Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια παλιά απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει τα δεδομένα

image_print

Στα πρόθυρα της τουριστικής σεζόν, προβληματισμός στη δημοτική επιτροπή τουρισμού Κομοτηνής

Προβληματισμό έχει προκαλέσει δημοσίευμα του flashnews.gr σύμφωνα με το οποίο ενεργοποιείται μία παλιά απόφαση του ΣτΕ, με βάση την οποία η χρήση των παραλιών δεν ανήκει στους δήμους, αλλά απευθείας στο κράτος. Το δημοσίευμα αναφέρει: «το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει ότι είναι άκυρη η συλλήβδην παραχώρηση, προς τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α., του συνόλου των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής τους περιφέρειας. 

Όπως αναφέρει η αρμοδιότητα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας ανήκει και στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από κοινού με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ως εκ τούτου ακυρώνει την πρότερη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, ως προς το κομμάτι της παραχώρησης στους δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας με το αιτιολογικό ότι αφενός, δεν προβαίνει σε εξατομικευμένη παραχώρηση αυτών προς το Δήμο, αλλά παραχωρεί συλλήβδην το σύνολο των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας όλων των ΟΤΑ α΄ βαθμού, και, αφετέρου, διότι εξεδόθη χωρίς τη σύμπραξη του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».

Αν τελικά όλα αυτά ισχύσουν, προφανώς μιλούμε για μία αρνητική εξέλιξη, την οποία σχολίασε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Κομοτηνής, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου: «Δυστυχώς έχουμε μια στασιμότητα και πάλι για το θέμα της παραχώρησης των παραλιών και μια αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι τελικά ο τρόπος διαχείρισης των παραλιών για φέτος, ενώ βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της άνοιξης. Είναι πολύ λυπηρό όλο αυτό το οποίο συμβαίνει, πέρυσι είχε ξεκαθαρίσει τον Απρίλιο και πάλι, ήμασταν οι πρώτοι ανά την Ελλάδα που δημοπρατήσαμε και κινηθήκαμε όταν λάβαμε το σχετικό δικαίωμα.

Φέτος όμως φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή το αρμόδιο υπουργείο για τη διαχείριση των παραλιών, φαίνεται ότι θα κρατήσει την αρμοδιότητα για τις υπηρεσίες του και θα κάνει τη δημοπράτηση απευθείας το υπουργείο από την Αθήνα. Αυτό το λέω γιατί έτσι φημολογείται ότι θα γίνει η διαχείριση των παραλιών, επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι αποφάσεις του 2015, δεν πρόκειται για μια απόφαση που εκδόθηκε πριν από ένα μήνα για να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο και αυτό είναι το λυπηρό ότι ενώ από το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πει ότι η διαχείριση δεν πρέπει να γίνεται με τον τρόπο που γινόταν μέχρι πρότινος και έκρινε τον τρόπο αυτό παράνομο μέχρι και σήμερα και ενώ το πρόβλημα υπάρχει από το 2015 το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάνει τίποτα για να το λύσει  εγκαίρως. Πέρυσι την τελευταία στιγμή έδωσε μια παράταση στις παραχωρήσεις που είχαν γίνει το 2015, πριν από την έκδοση της αποφάσεως, η λύση που έδωσε ήταν πρόχειρη και φέτος είμαστε πάλι αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα και δεν ξέρουμε ποια είναι η λύση, που θα μπορούσε να έχει δοθεί εδώ και ένα χρόνο».

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι κανένας δήμος στην Ελλάδα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί τις παραλίες του και δεν ευθύνεται ο δήμος για αυτό, να το ξεκαθαρίσουμε να γίνει αντιληπτό για να μην επιρρίπτονται ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν», σχολίασε ακόμη η κα Στογιαννίδου και συμπλήρωσε ότι ήδη για το θέμα έχει επιληφθεί η ΚΕΔΕ, που κάνει τις σχετικές επαφές. Επιπλέον όμως, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει και αφορά τις τιμές των δημοπρασιών που θα ορίσει το υπουργείου με όλους να πιέζουν ώστε αυτές να είναι χαμηλές: «Εύχομαι ακόμα και αν οι δημοπρασίες γίνουν απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών να γίνουν εγκαίρως και να έχουν ένα αρχικό τίμημα το οποίο θα επιτρέπει τουλάχιστον στους επαγγελματίες της περιοχής να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Εάν ξεκινάει ένας διαγωνισμός από τις 50.000 ευρώ καταλαβαίνετε ότι είναι απαγορευτικό από τον οποιοδήποτε να μπει καν στον κόπο να λάβει μέρος. Εύχομαι λοιπόν το υπουργείο να δράσει άμεσα, εάν αποφασίσει να κρατήσει τις παραλίες και τις δημοπρατήσει το ίδιο, να γίνουν έγκυρα και με τιμές τέτοιες που να είναι αντίστοιχες σε κάθε περιοχή, διότι δεν είναι όλες οι περιοχές της χώρας το ίδιο»

