Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ-Μέρκελ αναζητούν «παράκαμψη Σόιμπλε» για να λύσουν το χρέος

image_print

Πως ο Γερμανός υπουργός “έσπασε” την αξιολόγηση επιχειρώντας να μεταθέσει και να ελέγξει τις συζητήσεις για το χρέος. Η αντίδραση της Κριστίν Λαγκάρντ και ο ρόλος του Μάριο Ντράγκι

Με τη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο ξεκινά η ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ στην ουσία όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά και το πλαίσιο που συμφωνήθηκε για δεύτερη φορά στη Μάλτα ενδέχεται να επαναπροσδιοριστεί. Στην πραγματικότητα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επιχειρεί να ανατρέψει τη συμφωνίας της Μάλτας, την οποία επέβαλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαιρώντας από το πακέτο την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχοντας πυροδοτήσει κλίμα αντιπαράθεσης και εκμεταλλευόμενος τις πιέσεις των media προς την ελληνική κυβέρνηση προσέφερε, μέσω του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ένα πακέτο που τεμαχίζει την αξιολόγηση διαχωρίζοντας τα τεχνικά ζητήματα και το δημοσιονομικό από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να καθυστερήσει τις συζητήσεις για το χρέος, να τις ελέγξει και να αναγκάσει το ΔΝΤ να πιέσει την Αθήνα για νέα μέτρα καθώς το πρόγραμμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο χωρίς τη μείωση του χρέους.

Διαβάστε επίσης: Η Λαγκάρντ δείχνει Σόιμπλε δημοσίως

Από την άλλη πλευρά όμως, θετικό είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ αφενός συμφώνησε στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων και αποδέχθηκε μια σειρά παραμέτρων που αφορούν τα ελληνικά δημοσιονομικά διατηρώντας όμως στην κορυφή των ανοιχτών ζητημάτων το δίδυμο χρέος-πλεόνασμα και μάλιστα απολύτως διασυνδεδεμένα.

Γνωρίζοντας το διακύβευμα και επιχειρώντας να διατηρήσει ισχυρή τη διαπραγματευτική του θέση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απειλεί -εμμέσως πλην σαφώς- να πυροδοτήσει τις ναρκοθετημένες τεχνικές διαπραγματεύσεις οδηγώντας σε νέο κύκλο πολιτικών συζητήσεων εφόσον αλλάξει η στρατηγική των υπολοίπων όσο αφορά τα πλεονάσματα και το χρέος. Το Crisis Monitor είχε εγακίρως αναγνωρίσει τη στρατηγική διαίρεσης της αξιολόγησης και των πολιτικών συζητήσεων σε δυο κύκλους, που ακολουθούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλοντας να «στραγγίσει» τα ταμεία και να αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί ένα πακέτο συμφωνίας στο οποίο όλο το βάρος θα εναποτίθεται στα περιοριστικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις και όχι στην ελάφρυνση του χρέους και την αναθεώρηση των πλεονασμάτων.

Διαβάστε επίσης: Ο Σόιμπλε απειλεί με εκτροχιασμό

Αν και η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ θα αποτελέσει τη βάση για την πορεία των τεχνικών συζητήσεων στα δημοσιονομικά και τις προβλέψεις για την οικονομία, καταλύτης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την οποία ο Μάριο Ντράγκι έχει προϊδεάσει με δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης κινήθηκε πολύ κοντά στις γραμμές του ΔΝΤ, χωρίς να ευθυγραμμίζεται, λαμβάνοντας όμως σαφείς και διακριτές αποστάσεις από την προσέγγιση του ESM και του Βόλφγκανγ Σόιμπλε. Ο Μάριο Ντράγκι άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποδεχθεί και μια λύση που θα περιόριζε το πλεόνασμα ποσοτικά και χρονικά, απελευθερώνοντας κεφάλαια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Μέτωπο ΕΚΤ-ΔΝΤ, σαμποτάζ ετοιμάζει ο Σόιμπλε

Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, εν όψει και της συνάντησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές Γερμανίας- ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σχολιάζοντας πως είναι φυσικό «όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί έως το 2070, να καταλήγουμε και σε ορισμένα διαφορετικά συμπεράσματα».

