Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία | Απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή στο ΕΣΥ – Τι θα πληρώνει ο ασθενής

Νέο μοντέλο λειτουργίας των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας μέσω του νέου νομοσχεδίου για την ανασύσταση της -ταλαιπωρημένης στη χώρα μας- Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Το νέο σύστημα καθιερώνει τις απογευματινές επεμβάσεις στο ΕΣΥ με αμοιβή

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί από τη Βουλή τον επόμενο μήνα, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους λειτουργούς της υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων, καθιερώνει τον θεσμό του “προσωπικού θεράποντος γιατρού”, θέτει ποιοτικά κριτήρια σε μηχανήματα και υπηρεσίες που “πουλάει” ο ιδιωτικός τομέας στον ΕΟΠΥΥ και αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις χειρουργικές επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με το μέτρο των “επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων” εντός του ΕΣΥ.

Πλεύρης: Το 30% της δαπάνης της επέμβασης και η αμοιβή γιατρού, βαρύνουν τον ασθενή

Σύμφωνα με αναλυτική ενημέρωση που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στους δημοσιογράφους, το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τη λειτουργία των έκτακτων χειρουργείων και των τακτικών πρωινών. Μάλιστα, όπως τόνισε, δεν θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία τα απογευματινά χειρουργεία σε κάποιο νοσοκομείο, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει πλήρωση της πρωινής λίστας.

Το μέτρο σχεδιάστηκε με τρόπο τέτοιο, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους μεν γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό (διοικητικοί, τραυματιοφορείς κλπ) να αυξήσουν τις αμοιβές τους εντός του δημοσίου συστήματος υγείας και στους δε ασθενείς, να βρουν έγκαιρα ραντεβού για τη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός τους εντός του ΕΣΥ. Σίγουρα όχι δωρεάν, αλλά σε τιμή χαμηλότερη από αυτή του ιδιωτικού τομέα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου της δαπάνης του χειρουργείου και εξολοκλήρου την αμοιβή του γιατρού, το ύψος της οποίας δεν είναι γνωστό σήμερα ποιο θα είναι, αλλά θα καθορίζεται με βάση τις τιμές των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το 70% της πληρωμής (που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ή η ασφαλιστική εταιρεία) θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% που θα πληρώνει ο ασθενής στο υγειονομικό προσωπικό, όπως εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης:

“Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία, όπως ακριβώς λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, να μπορεί να λειτουργήσει στα απογευματινά χειρουργεία. Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 70% και το 30% να είναι η συμμετοχή του ασθενούς, ο οποίος θα καλύπτει και την αμοιβή του γιατρού. Το 70% που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ θα πηγαίνει στα νοσοκομεία δηλαδή, και το 30% που καλύπτει ο ασθενείς, θα πηγαίνει στο προσωπικό που συμμετέχει στα χειρουργεία. Και θα υπάρχει από λίστα που θα πάρουμε από ασφαλιστικές εταιρείες για την αποζημίωση την οποία θα παίρνει ο γιατρός του ΕΣΥ από τον ασθενή”, σημείωσε ο υπουργός.

“Οικονομικά κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό να δουλεύει το απόγευμα”

Ο νόμος για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έχει ψηφιστεί από το 2002, δηλαδή εδώ και 20 χρόνια, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί. Σήμερα όμως, η κατάσταση είναι τέτοια στα δημόσια νοσοκομεία, που το προσωπικό δεν επαρκεί ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις που απαιτούνται για την απορρόφηση του συνόλου των τακτικών χειρουργείων. Με αποτέλεσμα πολύμηνες λίστες αναμονής ακόμη και στα ογκολογικά χειρουργεία, που κανονικά δεν μπορούν να περιμένουν.

Με το νέο μοντέλο, το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα του υπάρχοντος προσωπικού προσφέροντας επιπλέον οικονομικά κίνητρα, ώστε να εργάζεται και το απόγευμα.

Στα επιχειρήματα για το νέο εγχείρημα περιλαμβάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:

δεν επηρεάζεται η πρωινή λειτουργία των δωρεάν χειρουργείων, η οποία αποτελεί προτεραιότητα

θα είναι πιο “οικονομική” η δαπάνη για τον ασθενή σε σχέση με την αμοιβή χειρουργείου στον ιδιωτικό τομέα

θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβές οι (υποαμοιβόμενοι) υγειονομικοί υπάλληλοι

Ωστόσο, οι παραπάνω στόχοι δεν θα επιτευχθούν με δαπάνη του κράτους, αλλά του ίδιου ασθενούς που -ούτως ή άλλως- πληρώνει ισοβίως στο κράτος ασφαλιστικές εισφορές υγείας και περίθαλψης.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική | Ενημερωτική εκδήλωση για το πλάσμα

Το Κέντρο Υγείας Καβάλας, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας διοργανώνει την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στις 19:30 στην αίθουσα της Μεγάλής Λέσχης Καβάλας μια ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: <<Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) Η εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική>>, επίσης θα παρουσιαστεί το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών  Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας. Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης θα είναι ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας και ο Σύλλογος Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας. 

