Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η κατανομή των εδρών στους νομούς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πάρει τις 8 από τις 17 έδρες της Περιφέρειας ΑΜΘ. Σε ποια περίπτωση μένει χωρίς βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο.

Οι  εκλογές της ερχόμενης Κυριακής χαρακτηρίζονται από σημαντικές ιδιαιτερότητες , οι οποίες προσδίδουν στην αναμέτρηση ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πέρα από την ουσιαστική και  πολύ μεγάλη πολιτική σημασία τους. Αναφέρομαι στην ασάφεια του μετεκλογικού τοπίου, σε σχέση με την σύνθεση της νέας Βουλής,

την δύναμη των κομμάτων  και τις έδρες που αυτά θα κατακτήσουν σε κάθε νομό (εκλογική περιφέρεια). Σε αυτή την ασάφεια συμβάλλει και ένας περίπλοκος εκλογικός νόμος, ο οποίος προσπαθεί να συνδυάσει την εξασφάλιση κυβερνησιμότητας με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, την αναλογικότητα των εδρών των κομμάτων και την πολυδιάσπαση των εκλογικών περιφερειών, στο όνομα της τοπικής εκπροσώπησης , αλλά και της διατήρησης γιγαντιαίων εκλογικών περιφερειών στα μεγάλα αστικά κέντρα της  Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Φέτος μάλιστα εφαρμόζεται για πρώτη φορά η νέα κατανομή των εδρών , με βάση τα επίσημα  αποτελέσματα της  απογραφής του 2011. Με βάση αυτή την  κατανομή αυξάνονται οι έδρες στις εκλογικές περιφέρειες της Β΄ Αθήνας, της Αττικής, της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης , σε βάρος άλλων εκλογικών περιφερειών της επαρχίας.

Δυστυχώς τα παραπάνω έχουν και μια σημαντική παρενέργεια: Την άνιση αξία της ψήφου των πολιτών των διαφόρων εκλογικών περιφερειών. Για παράδειγμα στη Ευρυτανία  ένας βουλευτής εκπροσωπεί και ψηφίζεται από   30.100  ψηφοφόρους, ενώ στη  Σάμου από  50.450  .

Δεν προκύπτει αυτοδυναμία

Προσπαθήσαμε να εκτιμήσουμε  την κατανομή των εδρών των κομμάτων ανά νομό, με βάση τον μέσο όρο των 15 πρόσφατων δημοσκοπήσεων, στις οποίες  έχει γίνει και η αναγωγή των αναποφάσιστων. Με βάση αυτόν τον μέσο όρο προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

ΣΥΡΙΖΑ 34,7 % , Ν.Δ.      30,2 %, ΠΟΤΑΜΙ  7 %, Χρυσή Αυγή 5,9 %, ΚΚΕ 5,6 %, ΠΑΣΟΚ 5 %, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3 %. Εκτός Βουλής , με βάση αυτά τα γκάλοπ, μένουν το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, η ΔΗΜΑΡ , ο  ΛΑΟΣ, η ΑΝΤΑΣΥΑ και άλλα κόμματα συνολικής δύναμης 8,6%. Με βάση αυτά τα ποσοστό και το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων , οι έδρες στην επικράτεια κατανέμονται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 145, Ν.Δ.  83, ΠΟΤΑΜΙ 19, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 16, ΚΚΕ 15, ΠΑΣΟΚ 14, ΑΝΕΛ 8. Στις 145 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται και οι 50  που του  δίνει ο νόμος ως πρώτο κόμμα, χωρίς όμως να επιτυγχάνει την αυτοδυναμία των 151 εδρών, για την οποία του χρειάζονται 6 έδρες που θ α πρέπει να αναζητήσει από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα τους προσφέρουν, εάν βέβαια μπουν στη Βουλή, κάτι που με  βάση τις δημοσκοπήσεις φαίνεται οριακό.

Η κατανομή των εδρών στους νομούς

Για την κατανομή των  εδρών αυτών στις εκλογικές περιφέρειες θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ψήφους των κομμάτων σε αυτές. Επειδή από τις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχουν παρόμοιες πληροφορίες, αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα μαθηματικό υπολογισμό, με βάση τις ψήφους των κομμάτων στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Κατανέμαμε δηλαδή τις ψήφους των κομμάτων στους νομούς με βάση τις αυξομειώσεις των ποσοστών τους πανελλαδικά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.   Έτσι εάν σε ένα νομό ένα κόμμα έλαβε 1000 ψήφους στις ευρωεκλογές  και με βάση τις δημοσκοπήσεις έχει πανελλαδικά μια αύξηση 20%, θεωρήσαμε ότι στο νομό αυτόν θα πάρει 1200 ψήφους.  Αυτός ο υπολογισμός βέβαια προϋποθέτει ότι οι αυξομειώσεις των  ποσοστών των κομμάτων στις εκλογικές περιφέρειες είναι ανάλογες  με τα πανελλαδικά ποσοστά, κάτι που δεν  συμβαίνει στην πράξη. Εν τούτοις   κατά προσέγγιση  αυτή η μέθοδος μπορεί να δώσει την κατανομή των εδρών, δεδομένου ότι  αυτή σπανίως κρίνεται από μικρό αριθμό ψήφων.

