Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ιστορία του Παλιού Νοσοκομείου Καβάλας

*Γράφει ο Κώστας Παπακοσμάς

Τέτοιες ημέρες πριν δυο χρόνια ..πανηγυρίζαμε για την ευτυχή κατάληξη του ιδιοκτησιακού θέματος των κτιριακών εγκαταστάσεων του Παλιού Νοσοκομείου Καβάλας. Με απόφαση του αρμοδίου υπουργείου το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων περιέρχονταν στη περιουσία του Δήμου Καβάλας. Είχε προηγηθεί μια δεκαετία και πλέον, διεκδικήσεων, αντεγκλήσεων , συζητήσεων, συνεχούς αναζήτησης της ιδιοκτησίας του οικοπέδου όπου βρίσκεται το κτίριο που στέγαζε το Νοσοκομείο Καβάλας. Το χαρμόσυνο εκείνο γεγονός, πριν δυο χρόνια, σηματοδότησε μια ιστορική ημέρα για τον Δήμο Καβάλας και φυσικά για όλους εμάς τους Δημότες. Ευελπιστώντας στην αξιοποίηση του οικήματος αυτού (για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα… τα είπα στην ομιλία μου πριν δεκαπέντε μέρες στην “Μεγάλη Λέσχη”) σας γράφω την Ιστορία του Νοσοκομείου, στο συγκεκριμένο χώρο, που ξεκινά από την αρχή του περασμένου αιώνα. Τότε στην αρχή του αιώνα, στη διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Καϊμακάμης στην Καβάλα είναι ο Εμίν Πασάς, Χιώτης στην καταγωγή. Ένα πρόσωπο που αναγνώριζε την πολυπολιτισμικότήτα της πόλης και οι σχέσεις του ήταν ιδιαίτερα καλές με το δραστήριο Ελληνικό στοιχείο. Οι δραστήριοι Έλληνες τότε δημιουργούν τις προϋποθέσεις για Νοσηλευτική περίθαλψη στην Καβάλα έτσι η ιατρική και νοσηλευτική ιστορία της πόλης ξεκινά την περίοδο 1899-1900. Σύμφωνα με τον κώδικα Αντιπροσωπείας και Δημογεροντίας Καβάλας 1895-1908, και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου 1899, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της πόλης, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Ξάνθης Ιωακείμ Σγουρού, ανακοινώνει στο Σώμα ότι “…ο εκ των φιλογενών πολιτών κύριος Σπύρος Αθανασίου Σεκερτζής αναλαμβάνει την ιδιάν δαπάνη αποπεράτωσης του Νοσοκομείου και την κατα δυνατόν προικοδότηση του…”.

Τα εγκαίνια του τότε κτιρίου του νοσοκομείου, με το όνομα “Ευαγγελισμός”, γίνονται στην περιοχή του Φαλήρου στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου « Ο Πυθαγόρας» ,ήταν η 19 Αυγούστου 1900.
Την ίδια εποχή οι Οθωμανοί με τον Εμίν Πασά δημιουργούν στην άλλη πλευρά της πόλης το Νοσοκομείο Gureba, στο οποίο συμβάλουν στην οικοδόμηση και λειτουργία του, όλες οι θρησκευτικές κοινότητες της πόλης.
Το 1915, και η δραστηριότητα του Ελληνικού Νοσοκομείου μεταφέρθηκε στο κτίριο που λειτουργούσε το νοσοκομείο της Οθωμανικής Κοινότητας (Gureba), που βρίσκονταν στην ανατολική πλευρά της πόλης στην συνοικία Χαμιδιέ (μετά το 1922 ονομάσθηκε η συνοικία Αγία Βαρβάρα με την κατασκευή του ομώνυμου ιερού Ναού) .
Μετά το τέλος της δεύτερης βουλγαρικής κατοχής το 1918, το κτίριο ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά ανακατασκευάστηκε το 1919 με την φροντίδα των ανθρώπων του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού .
Για να τιμήσουν την προσφορά αυτή , οι αρχές της πόλης ,ονομάζουν τον δρόμο που περνάει μπροστά από το νοσοκομείο σε οδό “Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού”.

