ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κωνσταντινούπολη: Συνάντηση των υπ. Άμυνας της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας για την Ουκρανία

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας και ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου τους, Χουλουσί Ακάρ, «για να συζητήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους δεσμούς ασφαλείας μεταξύ των τριών συμμάχων στο ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, και διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, ενώ έχει φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στον Ουκρανό και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών και διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών και εργάζεται για τη διευθέτηση μιας συνάντησης των προέδρων τους, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, συζήτησαν οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Η συζήτηση αφορούσε τους τρόπους για αναβίωση του προγράμματος αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T από τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Eurosam.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως συζήτησε το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών TF-X. Η συζήτηση έγινε με τη Βρετανή ομόλογό του Λιζ Τρας, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα έχει βαλτώσει λόγω θεμάτων με τη Rolls Royce που αφορούν τους κινητήρες.

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version