Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετρά 15 αιώνες ιστορίας η Μονή της Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο που έχει την τιμητική της αυτές τις ημέρες

Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στα χρόνια του επισκόπου Φιλίππων Σώζοντος, ο οποίος έλαβε μέρος στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (451 μ.Χ.).

Κατά την παράδοση, ο επίσκοπος Σώζων ίδρυσε, περί το 450 μ.Χ., ναό και μοναστικό οικισμό στη θέση Βίγλα, πλησίον της Μονής. Ο μοναστικός οικισμός αυτός εγκαταλείφθηκε με την πάροδο των ετών και η Μονή ιδρύθηκε ουσιαστικά από τον Άγιο Γερμανό, τον 8ο αιώνα.

Το όνομα της της Μονής
Για το όνομα της Μονής υπάρχουν τρεις εκδοχές:

– ο κτήτωρ της Μονής, άγιος Γερμανός, βρισκόταν σε ένα μέρος, μια μικρή όαση έξω από την ι. Μονή του Τιμίου Προδρόμου στους Αγίους Τόπους, όπου είχε είκοσι (20) φοίνικες, εκεί έλαβε εντολή από τον άγγελο της Θεοτόκου για την ανέγερση της Μονής και σε ανάμνηση της τοποθεσίας την ονόμασε «Παναγία η Εικοσιφοίνισσα».

– ο γνωστός στιχουργός του 18ου αιώνα Καισάριος Δαπόντες την ονομάζει «Κοσσσυφινίτσα», γιατί κατά την παράδοση, ένας κόσσυφος (κοτσύφι) οδήγησε τον άγιο Γερμανό στο σημείο όπου αναβλύζει το Αγίασμα μέχρι και σήμερα κάτω από το παρεκκλήσιο της Αγ. Βαρβάρας.

– ο ηγούμενος της Μονής Χρύσανθος το (1782) αναφέρει ότι ενώ ο άγιος Γερμανός, μετά την ανέγερση του μοναστηριού, αναζητούσε κατάλληλη σανίδα για να γίνει η εικόνα της Θεοτόκου. Εκείνη με θαυματουργικό τρόπο του πρόσφερε την μέχρι και σήμερα σωζόμενη εικόνα Της, που άστραφτε κι εξέπεμπε «φοινικούν», δηλαδή κοκκινωπό, φως. Απ’ αυτό επικράτησε ο όρος «Εικοσιφοίνισσα» (εικών φοίνισσα – Εικοσιφίνισσα).

Ο κτίτορας της Μονής
Κατά την παράδοση, ο Άγιος Γερμανός, αφού μόνασε στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, στον Ιορδάνη ποταμό, εγκατέλειψε την Παλαιστίνη και με όραμα ήρθε στη θέση Βίγλα του Παγγαίου περί το 718. Εκεί ανακάλυψε τα ερείπια των παλαιών κτισμάτων που είχε χτίσει ο Σώζων. Ξεκίνησε να ανεγείρει νέα Μονή, αλλά τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει για την ανέγερση της Μονής δεν επαρκούσαν για να εξοφλήσει τους τεχνίτες, με αποτέλεσμα αυτοί να τον οδηγήσουν αιμόφυρτο στη Δράμα για να δικαστεί. Στο δρόμο συνάντησαν τον πληγωμένο Άγιο οι Κωνσταντινουπολίτες αξιωματούχοι Νικόλαος και Νεόφυτος, οι οποίοι μετέβαιναν στη Σερβία ως απεσταλμένοι του Αυτοκράτορα Βασιλείου Α΄ του Μακεδόνα. Αυτοί εξόφλησαν τους τεχνίτες και ελευθέρωσαν τον Άγιο, ενώ αργότερα πούλησαν και οι ίδιοι την περιουσία τους και μόνασαν στη Μονή, κοντά στον Άγιο Γερμανό.