Τα επόμενα χρόνια ήταν δραματικά, ξεριζωμός των Ελλήνων της Ανατολής, προσφυγιά, εγκατάσταση στην Καβάλα χιλιάδων ανθρώπων. Το Νοσοκομείο λειτουργούσε με πολλά προβλήματα , ενώ ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε ραγδαία.
Είναι γνωστό ότι η μικρασιατική καταστροφή με την ομαδική εισροή χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, δημιούργησε ακανθώδη προβλήματα σε όλους τους τομείς της ζωής, της οικονομίας, της στέγης, της υγείας, και της ίδιας της επιβίωσης όχι μόνον των προσφύγων, αλλά και των ντόπιων.
Ματωμένη η χώρα από πολέμους διαρκείας 10 ετών, έπρεπε να βρει αμέσως τρόπους που θα εξασφάλιζαν εργασία σε όλους, στέγη σε όλους, περίθαλψη σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Δραματική ήταν η κατάσταση αυτών που έμεναν στις καπναποθήκες της πόλης. Οι τεράστιες σάλες τους χωρίσθηκαν με κουβέρτες, σε δήθεν δωμάτια, για να καλύπτουν τα μυστικά των μελών της κάθε οικογένειας από τα αδιάκριτα βλέμματα των άλλων. Τα αποχωρητήρια κοινά έξω από τις καπναποθήκες.
Ο υποσιτισμός και η ανεργία, το κρύο του χειμώνα, η φοβερή ζέστη το καλοκαίρι, η ελονοσία, η φυματίωση, (αμείλικτη στην κορυφή των άλλων ασθενειών, συνέπεια της γενικής ανθυγιεινής κατάστασης) , ελλοχεύουν στα σχολεία, στα προαύλια των εκκλησιών, στους τόπους διαμονής των άστεγων, γυμνών πλέον προσφύγων που ήρθαν από ευημερούσες ελληνικές πόλεις, από πλούσια χωριά Χριστιανών από την Θράκη, τον Πόντο την Μικρά Ασία, τη Ρωσία.

Το Δημοτικό Νοσοκομείο Καβάλας ήταν τελείως ανεπαρκές, για να δώσει τη στοιχειώδη βοήθεια, ώστε να σωθεί ένας άρρωστος. Η άλλη φοβερή ασθένεια μετά την φυματίωση η ελονοσία ταλαιπωρούσε τους κατοίκους της περιοχής Χρυσούπολης (του Σαρή Σαμπάν) αλλά και των Τεναγών των Φιλίππων με τα απέραντα έλη .Ο φυματικός ήταν ο απόβλητος της κοινωνίας. Τον απέφευγαν οι φίλοι του, οι συνάδελφοι του. Φοβόντουσαν ακόμη και να τον χαιρετήσουν. Έχανε την δουλειά του, γίνονταν αντικοινωνικός. Η ίδια του η οικογένεια τον άφηνε έκθετο στις σκάλες του Δημοτικού Νοσοκομείου.

Στο φύλλο της εφημερίδας «Κήρυξ» της Καβάλας, της 5ης Μαρτίου 1926 ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας που ίδρυσε με άλλους γιατρούς το Θεραπευτήριο “Η Ελπίς”, την εποχή εκείνη, γιατρός Ι. Αστεριάδης έγραφε τα εξής μεταξύ των άλλων, υπό τον τίτλο “Μια κρυμμένη καλοσύνη”: «Α! πόσες φορές, στη σκάλα του Δημοτικού Νοσοκομείου, ευρήκαμε πεταμένους τους φτωχούς φθισικούς, τους οποίους αφήκε ο αδελφός, η γυναίκα και η μάνα ακόμα. Απίστευτον, σκληρόν. Αλλά άλλο τόσο δικαιολογημένον. Τι να κάμει η φτωχή γυναίκα με τα τέσσερα παιδιά, που ζει μέσα σ’ ένα δωμάτιο, μαζί με τον άνδρα της και είναι υποχρεωμένη να βλέπει πεινασμένα τα παιδιά της, γιατί ο άνδρας δεν μπορεί να δουλέψει, υποχρεωμένη αυτή να περιποιείται τον κατάκοιτον σύζυγον, για τον οποίον κάμνει κάθε προσπάθεια να του δώσει λίγο γάλα, λίγο ζεστό φαγί, ένα σκέπασμα ζεστό;».

Συγκλονιστικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής του νεοϊδρυθέντος , τότε, Τ.Α.Κ. (Ταμείο Ασφαλίσεων Καπνεργατών), το Μάρτιο του 1927, Χρήστος Αγαλόπουλος κατά την επίσκεψη του στην Καβάλα. Είχε δηλώσει ότι το ποσοστό των θανάτων από φυματίωση τα προηγούμενα έτη, ανέρχονταν σε 40% και μάλιστα σε άτομα ηλικίας όχι μεγαλύτερης των 35 ετών, με την υπογράμμιση, ότι είναι τραγική η θέση των μαστιζομένων από ελονοσία και φυματίωση.
Την εποχή εκείνη η διοίκηση του Νοσοκομείου ασκούνταν από το Δήμο Καβάλας. Μετά τον πόλεμο, και συγκεκριμένα το 1953, εκδίδεται νόμος με ΦΕΚ 254/18-09-1953, και αριθμό 2592, “Περί οργανώσεως της Ιατρικής Αντιλήψεως”, που προβλέπει την κρατικοποίηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Το νοσοκομείο Καβάλας υπάγεται σε αυτόν τον νόμο, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε το 1954. Με το ΦΕΚ 40/1-2-1956 “Περί αναμορφώσεως του Οργανισμού του Δημοτικού Νοσοκομείου Καβάλας”, το Νοσοκομείο γίνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και αποκτά το όνομα “Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας”.
Στα μέσα του 1958, αρχίζει η μετακόμιση του νοσοκομείου στην πρώην κλινική του Ψυχού στην περιοχή Αγίου Γεωργίου, η οποία ολοκληρώνεται το 1959. Στατιστικά, πριν ακόμα κατεδαφιστεί το παλιό κτίριο, στο τότε Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύονταν 2465 ασθενείς.

Το 1960, υπό προεδρία του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, συγκαλείτε σύσκεψη από την οποία προκύπτει η ανάγκη χρηματοδότησης κατασκευής νέου Νοσοκομείου στην Καβάλα η ανακοίνωση αναφέρει “…έναρξη νέου έργου : Γενικόν Νοσοκομείον Καβάλας, δυνάμεως 150 κλινών. σύνολο δαπάνης 18 εκατ. δρχ…”
Η Θεμελίωση του έργου γίνεται την ίδια χρονιά από τον Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσόστομο, το κτίριο ολοκληρώθηκε σε 2.5 χρόνια και το 1963 το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας λειτουργεί τελικά με δύναμη 200 κλινών. Λειτουργούν τότε τα τμήματα Μαιευτικό, Παιδιατρικό, Παθολογικό, Ορθοπεδικό, Νευρολογικό, ΩΡΛ, Χειρουργικό και Ακτινολογικό.

Η Κυριακή την 6η Οκτωβρίου 1963, ήταν μια σημαντική μέρα για την Καβάλα, εγκαινιάζονταν το νέο της Νοσοκομείο . Μεγαλοπρεπές κτίριο, σύγχρονα για την εποχή ιατρικά μέσα, νέες κλινικές. Η Καβάλα είχε το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο Νοσοκομείο , μετά την Θεσσαλονίκη σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. Η κατασκευή νέου Νοσοκομείου ήταν αίτημα δεκαετιών για την πόλη, μια και το παλιό κτίριο δεν επαρκούσε για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Έτσι η πόλη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, έχοντας ένα σύγχρονο Νοσοκομείο , ένα Σανατόριο με υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών άρχισε να συζητά την ίδρυση Πανεπιστημιακής σχολής ιατρικής στην Καβάλα. Παρά τις εκάστοτε κυβερνητικές διαβεβαιώσεις , επισκέψεις, υπομνήματα , η Ιατρική σχολή δεν έγινε. Δεσμεύτηκε όμως ένας χώρος στην περιοχή του Αγίου Σίλα , αυτός που στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του σημερινού νέου Νοσοκομείου Καβάλας.

Από την θαυμάσια , σε ιστορικά στοιχεία, έκδοση των Κομνηνού Απότα και Νικολάου Τσουμπάκη διαβάζουμε : «Το αίτημα για την ανεύρεση χώρου που θα κάλυπτε τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες υπήρχε για περίπου 40 χρόνια. Πρώτο εκφράστηκε σε άρθρα εφημερίδων (Πρωινή, 11-12-1969) αλλά και σε έγγραφα του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών (14-04-1970), όπου αναφέρεται ότι “..η ακριβής θέση ονομάζεται Βράχος Καστανιάς και έχει έκταση 170 στρέμματα..”. Τον Ιανουάριο του 1972 με το ΦΕΚ 2/10-1-1972 οριστικοποιείται η αναγκαστική απαλλοτρίωση στην ορισθείσα έκταση, και το Δημόσιο καταθέτει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 4.300.000 δρχ προς αποζημίωση των ιδιωτών ιδιοκτητών έκτασης στην περιοχή».

