ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ομάδα εργασίας για την αξιοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου

Παραμένει στην επικαιρότητα το θέμα της αξιοποίησης της αποθήκης φυσικού αερίου καθώς συστάθηκε στο ΥΠΕΝ ομάδα εργασίας που θα εξετάσει τις προοπτικές υλοποίησης του σχεδίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αποθήκη αποκτά σημαίνουσα σημασία από τη στιγμή που υλοποιούνται σχέδια όπως ο TAP αλλά και που υπάρχουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αείου στην ευρύτερη περιοχή όπως σε Κύπρος, Ισραήλ, και Αίγυπτος.

Επιπροσθέτως με την αξιοποίηση της, το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να δεσμεύσει ένα μέρος της χωρητικότητάς της για να δημιουργήσει στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου. Η αποθήκη χωρά 1 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, ήτοι σχεδόν το 40% της τρέχουσας ετήσιας κατανάλωσης της χώρας. Την υπόλοιπη ποσότητα μπορεί να την παραχωρεί με διαγωνισμό στους ενδιαφερόμενους για εμπορία φυσικού αερίου. Η Energean θα λειτουργήσει, σε αυτήν την περίπτωση, ως αποθηκάριος ή κλειδοκράτορας όπως δήλωσε ο Δ. Γόντικας.

Αν δημιουργηθεί αποθήκη φ.α. είναι προφανές τόσο ότι ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας σε περιόδους συζητήσεων για τιμές, ποσότητες, και όρους παράδοσης με τους προμηθευτές μας (Ρωσία, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν) όσο και το ότι δημιουργείται προσφορά αερίου, η οποία προφανώς ωθεί προς τα κάτω τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Τέλος μια αποθήκη φα στον κόλπο της Καβάλας ενισχύει τις προοπτικές να τροφοδοτηθεί με Φ.Α. η περιοχή

Τα μέλη της ομάδας αυτής είναι οι:

  1. Μιχαήλ Βερροιόπουλος, Γενικός Γραµµατέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΕΝ, ως Πρόεδρος, µε αναπληρωτή την Καλή Περδίου, ∆ιευθύντρια της ∆/νσης Υδρογονανθράκων Γ∆Ε/ΓΓΕΟΠΥ/ΥΠΕΝ.
  2. Αλίκη Σκλήρη, Γενική ∆ιευθύντρια Ενέργειας ΓΓΕΟΠΥ/ΥΠΕΝ, ως µέλος, µε αναπληρωτές τους Γεώργιο Ρεκουντίνη, Τµηµατάρχη της ∆/νσης Πολιτικής και Ερευνών Γ∆ΟΠΥ/ΓΓΕΟΠΥ/ΥΠΕΝ, και Αναστάσιο Χρυσοχόου, υπάλληλο της ∆/νσης Υδρογονανθράκων Γ∆Ε/ΓΓΕΟΠΥ/ΥΠΕΝ.
  3. ∆ηµήτριος ∆αµίγος, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, ως µέλος, µε αναπληρωτές τους Αθανάσιο Ζαχαρόπουλο, Τµηµατάρχη της ∆/νσης Υδρογονανθράκων Γ∆Ε/ΓΓΕΟΠΥ/ΥΠΕΝ, και Ιωσήφ Αθανασιάδη, υπάλληλο της ίδιας ∆/νσης.
  4. Κων/νος Ξιφαράς , ∆ιευθύνων Σύµβουλος του ∆ΕΣΦΑ, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον Νικόλαο Κατσή, ∆ιευθυντή ∆ραστηριότητας Στρατηγικής και Επιχειρησιακού Σχεδιασµού του ∆ΕΣΦΑ.
  5. Αγγελική Μουρτζίκου, Ειδική Επιστήµονας, Επικεφαλής της Οµάδας Φυσικού Αερίου και Πετρελαιοειδών της ΡΑΕ, ως µέλος, µε αναπληρωτές τους Κων/νο Κανελλόπουλο, Ειδικό Επιστήµονα της ΡΑΕ, και Ευαγγελία Γαζή, Ειδική Επιστήµονα της ΡΑΕ.
  6. ∆ηµήτριος Μπαµπασίκας, Φυσικός – Γεωφυσικός, τ. στέλεχος ΕΛΠΕ ΑΕ και ∆ΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον Αργύριο Αργυρίου, Γεωλόγο BSc – Περιβαλλοντολόγο MSc.
  7. Σοφία Σταµατάκη, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Ε∆ΕΥ ΑΕ, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον Σπυρίδωνα Μπέλλα, ∆ρ Γεωλόγο, υπάλληλο αποσπασµένο στη ∆/νση Υδρογονανθράκων Γ∆Ε/ΓΓΕΟΠΥ/ΥΠΕΝ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version