Η Κριστίν Λαγκάρντ όμως έχει στείλει σαφές μήνυμα στην Άγκελα Μέρκελ από την προηγούμενη Δευτέρα όταν δήλωνε ότι:

«δεν ευθυγραμμίζομαι με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο για να μπορέσει να αυξήσει την παραγωγικότητά της».

Ενώ ξεκαθάρισε ότι:

«το ΔΝΤ μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εφόσον αυτό βασίζεται σε δυο σκέλη, τις μεταρρυθμίσεις και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που ανταποκρίνεται στο σενάριο ανάκαμψης της οικονομίας».

Σαφές για το επίπεδο των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν είναι το μήνυμα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών που μιλά για την ανάγκη να υπάρξει μία «συνολική συμφωνία» με το ΔΝΤ για το χρέος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Ecofin στη Βαλέτα της Μάλτας εξήγησε πως διαφορετικά

«δεν θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα και δεν θα είναι δυνατή η επιστροφή της χώρας στις αγορές για δανεισμό».

Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να προετοιμάσουμε την Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2018», ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, πριν το Eurogroup ο οποίος επέμεινε στη στρατηγική δύο σκελών του ΔΝΤ και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «το ΔΝΤ εργάζεται για τη χώρα μέλος του που έχει αιτηθεί τη βοήθειά του», θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα στον ESM και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες στον κάμπο του Νέστου από τη σφοδρή καταιγίδα

image_print

Άμεση καταγραφή των καταστροφών και γρήγορες αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες

Σημαντικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες τον Νομό Καβάλας, αφήνοντας πίσω της εκτεταμένες καταστροφές στον κάμπο του Νέστου. Το μεγαλύτερο πλήγμα καταγράφηκε στην περιοχή του Ποντολιβάδου και Ερατεινού όπου οι θυελλώδεις άνεμοι και τα έντονα καθοδικά ρεύματα της καταιγίδας προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, κυρίως σε καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλιανθού.

Οι παραγωγοί περιγράφουν την κατάσταση ως ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα το εισόδημά τους.

Οι αγρότες ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες εκτίμησης και να καταβληθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Όπως επισημαίνουν, η ταχεία ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων είναι κρίσιμη, καθώς οι ζημιές έρχονται σε μια περίοδο αυξημένων καλλιεργητικών εξόδων και δημιουργούν έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Temu και Shein: Δασμός 3 ευρώ στα μικροδέματα από 1η Ιουλίου

Δέματα από ηλεκτρονικές αγορές Temu και Shein με νέο δασμό 3 ευρώ από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
image_print

Ακριβότερες οι αγορές από Temu και Shein

Ακριβότερες γίνονται από την 1η Ιουλίου οι ηλεκτρονικές αγορές από πλατφόρμες όπως η Temu και η Shein, καθώς τίθεται σε εφαρμογή νέος δασμός ύψους 3 ευρώ για μικροδέματα που εισάγονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μέτρο αφορά αγορές ιδιωτών αξίας έως 150 ευρώ και αναμένεται να επιβαρύνει κυρίως τα πολύ φθηνά προϊόντα, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος των παραγγελιών από διεθνείς πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο δασμός υπολογίζεται ανά είδος και όχι ανά παραγγελία

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ο δασμός των 3 ευρώ δεν θα επιβάλλεται ανά παραγγελία, αλλά ανά διαφορετικό είδος προϊόντος.

Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα διαφορετικά προϊόντα περιλαμβάνει ένα καλάθι αγορών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή.

Για παράδειγμα, αν ένα δέμα περιλαμβάνει τρία ίδια προϊόντα, θα επιβληθεί ένας δασμός 3 ευρώ. Αν όμως περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προϊόντα, τότε ο συνολικός δασμός θα ανέλθει στα 9 ευρώ.

Παραδείγματα υπολογισμού

Αν ένας καταναλωτής αγοράσει τρία ίδια αξεσουάρ από πλατφόρμα εκτός ΕΕ, ο δασμός θα είναι 3 ευρώ, καθώς πρόκειται για το ίδιο είδος.

Αν όμως στο ίδιο δέμα υπάρχουν ένα μπλουζάκι, ένα ζευγάρι παπούτσια και ένα αξεσουάρ, τότε θα θεωρηθούν τρία διαφορετικά είδη και η επιβάρυνση θα φτάσει τα 9 ευρώ.

