Quantcast
Connect with us

ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ

Ε. Στυλιανίδης | «Η πολιτική μας είναι αυτή που απέτρεψε φονταμενταλιστικά φαινόμενα στη Θράκη»

«Στους συνομιλητές μου, και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, υπενθυμίζω ότι η πολιτική που εμείς ακολουθήσαμε είναι αυτή που απέτρεψε την εμφάνιση ακραίων στοιχείων φονταμενταλισμού στη Θράκη» τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας με θέμα «Θράκη: Αδύνατος κρίκος ή συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα», κατά τη διάρκεια “ενημερωτικής συνάντησης” με ομογενείς επιχειρηματίες, καθηγητές, ιερείς και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων και κοινοτήτων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ημερήσιας ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας”, στο Λονγκ Άιλαντ Σίτι της Νέας Υόρκης.
Για το ίδιο θέμα μίλησε, επίσης, και σε συγκέντρωση που έγινε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην Αστόρια.
Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, και στο περιθώριο της Συνέλευσης είχε αρκετές επαφές με συναδέλφους του άλλων χωρών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει στα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα», που για έναν αιώνα (σ.σ. τον Απρίλιο του 2015 ο έντυπος «Ε.Κ.» συμπληρώνει 100 χρόνια από την ημέρα της έκδοσής του στη Νέα Υόρκη) «έχει κάνει πράξη και δικαιολογήσει απόλυτα το όνομά του, σ’ ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο», αλλά και που ξεκινά την εκστρατεία ενημέρωσης για τα ζητήματα της Θράκης από τα γραφεία της ομογενειακής εφημερίδας και από τον απόδημο ελληνισμό.
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους ανέλαβε αυτήν την «εκστρατεία ενημέρωσης», ο κ. Στυλιανίδης, είπε: «Νομίζω ότι είναι λάθος το να προσπαθούμε να σπρώξουμε τα διάφορα ζητήματα κάτω από το χαλί. Θα πρέπει να τα βγάζουμε πάνω στο τραπέζι και να τα παρουσιάζουμε με τις πραγματικές τους διαστάσεις. Στην υπόθεση της Θράκης, λοιπόν, η Ελλάδα νομίζω ότι έχει πετύχει τις εξετάσεις της και σε διεθνές επίπεδο. Όλες οι διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είτε προέρχονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είτε προέρχονται από τα Ηνωμένα Έθνη, δικαιώνουν την πολιτική της Ελλάδας και αναγνωρίζουν σ’ αυτήν ότι πέτυχε την οικοδόμηση μιας ανοικτής, δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ατομικά και μειονοτικά δικαιώματα. Κι αυτό το μοντέλο της μετριοπάθειας και της ανοχής είναι ένα μοντέλο το οποίο, κατά τη γνώμη μου, πρέπει προς τα έξω να προβληθεί αυτήν την κρίσιμη ώρα που αντιμετωπίζουμε στα ανατολικά ζητήματα, ζητήματα φονταμενταλισμού, τζιχαντισμού κ.λπ. Εγώ πάντοτε στους συνομιλητές μου, και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, υπενθυμίζω ότι η πολιτική που εμείς ακολουθήσαμε είναι αυτή που απέτρεψε την εμφάνιση ακραίων στοιχείων φονταμενταλισμού στη Θράκη. Κι αυτή η πλευρά πρέπει να αναδειχθεί».
Η ομιλία του βουλευτή Ροδόπης περιστράφηκε, μεταξύ άλλων, σε τρεις άξονες:
Ο πρώτος σχετίζονταν με την προβολή της Θράκης και του γεωστρατηγικού της ρόλου στις επενδύσεις, «που έχουν γίνει σε όλους τους τομείς -ξεκινώντας από τις μεταφορές, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τη γεωργία, την παιδεία και τον πολιτισμό-, και στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου και του ανθρωπίνου δυναμικού».
Ο δεύτερος άξονας σχετίζονταν με τις «τουρκικές διεκδικήσεις και τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για τη χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας», όπως επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «η μουσουλμανική μειονότητα απαρτίζεται από τους τουρκογενείς, τους Πoμάκους και τους Αθίγγανους» και «η Τουρκία έχει καταπατήσει τη Συνθήκη της Λοζάνης, παρέχοντας κίνητρα στους μουσουλμάνους για να εξυπηρετήσουν τις δικές της διεκδικήσεις».
Ο τρίτος άξονας αφορούσε τον ρόλο της ελληνικής πολιτείας στη «δημιουργία ενός πρότυπου μοντέλου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «στις συνέπειες των εσφαλμένων πολιτικών που υιοθετήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης».
Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι πρότεινε την ίδρυση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη, τονίζοντας «την αναγκαιότητα για ενίσχυση των επενδύσεων στην περιοχή, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας» και μίλησε για την παροχή φορολογικών κινήτρων στις ξένες επενδύσεις.
Τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός σε τέσσερα υπουργεία (Εξωτερικών, Παιδείας, Μεταφορών και Εσωτερικών), καλωσόρισε ο εκδότης-διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης, επισημαίνοντας ότι «ο “E.K.” ήταν από τα πρώτα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που ανέδειξε το θέμα της Θράκης σε μείζον εθνικό θέμα και από τους πρώτους που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου».
Ο κ. Διαματάρης σημείωσε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια που επισκέπτεται την Ελλάδα, «όλο και πιο συχνά ακούω από ανώτατους παράγοντες της γενέτειρας να αναφέρεται το ζήτημα της Θράκης- και στο τελευταίο μου ταξίδι στην Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, υπέβαλα σε έναν ανώτατο παράγοντα της ζωής του τόπου την έξης ερώτηση: «Ποιο είναι το εθνικό θέμα για το οποίο χάνετε τον ύπνο σας το βράδυ»; Περίμενα να ακούσω το Κυπριακό, καθώς το «Μπαρμπαρός» είχε μπει πριν λίγο καιρό στην ΑΟΖ της Κύπρου, ή το Αιγαίο. Αντί αυτού μου είπε: η Θράκη».
Ο κ. Στυλιανίδης, τόσο στη συνάντηση του με ομογενείς στα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα», όσο και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, απάντησε σε ερωτήσεις ομογενών που αφορούσαν το σύνολο των ζητημάτων της Θράκης.
Στη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων παρέστη ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Μάνος Κουμπαράκης. Τον βουλευτή Ροδόπης καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για έναν πολιτικό που ξέρει πολύ καλά τα θέματα και τα προβλήματα της Θράκης», και «εμείς, ως Ομογένεια, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να βοηθήσουμε την πατρίδα μας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αθώος ο «ψευτομουφτής» της Ξάνθης για ομιλία του σε συνέδριο μειονοτικού κόμματος στην Κομοτηνή

