Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Θανατική καταδίκη σε δύο Βιρμανούς

Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο Βιρμανοί για τη δολοφονία δύο Βρετανών το 2014, ένα δράμα που αμαύρωσε τη φήμη της Ταϊλάνδης ως ασφαλούς τουριστικής χώρας.

Οι δυο άνδρες, ηλικίας 22 ετών, που έφθασαν στο δικαστήριο νωρίς το πρωί φορώντας στολή φυλακισμένου και με τα πόδια αλυσοδεμένα, αρνήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης ότι σκότωσαν τους νεαρούς τουρίστες.

Με την ανάγνωση της ετυμηγορίας, η κατάπληξη φάνηκε στα πρόσωπα των δύο νεαρών, ενώ στο κοινό η μητέρα ενός εξ αυτών κατέρρευσε ουρλιάζοντας.

Τα πτώματα του 24χρονου Ντέιβιντ Μίλερ και της 23χρονης Χάνα Γουίθεριντζ βρέθηκαν ματωμένα και γυμνά ένα ξημέρωμα στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014 σε μια παραλία του Κοχ Ταό, ενός μικρού νησιού στο νότο της χώρας, τουριστικού παράδεισου της Ταϊλάνδης. Οι δύο νέοι είχαν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου με μπαστούνι και ένα εργαλείο κήπου.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι δύο νεαροί βιρμανοί εργάτες συνελήφθησαν, ενώ η υπόθεση απασχολούσε τα πρωτοσέλιδα στη Βρετανία και την Ταϊλάνδη, όπου ο τουρισμός είναι πυλώνας της οικονομίας.

«Οι δύο κατηγορούμενοι είναι ένοχοι για ανθρωποκτονία και καταδικάζονται σε θάνατο», δήλωσε ο δικαστής προσθέτοντας ότι και οι δύο έχουν κριθεί ένοχοι για βιασμό». Μια ενοχή που εξακριβώθηκε, σύμφωνα με τον δικαστή, χάρη σε  «αυτόπτες μάρτυρες και τεκμήρια DNA» και κυρίως στην παρουσία γενετικού υλικού των κατηγορουμένων στο σώμα της Χάνα Γουίθεριντζ, που είχε υποστεί βιασμό.

Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, που άρχισε τον Ιούλιο, η υπεράσπιση κατηγόρησε την αστυνομία ότι απέσπασε ομολογίες από τους δύο κατηγορούμενους για να δώσει μια λύση το συντομότερο δυνατόν στο θέμα που είχε συγκλονίσει το βασίλειο, όπου φωτογραφίες των θυμάτων αναδημοσιεύονταν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δύο εργάτες, εξιλαστήρια θύματα σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, στη συνέχεια ανακάλεσαν.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, οι ερευνητές δεν διατήρησαν σωστά τα δείγματα DNA και ορισμένα βασικά στοιχεία, όπως τα ρούχα της Χάνα, δεν εξετάστηκαν.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής του θανάτου σε βάρος των δύο κατηγορουμένων, ο Μάικλ Μίλερ, ο αδελφός του Ντέιβιντ Μίλερ, μίλησε εξ ονόματος της οικογένειάς του και είπε πως αποδόθηκε «δικαιοσύνη».

«Καθώς διεξαγόταν η δίκη, συνειδητοποιήσαμε ότι η ιατροδικαστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν ήταν η καταστροφή που είχε περιγραφεί», πρόσθεσε εκφράζοντας λύπη που οι κατηγορούμενοι δεν είχαν «τύψεις».

Για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υπόθεση είναι ωστόσο ενδεικτική των αμφισβητήσιμων μεθόδων των ανακριτών της ταϊλανδικής αστυνομίας.

Είναι σύνηθες στη χώρα να βλέπει φτωχούς εργάτες, μετανάστες από γειτονικές χώρες, κυρίως Βιρμανούς, να κατηγορούνται για εγκλήματα σε ένα βασίλειο όπου το δικαστικό σύστημα είναι διεφθαρμένο και ελέγχεται από την πολιτική εξουσία.

Για τον Αντι Χολ, ακτιβιστή των δικαιωμάτων των μεταναστών που είχε συνεπικουρήσει την υπεράσπιση, οι δύο κατηγορούμενοι θα εφεσιβάλουν την απόφαση. «Θα απελευθερωθούν και η αλήθεια θα αποκαλυφθεί», έγραψε στο twitter μετά την έκδοση της ετυμηγορίας.

Σύμφωνα με την ταϊλανδική σωφρονιστική διοίκηση, υπάρχουν 456 θανατοποινίτες στη χώρα. Ωστόσο αυτή η ποινή συχνά μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη όταν ο βασιλιάς δίνει χάρη. Η τελευταία φορά που η χώρα εφάρμοσε την εσχάτη των ποινών ήταν το 2009, όταν δύο κατάδικοι για διακίνηση ναρκωτικών εκτελέστηκαν με θανατηφόρο ένεση.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Άρματα μάχης στο κέντρο της Ράφας | Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του παρά την παγκόσμια κατακραυγή

Ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν στο κέντρο της Ράφας για πρώτη φορά σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Τα άρματα μάχης θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ένα ορόσημο της κεντρικής Ράφας, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφας, χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.

Στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του σφυροκόπησαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεσή του παρά τη διεθνή κατακραυγή για μια επίθεση προχθές, Κυριακή, που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Μετά το πλήγμα αυτό, τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στον θύλακα όπου την εξουσία ασκούν μαχητές της Χαμάς.

Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς τις δυτικές γειτονιές και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που αναφέρθηκαν από κατοίκους. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή Ζουρούμπ.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ράφα δήλωσαν πως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα (στην πόλη) τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.

Αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί στις παρυφές της Ράφας και είχαν εισέλθει σε κάποιες ανατολικές περιοχές της, όμως δεν είχαν ακόμη εισέλθει στην πόλη όλα μαζί.

Αντιδρώντας στην επίθεση το βράδυ της Κυριακής σε έναν καταυλισμό όπου οικογένειες εκτοπισμένων, λόγω επιθέσεων αλλού στη Λωρίδα της Γάζας είχαν αναζητήσει καταφύγιο, διεθνείς ηγέτες έκαναν έκκληση για εφαρμογή της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση.

Κάτοικοι δήλωσαν πως η περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου πραγματοποιήθηκε το φονικό πλήγμα της Κυριακής, εξακολουθεί να υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

«Οβίδες αρμάτων μάχης πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα που βρίσκονται υπό πυρά όλη τη νύχτα», είπε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, όπως ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου τού δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Η Σιλιάνοφσκα συνεχίζει να προκαλεί | «Δεν παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Η «εμπρηστική» ρητορική από πλευράς Σκοπίων συνεχίζεται κι αυτό γιατί η νέα Πρόεδρος της γείτονος χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, ισχυρίσθηκε ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν κατά την ορκωμοσία της, τη 12η Μαΐου, αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», ενώ, επικαλέσθηκε εκ νέου το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τον αυτοπροσδιορισμό.

Η Σιλιάνοφσκα, απαντώντας εχθές το βράδυ (27/05) σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις υπενθύμισε ότι το κείμενο του όρκου (νενομισμένη διαβεβαίωση) το υπέγραψε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

«Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν βλέπω ότι την παραβίασα. Στην ίδια, εξάλλου, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στα έγγραφα και την επικοινωνία θα χρησιμοποιείται η ονομασία που προέκυψε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε δεν βλέπω εδώ ότι αυτό αποτελεί παραβίαση.

Ούτε έσχισα τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα, ούτε είπα ότι θα καταγγείλω τη Συμφωνία. Αυτή αποτελεί νομικό γεγονός, πραγματικότητα και εγώ θα την σεβαστώ», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σημείωσε ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί στην ελληνική πλευρά. Ακόμη, τόνισε ότι η χώρα της άλλαξε ακόμη και τα έγγραφα για εσωτερική χρήση και επικαλέσθηκε διάταξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με την οποία αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πέντε χρόνια, μετά την ισχύ της, αλλά και το άνοιγμα του πρώτου ενταξιακού κεφαλαίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βολές» κατά της ελληνικής ηγεσίας

«Δεν θα μπορούσα να απαντήσω εγώ, διότι πιθανότατα οι Έλληνες εκπρόσωποι θα μπορούσαν να απαντήσουν καλύτερα. Ακούω ενίοτε και κάποιες προειδοποιήσεις και απειλές, αλλά εγώ λέω ότι είναι αλήθεια ότι στο Διεθνές Δίκαιο ισχύει η αρχή ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι Συμφωνίες.

Πάντως, νομίζω ότι πάντοτε, όταν ζητάμε από τον άλλον να πράξει κάτι, είναι φυσικό, στο πλαίσιο μίας λογικής “win–win”, να διερωτηθούμε τι έχουμε πράξει εμείς. Νομίζω πως όλοι όσοι πήγαν στην Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να δουν ότι το όνομα που από εμάς ζητούν να σεβαστούμε, αυτοί δεν το επιδεικνύουν πουθενά. Συνεχίζει να υπάρχει ως Σκόπια και μάλιστα, σε πολλά σημεία υπάρχει και το ακρωνύμιο (σ.σ ΠΓΔΜ–FYROM). Να μην αναφερθώ στα Μνημόνια», προσέθεσε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διαμαντίδης: Εγώ μπορεί να μην έκανα ότι ο Σλούκας, είμαστε χαρούμενοι που είναι στον ΠΑΟ

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης μίλησε στο pre game του τελικού του ΠΑΟ με τη Ρεάλ και οι ατάκες του ήταν εξαιρετικές για όλα τα ζητήματα που του τέθηκαν.

Το πρώτο αφορούσε την αποθέωση από τον κόσμο: «Είναι πάντα υπέροχο να ακούω το όνομα μου από τον κόσμο του Παναθηναϊκό… Έπαιξα τόσο χρόνια στον ΠΑΟ, είχαμε πολλές επιτυχίες και υπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη»
Μας έχεις πληγώσει εμάς τους Γάλλους ειδικά το 2005 στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ: «Εκεί κάνατε λάθη και μας δώσατε την ευκαιρία να φτάσουμε στην ανατροοπή. Αλλά έτσι είναι η ζωή στον αθλητισμό και το ξεπεράσατε και έχετε πολλές επιτυχίες από τότε»

Τα τελευταία χρόνια ήταν λίγο περίπλοκα για τον ΠΑΟ: «Ναι αλλά επιστρέφει μετά από 13 χρόνια σε τελικό. ¨Εχει σίγουρα έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο όπως η Ρεάλ. Ας κερδίσει ο καλύτερος αλλά θέλω να το πάρει ο Παναθηναϊκός»

Το περασμένο καλοκαίρι ο Κώστας Σλούκας έκανε μια μεγάλη μεταγραφή. Στην εποχή σου νομίζεις ότι θα μπορούσες να κάνεις κάτι ανάλογο; «Εγώ μπορεί να μην το έκανα αλλά εγώ είμαι ο Δημήτρης, αυτός είναι ο Κώστας. Ο Κώστας Σλούκας διάλεξε ό,τι ήταν καλύτερο για εκείνον, είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον έχουμε στον Παναθηναϊκό».

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en