Διαφορετικό είδος μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και προϊόν της ίδιας κατηγορίας, όταν υπάγεται σε άλλη δασμολογική διάκριση. Για παράδειγμα, μία μεταξωτή μπλούζα και δύο μάλλινες μπλούζες θεωρούνται δύο διαφορετικά είδη, άρα ο δασμός θα είναι 6 ευρώ.

Ποιος πληρώνει τον νέο δασμό

Ο ειδικός εισαγωγικός δασμός καταβάλλεται στις τελωνειακές αρχές από τον διασαφιστή της εισαγωγής.

Ανάλογα με τον τρόπο αποστολής, αυτός μπορεί να είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο πωλητής, η μεταφορική εταιρεία ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος.

Ωστόσο, το κόστος αναμένεται να μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή, είτε κατά την ολοκλήρωση της αγοράς είτε πριν από την παράδοση του δέματος.

Τι ισχύει για ΦΠΑ και επιστροφές

Ο νέος δασμός δεν αντικαθιστά τον ΦΠΑ. Όταν η αγορά γίνεται μέσω του συστήματος Import One Stop Shop, ο ΦΠΑ εξακολουθεί να καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο ΦΠΑ εισπράττεται κατά τον εκτελωνισμό.

Σε περίπτωση επιστροφής προϊόντος επειδή ο καταναλωτής άλλαξε γνώμη, ο δασμός που έχει καταβληθεί δεν επιστρέφεται. Επιστροφή προβλέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις της τελωνειακής νομοθεσίας, όπως όταν το προϊόν είναι ελαττωματικό ή δεν ανταποκρίνεται στους όρους της αγοράς.

Γιατί επιβάλλεται το μέτρο

Στόχος του νέου δασμού είναι ο περιορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού από εισαγωγές πολύ χαμηλής αξίας από τρίτες χώρες και η ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων στα εκατομμύρια μικροδέματα που εισέρχονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μέτρο θα ισχύσει προσωρινά έως τις 30 Ιουνίου 2028, ενώ εκτιμάται ότι μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου θα ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές αποθήκες τους, ώστε περισσότερες παραγγελίες να αποστέλλονται από χώρες εντός ΕΕ.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε 79χρονο για ψησταριά στη Νέα Μάκρη

Αττική - Έλεγχοι της Πυροσβεστικής για παραβάσεις πυροπροστασίας και πρόστιμο σε ψησταριά στη Νέα Μάκρη - 2026
image_print

Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε 79χρονο στη Νέα Μάκρη

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ επιβλήθηκε σε 79χρονο στη Νέα Μάκρη Αττικής, καθώς διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση μεταλλικής ψησταριάς, κατά παράβαση των ισχυόντων μέτρων πυροπροστασίας.

Το περιστατικό ερευνήθηκε από το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Ανατολικής Αττικής, ενώ η παράβαση καταγράφηκε σε ημέρα κατά την οποία στην περιοχή ίσχυε πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4.

44 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Από αυτές, οι 37 αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν σε ακόμη επτά μέτωπα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Δύο συλλήψεις στις Αφίδνες

Στην Αττική καταγράφηκαν ακόμη δύο συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί πυροπροστασίας.

Συγκεκριμένα, το Ανακριτικό Κλιμάκιο Ανατολικής Αττικής προχώρησε στη σύλληψη μιας 59χρονης και ενός 44χρονου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι δύο συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται σε παράβαση των μέτρων πυροπροστασίας σε χώρο σκοπευτηρίου στις Αφίδνες, επίσης σε ημέρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Εκατοντάδες πρόστιμα από την αρχή του έτους

Από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 28 Ιουνίου 2026 έχουν επιβληθεί συνολικά 488 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 560.470,41 ευρώ.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 133 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Από αυτές, οι 125 αφορούν πυρκαγιές από αμέλεια, ενώ οι 8 σχετίζονται με πυρκαγιές από πρόθεση.

Έκκληση για προσοχή από την Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι υψηλός ή πολύ υψηλός.

Οι Αρχές υπενθυμίζουν ότι ακόμη και μια φαινομενικά απλή ενέργεια, όπως η χρήση ψησταριάς ή άλλης πηγής θερμότητας σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, οι πολίτες καλούνται να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en