Να σημειώσουμε ότι ο εκλογικός νόμος προβλέπει την κατανομή των 238 εδρών (αφαιρουμένων των 50 του μπόνους και των 12 της Επικρατείας), με την εξής διαδικασία:

Πρώτα κατανέμονται οι 7 μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες πηγαίνουν στο κόμμα που θα πλειοψηφήσει  σε κάθε μια από αυτές. Με βάση τους υπολογισμούς μας θα  πάρει 4 ο ΣΥΡΙΖΑ (Σάμου , Λευκάδας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας) και 3 η Ν.Δ. (Ευρυτανίας, Φωκίδος, Γρεβενών).

Στη συνέχεια κατανέμονται οι έδρες των έξι διεδρικών  (Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Φλωρίνης  και Χίου), που πηγαίνουν στα δύο πρώτα κόμματα σε αυτές της περιφέρεις, δηλαδή ανά μια στο ΣΥΡΙΖΑ  και τη Ν.Δ.

Έπονται οι 11 τριεδρικές , μεταξύ των οποίων και οι τρεις της Περιφέρειάς μας, η Ροδόπη, η Ξάνθη και η Δράμα. Εδώ οι έδρες κατανέμονται στα τρία πρώτα σε δύναμη στο Νομό κόμματα , εκτός και αν το πρώτο κόμμα  πάρει μεγάλο ποσοστό και έχει υπόλοιπο μεγαλύτερο από το τρίτο κόμμα, οπότε λαμβάνει και δεύτερη έδρα, όπως ενδέχεται να συμβεί στην τριεδρική  της Κέρκυρας, όπου το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αγγίξει το 40%.

Στην Ροδόπη η μάχη θα δοθεί για την τρίτη έδρα, μια και τις δύο πρώτες θα τις πάρουν ο ΣΥΡΙΖΑ (με υποψήφιο  τον Μουσταφά Μουσταφά ) και η Ν.Δ.  Η Χρυσή Αυγή   προηγείται   του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού , κατά 600-800   ψήφους, ενώ  υπάρχει και  ο αστάθμητος παράγοντας του ΚΙΔΗΣΟ που εκπροσωπείται από τον Γιώργο Πεταλωτή στο Επικρατείας  ,  οι ψηφοφόροι του οποίου   σίγουρα θα αποδυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ.

Στη Ξάνθη υπάρχει σαφές προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ  και Ν.Δ. για τις δύο έδρες, ενώ η τρίτη διεκδικείται πάλι από το Ποτάμι, την Χ.Α. και το ΠΑΣΟΚ, με επικρατέστερο το ΠΟΤΑΜΙ.  Και εδώ το ΠΑΣΟΚ απειλείται από τις υποψηφιότητες των Ξυνίδη και Τσετίν Μανταζή που κατεβαίνουν με το ΚΙΔΗΣΟ, ενώ και ο πρώην βουλευτής του Παναγιώτης Σγουρίδης είναι υποψήφιος Επικρατείας  με τους ΑΝΕΛ.

Στη Δράμα επίσης είναι βέβαιες οι δύο έδρες που πάνε ανά μια στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. , ενώ η  τρίτη φαίνεται να πηγαίνει στο ΠΑΣΟΚ, που προηγείται του Ποταμιού κατά 600 ψήφους περίπου.

Υπάρχει όμως  η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Αηδόνη που κατεβαίνει με το ΚΙΔΗΣΟ στην Α’ Αθηνών,  η οποία ενδέχεται να ανατρέψει την  κατάταξη για την τρίτη έδρα.

Γρίφος οι τετραεδρικές

Στις τετραεδρικές της Καβάλας  και του Έβρου, η διανομή των εδρών  εξαρτάται από την πρώτη κατανομή, κατά την οποία τα κόμματα λαμβάνουν ανά μία έδρα, εφ’ όσον έχουν εξασφαλίσει στο νομό το 25%  των ψήφων.

Στην Καβάλα ο ΣΥΡΙΖΑ (21,3% στις ευρωεκλογές) και η Ν.Δ. (26,4%)  φαίνεται να εξασφαλίζουν από μία έδρα στην Α’ κατανομή, ενώ στον Έβρο έδρα εξασφαλίζει μόνο η Ν.Δ., η οποία έλαβε στις ευρωεκλογές    στο νομό ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στη χώρα (31,7%)  ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μόνο 15,6%.

Στις τετραεδρικές περιφέρειες (όπως και στις μεγαλύτερες)  η κατανομή των κενών εδρών συνεχίζεται με βάση τις ψήφους των λοιπών κομμάτων και τα  υπόλοιπα των κομμάτων που έχουν ήδη πάρει έδρα από την πρώτη κατανομή. Αυτό γίνεται για τα κόμματα εκτός του πρώτου, ξεκινώντας από το μικρότερο,  τα οποία λαμβάνουν τις έδρες που δικαιούνται από την δεύτερη κατανομή στις περιφέρειες εκείνες που έχουν τις περισσότερες ψήφους ή υπόλοιπα.  Κανένα από τα μικρότερα κόμματα δεν έχει στην Καβάλα και στον Έβρο ποσοστά υψηλότερα από αυτά που πέτυχαν σε άλλες περιοχές της  χώρας, στις οποίες έλαβαν τις έδρες που δικαιούνται. Έτσι στην Καβάλα παραμένουν δύο  κενές έδρες τις οποίες καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, από το μπόνους των 50 εδρών.