Αθώο έκρινε τη Δευτέρα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον «ψευτομουφτή» της Ξάνθης, Αμέτ Μετέ, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια», πράξη που συνδεόταν με δημόσια ομιλία του σε ανοικτό συνέδριο του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, στην Κομοτηνή το 2016.

Σημειώνεται πως πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 15μηνη φυλάκιση, με τριετή αναστολή, και μετά από έφεση που άσκησε κατά της συγκεκριμένης απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, η υπόθεση εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή του, καθώς έκρινε ότι το υλικό της δικογραφίας είναι ανεπαρκές για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος. Ο κατηγορούμενος δεν παρέστη στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιους δικηγόρους που, μεταξύ άλλων, υποστήριξαν ότι η κατηγορία είναι νομικά αβάσιμη.

Continue Reading

ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ

Ανησυχία και αντιδράσεις για την εκλογή μουφτή στη Θράκη

Θα γίνει συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα, δηλώνουν Τσίπρας και Γαβρόγλου…

Οι αλλαγές στα ζητήματα που άπτονται στην εφαρμογή της Σαρίας, με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που έδωσε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, στο κανάλι της Βουλής.

«Με πλήρη σεβασμό στη μειονότητα, θέλουμε να της δώσουμε μία δυνατότητα», σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου, εξηγώντας ότι με βάση τη νέα ρύθμιση, τα οικονομικά και κληρονομικά ζητήματα για όσους μουσουλμάνους έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο, θα λύνονται στα αστικά δικαστήρια, εκτός εάν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν ενώπιον νομικού, να λυθεί η διαφορά τους από το μουφτή.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι η ρύθμιση, μετά από μια πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χαίρει συναίνεσης από όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής, κάτι που, όπως είπε, «δείχνει την ωριμότητα του πολιτικού συστήματος».

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι το επόμενο θέμα που «θα πέσει στο τραπέζι», θα είναι «η ορθολογικοποίηση των μουφτειών»: «Είναι μέρος της στρατηγικής που θέλουμε να ακολουθήσουμε σε αυτό το θέμα, σεβόμενοι πάντα τη μειονότητα. Ήδη με την προτεινόμενη ρύθμιση, μπαίνουν οικονομικοί κανόνες για τις μουφτείες. Μετά, θα γίνει συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα για την εκλογή μουφτήδων», ανέφερε. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα οριστεί μία επιστημονική επιτροπή από νομικούς και ειδικούς, μετά που θα ψηφιστεί ο νόμος, για να προχωρήσει στα επόμενα ζητήματα.

Δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η συζήτηση για το πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη να μην αμφισβητούνται από τη μειονότητα ή μέρος της μειονότητας, ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε αυτή, η συζήτηση πρέπει να γίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα, να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει και η αντίστοιχη νομοθέτηση, ώστε σε ένα βάθος χρόνου να δημιουργηθούν οι εξελίξεις για να ξεπεράσουμε τα σημερινά εμπόδια.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνοντας μία αποτίμηση της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «έχασε την ευκαιρία να απευθυνθεί στην Ευρώπη με όρους που εκείνη θα άκουγε πρόθυμα», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι». «Η σχέση των δύο χωρών είναι σημαδεμένη από αιώνες προβλημάτων», σχολίασε, «δε γίνεται να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη».

Όσον αφορά στα εκπαιδευτικά ζητήματα, ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τις μετεγγραφες φοιτητών, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε αδέρφια να φοιτούν στην ίδια πόλη, καθώς επίσης και σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, να σπουδάζουν τα παιδιά τους στην πόλη που είναι η βάση της οικογένειας ή να λαμβάνουν ένα επίδομα.

Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, λέγοντας ότι το Ιόνιο πανεπιστήμιο θα αναμορφωθεί με νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών, ενώ το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα έχει ένα επιπλέον campus στην ‘Αρτα. Η σχετική νομοθέτηση, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα έρθει τον Φεβρουάριο.

Τέλος, αναφορικά με την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ο κ. Γαβρόγλου ανήγγειλε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην Ελευσίνα.

Μιλώντας πάντως σε διπλωματικούς συντάκτες στη Βουλή για το θέμα του μουφτή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολίασε πως «δεν συζητάμε τέτοια θέματα». Πηγές του ΥΠΕΞ σημείωναν ότι ούτως ή άλλως το θέμα είναι «κύριας αρμοδιότητας του Υπ. Παιδείας».

ΝΔ: Προκαλούν ανησυχία οι χειρισμοί της κυβέρνησης για τους μουφτήδες

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα των μουφτήδων της Θράκης ασκούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Εξωτερικών και Παιδείας της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και Νίκη Κεραμέως αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγει θέμα εκλογής μουφτήδων, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικό τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται σημαντικά ζητήματα.

Αναλυτικά η δήλωσή τους:

«Λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν, η Κυβέρνηση σπεύδει να ανοίξει θέμα εκλογής των Μουφτήδων της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Το θέμα ανακίνησε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κ. Χακάν Τσαβούσογλου χωρίς τότε να ανακοινωθεί το περιεχόμενό της.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς δηλώνει σήμερα ότι “δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία”, ενώ και ο ίδιος στις 24 Οκτωβρίου μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέτρεψε με τις δηλώσεις του να εκληφθεί ως ζήτημα διμερούς διαπραγμάτευσης ένα θέμα αποκλειστικής ευθύνης της ελληνικής Πολιτείας.

Και τώρα, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της εκλογής Μουφτήδων.

Τι είχε πει ο Ερντογάν για το θέμα του μουφτή

«Διατυπώσατε κάποιες πραγματικότητες και αλήθειες ξεκάθαρα. Θα κάνω το ίδιο και εγώ. Υπάρχουν εκκρεμότητες στο θέμα της συνθήκης της Λωζάνης. Θέματα δεν κατανοούνται σωστά» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο αμέσως μετά τα όσα είπε ο Έλληνας Πρόεδρος ότι η χώρα δεν συζητάει τη συνθήκη της Λωζάνης.

«Είναι μια συμφωνία πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Υπήρξαν 11 χώρες. Υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία.

Μέσα στο διάστημα των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας. Είπατε ότι χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό, αλλά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο υπάρχει ο όρος τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι εκεί μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης. Γίνονται προσπάθειες για τον αρχιμουφτή να τον διορίζει το κράτος.

Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται» είπε ο κ. Ερντογάν.

Είπε ότι στη δυτική Θράκη δεν μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. «Πώς μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης;» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην Δυτική Θράκη, όμως, εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους. Άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης».

newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις»

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις», το οποίο συγκλήθηκε στην Κομοτηνή από την Παρασκευή 17 ως την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το «Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας» και το «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στα πλαίσια του εορτασμού των 25 χρόνων από την ίδρυσή του, ως επιστέγασμα των σχετικών εκδηλώσεων.

Όπως και ο τίτλος του συνεδρίου πρόβλεπε, πραγματοποιήθηκαν τις μέρες αυτές από 45 ομιλητές 38 πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις, που παρότι δεν έλυσαν όλα τα ζητήματα – και πώς άλλωστε θα ήταν δυνατό αυτό – ωστόσο προώθησαν σημαντικά την έρευνα των Πομάκων, σε πολλά επίπεδα. Επιστήμονες από την Ελλάδα, αλλά και από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιορδανία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό: την πληρέστερη μελέτη της φυσικής ανθρωπολογίας, της ιστορίας και του πολιτισμού των Πομάκων.