 

20078341

 

Η νεότερη ιστορία της Μονής
Για αρκετούς αιώνες η ιστορία της Μονής Εικοσιφοινίσσης είναι άγνωστη. Αρχαιολογικές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κατά τον 11ο αιώνα κτίστηκε ξανά το Καθολικό της Μονής. Η Μονή έγινε Σταυροπηγιακή με σιγίλια των Πατριαρχών Συμεών Τραπεζούντιου και Μαξίμου Γ΄, εξαρτήθηκε δηλαδή απευθείας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η Μονή έζησε νέα εποχή ακμής όταν το 1472 σε αυτή εγκαταβίωσε ο παραιτηθείς Οικουμενικός Πατριάρχης Διονύσιος Α΄, ο οποίος με τη δράση και την περιουσία του της έδωσε πνοή ζωής. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε δεύτερος κτίτορας της Μονής και η Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο. Πατριαρχικά σιγίλια υπέρ της Μονής εξέδωσαν οι Οικουμενικοί Πατριάρχες: Ιερεμίας Α΄ (1544), Μητροφάνης Γ΄ (1567) και Ιερεμίας Β΄ ο Τρανός (1573). Το 1610 επισκέφθηκε τη Μονή ο Μητροπολίτης Μυρέων Ματθαίος, ο οποίος συνέγραψε τον Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας Αχειροποιήτου. Το 1798, μετά την πρώτη του Πατριαρχία, έμεινε ως εξόριστος στη Μονή ο μετέπειτα Εθνομάρτυρας και άγιος Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄.

Κατά την Τουρκοκρατία, η συμβολή της Μονής στη διατήρηση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού υπήρξε ανεκτίμητη, ενώ κατά την ιστορική της διαδρομή καταστράφηκε πολλές φορές από Τούρκους και Βούλγαρους επιδρομείς. Στις 25 Αυγούστου 1507, οι Τούρκοι έσφαξαν 172 μοναχούς[5] της Μονής, διότι είχαν ενοχληθεί από τη δράση τους υπέρ της διατήρησης της ελληνικότητας του πληθυσμού της περιοχής. Τρία χρόνια μετά, 10 μοναχοί από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, ήλθαν στη Μονή για να την ανασυστήσουν.

O Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης, ως μητροπολίτης Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών την περίοδο 1902-1910.
Κατά την εποχή της Επανάστασης του 1821, η Μονή είχε καταστεί πνευματικό και εθνικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας και οι ηγούμενοί της είχαν στενή συνεργασία με τους ηγέτες της επαναστάσεως (Νικοτσάρας, Εμμανουήλ Παπάς) στη Βόρεια Ελλάδα. Η Μονή έπαθε σοβαρές ζημιές από σεισμό του 1829, αποτεφρώθηκε το 1854 και το 1864 επιδημία πανώλης αποδεκάτισε την αδελφότητά της. Μέχρι το 1843 λειτουργούσε εκεί σχολή, ονομαζόμενη Των Κοινών Γραμμάτων ή Ελληνική Σχολή, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα και λίγες δεκαετίες λειτούργησε και Γεωργική Σχολή με 3 γεωπόνους.

Ο Άγιος Προκόπιος μετέπειτα Μητροπολίτης Ικονίου, μετέβη στη Μονή το 1898 (τότε επίσκοπος Αμφιπόλεως) ως έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με σκοπό την αποκατάσταση της ενότητας και της ειρήνης μεταξύ της μοναστικής αδελφότητας. Ο ίδιος αργότερα εξελέγη μητροπολίτης Ικονίου και μαρτύρησε το 1923 στη Μικρά Ασία.

Ο Άγιος Χρυσόστομος Μητροπολίτης Δράμας, μετέπειτα Σμύρνης όπου και μαρτύρησε, μερίμνησε ιδιαίτερα για την ηθική και υλική ενίσχυση της Ιεράς Μονής κατά την αρχιερατεία του στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας που διήρκησε από το 1902 έως το 1910.

Στο σκευοφυλάκειο της Μονής ήταν αποθησαυρισμένα πολλά και σημαντικά κειμήλια, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν η βιβλιοθήκη της, η οποία πριν την καταστροφή από τους Βούλγαρους το 1917 αριθμούσε 1300 τόμους βιβλίων, από τα οποία τα 400 ήταν χειρόγραφες μεμβράνες.

