσιτσιλικάκης, στην έναρξη της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 11 Ιουλίου 2016, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου, με θέμα τα προβλήματα της προνοσοκομειακής παροχής φροντίδας υγείας στην Περιφεριακή Ενότητα Καβάλας.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Μακεδονίας-Θράκης, Στρατής Πλωμαρίτης, ενώ προσκλήθηκαν οι δήμαρχοι των τεσσάρων Δήμων της Π.Ε. Καβάλας, ο εκτελών προσωρινά καθήκοντα διοικητή του νοσοκομείου Καβάλας, Ευάγγελος Καμπουρίδης, ο διευθυντής του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Θέμης Ζεκερίδης και οι βουλευτές Καβάλας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας ανέφερε, ακόμα, ότι πρέπει να ιδρυθούν Τομείς στο δυτικό (Ελευθερούπολη), στο ανατολικό τμήμα (Χρυσούπολη), στο νησί της Θάσου και να στελεχωθούν κανονικά, ώστε να καλυφθεί πλήρως ο Νομός Καβάλας. «Είμαστε εδώ, για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και για να εκφράσουμε την αγωνία μας για τη λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β. στην περιοχή», πρόσθεσε.
Οι διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. έχουν επιφορτιστεί, εκτός από τα βασικά καθήκοντα, την εξυπηρέτηση του νοσοκομείου Καβάλας (εξιτήρια, εξετάσεις αξονικού τομογράφου), των τριών Κέντρων Υγείας (Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης, Θάσου) και της παραλίας Οφρυνίου (Τούζλα), η οποία τους θερινούς μήνες κατακλύζεται από ξένους παραθεριστές και επισκέπτες.
Σύμφωνα με τον Στρατή Πλωμαρίτη, η έλλειψη προσωπικού και μέσων είναι η «μήτρα» που γεννά όλα τα προβλήματα στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα. «Στην περίοδο που ζούμε, υπό καθεστώς επιτροπείας και σκληρής επιτήρησης, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να σταματήσουμε τις «αιμορραγίες» του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο βρίσκεται υπό διάλυση», σχολίασε και σημείωσε ότι, η πίεση που ασκείται από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, είναι ένα σημαντικό όπλο για εκείνον, προκειμένου να πιέσει, με τη σειρά του, τους πολιτικούς προϊσταμένους του.
Πριν πάρουν το λόγο οι βουλευτές, Δ. Εμμανουηλίδης, Γ. Παπαφιλίππου, Ν. Παναγιωτόπουλος και οι δήμαρχοι, μίλησε ο Θ. Ζεκερίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία της έκθεσης που θα παραδώσει στην κεντρική διοίκηση του Ε.Κ.Α.Β., πριν αποχωρήσει από τη θέση του διευθυντή, για τη λειτουργία του Παραρτήματος Δράμας, Καβάλας, Σερρών. Κατά την άποψη του, πρέπει να ιδρυθούν Βάσεις και όχι νέοι Τομείς στην πόλη της Καβάλας, στην Ελευθερούπολη, στη Χρυσούπολη και στην παραλία Οφρυνίου, ενώ τόνισε πως υπό τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, μπορεί να γίνει, μόνο, σωστή διαχείριση του προσωπικού και των μέσων που διαθέτει το Ε.Κ.Α.Β., στο πλαίσιο του ισχύοντος νομικού καθεστώτος.
Οι δήμαρχοι Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ και Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Ο πρώτος μίλησε για τη λειτουργία του Τομέα Ε.Κ.Α.Β. Θάσου και για τις διακομιδές προς το νοσοκομείο Καβάλας, ενώ ο δεύτερος για την ενίσχυση του πολυιατρείου στην παραλία Οφρυνίου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για το ζήτημα που έθιξε ο δήμαρχος Θάσου, της αλλαγής του ασθενοφόρου στο πορμθείο της Κεραμωτής με άλλο όχημα που θα μεταφέρει τον ασθενή μέχρι την Καβάλα, ο Στρατής Πλωμαρίτης απάντησε ότι είναι διαχειρίσιμο θέμα, ενώ για το πολυιατρείο στην παραλία Οφρυνίου, ενημέρωσε τον δήμαρχο Παγγαίου, ότι εγκρίθηκε ο οργανισμός λειτουργίας και ότι από τις 15 Ιουλίου 2016, το ιατρείο θα επισκέπτονται δύο γιατροί κάθε εβδομάδα, πλην του Σαββατοκύριακου, ως εξής. Τις τρεις ημέρες θα πηγαίνει γιατρός από την Ελευθερούπολη και τις υπόλοιπες δύο ημέρες γιατρός από τις Σέρρες. Ανακοίνωσε, ακόμα, ότι γίνεται επεξεργασία της εφαρμογής του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, τέλος, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, κατέθεσε την πρόταση, την οποία βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα ο διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης, να αναλάβει ο Δήμος Καβάλας την μεταφορά των ασθενών που παίρνους εξιτήριο από το νοσοκομείο, ώστε να αποφορτιστεί το Ε.Κ.Α.Β. από τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα και να επικεντρωθεί στη βασική αποστολή του, που είναι η διακομιδή των επειγόντων περιστατικών.
Η Δ. Τσανάκα είπε ότι αν δοθεί στο Δήμο Καβάλας ένα ασθενοφόρο όχημα, μπορεί να προσλάβει δύο άτομα, πιθανόν άνεργους διασώστες, με σύμβαση εργασίας διάρκειας δύο μηνών, τα οποία θα μεταφέρουν τους ασθενείς που εξέρχονται από το νοσοκομείο στα σπίτια τους. Για να υπάρχει νομική κατοχύρωση, θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση έργου μεταξύ του Δήμου Καβάλας και του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι στο Ε.Κ.Α.Β. βρήκαν θετική την πρόταση της δημάρχου και δήλωσαν πως την υποστηρίζουν, αφού ρυθμιστούν ορισμένα ζητήματα, όπως η ασφαλιστική κάλυψη των ατόμων που θα κάνουν τα δρομολόγια.

πηγη: k-tipos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version