Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης | Πώς θα απαντήσει στα «fake news» του Ερντογάν για τους πνιγμούς παιδιών στο Αιγαίο

«Συντριπτική και απολύτως τεκμηριωμένη» θα είναι η απάντηση την οποία προτίθεται να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων στους «παντελώς ανυπόστατους και συκοφαντικούς» ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Ελλάδα πνίγει παιδιά μεταναστών στο Αιγαίο».

«Θα απαντηθούν όλα με τον κατάλληλο τρόπο στην ομιλία μου της Παρασκευής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης φθάνοντας τα μεσάνυχτα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη, όπου νωρίτερα -και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν εν πτήσει με κατεύθυνση την έδρα των Ηνωμένων Εθνών- είχε εκδηλωθεί το σόου του Τούρκου Προέδρου με τις ψεύτικες, όπως επιμένει η ελληνική πλευρά, εικόνες με τα νεκρά μεταναστόπουλα.

Η ελληνική κυβέρνηση, αν και «δεν αιφνιδιάστηκε ιδιαίτερα», όπως διευκρίνιζαν υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, από την ακραία ρητορική εις βάρος της χώρας μας που χρησιμοποίησε ο κ. Ερντογάν, στελέχη της, ωστόσο, δεν έκρυβαν την έντονη ενόχληση τόσο για την ασυνήθιστη τακτική που ακολούθησε, τόσο με τις ψευδείς εικόνες που παρουσίασε από το βήμα του ΟΗΕ, όσο και με τις βαριές δυσφημιστικές κατηγορίες που εξαπέλυσε.

«Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ερντογάν κατηγόρησε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αυτό, όσο και αν δεν γίνεται πιστευτό από τους περισσότερους, είναι μια δυσφημιστική εκστρατεία κατά της χώρας μας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και ούτε να περάσει έτσι», επεσήμαινε κορυφαία ελληνική διπλωματική πηγή, λίγο μετά την… «οπτικοποιημένη πρόκληση», όπως χαρακτηριζόταν ειρωνικά, η ομιλία του Τούρκου Προέδρου. Ομιλία, η οποία διανθίστηκε από το φωτογραφικό σόου, το οποίο περιλάμβανε εικόνες που εδώ και πολλές μέρες έχουν καταγγελθεί από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ότι «αποτελούν κατασκευασμένα fakenews».

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές βρίσκονταν σε εγρήγορση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεναν «μια τουρκική απάντηση στους προκλητικούς χάρτες και την ακραία ρητορεία Τούρκων αξιωματούχων που παρουσιάζει τελευταία σε όλα τα διεθνή fora η δική μας πλευρά». Η αρχική σκέψη αμέσως μετά την ομιλία – πρόκληση του Ερντογάν ήταν να καταθέσει κείμενο – αντίκρουση η ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Επειδή, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη διαδικασία λειτουργίας του διεθνούς Οργανισμού και ως εκ τούτου δεν θα είχε πρακτικό διπλωματικό αποτέλεσμα, θεωρήθηκε ότι αρκούσε σε πρώτο χρόνο η άμεση αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος ήταν στα Ηνωμένα Έθνη και είχε επαφές με ομολόγους του, για να ακολουθήσει η συνολική αντίκρουση των ανυπόστατων και ανήκουστων ισχυρισμών Ερντογάν που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή ομιλία του.

Έτσι κι αλλιώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδίαζε και προτού να μιλήσει ο Ερντογάν να καταγγείλει τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, καθώς και να στηλιτεύσει «τον εν πλήρει εξελίξει αναθεωρητισμό της τουρκικής ηγεσίας που θυμίζει την τακτική Πούτιν και απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς εάν, μετά την προκλητική παρέμβαση Ερντογάν, σκοπεύει να αλλάξει το περιεχόμενο της ομιλίας που επρόκειτο να κάνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σιβυλλικά: «Όχι ιδιαίτερα». Ενώ σε άλλο ερώτημα αν και η δική του ομιλία θα περιλαμβάνει… «οπτικοποίηση», δηλαδή χάρτες ή άλλες εικόνες με τις εύγλωττες τουρκικές προκλήσεις, δεν θέλει να αποκαλύψει τις προθέσεις του: «Περιμένετε την ομιλία του και θα δείτε», περιορίστηκε να απαντήσει.

