ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Ψήφισμα για την διακοπή δρομολογίων Πρίνου – Καβάλας

Από την 1η Δεκέμβρη και εν μέσω πανδημίας, με την σύμφωνη γνώμη του ΥΕΝ, οι ναυτιλιακές εταιρίες διέκοψαν τα δρομολόγια στην γραμμή Πρίνου-Καβάλας. Οι υποσχέσεις του ΥΕΝ και των κυβερνητικών βουλευτών για 3 δρομολόγια το χειμώνα, που ούτε αυτά δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες, ήταν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα προς το λαό της Θάσου.

Η πολιτική των αναδιαρθρώσεων που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια έκλεισε τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, με αποτέλεσμα η σύνδεση με την Καβάλα να είναι ακόμη πιο αναγκαία με επάρκεια δρομολογίων που να εξυπηρετούν τις αναγκαίες μετακινήσεις των κατοίκων προκειμένου να εξυπηρετηθούν στις δημόσιες υπηρεσίες που δεν υπάρχουν στο νησί. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η σύνδεση με την Καβάλα για τους νεφροπαθείς, τους ανθρώπους με βαριές ασθένειες, αλλά και για την μεταφορά έκτακτων περιστατικών ασθενών από το Κέντρο Υγείας Πρίνου στο Νοσοκομείο της Καβάλας.

Όλοι αυτοί οι ασθενείς αναγκάζονται να υπομείνουν μια απίστευτη ταλαιπωρία ενός ταξιδιού Οδύσσεια για να μεταφερθούν στην Καβάλα μέσω Κεραμωτής και να κινδυνεύει η ζωή τους.

Επιπρόσθετα το οικονομικό κόστος είναι αβάσταχτο για τους νεφροπαθείς, τους βαριά ασθενείς, αλλά και το υπόλοιπο κόσμο που χρειάζεται να μεταφερθεί στην Καβάλα στις Δημόσιες υπηρεσίες και αναγκάζεται να πάει με δικό του ΙΧ ή με μισθωτό ταξί.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες αποθρασύνονται ακόμα περισσότερο από την πολιτική στήριξης των κερδών τους από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα πάνε ένα βήμα παραπέρα, απαιτούν νέα προνόμια. Απαιτούν επιδότηση για να βάλουν δρομολόγια από Πρίνο για Καβάλα επικαλούμενες ότι δεν συμφέρει οικονομικά η γραμμή!!!

Ζητάνε ζεστό χρήμα από τις πλάτες του λαού τη στιγμή που απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις στις εισφορές στο ΝΑΤ, απαλλαγή από λιμενικά τέλη, μειώσεις στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, ενώ είχαν απαλλαγεί από το ΦΠΑ στα εισιτήρια και αντί να μειώσουν τις τιμές των εισιτηρίων αυτοί τις αύξησαν. Την ίδια στιγμή, οι ναυτεργάτες αναγκάζονται να ζήσουν με το επίδομα-ψίχουλα 500€ της αναστολής χωρίς να δικαιούνται όλοι και όσοι είχαν την τύχη να δουλέψουν 2-3 μήνες το καλοκαίρι τους πετάνε στην ανεργία.

Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο δεν μπορούν να αφήνονται στα χέρια των ναυτιλιακών εταιριών να χρησιμοποιούνται ως κίνητρο το κέρδος σε βάρος των κατοίκων του νησιού.

Απαιτούμε:

Εδώ και τώρα να προγραμματιστούν δρομολόγια στην γραμμή Πρίνου-Καβάλας που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του νησιού χωρίς καμιά επιδότηση! Ανάκληση του αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου 2932/01, κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν την ασυδοσία των ναυτιλιακών εταιριών!

  • Υποχρεωτική κάλυψη των δρομολογίων 365 μέρες το χρόνο και στις δυο γραμμές του νησιού σύμφωνα με τις ανάγκες
  • Υποχρέωση κάθε πλοίο που δρομολογείται στις γραμμές του νησιού να εκτελεί βάρδια πλοίου επιφυλακής μεταφοράς έκτακτου περιστατικού για ασθενή κυκλικά-εναλλακτικά.
  • Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων στα λιμάνια με ευθύνη του κράτους.
  • Δωρεάν εισιτήρια για ανέργους και ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, φοιτητές, μαθητές, ειδικές τιμές για συνταξιούχους, μείωση εισιτηρίου 50%

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΚΥΡΙΑΤΖΙΔΟΥ – ΠΑΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version