Quantcast
Connect with us

MEDIA

Καυγάς για τα 7 εκατ. των καναλαρχών

Από τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά και την αρμοδιότητα χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης επικεντρώνεται πλέον στις προσωρινές άδειες και στο αν τα κανάλια θα κληθούν να πληρώσουν ετήσιο «ενοίκιο» για  χρήση των συχνοτήτων με προσωρινές άδειες.

Αυτή είναι τώρα η ουσία πίσω από τους διαξιφισμούς για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και το μπλοκάρισμα της διαδικασίας, το οποίο συνιστά θεσμική εκτροπή – όπως όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν πλέον.

Προσπαθώντας να άρει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, η κυβέρνηση πρότεινε  ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα και παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αύριο νομοθετική διάταξη για τη μεταφορά από τη ΓΓ Ενημέρωσης στο ΕΣΡ των αρμοδιοτήτων για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/Συμπαράταξη και Ποτάμι αντιπαρέρχονται το θέμα προσώπων – απορρίπτοντας πάντως τον Β. Πολύδωρα –  και εστιάζουν πλέον στη νέα κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, που αφορά τη λειτουργία των καναλιών στο μεσοδιάστημα ώσπου να ψηφισθεί νέος νόμος και να γίνει διαγωνισμός  από το ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Υποχρεώσεις και συνταγματικότητα

Η ρύθμιση προβλέπει ότι στο διάστημα αυτό θα μπορούν να εκπέμπουν κανάλια που παίρνουν άδεια προσωρινής λειτουργίας, καταβάλλοντας στο Δημόσιο  ετήσιο μίσθωμα  για τις συχνότητες – και υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια (αριθμό απασχολουμένων κλπ).

Τα τρία κόμματα αρνούνται να συναινέσουν –μπλοκάροντας παράλληλα τη διαδικασία συγκρότησης ΕΣΡ – με το επιχείρημα ότι η διάταξη αυτή καταστρατηγεί την απόφαση του ΣτΕ και παρακάμπτει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, καθώς επιβάλλει κανόνες και προϋποθέσεις αδειοδότησης.

 Θέτουν λοιπόν ως όρο την απόσυρσή της, προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» τη διαδικασία συγκρότησης ΕΣΡ.

Στο παλιό «καλό» καθεστώς…

Όμως, χωρίς αυτή τη διάταξη-γέφυρα,  θα αναβιώσει το παλιό καθεστώς λειτουργίας των καναλιών. Θα συνεχίσουν να εκπέμπουν όλα τα υφιστάμενα, χωρίς να πληρώνουν για τις συχνότητες και χωρίς να είναι υποχρεωμένα να τηρήσουν υποχρεώσεις που προβλέπονται στον ακυρωθέντα «νόμο Παππά» σχετικά με τον αριθμό εργαζομένων κλπ.

Πέρα λοιπόν από τις επικλήσεις συνταγματικών κανόνων και νομικών διατάξεων, η ουσία της αντιπαράθεσης είναι αν θα επανέλθει η παλιά «τάξη πραγμάτων» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και αν οι καναλάρχες θα υποχρεωθούν να πληρώνουν και να τηρούν κανόνες. 

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι δύσκολα θα επιτευχθούν προσεγγίσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας με θέμα τη συγκρότηση του ΕΣΡ. 

Click to comment

Απάντηση

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 20-05-2024

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 13-05-2024

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 02–05-2024

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en