Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η ελληνική επιτυχία και οι αστερίσκοι στην απόφαση της ΕΕ για τη Ρωσία

Η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης για τη Ρωσία έχει πολλά θετικά για την ελληνική πλευρά, αλλά έχει και ένα… αλλά

Στην χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, με αντικείμενο την κατάρτιση του τελικού Σχεδίου Συμπερασμάτων για την κρίση της Ουκρανίας, επήλθε συμβιβαστική λύση, μετά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάρτιση του προσχεδίου -που προέβλεπε την καταδίκη της Ρωσίας– για το οποίο δεν ρωτήθηκε, πριν δημοσιοποιηθεί.

Έτσι, στο τελικό Σχέδιο ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις μας -όπως γνωστοποίησε η ελληνική πλευρά- και από το κείμενο απουσιάζει η ευθεία καταδίκη της Ρωσίας. Αφενός μεν καλούνται Ρωσία και Ουκρανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφετέρου δε για τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία καταδικάζονται οι ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά δεν γίνεται μνεία περί συμμετοχής της Ρωσίας στο ζήτημα.

Ως προς δε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που το προσχέδιο προέβλεπε επέκταση κατά ένα έτος, επιτεύχθηκε η παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων έναντι προσώπων μόνο για έξι μήνες.

Παρ’ όλο που δεν συνηθίζω να σχολιάζω γεγονότα πριν γίνουν γνωστές οι συζητήσεις στα «παρασκήνια», πριν από την επίσημη συνεδρίαση, ούτε και οι μεθύστερες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων, η επικαιρότητα με οδηγεί να πω ότι η απόφαση έχει πολλά θετικά για την ελληνική πλευρά, αλλά έχει και ένα αλλά.

Τα θετικά βέβαια, που είναι και για άλλες χώρες -κυρίως για την Γαλλία- είναι ότι με συζήτηση και χρήση κατάλληλων επιχειρημάτων, μπορεί στις όποιες αποφάσεις της Ευρώπης να υπάρξουν συμβιβαστικές λύσεις. Αρκεί να βρει ο διαπραγματευτής την χρυσή τομή, μεταξύ της έλλειψης αντίθετου λόγου και της υπερβολής, της άκαμπτης δηλαδή στάσης, χωρίς τις δυνατότητες υποστήριξής της.

Το αλλά -κατά την κρίση μου- είναι, ότι η απόφαση δείχνει να έχει προσωρινό χαρακτήρα. Διότι, ναι μεν αφαιρέθηκε από το προσχέδιο η αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων, αλλά αντικαταστάθηκε από μία γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο. Ποιος θα το κρίνει στο μέλλον και πότε θα συμβεί αυτό, σε δύο εβδομάδες ή σε λίγους μήνες;

Υποβάλλω  αυτό το ερώτημα, επειδή αφαιρέθηκε η σύνδεση μεταξύ αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αν δηλαδή, η απόφαση των ΥΠΕΞ δεν είναι δεσμευτική για το Ευρωπαϊκών Συμβούλιο των αρχηγών, μπορεί να ανατραπεί η απόφαση στις 12 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής;

Η κ. Μογκερίνι, έκανε μια δήλωση που δημιουργεί ερωτηματικά. Είπε ότι τις τελευταίες ώρες είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Π. Ποροσένκο και την περασμένη Κυριακή με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ. «Θα λάβουμε τις αποφάσεις μας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12 Φεβρουαρίου», κατέληξε η Φ. Μογκερίνι. Και εκεί αποφάσεις για την Ουκρανία; Κι αυτές που ελήφθησαν από τους ΥΠΕΞ τι είναι; Αυτός είναι ένας λόγος που διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις μετά την αποσύνδεση μεταξύ αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Κοτζιάς επέτυχε να γίνει αναφορά στο τελικό Σχέδιο, στην προστασία των δικαιωμάτων εθνικών μειονοτήτων, ώστε να καλυφθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας, που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» στη Μαριούπολη. Όχι ότι θα σωθούν μ’ αυτόν τον τρόπο οι ομογενείς μας, αλλά τουλάχιστον αποκτά ευρύτερη διάσταση η προστασία τους.

