Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νέο «εργαλείο» Ερντογάν για το προσφυγικό οι Γερμανοί ψηφοφόροι

Μια νέας μορφής εργαλειοποίηση ενόψει του προσφυγικού ρεύματος από το Αφγανιστάν ξεδιπλώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Άγκυρα, σημειώνοντας εντυπωσιακή στροφή από την αρχική της τακτική.

Μολονότι η πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν είχε προβληματίσει σοβαρά την Τουρκία λόγω των επικείμενων προσφυγικών ροών που θα προκαλούσε, ωθώντας την Άγκυρα στη λύση της στήριξης των όμορων με το Αφγανιστάν χωρών ως σημεία ανάσχεσης των μεταναστών, εντούτοις στην τακτική του «ανατολίτικου παζαριού» επέστρεψαν τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Υπουργός Άμυνας (και δελφίνος) Χουλουσί Ακάρ, εγείροντας νέες απαιτήσεις προς την Ευρώπη και τη Δύση.

Αφορμή για την νέα εργαλειοποίηση στο προσφυγικό αποτελούν οι περίπου 4 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι στη Γερμανία, οι οποίοι συνιστούν μια ισχυρή εκλογική βάση σε μια αναμέτρηση, όπου το 40% των Γερμανών πολιτών δηλώνει αναποφάσιστο και οι πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν αναταράξεις -ενδεχομένως και ακυβερνησία- μετά την ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Έχοντας γνώση των γερμανικών συσχετισμών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στο Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στον οποίο τόνισε «η Τουρκία δεν έχει την ικανότητα να χειριστεί ένα νέο μεταναστευτικό βάρος», προσθέτοντας ακόμη πως «κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει μια εμπειρία παρόμοια με το κύμα προσφύγων από τη Συρία του 2015».

Δεδομένου, μάλιστα, ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 3,7 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, βιώνοντας κλυδωνισμούς στην εσωτερική πολιτική της σκηνή, ο Τούρκος Πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία να δηλώσει αδυναμία διαχείρισης, αλλά και να επαναφέρει με νόημα προς τον κ. Στάινμαγερ τις τρέχουσες διεκδικήσεις της χώρας του στην ευρωτουρκική ατζέντα, δηλαδή: πλήρη εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016, απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και βέβαια επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τον μοναδικό βραχίονα ανάκαμψης της Τουρκίας, ορατό στον ορίζοντα των επόμενων προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα.

Επιπλέον, άρση του εμπάργκο του Βερολίνου στα οπλικά συστήματα ζήτησε στο δικό του πεδίο πολιτικής ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ενώ η πίεση προς τη γερμανική πλευρά από την Άγκυρα αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα πλησιάζει το άνοιγμα της κάλπης στη Γερμανία.

Η Λέσβος στην ατζέντα

Την ίδια ώρα, με σημαία το προσφυγικό εντείνεται η προεκλογική αντιπαράθεση σε όλα τα προεκλογικά επιτελεία στη Γερμανία, αφού ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άρμιν Λάσετ, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους ενέταξε την ενίσχυση της Frontex στο προεκλογικό του πρόγραμμα, αναφέροντας πως «έχω πάει στη Λέσβο. Στη Λέσβο βλέπετε πρόσφυγες που έχουν έρθει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η βασική μου πεποίθηση είναι η εξής: Δεν μπορούμε να λέμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στην Ελλάδα, είναι σε ελληνικό έδαφος. Σε ευρωπαϊκό έδαφος βρίσκονται και για αυτό θα πρέπει η Ευρώπη ολόκληρη να επωμιστεί αυτή την ευθύνη. Να βοηθήσει τους Έλληνες στη φιλοξενία των προσφύγων. Να αναπτύξει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής για τις αιτήσεις ασύλου. Και στην ιδανική περίπτωση- δυστυχώς δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη αυτό- να διανέμει τους πρόσφυγες με δίκαια κριτήρια στα κράτη-μέλη».

Επιστροφή στο κοσμικό κράτος

Στο μεταξύ, η ισχυρή πολιτική πίεση της Άγκυρας προς τη Γερμανία για τους πρόσφυγες του Αφγανιστάν, παρά το αρχικό της πλαίσιο να στηριχθούν οι χώρες άμεσης γειτονίας (θέση με την οποία είχε συμφωνήσει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο), δεν μοιάζει να πέρασε απαρατήρητη από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ζήτησε από την Τουρκία να «μεταβάλλει τη νέο-οθωμανική πολιτική της. Να ενισχύσει τα δείγματα της στροφής που αχνά διαφαίνεται ότι πραγματοποιεί. Να επιστρέψει στην παράδοση του κοσμικού κράτους. Να σεβαστεί τα μνημεία που άλλοι ρωμαλέοι πνευματικοί πολιτισμοί εγκατέστησαν στο έδαφός της. Να επαναπροσεγγίσει τις οικουμενικές αξίες» στη διάρκεια εγκαινίων επετειακής έκθεσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τη στιγμή που από το επίσημο πρόγραμμα των διμερών επαφών της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη απουσιάζει κάθε μορφής επαφή με τη γειτονική χώρα.

Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση

Την ίδια ώρα, τα γεγονότα στο Αφγανιστάν και ένα νέο, επικείμενο προσφυγικό κύμα δρουν ως επιταχυντές στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς για την ανάγκη «ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης» έκανε λόγο χθες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021.

Ευρωπαϊκή «δέσμη μέτρων»

Αναφερόμενη στα γεγονότα στο Αφγανιστάν, η κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «δεν είναι η αιτία αυτής της αλλαγής —είναι ένα από τα συμπτώματα» και ξεκαθάρισε ότι «είμαστε στο πλευρό του αφγανικού λαού. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών και των παιδιών, των εισαγγελέων, των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Μάλιστα, η ίδια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια «νέα, ευρύτερη δέσμη μέτρων στήριξης για το Αφγανιστάν», την οποία «θα παρουσιάσουμε τις προσεχείς εβδομάδες και στο πλαίσιο της οποίας θα συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας», σημείωσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν σήκωσε ακόμη το γάντι αναφορικά με την ανάγκη συγκρότησης ειδικής ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας παρέμβασης, ανοίγοντας ακόμη παράθυρο για την περαιτέρω εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-ΝΑΤΟ.

«Πολύ απλά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας και άμυνας για το οποίο η απάντηση είναι λιγότερη συνεργασία. Πρέπει να επενδύσουμε στην κοινή εταιρική σχέση μας και να αξιοποιήσουμε τη μοναδική δύναμη της κάθε πλευράς» περιέγραψε η κ. φον ντερ Λάιεν, ενώ αποκάλυψε πως «αυτός είναι και ο λόγος που συνεργαζόμαστε με τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ για μια νέα κοινή δήλωση ΕΕ-ΝΑΤΟ που θα δημοσιευτεί πριν από το τέλος του έτους».

Βαδίζοντας στην κατεύθυνση μετωπικής αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων (και ψηφιακών, όπως κυβερνοεπιθέσεις), η κ. φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε ότι «υπό τη γαλλική Προεδρία, ο πρόεδρος κ. Μακρόν και εγώ θα συγκαλέσουμε σύνοδο κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα» ανοίγοντας το κεφάλαιο Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, το οποίο είχε στην πραγματικότητα «παγώσει» από την εποχή της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα | Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Συνεχίζει τη ρητορική έντασης η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις αλλά και τις απειλές.

Ερωτηθείς για αυτές τις αντιδράσεις -στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε απαντήσει ξανά ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μοναδικό ζήτημα είναι η επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βάση το δίκαιο της θάλασσας αλλά έχουμε δρόμο ακόμα».

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση για τα θαλάσσια πάρκα έχει να κάνει με περιβαλλοντολογικούς καθαρά σκοπούς και συνεχίζουμε με πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».

Επιμένει η Τουρκία

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές, αφού πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσαν σήμερα, σύμφωνα με την τουρκική Χουριέτ, ότι είναι σε επιφυλακή για να προστατεύσουν «τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε επίσης λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Χθες, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ σχολίασε πως με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα «σαμποτάρει» τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου».

«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά, απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου», τόνισε ο εκπρόσωπος του AKP.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί πάλι η Τουρκία. Αφορμή, οι εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών και θαλασσοπουλιών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Αθήνα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Παράλληλα, «προειδοποιεί» την Ε.Ε. «να μη γίνει εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις ένοπλες δυνάμεις

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).

Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.

Τι παίρνει η Τουρκία

Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο «φως» και στο αίτημα της Αγκυρας για F-16.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή αποδοχής, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 F-16 Block 70 και κιτ εξοπλισμών ώστε ακόμη 79 αεροσκάφη (Block 40 και Block 50+) να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 119 F-16V, ωστόσο, στο «πακέτο» ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός όπλων για τα τουρκικά μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα θα αποκτήσει 952 πυραύλους Α/Α μέσου βεληνεκούς AIM-120C-8 AMRAAM, 401 πυραύλους μικρού βεληνεκούς Α/Α ΑΙΜ-9Χ Sidewinder, 149 ραντάρ τύπου AESA, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες και περισσότερες από 1.300 συλλογές καθοδήγησης για κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ακόμη ατρακτίδια στόχευσης, κινητήρες, ανταλλακτικά καθώς και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης του τουρκικού στόλου F-16.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en