Στον Έβρο η Ν.Δ.,  λόγω μεγάλου υπολοίπου λαμβάνει ακόμη μια έδρα, ενώ τις άλλες δύο που μένουν κενές τις παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ από το μπόνους.

Μπορεί να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς έδρα στον Έβρο;

Περίπτωση να πάρει στον Έβρο έδρα  ή έδρες κάποιο από τα μικρότερα κόμματα, υπάρχει μόνοι εάν το ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει τους 8.100 ψήφους (στις ευρωεκλογές 8418), η Χ.Α. εάν ξεπεράσει  τις 7.200 (ευρωεκλογές 9327), το ΠΟΤΑΜΙ τις 6.400 (ευρωεκλογές 4932) , οι ΑΝΕΛ τις 5800 (ευρωεκλογές  2733) , το ΚΚΕ  τις 6600 (Ευρωεκλογές 2972). Στην περίπτωση αυτή η έδρα ή οι έδρες αυτών των κομμάτων θα ληφθούν σε βάρος   των ίδιων  κομμάτων  σε άλλες  εκλογικές  περιφέρειες  και θα αφαιρεθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα τις αναπληρώσει  στους νομούς όπου θα υπάρχουν κενά.

Υπάρχει δηλαδή η θεωρητική περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πάρει καμία έδρα στον Έβρο, εάν δεν πιάσει το 25% στο νομό και εάν δύο από τα μικρά κόμματα καταφέρουν να καταταγούν σε καλύτερη  θέση σε σχέση με τις ψήφους του ίδιου κόμματος στις άλλες εκλογικές περιφέρεις της χώρας.  Αυτά είναι τα περίεργα του εκλογικού συστήματος και έχουν συμβεί στο παρελθόν, ιδιαίτερα στις τετραεδρικές περιφέρειες.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί θεωρητικά και στην Καβάλα, εάν ένα ή δύο  μικρότερα κόμματα εμφανίσουν μεγάλα ποσοστά σε σχέση με άλλες εκλογικές περιφέρειες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει η μια έδρα του ΣΥΡΙΖΑ,  που αναμένεται να λάβει από την πρώτη κατανομή, εάν ξεπεράσει το 25% στη Καβάλα .

Τελικά με βάση τα παραπάνω και με τις επιφυλάξεις που αναφέραμε η κατανομή των εδρών στην Περιφέρεια Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης θα είναι:

Έβρος : ΣΥΡΙΖΑ 2, Ν.Δ. 2

Ροδόπη: ΣΥΡΙΖΑ 1, Ν.Δ. 1, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1

Ξάνθη: ΣΥΡΙΖΑ 1, Ν.Δ. 1, ΠΟΤΑΜΙ 1

Καβάλα : ΣΥΡΙΖΑ 3, Ν.Δ. 1

Δράμα: ΣΥΡΙΖΑ 1, Ν.Δ. 1, ΠΑΣΟΚ 1

ΣΥΝΟΛΟ στην Ανατολική Μακεδονία –Θράκη  : ΣΥΡΙΖΑ 8, Ν.Δ. 6, ΠΟΤΑΜΙ 1, ΠΑΣΟΚ 1, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1

Η Κατανομή των εδρών στο Επικρατείας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ΣΥΡΙΖΑ 4, Ν.Δ. 4,  ΠΟΤΑΜΙ 1, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1, ΠΑΣΟΚ 1, ΚΚΕ 1 .

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λάβει  στην Β’ Αθήνας τις 24 από τις 44 έδρες (ποσοστό 54,5 %) και στην  Α΄ Θεσσαλονίκης τις 7 από τις 16 (43,7%)

Επαναλαμβάνω βέβαια  ότι αυτά ισχύουν με βάση τις δημοσκοπήσεις και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές στην πραγματική κάλπη, λαμβανομένης υπόψη και της πιθανότητας να μπει στη Βουλή και το «Κίνημα» του Γιώργου Παπανδρέου.

Γιάννης Λασκαράκης

gnomionline.g

Click to comment

Απάντηση

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 20-05-2024

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εναρκτήρια εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου στην Λυδία

Με λαμπρότητα πραγματοποιούνται και φέτος οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου μνήμης της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο ιερό Προσκύνημα-Βαπτιστήριο της Αγίας κατά το διήμερο 19 και 20 Μαΐου 2024.

Το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία πλήθους πιστών και εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, ενώ παράλληλα σηματοδοτήθηκε και η επίσημη έναρξη του επετειακού εορτασμού της εκατονταετηρίδος (1924-2024) της τοπικής Εκκλησίας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en