Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκριες 2020 | Η Ξάνθη είναι έτοιμη να υποδεχθεί περισσότερους από 100.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας & όχι μόνο

Η Ξάνθη με τις λαογραφικές γιορτές, αλλά και το ξεφάντωμα του καρναβαλιού, καταφέρνει κάθε χρόνο να κυριαρχεί στη βόρεια Ελλάδα!

Διοργανώνει, το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα, μετά το Καρναβάλι της Πάτρας. Επιπλέον, κάθε χρόνο κατά την περίοδο του τριωδίου διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών καθώς και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι.

Η φήμη μάλιστα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού έχει περάσει τα τελευταία χρόνια τα σύνορα της Ελλάδας και έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Επισκέπτες από την Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Ρουμανία, έρχονται κάθε χρόνο για να δουν από κοντά το Καρναβάλι ενώ πολλοί είναι αυτοί που συμμετέχουν στην παρέλαση.

Ταυτόχρονα, οι καρναβαλικές γιορτές τονώνουν σημαντικά την τοπική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του χρόνου θα πρέπει να είναι πολύ τυχερός όποιος αναζητήσει και βρει κατάλυμα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με τους ενδιαφερόμενους τουρίστες να αναγκάζονται να κλείνουν καταλύματα σε γειτονικές πόλεις! Υψηλές είναι οι πληρότητες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων και για το προσεχές Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι ο βασικός κορμός των εκδηλώσεων αρχίζει αύριο Τσικοπέμπτη.

Ήδη τα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής έχουν πληρότητα 100%, όμως πέρα από τη μεγάλη επισκεψιμότητα, η οικονομία της πόλης κερδίζει από τη διοργάνωση σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς η γιορτή προετοιμάζεται επί μήνες.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι από… παλιά…
Μέχρι και την δεκαετία του 1950 οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στην Ξάνθη είχαν κυρίως λαογραφικό χαρακτήρα, με έντονα προβεβλημένα τα παραδοσιακά θρακιώτικα στοιχεία. Συμμετείχαν κυρίως χορευτικά συγκροτήματα και όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των τριών νομών της Θράκης και κάποιοι γειτονικών περιοχών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ορισμένοι Ξανθιώτες με φαντασία, διάθεση και τόλμη προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών κατά την περίοδο της Αποκριάς. Λίγο αργότερα, το 1966 για πρώτη φορά οργανώθηκαν στη Ξάνθη οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές.

Μάλιστα, ανατρέχοντας στις σελίδες της ιστορίας του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, μαθαίνουμε πως τα πρώτα χρόνια, οι γειτονικές πόλεις ήθελαν πάση θυσία να πάρουν το Καρναβάλι στην πόλη τους. Αυτό δεν επιτεύχθηκε, καθώς, ο θεσμός είχε εδραιωθεί και οι τοπικοί άρχοντες και οι επαγγελματίες έκαναν το παν για να το διατηρήσουν.

Σήμερα, οι εκδηλώσεις της Ξάνθης αποτελούν πλέον το «αντίπαλο δέος» για το καρναβάλι της Πάτρας, με τους διοργανωτές για ακόμα μια χρονιά να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι τόσο για την επιτυχία της μεγάλης αποκριάτικης γιορτής, όσο και για την προσέλκυση περισσοτέρων από 100.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων παραδοσιακών και σύγχρονων εκδηλώσεων.

komotinipress

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου ο Ακάθιστος Ύμνος

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού και κοινωνικού του έργου, έλαβε μέρος στην τέλεση του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά το Πάσχα παρατείνονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Αδιάκοπα εργάζονται οι εργάτες στα στενά του Αγίου Νικολάου όπου διενεργούνται τα έργα για το Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο. Κύριο πρόβλημα έως τώρα είναι η γενική εικόνα καθότι ήδη πολλοί τουρίστες έχουν έρθει στην πόλη της Καβάλας.

Από εκεί που η κατάσταση φαινόταν αισιόδοξη οι καθυστερήσεις δημιουργούν δυσανασχέτιση. Το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού από τις πρωινές ώρες καθημερινά διενεργώντας έργα με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να αποσύρωνται τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα μπορούν πλέον να εκτελούν αεροδιακομιδές στο ΕΚΑΒ Καβάλας

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την Υπηρεσία του ΕΚΑΒ της Καβάλας, καθότι εισακούστηκαν τα αιτήματα τους όσο αφορά την δυνατότητα αεροδιακομιδών. Πλέον οι εργαζόμενοι, έχουνσ την κατοχή τους τις πιστοποιήσεις για το ότι μπορούν να εκτελούν αεροδιακομιδές, λύση ωστόσο δεν έχει βρεθεί για τον χώρο όπου θα βρίσκονται τα ελικόπτερά τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en