ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλουν τα ελληνικά ομόλογα οι ξένες ασφαλιστικές;

Χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου, άνοιγμα της αγοράς των unit-linked, νέες πηγές εσόδων τα οφέλη από την μελλοντική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Τοποθετήσεις σε επενδυτικές κατηγορίες υψηλών αποδόσεων επιδιώκουν οι ασφαλιστές, -οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές παγκοσμίως με επενδεδυμένα κεφάλαια 12 τρις -για να μπορέσουν να υπογράψουν υψηλότερες εγγυήσεις και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τα ελληνικά ομόλογα, αν μπορούσε να βγει η Ελλάδα στις αγορές, θα ήταν μία καλή περίπτωση από πρώτη άποψη. Δεν είναι όμως, καθώς ο κίνδυνος της χώρας είναι υψηλός, και στην περίπτωση των κανονιστικών διατάξεων,  το Solvency II αποτρέπει τις ασφαλιστικές να αναλαμβάνουν υψηλούς μη σταθμισμένους κινδύνους. Με άλλα λόγια τα ελληνικά ομόλογα θα δώσουν πολύ υψηλές αποδόσεις, λόγω υψηλού κινδύνου και θεωρητικά θα ανακουφίσουν τις μακροπρόθεσμες υποσχέσεις των ασφαλιστών, ωστόσο, ο επόπτης υποχρεώνει τις ασφαλιστικές να παίρνουν λελογισμένο ρίσκο με απώτερο στόχο την προστασία των ιδιωτών.

Τα οφέλη για τις ασφαλιστικές

Για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, η έξοδος στις αγορές θα αποτελέσει στο μέλλον μία ευκαιρία πηγής εσόδων. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σημαίνει ότι τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού θα υποχωρήσουν και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην χρηματοδότηση. Να σημειωθεί ότι κόστος των ξένων ασφαλιστικών στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 1,5% ενώ, των ελληνικών και τέσσερεις φορές πάνω.

Το μεγαλύτερο δε, πλεονέκτημα από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές είναι ότι θα χαλαρώσουν τα capital controls με αποτέλεσμα να κινηθούν τα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις  (unit linked) και έτσι να μπορούν οι ασφαλισμένοι να βρουν τις καλύτερες αποδόσεις και καλύτερα συνταξιοδοτικά προϊόντα.

Που επενδύουν οι παγκόσμιοι ασφαλιστές σήμερα

Σε ό,τι αφορά τώρα τις κατηγορίες που επιλέγουν οι ασφαλιστές να επανεπενδύσουν τα κεφάλαια που ωριμάζουν στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων σε έργα υποδομών (30%) στα οποία υπάρχει ειδική πρόβλεψη υπό το Solvency και δίνει  κίνητρα το σχέδιο Γιούνγκερ, ενυπόθηκα δάνεια, εταιρικά ομόλογα και σε άμεσα ρευστοποιήσιμες επενδυτικές κατηγορές. Οι επενδύσεις αυτές δίνουν υψηλές αποδόσεις. Περίπου ένα 44% ασφαλιστών σύμφωνα με έρευνα της PwC δηλώνει ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει χαρτιά χρέους, τόσο όσο είναι απαραίτητο.

Εγραψαν υπεραξίες πρόσφατα από τις αυξημένες τιμές των ομολόγων

Πρόσφατα το ράλι των ελληνικών ομολόγων με τις τιμές να βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα 20% σε σχέση με τα τέλη του 2016,  και τις αποδόσεις να πέφτουν στα επίπεδα του 2010 σε σχέση με το τα τέλη του 2016 ευνόησε ιδιαίτερα τις ασφαλιστικές. Τα εποπτικά κεφάλαια βάσει Solvency II αυξήθηκαν 15% βελτιώνοντας έτσι στις 30/6 κατά πολύ την εικόνα της κεφαλαιακής τους επάρκειας σε όρους δεικτών φερεγγυότητας (SCR). 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version