Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια παλιά απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει τα δεδομένα

Στα πρόθυρα της τουριστικής σεζόν, προβληματισμός στη δημοτική επιτροπή τουρισμού Κομοτηνής

Προβληματισμό έχει προκαλέσει δημοσίευμα του flashnews.gr σύμφωνα με το οποίο ενεργοποιείται μία παλιά απόφαση του ΣτΕ, με βάση την οποία η χρήση των παραλιών δεν ανήκει στους δήμους, αλλά απευθείας στο κράτος. Το δημοσίευμα αναφέρει: «το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει ότι είναι άκυρη η συλλήβδην παραχώρηση, προς τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α., του συνόλου των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής τους περιφέρειας. 

Όπως αναφέρει η αρμοδιότητα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας ανήκει και στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από κοινού με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ως εκ τούτου ακυρώνει την πρότερη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, ως προς το κομμάτι της παραχώρησης στους δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας με το αιτιολογικό ότι αφενός, δεν προβαίνει σε εξατομικευμένη παραχώρηση αυτών προς το Δήμο, αλλά παραχωρεί συλλήβδην το σύνολο των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας όλων των ΟΤΑ α΄ βαθμού, και, αφετέρου, διότι εξεδόθη χωρίς τη σύμπραξη του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».

Αν τελικά όλα αυτά ισχύσουν, προφανώς μιλούμε για μία αρνητική εξέλιξη, την οποία σχολίασε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Κομοτηνής, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου: «Δυστυχώς έχουμε μια στασιμότητα και πάλι για το θέμα της παραχώρησης των παραλιών και μια αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι τελικά ο τρόπος διαχείρισης των παραλιών για φέτος, ενώ βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της άνοιξης. Είναι πολύ λυπηρό όλο αυτό το οποίο συμβαίνει, πέρυσι είχε ξεκαθαρίσει τον Απρίλιο και πάλι, ήμασταν οι πρώτοι ανά την Ελλάδα που δημοπρατήσαμε και κινηθήκαμε όταν λάβαμε το σχετικό δικαίωμα.

Φέτος όμως φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή το αρμόδιο υπουργείο για τη διαχείριση των παραλιών, φαίνεται ότι θα κρατήσει την αρμοδιότητα για τις υπηρεσίες του και θα κάνει τη δημοπράτηση απευθείας το υπουργείο από την Αθήνα. Αυτό το λέω γιατί έτσι φημολογείται ότι θα γίνει η διαχείριση των παραλιών, επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι αποφάσεις του 2015, δεν πρόκειται για μια απόφαση που εκδόθηκε πριν από ένα μήνα για να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο και αυτό είναι το λυπηρό ότι ενώ από το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πει ότι η διαχείριση δεν πρέπει να γίνεται με τον τρόπο που γινόταν μέχρι πρότινος και έκρινε τον τρόπο αυτό παράνομο μέχρι και σήμερα και ενώ το πρόβλημα υπάρχει από το 2015 το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάνει τίποτα για να το λύσει  εγκαίρως. Πέρυσι την τελευταία στιγμή έδωσε μια παράταση στις παραχωρήσεις που είχαν γίνει το 2015, πριν από την έκδοση της αποφάσεως, η λύση που έδωσε ήταν πρόχειρη και φέτος είμαστε πάλι αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα και δεν ξέρουμε ποια είναι η λύση, που θα μπορούσε να έχει δοθεί εδώ και ένα χρόνο».

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι κανένας δήμος στην Ελλάδα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί τις παραλίες του και δεν ευθύνεται ο δήμος για αυτό, να το ξεκαθαρίσουμε να γίνει αντιληπτό για να μην επιρρίπτονται ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν», σχολίασε ακόμη η κα Στογιαννίδου και συμπλήρωσε ότι ήδη για το θέμα έχει επιληφθεί η ΚΕΔΕ, που κάνει τις σχετικές επαφές. Επιπλέον όμως, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει και αφορά τις τιμές των δημοπρασιών που θα ορίσει το υπουργείου με όλους να πιέζουν ώστε αυτές να είναι χαμηλές: «Εύχομαι ακόμα και αν οι δημοπρασίες γίνουν απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών να γίνουν εγκαίρως και να έχουν ένα αρχικό τίμημα το οποίο θα επιτρέπει τουλάχιστον στους επαγγελματίες της περιοχής να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Εάν ξεκινάει ένας διαγωνισμός από τις 50.000 ευρώ καταλαβαίνετε ότι είναι απαγορευτικό από τον οποιοδήποτε να μπει καν στον κόπο να λάβει μέρος. Εύχομαι λοιπόν το υπουργείο να δράσει άμεσα, εάν αποφασίσει να κρατήσει τις παραλίες και τις δημοπρατήσει το ίδιο, να γίνουν έγκυρα και με τιμές τέτοιες που να είναι αντίστοιχες σε κάθε περιοχή, διότι δεν είναι όλες οι περιοχές της χώρας το ίδιο»

Να θυμίσουμε βέβαια ότι όλα αυτά έρχονται σε μία περίοδο που οι εμπλεκόμενοι φορείς του τουρισμού προετοιμάζονται για την έναρξη της σεζόν, ενώ προ ολίγων ημερών μιλώντας στον «Χ» ο κος Νίκος Τσούκας που διατηρεί ξενοδοχεία στο Φανάρι είχε επισημάνει την ανάγκη άμεσης δημοπράτησης των παραλιών και μάλιστα σε συμφέρουσα τιμή, διότι όπως είχε πει, όσο αυτές μένουν ανεκμετάλλευτες, αποτελούν τροχοπέδη για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: Παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο

Στην Τήνο μαζί με την οικογένειά του βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Τήνο για τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Χθες το βράδυ (3/5) ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την Ακολουθία και Περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και την κόρη τους Σοφία.

Σήμερα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ήταν παρών στη Θεία Λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με βαθειά κατάνυξη η περιφορά των επταφίων στην Ελευθερούπολη

Με βαθειά κατάνυξη πραγματοποίηθηκε η πριφόρα των επιταφίων και στου Ιερούς Ναούς της Ελευθερούπολης του Δήμου Παγγαίου, όπου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποίηθηκε η συνάντηση των επιταφίων των δύο ενορίων, του Αγίου Ελευθέριου και του Αγίου Νικολάου στην κεντρική πλατεια της πόλης. Ενω αξίζει σημειωθεί οτι και φέτος ρίγη συγκίνησης έφεραν τα πένθιμα εμβατήρια της Φιλαρμονικής της Ελευθερόυπλης που συνόδεψαν την περιφορά του επιταφίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με βροχή έκαναν τα τεέυταία τους ψώνια για το Πασχαλινό τραπέζι οι πολίτες της Καβάλας

Με βροχή έκαναν τα τελευταία τους ψώνια  για το Πασχαλινό τραπέζι οι πολίτες της Καβάλας, με τους πάγκους της λαϊκής αγοράς να είναι γεμάτη, όμως σε σχέση με άλλες χρονίες η κατνααλωωτική κίνηση και το αγοραστικό ενδριαφέρον και λόγω της βροχής αλλά και  λόγω των ανατιμήσεων ήταν αρκετά μειωμενή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en