Στο περιθώριο της σύσκεψης, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ουκρανό κ. Π. Κλίμκιν, και μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ανησυχία του για την αστάθεια κυρίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιούν Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Ο κ. Κλίμκιν απηύθυνε στον κ. Κοτζιά πρόσκληση να επισκεφθεί το Κίεβο το συντομότερο δυνατόν. Και φυσικά πρέπει να το επισκεφθεί, αλλά και την Μόσχα, όπως δεν έπραξε ο προκάτοχός του, ενώ επιβαλλόταν, κατά την στιγμή που η Ελλάδα ασκούσε την Προεδρία της Ε.Ε.

Ο άλλος λόγος που έχω επιφυλάξεις ως προς τα μεταδοθέντα από την ελληνική πλευρά, προέρχονται από δημοσίευμα της Russia Today, σύμφωνα με το οποίο η απόφαση για την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας μόνο για έξη μήνες, ήταν γνωστή πριν από την σύσκεψη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Στον ανταποκριτή του TASS διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες είχε δηλώσει «Αναμένεται ότι το καθεστώς των κυρώσεων θα επεκταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ευριπίδης Στυλιανίδης | Θέμα δανείων των ποντίων και χρηματοδότηση αγροτών

Σε σύσκεψη εργασίας, ενόψει Ευρωεκλογών, στο Μαξίμου συμμετείχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Συζητήθηκε η προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας στη Β. Ελλάδα και θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την Κυβέρνηση.

Ο Ε. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να θέσει στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο καίρια ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Το ένα, αφορά στα ζητήματα των αγροτών της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και την όσο το δυνατόν ταχύτερη χρηματοδότηση και περαιτέρω στήριξη τους, παράλληλα με την προσπάθεια βελτίωσης της νέας ΚΑΠ.

Το δεύτερο, αφορά στην ανάγκη νέας διευκολυντικής ρύθμισης για τα εκκρεμή δάνεια των Παλιννοστούντων Ποντίων που έχουν περιέλθει μετά την προηγούμενη παρέμβαση στο δημόσιο, ώστε να παραταθεί η προθεσμία των 120 δόσεων.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:00 θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ιδρύθηκε το 2019 από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και διαδέχθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (επίσης ΚΥΣΕΑ).

Στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και οι Υπουργοί:

  • Εξωτερικών.
  • Εθνικής Άμυνας.
  • Προστασίας του Πολίτη.
  • Μετανάστευσης και Ασύλου.
  • Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, από σήμερα αρχίζει επισήμως η αντιπυρική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου. Ήδη, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν απευθύνει «ισχυρή σύσταση» στους συμπολίτες μας «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και «να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν, δεν είναι τελεσίδικες

Για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας αλλά θίγοντας τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή επισημαίνοντας δε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη θεραπεύοντας παθογένειες που κάνουν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υπόθεση της δίκης για το Μάτι και τις ποινές, τονίζοντας πως πρόκειται για κρίσεις οι οποίες εάν η Δικαιοσύνη το αποφασίσει μπορούν να επανεξεταστούν και πως δεν είναι τελεσίδικες. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι ποινές επήλθαν από ένα ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και πως εάν ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εθνικές τραγωδίες δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται και να κρίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Οικονομία λέγοντας πως η παρούσα Κυβέρνηση είναι αυτή που στηρίζει εμπράκτως το εισόδημα των πολιτών όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά όρια συμπληρώνοντας πως όταν η ακρίβεια υποχωρήσει οι αυξήσεις αυτές θα είναι που θα έχουν μείνει μόνιμα. Σημείωσε δε πως αποτελεί επιτυχία για την χώρα που έχει ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τηρώντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως βάζει μία τάξη καθώς στόχος είναι να επιταχυνθεί η απόδοση της Δικαιοσύνης σε μία χώρα που έχει περισσότερους δικαστές σε σχέση με τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά την ίδια ώρα καθυστερεί αισθητά σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ στην έκδοση αποφάσεων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en