Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Πώς σε 11 χρόνια χάθηκαν 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στην Υγεία

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να «διαφημίζει» συχνά προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, όμως έχει χάσει περισσότερες από 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας μέσα σε 11 χρόνια, κάνοντας αρνητικό ρεκόρ.

Τη στιγμή που η Δημόσια Υγεία ψυχορραγεί και το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί με ανακοινώσεις για προσλήψεις υγειονομικών να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, τα δεδομένα από τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου δείχνουν ξεκάθαρα πώς διαμορφώνεται η τραγική κατάσταση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από υγειονομικούς, έχει μειωθεί κατά 25,03% μέσα σε 11 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε 94.164 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 μόλις 70.582, δηλαδή 23.582 λιγότερες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι 14.631 (38,07%) μόνιμες θέσεις εργασίας χάθηκαν τα τρία πρώτα χρόνια των μνημονίων, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε αρκετός χρόνος από τότε για την οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όμως δεν υπήρξε καμία κυβερνητική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω δεδομένα δεν αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα της ζημιάς που έχει υποστεί το ΕΣΥ τα τελευταία 12 χρόνια και με την έναρξη των μνημονίων, αφού μείωση μόνιμου προσωπικού υπήρξε και πριν το 2012, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει λειτουργικό αδιέξοδο λόγω ελλείψεων προσωπικού. Συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη ξύνουν τον πάτο του βαρελιού και για να καλύψουν τα προβλήματα, αλλά απλώς προχωρούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού. Δηλαδή αδειάζουν τη μία μονάδα για να γεμίσει η άλλη. Έτσι όμως κλείνουν μία τρύπα και ανοίγουν μία άλλη», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΕΔΗΝ).

Με κουρασμένο και γηρασμένο προσωπικό το ΕΣΥ

Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με το ελάχιστο προσωπικό, αντιμετωπίζει σήμερα μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Ένα από τα πιο καίρια ζητήματα είναι η γήρανση του προσωπικού. Λόγω του χαμηλού αριθμού προσλήψεων τα τελευταία 12 χρόνια, μεγάλο μέρος του προσωπικού του ΕΣΥ βρίσκεται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχουν ειδικότητες στις οποίες εργάζονται συνταξιούχοι που έχουν λάβει παράταση.

Το 2023, οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών ανήλθαν σε 3.381, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 1.063 εργαζόμενοι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με άμεσες συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

«Έχουμε κύμα μαζικών αποχωρήσεων και όχι μόνο συνταξιούχους. Τα τελευταία τρία χρόνια χάσαμε 7.500 εργαζόμενους που δεν έχουν αναπληρωθεί. Οι προκηρύξεις που γίνονται, αν δεν βγουν άγονες, καθυστερούν 5 χρόνια λόγω του ΑΣΕΠ. Για να γίνει πιο κατανοητό, η προκήρυξη του 2024 για 6.500 υγειονομικούς, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2030. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί που δεν είναι ανταγωνιστικοί με αυτούς του ιδιωτικού τομέα και των χωρών της ΕΕ, δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Αν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσουν άμεσα χρήματα στη δημόσια υγεία, δυστυχώς ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα θα κλείσει την πόρτα. Με δημόσια δαπάνη στο 5,5% στην Υγεία, δεν μπορεί να εξασφαλιστούν οι ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5%», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος.

Δεν είναι μόνο οι υγειονομικοί

Οι προσλήψεις για θέσεις που μένουν κενές στην Υγείας δεν αφορά μόνον τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για εργαζομένους σε διοικητικές υπηρεσίες, τεχνικό προσωπικό κ.ά., καθώς οι προσλήψεις σε αυτούς τους κλάδους είναι ελάχιστες τα τελευταίες χρόνια.

Την ίδια στιγμή, πολλά νοσοκομεία έχουν αφήσει τις θέσεις εργαζομένων κενές και έχουν αναθέσει σε εργολαβικές εταιρείες υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης κ.λπ.

Τι ποσοστό μόνιμων εργαζομένων χάθηκε από άλλα υπουργεία

Η εικόνα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τον τομέα της Υγείας γίνεται ξεκάθαρη με τη σύγκριση του ποσοστού χαμένων μόνιμων θέσεων εργασίας από άλλα υπουργεία.