Τη Μεγάλη Δευτέρα 27 Μαρτίου 1917, ο Βούλγαρος κομιτατζής Πανίτσας, άρπαξε τα περισσότερα κειμήλια και τα μετέφερε στη Βουλγαρία, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σόφιας. Τον Ιούνιο του ιδίου έτους Βούλγαροι στρατιώτες ανάγκασαν τους μοναχούς να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι. Το 1923 ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Γεώργιος Σωτηρίου μετέβη στη Σόφια, για να ζητήσει την επιστροφή των κλαπέντων αντικειμένων (907 ιερά λατρευτικά αντικείμενα, 430 χειρόγραφους κώδικες, 467 αρχέτυπα, κ.ά.), αλλά επεστράφησαν μόνον 7. Στις 12 Ιουλίου 1943, οι Βούλγαροι σύμμαχοι των γερμανικών αρχών Κατοχής έβαλαν φωτιά και έκαψαν όλη τη Μονή. Ο τελευταίος ηγούμενος της Ιεράς ανδρώας Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης ήταν ο ιερομόναχος Γρηγόριος Κατσιβάκης, το 1956. Μετά το τέλος του Πολέμου προσπάθησε να κτίσει το Ηγουμενείο και ένα μικρό ξενώνα, ενώ το κύριο βάρος της εκ νέου ανοικοδόμησης και εγκαταβίωσης της Μονής ανέλαβε ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Διονύσιος (Κυρατσος), ο οποίος από το 1965 μέχρι και το θάνατό του το 2003 μεριμνούσε προσωπικά για το ιστορικό αυτό μοναστικό καθίδρυμα.

dramini

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κρήτη | Εισέβαλε στο σπίτι φίλου του και άρχισε να τον μαχαιρώνει

Τον τρόμο έζησε ένα 35χρονος στην Κριτσά της Κρήτης, όταν ένας 42χρονος γνωστός του εισέβαλε στο σπίτι του και άρχισε να τον μαχαιρώνει. Αμέσως μετά την πράξη του, πέταξε το μαχαίρι και το έβαλε στα πόδια.

Συνελήφθη ο 42χρονος

Σύμφωνα με το cretalive, ο 35χρονος δέχθηκε χτυπήματα με το μαχαίρι στο σώμα, το κεφάλι και τον αυχένα. Ο τραυματισμένος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται, χωρίς ευτυχώς η ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η κινητοποίηση των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ ήταν άμεση, καθώς αναζήτησαν και εντόπισαν τον 42χρονο δράστη τον οποίο και συνέλαβαν στις 9 το βράδυ.

Όπως προέκυψε ο 42χρονος αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας και τους τελευταίους 6 μήνες δεν λάμβανε την αγωγή του.

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στον Ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη | Εκκενώθηκε το δημοτικό σχολείο και το ναυτικό νοσοκομείο

Διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 09:00 στην περιοχή του οικισμού στον Ναύσταθμο Χανίων, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η προληπτική εκκένωση του δημοτικού σχολείου, του ναυτικού νοσοκομείου και της λέσχης υπαξιωματικών.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να ενταθούν δυσκολεύουν την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση από άγνωστη αιτία. Στο σημείο, όπου υπάρχει έντονη βλάστηση, επιχειρούν αυτήν την ώρα 35 πυροσβεστικά οχήματα με 80 πυροσβέστες.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους στον Ναύσταθμο, προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή τους.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στον οικισμό Ναύσταθμο απομακρυνθείτε από την περιοχή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών». Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα.

newsbeast.gr, flashnews.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στενή συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Εξαιρετικά εποικοδομητικές συναντήσεις με πολιτικούς φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, συνοδευόμενη από τον ταμία της ομοσπονδίας, Γιάννη Λιούμπα, τον πρόεδρο της επιτροπής ανάπτυξης,  Γιάννη Μυστακίδη και τον πρόεδρο της ΕΑΣ ΑΜΘ, Βασίλη Ιορδανίδη.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη. Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η από κοινού προετοιμασία της καθιερωμένης συνάντησης Ελλάδα – Κύπρος για την κατηγορία Κ18 την οποία η Περιφέρεια θα στηρίξει οικονομικά. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Δήμου Παγγαίου, στην Ελευθερούπολη της ΠΕ Καβάλας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en