Γιατί πήγε τη συζήτηση στο Μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, πάντως, υψηλόβαθμοι διπλωματικοί παράγοντες παρατηρούσαν με νόημα ότι «ο Ερντογάν επέλεξε να επιτεθεί κατά της Ελλάδος για το μεταναστευτικό, ενώ απέφυγε να επαναλάβει όλα όσα ισχυρίζεται τελευταία για τα νησιά του Αιγαίου και την ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επ΄ αυτών που διατυπώνει, όπως και των απειλών που εκτοξεύει».

Η εξήγηση που οι ίδιοι παράγοντες έδιναν είναι ότι η τακτική αυτή αποτελεί μια «έμμεση αναγνώριση» της ηγεσίας της Άγκυρας ότι «πρόκειται για ακραίους ισχυρισμούς που διατυπώνονται για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές κομματικές ισορροπίες στη χώρα τους, αλλά στα διεθνή ακροατήρια δεν μπορούν να βρουν λογικά ερείσματα».

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή, «δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος, ο οποίος θα δει το τουρκολυβικό μνημόνιο ή τους χάρτες της λεγόμενης “γαλάζιας πατρίδας” και θα πει ότι το σωστό και το δίκαιο είναι με αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία». Γι΄αυτό και άλλες πηγές υποστήριζαν πως «επειδή η Άγκυρα περίμενε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα, επικαλούμενος τους προκλητικούς τουρκικούς χάρτες που έδειξε τον περασμένο Μάιο στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο και παρουσίασαν αργότερα σε ευρωπαϊκές συνόδους, τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Δένδιας, ο Ερντογάν επέλεξε να μεταφέρει τη συζήτηση στο “γήπεδο” του μεταναστευτικού».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως υποστηρίζουν, εκτίμησε ότι έτσι θα μπορούσε να πλήξει την διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας. Στόχος, ωστόσο, που θεωρείται ότι δεν πρόκειται να ευοδωθεί αφού η χώρα μας τηρεί το διεθνές δίκαιο και σώζει καθημερινά ζωές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες, αντιθέτως, «εργαλειοποιούνται από το καθεστώς της Άγκυρας για οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους που εκδηλώνονται τόσο με τους εκβιασμούς κατά της Ευρώπης όσο και με τον υβριδικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί κατά της Ελλάδας στον Έβρο και στο Αιγαίο».

Επί όλων αυτών, επιμένουν αρμόδιες πηγές, «o Ερντογάν θα λάβει τις δέουσες συντριπτικές και απολύτως τεκμηριωμένες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντήσεις που επελέγη να δοθούν από το ίδιο βήμα στο οποίο διατυπώθηκαν τα παραπλανητικά ψεύδη της ηγεσίας της γειτονικής χώρας».

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις ένοπλες δυνάμεις

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).

Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.

Τι παίρνει η Τουρκία

Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο «φως» και στο αίτημα της Αγκυρας για F-16.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή αποδοχής, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 F-16 Block 70 και κιτ εξοπλισμών ώστε ακόμη 79 αεροσκάφη (Block 40 και Block 50+) να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 119 F-16V, ωστόσο, στο «πακέτο» ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός όπλων για τα τουρκικά μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα θα αποκτήσει 952 πυραύλους Α/Α μέσου βεληνεκούς AIM-120C-8 AMRAAM, 401 πυραύλους μικρού βεληνεκούς Α/Α ΑΙΜ-9Χ Sidewinder, 149 ραντάρ τύπου AESA, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες και περισσότερες από 1.300 συλλογές καθοδήγησης για κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ακόμη ατρακτίδια στόχευσης, κινητήρες, ανταλλακτικά καθώς και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης του τουρκικού στόλου F-16.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απάντηση Μητσοτάκη στον ισχυρισμό Ερντογάν περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα».

«Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον ισχυρισμό του Ερντογάν ο οποίος επέμεινε λεκτικά και μάλιστα δύο φορές, να μιλά για τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα, αφού ο πρωθυπουργός απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, ο Ερντογάν δεν πρόσθεσε κάτι άλλο ενώ χειροκρότησε κιόλας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά έδωσαν τα χέρια, φωτογραφήθηκαν και αποχώρησαν.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν: «Καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» είπε στη Σακελλαροπούλου

Το μήνυμα ότι «είναι καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την άφιξή του στο Πρόεδρικό Μέγαρο στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι «αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών μας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en