Η θεραπεία με PRP είναι μια σύγχρονη, βιολογική μορφή θεραπείας μυοσκελετικών παθήσεων, η οποία συνίσταται στην έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στην πάσχουσα περιοχή. Ενισχύει σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης των τραυματισμένων ιστών (τενόντων, χόνδρων, οστών και μυών), με φυσικό τρόπο και χωρίς να εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Η θεραπεία με PRP χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα σε αρκετές μυοσκελετικές παθήσεις.

Επίσης θα παρουσιαστεί το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών  Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Ο ομιλητής θα είναι ο Ορθοπαιδικός-Χειρουργός, Επιμελητής Κέντρου Υγείας Καβάλας, αρμοδιότητας 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Μαυρόπουλος Ροδίων.

 

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Πώς σε 11 χρόνια χάθηκαν 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στην Υγεία

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να «διαφημίζει» συχνά προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, όμως έχει χάσει περισσότερες από 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας μέσα σε 11 χρόνια, κάνοντας αρνητικό ρεκόρ.

Τη στιγμή που η Δημόσια Υγεία ψυχορραγεί και το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί με ανακοινώσεις για προσλήψεις υγειονομικών να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, τα δεδομένα από τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου δείχνουν ξεκάθαρα πώς διαμορφώνεται η τραγική κατάσταση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από υγειονομικούς, έχει μειωθεί κατά 25,03% μέσα σε 11 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε 94.164 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 μόλις 70.582, δηλαδή 23.582 λιγότερες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι 14.631 (38,07%) μόνιμες θέσεις εργασίας χάθηκαν τα τρία πρώτα χρόνια των μνημονίων, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε αρκετός χρόνος από τότε για την οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όμως δεν υπήρξε καμία κυβερνητική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω δεδομένα δεν αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα της ζημιάς που έχει υποστεί το ΕΣΥ τα τελευταία 12 χρόνια και με την έναρξη των μνημονίων, αφού μείωση μόνιμου προσωπικού υπήρξε και πριν το 2012, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει λειτουργικό αδιέξοδο λόγω ελλείψεων προσωπικού. Συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη ξύνουν τον πάτο του βαρελιού και για να καλύψουν τα προβλήματα, αλλά απλώς προχωρούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού. Δηλαδή αδειάζουν τη μία μονάδα για να γεμίσει η άλλη. Έτσι όμως κλείνουν μία τρύπα και ανοίγουν μία άλλη», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΕΔΗΝ).

Με κουρασμένο και γηρασμένο προσωπικό το ΕΣΥ

Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με το ελάχιστο προσωπικό, αντιμετωπίζει σήμερα μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Ένα από τα πιο καίρια ζητήματα είναι η γήρανση του προσωπικού. Λόγω του χαμηλού αριθμού προσλήψεων τα τελευταία 12 χρόνια, μεγάλο μέρος του προσωπικού του ΕΣΥ βρίσκεται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχουν ειδικότητες στις οποίες εργάζονται συνταξιούχοι που έχουν λάβει παράταση.

Το 2023, οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών ανήλθαν σε 3.381, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 1.063 εργαζόμενοι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με άμεσες συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

«Έχουμε κύμα μαζικών αποχωρήσεων και όχι μόνο συνταξιούχους. Τα τελευταία τρία χρόνια χάσαμε 7.500 εργαζόμενους που δεν έχουν αναπληρωθεί. Οι προκηρύξεις που γίνονται, αν δεν βγουν άγονες, καθυστερούν 5 χρόνια λόγω του ΑΣΕΠ. Για να γίνει πιο κατανοητό, η προκήρυξη του 2024 για 6.500 υγειονομικούς, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2030. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί που δεν είναι ανταγωνιστικοί με αυτούς του ιδιωτικού τομέα και των χωρών της ΕΕ, δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Αν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσουν άμεσα χρήματα στη δημόσια υγεία, δυστυχώς ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα θα κλείσει την πόρτα. Με δημόσια δαπάνη στο 5,5% στην Υγεία, δεν μπορεί να εξασφαλιστούν οι ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5%», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος.

Δεν είναι μόνο οι υγειονομικοί

Οι προσλήψεις για θέσεις που μένουν κενές στην Υγείας δεν αφορά μόνον τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για εργαζομένους σε διοικητικές υπηρεσίες, τεχνικό προσωπικό κ.ά., καθώς οι προσλήψεις σε αυτούς τους κλάδους είναι ελάχιστες τα τελευταίες χρόνια.

Την ίδια στιγμή, πολλά νοσοκομεία έχουν αφήσει τις θέσεις εργαζομένων κενές και έχουν αναθέσει σε εργολαβικές εταιρείες υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης κ.λπ.

Τι ποσοστό μόνιμων εργαζομένων χάθηκε από άλλα υπουργεία

Η εικόνα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τον τομέα της Υγείας γίνεται ξεκάθαρη με τη σύγκριση του ποσοστού χαμένων μόνιμων θέσεων εργασίας από άλλα υπουργεία.

Για παράδειγμα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Δεκέμβριο του 2023 είχε 61,468 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 είχε 64074, κάτι που σημαίνει μείωση 4.07%.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου τον Δεκέμβριο του 2023 εργάζονταν 87.418 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 εργάζονταν 92.784, κάτι που σημαίνει μείωση μόνιμου προσωπικού 5,78%.

news247

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en