Για παράδειγμα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Δεκέμβριο του 2023 είχε 61,468 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 είχε 64074, κάτι που σημαίνει μείωση 4.07%.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου τον Δεκέμβριο του 2023 εργάζονταν 87.418 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 εργάζονταν 92.784, κάτι που σημαίνει μείωση μόνιμου προσωπικού 5,78%.

news247

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λύση στο πρόβλημα στην κάλυψη σε πληρώματα ΕΚΑΒ στην περιοχή Οφρυνίου.

Λύση στο πρόβλημα στην κάλυψη σε πληρώματα ΕΚΑΒ στην περιοχή Οφρυνίου.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος κάλυψης σε πληρώματα του ΕΚΑΒ στην περιοχή του Οφρυνίου, υπάρχουν διάφορες προτεινόμενες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για να διασφαλιστεί η επαρκής και αποτελεσματική υγειονομική φροντίδα:Αύξηση του αριθμού των ασθενοφόρων: Πρέπει να διατεθούν περισσότερα ασθενοφόρα ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός αυξάνεται λόγω του τουρισμού.Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού: Η πρόσληψη περισσότερων διασωστών και νοσηλευτών είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και  ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Α.Μ.Θ  κ. Γιώργος Δαλακούρας θα πρέπει να προωθήσουν αυτές τις λύσεις και να συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί η επαρκής και άμεση υγειονομική κάλυψη της περιοχής του Οφρυνίου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Γ. Πασχαλίδη με τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα της Π.Ε. Καβάλας.

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας, κ. Γιάννης Πασχαλίδης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για να συζητήσει τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και τα Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Ο κ. Πασχαλίδης ενημέρωσε τον Υπουργό ότι το Γ.Ν. Καβάλας δεν διαθέτει οργανισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ορθή λειτουργία του νοσοκομείου. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για τον διορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής, για την αντιμετώπιση των πολλών περιστατικών καρκίνου που παρουσιάζονται στην περιοχή.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Χρήστος Χατζηπαπάς: “Η Ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι ζωτικής σημασίας για όλη την ΑΜ-Θ”

Σε συνέντευξη του στον Αναλυτή, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, Χρήστος Χατζηπαπάς, αναφέρεται στη ζωτικής σημασίας ίδρυσης μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Χατζηπαπά, ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σήμερα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη σημασία της ίδρυσης μιας ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης;

Χρήστος Χατζηπαπάς: Ευχαριστώ και εγώ για την πρόσκληση. Η ίδρυση μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων (ΜΕΘ Παίδων) στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας. Η απουσία μιας τέτοιας μονάδας δυσκολεύει την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας στα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικογένειες και οι γιατροί όταν δεν υπάρχει ΜΕΘ Παίδων στην περιοχή;

Χρήστος Χατζηπαπάς: Οι οικογένειες αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη ή η Αθήνα, για να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα. Αυτή η διαδικασία είναι ψυχοφθόρα και δαπανηρή, και πολλές φορές η μεταφορά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του παιδιού. Οι γιατροί μας, από την άλλη, εργάζονται κάτω από μεγάλη πίεση, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν την υποδομή να αντιμετωπίσουν τα πιο σοβαρά περιστατικά.

Δημοσιογράφος: Πόσο σημαντικό είναι για την τοπική κοινωνία να υπάρχει ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης;

Χρήστος Χατζηπαπάς: Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μια ΜΕΘ Παίδων θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην περιοχή μας, παρέχοντας άμεση και εξειδικευμένη φροντίδα στα παιδιά. Επιπλέον, θα μειώσει το άγχος και την ταλαιπωρία για τις οικογένειες, καθώς θα μπορούν να παραμείνουν κοντά στα σπίτια τους και στους οικείους τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας του παιδιού τους.

Δημοσιογράφος: Τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης;

Χρήστος Χατζηπαπάς: Απαιτείται πρώτα απ’ όλα η πολιτική βούληση και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς;

Χρήστος Χατζηπαπάς: Το μήνυμά μου είναι απλό: Η υγεία των παιδιών μας πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η ίδρυση μιας ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δεν είναι απλώς ένα ζήτημα τοπικής υγειονομικής υποδομής, αλλά ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας στην πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα. Καλώ την πολιτεία να αναλάβει δράση άμεσα για να γίνει αυτή η μονάδα πραγματικότητα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en