ΚΑΒΑΛΑ

Κ. Παπακοσμάς | Eνας Βυζαντινός θησαυρός χιλίων ετών επέστρεψε στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης

“Eναν πολύτιμο βυζαντινό θησαυρό χιλίων ετών ανέκτησε η Ελλάδα έπειτα από έναν αιώνα και επέστρεψε στο χώρο του, την Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης.

Πρόκειται για ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο των βυζαντινών χρόνων που φυλασσόταν στο μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας , και επί αιώνες χρησιμοποιείτο για λατρευτικούς σκοπούς. Το μοναστήρι λεηλατήθηκε από τον βουλγαρικό στρατό δύο φορές, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Ευαγγέλιο, επεστράφη στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στις ΗΠΑ, από το Μουσείο της Βίβλου (Museum of the Bible) στην Ουάσιγκτον”. Στις 29 Σεπτεμβρίου στο Μοναστήρι θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του θρησκευτικού αυτού κειμηλίου αλλά και θα τιμηθεί η μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Κυρός Παύλου που με την επιμονή του και την συνεχή ανάδειξη του θέματος .. πέτυχε πολλά.
Είχα την μέγιστη τιμή να συνομιλήσω με τον Μακαριστό Παύλο για το θέμα αυτό αλλά και την ευλογία να δεχτώ από τα χέρια του το βιβλίο με τίτλο : “Η λεηλασία της Εικοσιφοινίσσης”- Εκατό Χρόνια από την Κλοπή (1917-2017) μια Επετειακή Έκδοση, της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας το 2017 με συγγραφέα τον διακεκριμένο Καθηγητή Γεώργιο Παπάζογλου .

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version