ΑΠΟΨΕΙΣ

Ουκρανική Κρίση | Σοβαρές αλλαγές στην «πίσω αυλή» της Ελλάδας

*Γράφει ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Το τέλος του μετα-ψυχροπολεμικου κόσμου έχει ξεκινήσει με τρόπο πολύ δραματικό. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σηματοδοτεί την έναρξη μεγάλων και σοβαρών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή της «πίσω αυλής της Ελλάδας».

Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά. Όχι μόνο τα όρια του Διεθνούς Δικαίου και η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Παράλληλα απειλούνται τόσο η γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη όσο και η διεθνής ενεργειακή ισορροπία.

Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των κρατών είναι αρχή-θεμέλιο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στη διεθνή ζωή. Η αρχή αυτή δέχεται σήμερα ένα πολύ σοβαρό πλήγμα. Η καταδίκη και η αντίδραση στη ρωσική πολιτική είναι μονόδρομος για την Ευρώπη και τη Δύση.

Η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση στη σαφή καταδίκη πράξεων και πολιτικών που αμφισβητούν και κατάφορα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, πόσο μάλλον όταν αυτές εφαρμόζονται στην ευρύτερη γειτονιά μας. Γι’ αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε η αντίδρασή μας να είναι σαφής, κοινή και ταυτόχρονα αντίστοιχη της ρωσικής προκλητικότητας, με το βλέμμα μας στραμμένο στους ομογενείς της Ουκρανίας, ειδικά στους πάνω από 100.000 που ζούνε στην περιοχή της Μαριούπολης.

Οι πράξεις ωμής παραβίασης θεμελιωδών κανόνων πρέπει να καταδικάζονται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Οι μείζονες γεωστρατηγικές αλλαγές που φέρνουν οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία Θα πρέπει επίσης μας βάλουν σε κατάσταση ψύχραιμης εγρήγορσης απέναντι σε έναν γείτονα που έχει κάνει σημαία του την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και έναν επίμονο αναθεωρητισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία δεν αποκλείεται να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στην Ουκρανία. Να μην διστάσει να την χρησιμοποιήσει ως πρόφαση, δικαιολογία ή καταλύτη για να υποστηρίξει ότι «ήρθε η ώρα των αλλαγών και των νέων περιφερειακών διευθετήσεων».

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν κάτι τέτοιο θα συμβεί. Ούτε όμως και κανείς μπορεί να το αποκλείσει.

Οι κρίσεις είναι η «κανονικότητα» των ημερών μας. Χρειαζόμαστε ισχυρές, ικανές και σοβαρές κυβερνήσεις και η Ελλάδα ευτυχώς διαθέτει μια από αυτές. Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη προστατεύει αποτελεσματικά τόσο την ασφάλεια και τα συμφέροντά της χώρας, όσο και την περιφερειακή σταθερότητα και τη συμμαχική συνοχή.

Η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. Έχει ήδη εξασφαλιστεί, σε εθνικό επίπεδο, η ενεργειακή επάρκεια ενώ παράλληλα μελετώνται σενάρια που θα αφορούν στην, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας. Περιμένουμε όμως και μια πανευρωπαϊκή λύση καθότι το ζήτημα αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκέσουν.

Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Όλα αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα για τα οποία οι ηγέτες της ΕΕ δεν αρκεί να συζητήσουν. Οφείλουν επειγόντως να αποφασίσουν.

 Γιώργος Κουμουτσάκος, είναι τέως υπουργός, βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και μέλος της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version