Για την ιστορική μνήμη παραθέτω όλο το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του Νοσοκομείου αλλά και τις τεχνικές εταιρείες και τα πρόσωπα που συνέβαλλαν σε αυτό.

“ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ- ΓΕΝΙΚΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΝ ΤΗ ΠΟΛΕΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
1. Κύριος Έργου: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
2. Προϊσταμένη Αρχή: ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ δια του κ. Παν. Βελισσαρίου, Πολιτικού Μηχανικού, Διευθυντού ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
3. Αναθέτουσα Αρχή: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
4. Εκπόνησις Οριστικής Στατικής και Αρχιτεκτονικής Μελέτης και Προϋπολογισμού Κατασκευής του Έργου: ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ Ε.Δ.Ε.
5. Εκπόνησις Οριστικών Μελετών Η/Μ Εγκαταστάσεων: Χρήστος Ζαγορήσιος, Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος.
6. Εκτέλεσις Εργασιών Καθαιρέσεως του Παλαιού Κτηρίου: ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Ε.Δ.Ε.
7. Επίβλεψις Εκτελέσεως Αρχιτεκτονικής Διαμορφώσεως: ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΑΤΣΗΣ Ε.Δ.Ε.
8. Εκτέλεσις Γενικών Οικοδομικών:
α) ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗ – ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ
β) ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.Δ.Ε.
9. Κόστος Έργου: 18.000.000 δρχ
10. Ημερομηνία Θεμελιώσεως του Έργου: Παρασκευή 01 Ιανουαρίου 1960
11. Ημερομηνία Εγκαταστάσεως Εργολήπτου: Τετάρτη 06 Ιουλίου 1960
12. Ημερομηνία Παραδόσεως εις χρήσιν: Κυριακή 06 Οκτωβρίου 1963”.
Οι πηγές που συμβουλεύτηκα για το κείμενο αυτό ήταν :
1. Βιβλίο: “Το καπνικό στην Καβάλα” του Ιω. Β. Ιωαννίδη)
2. Βιβλίο: “Νοσοκομείου… Μνήμες”, Νίκος Θ. Τσουμπάκης – Κομνηνός Γ. Απότας, (εκδόσεις του Δήμου Καβάλας) .
3. Ηλεκτρονικές δημοσιεύεις του κ. Κυριάκου Εγγλεζάκου που καταγράφει την Ελληνική Εργοτεχνική ιστορία (1830 -2014).
4. Δημοσιεύσεις που έχω κάνει εδώ και .. σαράντα χρόνια στον τοπικό τύπο της πόλης.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.

Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
  • 3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
  • 3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
  • 3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 4111 μεταφορές
  • 4112 σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
  • 4121 υπηρεσίες ταξί
  • 4131 υπηρεσίες λεωφορείων
  • 4411 θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
  • 4457 ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
  • 4511 λοιπές αερομεταφορές
  • 4582 αεροδρόμια / αεροσταθμοί
  • 4722 ταξιδιωτικά πρακτορεία
  • 4789 λοιπές μεταφορές
  • 5551 ενοικίαση σκαφών
  • 5561 ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
  • 5815 ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
  • 5942 Βιβλιοπωλεία
  • 7011 λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 7032 κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • 7033 κάμπινγκ
  • 7512 λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
  • 7832 σινεμά
  • 7911 αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
  • 7922 θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
  • 7929 ορχήστρες και μπάντες
  • 7991 εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
  • 7997 υπηρεσίες γυμναστηρίου
  • 7999 λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Καβάλα ο γιός του Φρέντι Μπελέρη

Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Ο διαβήτης περιγράφει την πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη από τα κύτταρα του σώματος ή τη συνύπαρξη των δύο παραγόντων. Αυτό οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα και στα νεφρά.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη.
  • Διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή της ανταπόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Ο ρόλος της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στην ανάπτυξη διαβήτη

Όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando σε άρθρο της στο Healthline, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και του κινδύνου διαβήτη είναι αξιοσημείωτα ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των πρόσθετων και των φυσικών σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση;

Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση, χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες, καθιστώντας τα μια φαινομενικά ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς θερμιδικής αντιστάθμισης του οργανισμού.

Εκτός από την πρόσληψη σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Η ειδικός επισημαίνει, τέλος, ότι ενώ η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en