Το συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου λειτούργησε έκθεση λαογραφικού υλικού από το «Σύλλογο Πομάκων Ξάνθης», ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, στην οποία συζητήθηκε το μέλλον των πομακικών σπουδών, με την εξαγωγή συμπερασμάτων και με προβολή του ντοκυμανταίρ «Η Νύφη του Καθρέφτη», με την ευγενική προσφορά του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης – Αγγέλα Γιαννακίδου και με συναυλία πομακικών παραδοσιακών τραγουδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ομιλητές δεν μπόρεσαν να προσέλθουν, έστειλαν τα πλήρη κείμενα των ανακοινώσεών τους, τα περισσότερα των οποίων διαβάστηκαν, ενώ βεβαίως θα συμπεριληφθούν και στα έντυπα πρακτικά που θα εκδοθούν.

Πολλά ζητήματα συζητήθηκαν, που είχαν να κάνουν με την ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, αλλά και τη βιολογική υπόσταση των Πομάκων της Θράκης. Η ίδια η φύση του αντικειμένου του συνεδρίου δικαίωσε νομίζω την επιλογή να οργανωθεί σε πολυεπιστημονική και διεπιστημονική βάση, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που αποτελούν συνδυασμό των πορισμάτων διαφόρων επιστημονικών προσεγγίσεων. Το έδειξε αυτό άλλωστε και η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, στην οποία έγιναν ουσιαστικές και μεστές τοποθετήσεις και παρατηρήσεις.

Ελπίζουμε ότι ο επιστημονικός διάλογος που ξεκίνησε εδώ, δεν θα σταματήσει. Θα προσπαθήσουμε να συνεχιστεί, γιατί μόνο μέσα από αυτόν μπορούμε να έχουμε πορίσματα έγκυρα και βάσιμα. Σε μια εποχή κατά την οποία οι κάθε είδους εθνικισμοί έχουν κάνει και πάλι επιθετική την παρουσία τους στον βαλκανικό χώρο, η νηφάλια επιστημονική σκέψη μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο, καθώς δείχνει στους λαούς κυρίως αυτά που τους ενώνουν, και όχι εκείνα που τους χωρίζουν. Οι Πομάκοι της Θράκης, ακριβώς λόγω της μεθοριακότητας την οποία βιώνουν, θα μπορούσαν να αποβούν συνδετικό παράγοντα των χωρών της περιοχής, και όχι έναυσμα και αφορμή ποικίλων γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Από τα όσα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο, αλλά και από την παλαιότερη γνωστή βιβλιογραφία, προκύπτει ότι στη σχετική με τους Πομάκους βιβλιογραφία συχνά πρυτανεύουν είτε πολιτικές σκοπιμότητες, είτε ερασιτεχνικές και αβάσιμες επιστημονικά πρακτικές, παραλλήλως με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες, οι οποίες κατά καιρούς εμφανίζονται, Ευελπιστούμε ότι το συνέδριό μας θα συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή αυτής της κατάστασης, και στην θεμελίωση ενός πνεύματος διεπιστημονικής και πολυεπιστημονικής συνεργασίας, μέσω της οποίας θα προχωρήσει τα επόμενα χρόνια η έρευνα.

Από τις ανακοινώσεις του συνεδρίου προέκυψε ότι οι Πομάκοι είναι μια ξεχωριστή βαλκανική εθνοτική ομάδα, η ιστορία και ο πολιτισμός της οποίας πρέπει να μελετηθούν συστηματικά, διεπιστημονικά και πολυεπιστημονικά. Για το λόγο αυτό το συνέδριο στην ολομέλειά του αποφάσισε να προτείνει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την ίδρυση ειδικού πανεπιστημιακού ερευνητικού ινστιτούτου, για τη μελέτη των ζητημάτων αυτών.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η παγίωση ενός επιστημονικού δικτύου των ερευνητών που μελετούν πομακικά θέματα, ώστε με την επαφή και τη συνεργασία μας να προχωρήσει η σχετική με τους Πομάκους έρευνα. Αυτό θα γίνει και με τη θεσμοθέτηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα της διοργάνωσης των επομένων συνεδρίων της ίδιας σειράς, ώστε να αποκτήσει η επιστημονική αυτή διοργάνωση το κύρος ενός σταθερού επιστημονικού θεσμού, με την απαραίτητη έκδοση των πρακτικών των συνεδρίων, η οποία θα αποτελέσει την καλλίτερη βιβλιογραφική τεκμηρίωση όσων θα παρουσιάζονται και θα συζητούνται.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en