Να θυμίσουμε βέβαια ότι όλα αυτά έρχονται σε μία περίοδο που οι εμπλεκόμενοι φορείς του τουρισμού προετοιμάζονται για την έναρξη της σεζόν, ενώ προ ολίγων ημερών μιλώντας στον «Χ» ο κος Νίκος Τσούκας που διατηρεί ξενοδοχεία στο Φανάρι είχε επισημάνει την ανάγκη άμεσης δημοπράτησης των παραλιών και μάλιστα σε συμφέρουσα τιμή, διότι όπως είχε πει, όσο αυτές μένουν ανεκμετάλλευτες, αποτελούν τροχοπέδη για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Ανάμεικτα τα μηνύματα για τον τουρισμό – Στόχος η επιμήκυνση της σεζόν

image_print

Με ανάμεικτα συναισθήματα εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική, καθώς, παρά τη σταθερή παρουσία επισκεπτών, οι επαγγελματίες του κλάδου καταγράφουν μειωμένη προσέλευση σε σχέση με τις προσδοκίες αλλά και με προηγούμενες χρονιές.

Η τουριστική κίνηση εμφανίζεται συγκρατημένη, με αρκετές επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για χαμηλότερες πληρότητες και πιο περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη από τους επισκέπτες. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, το αυξημένο κόστος των διακοπών και ο έντονος ανταγωνισμός από άλλους μεσογειακούς προορισμούς έχουν επηρεάσει τη φετινή εικόνα.

Παράλληλα, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής συνεχίζουν να κυριαρχούν, γεγονός που δυσκολεύει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία της σεζόν.

Την ίδια ώρα, οι φορείς του τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών και μετά τον Αύγουστο, με δράσεις που αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές της Χαλκιδικής, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η επιμήκυνση της σεζόν αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των επιχειρήσεων, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να περιορίσει την εξάρτηση του τουρισμού από τους δύο μήνες αιχμής του καλοκαιριού.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φουντώνουν οι υποψίες για κυκλώματα παράνομου εμπορίου ζώων στην Ελλάδα

image_print

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό που αποκαλύφθηκε στην Πάτρα, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις εντείνονται οι υποψίες για τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων παράνομου εμπορίου ζώων με διασυνδέσεις στο εξωτερικό.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές και στις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά που εγείρουν ερωτήματα για τη διακίνηση ζώων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να τηρούνται πάντα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται με ευρύτερο δίκτυο παράνομης διακίνησης ζώων ή αν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση. Παράλληλα, εξετάζονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και οι πιθανές διασυνδέσεις με πρόσωπα ή οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Οι αρχές τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα συμπεράσματα για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ωστόσο, η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στις μετακινήσεις ζώων και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της ευζωίας τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο… «μετακομίζει» στα Κήπια Καβάλας – Νέο κέρινο ομοίωμα στο μουσείο

image_print

Μία ακόμη σπουδαία προσωπικότητα του παγκόσμιου αθλητισμού προστέθηκε στη συλλογή του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κήπια Καβάλας. Ο λόγος για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, το κέρινο ομοίωμα του οποίου εκτίθεται πλέον στον χώρο, εμπλουτίζοντας τη μοναδική συλλογή του μουσείου.

Το νέο έκθεμα αποτυπώνει με εντυπωσιακή λεπτομέρεια τον Πορτογάλο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να φωτογραφηθούν δίπλα σε έναν από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κήπια συνεχίζει να εμπλουτίζει τη συλλογή του με μορφές διεθνούς εμβέλειας από τον χώρο του αθλητισμού, της τέχνης και της πολιτικής, αποτελώντας έναν ξεχωριστό προορισμό για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en