ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρυμμένοι Θησαυροί | Θρακικές Λαογραφικές Εορτές Ξάνθης

Η αγαπημένη σειρά ωριαίων εκπομπών «Κρυμμένοι Θησαυροί» παραγωγής του ENAchannel με την Δημοσιογράφο Χριστίνα Νεφραίμ πραγματοποίησε τηλεοπτικά γυρίσματα στην Ξάνθη, την θρακική πόλη στη γειτονιά των Βαλκανίων με ένα θεσμό με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αυτού του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού – Θρακικών Λαογραφικών Εορτών που ξεκίνησε το 1966. Γεννημένος σε μια εποχή αστικοποίησης και εκβιομηχάνισης, έχει διαγράψει μια πορεία πενηντα έξι χρόνων, που πέρασε ποικίλες φάσεις εξέλιξης και μετάλλαξης. Αν και το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, η Ξάνθη κατάφερε στα δυο δύσκολα χρόνια της πανδημίας να διατηρήσει μια πολύ σημαντική θέση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Στέγη Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

Πρώτος σταθμός της εκπομπής, η στέγη πολιτισμού Δήμου Ξάνθης. Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχουν ήδη μία ιστορία 55 χρόνων, στη διάρκεια της οποίας προσφέρουν αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες της όμορφης Ξάνθης μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ορισμένοι Ξανθιώτες με φαντασία, διάθεση και τόλμη προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών κατά την περίοδο της Αποκριάς. Έτσι, το 1966 για πρώτη φορά οργανώθηκαν στη Ξάνθη οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές.

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης  

Το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης είναι παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών και ιδρύθηκε το 1976. Μέχρι και σήμερα επιδεικνύει αξιόλογο πολιτιστικό έργο στην ακριτική Ξάνθη, έργο που στηρίζεται στον εθελοντισμό και την προσφορά. Θεωρείται θεματοφύλακας της παράδοσης με ανελλιπή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο της Ξάνθης και της Θράκης, αλλά και όλης της Ελλάδας σε Ευρώπη και Αμερική.

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Ο Σύλλογος των Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης αποτελεί μια μεγάλη παρέα ανθρώπων που αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό σε όλες τους τις εκφάνσεις.  Ως σκοπό έχει την υποστήριξη και προβολή του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και των πολυσχιδών δράσεών του. Από την ίδρυσή του (1998) έως σήμερα, στηρίζει με την ενεργή και εθελοντική συμμετοχή των μελών του, την εκπαιδευτική και πολιτιστική δράση του Ιδρύματος.

Στόχος των δράσεων είναι η προαγωγή της πολιτισμικής μνήμης, η δημιουργική έκφραση της φαντασίας, η διάδοση των τοπικών  παραδόσεων και του πολιτισμού σε όλη την Θράκη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η δημιουργία πολιτισμικού κεφαλαίου. Το Ίδρυμα, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, συνεχίζει τις δράσεις του, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και την παράδοση στην πόλη της Ξάνθης, αλλά  και της Θράκης ευρύτερα.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης (ΦΕΞ)

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης ιδρύθηκε το 1952 και έκτοτε εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως φορέας ανάπτυξης της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι σήμερα διαχειρίζεται ένα αξιόλογο κεφάλαιο πολιτιστικού αποθέματος, στους τομείς της παραδοσιακής και της σύγχρονης δημιουργίας καθώς και σε τομείς όπως η τέχνη και η εκπαίδευση. Δραστηριοποιείται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μια περιοχή που συγκροτείται από πολλές διαφορετικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και φυλετικές ομάδες που συνυπάρχουν αρμονικά στον τόπο από τον περασμένο αιώνα.

Οι Καρναβαλικοί εορτασμοί στην Παλιά πόλη

Κλείνοντας, η εκπομπή θα συνομιλήσει με τους κύριους συντελεστές του Καρναβαλιού που δεν είναι άλλοι από τους αυτόνομους συλλόγους που έχουν ιδρυθεί από παρέες με μεράκι για δουλεία χωρίς να έχουν κάποια επιδότηση από κάποιο δημόσιο όργανο. Είναι αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο, να κάνουν την Ξάνθη το επίκεντρο των καρναβαλικών παρελάσεων στην χώρα μας.

Νέο Επεισόδιο  την Τρίτη  8 Μαρτίου 2022 στις 22:00

Παρακολουθήστε την εκπομπή σε επανάληψη το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 στις 19:30

Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα στο youtube/ Enachannel Grecce / Κρυμμένοι Θησαυροί

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version