ΕΒΡΟΣ

Εργαζόμενοι Φορέων Διαχείρισης Έβρου | «Απροστάτευτες μένουν οι προστατευόμενες περιοχές»

 Την έντονη ανησυχία τους, τόσο για το εργασιακό τους μέλλον, αλλά, κυρίως για τις περιοχές που προστατεύουν, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου και του δάσους της Δαδιάς. Αιτία, το επερχόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο, όπως αναφέρουν, κρύβει κινδύνους για το μέλλον των Φορέων, αλλά και για τις 24 οικογένειες των εργαζομένων τους.

Οι εργαζόμενοι, συμμετείχαν την Πέμπτη στην πανελλαδική 24ωρη απεργία του πανελλαδικού τους οργάνου, ενώ σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο φορείς του Έβρου, επισημαίνουν:

«Ο ακριτικός νομός Έβρου έχει την τύχη να διαθέτει δύο από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Δύο κοιτίδες βιοποικιλότητας και προστατευόμενων ειδών που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η διατήρηση της ακεραιότητας των περιοχών αυτών είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο και είναι υποχρέωση όλων να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να τις προστατεύσουμε.

Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ό,τι έχει χτιστεί τόσα χρόνια με τεράστια προσπάθεια, με ένα σχέδιο νόμου που ενώ διαμηνύει ότι έρχεται να λύσει τα λειτουργικά προβλήματα της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης και της στελέχωσής τους, αυτό που καταφέρνει να κάνει είναι να τα διογκώνει. Το πολυαναμενόμενοσχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή, σβήνει εν μία νυκτί την πολυετή εμπειρία και την εξειδίκευση του υφιστάμενου προσωπικού, η οποία αποκτήθηκε μετά από πολλά χρόνια εργασίας και χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς πόρους. Αντί να μεριμνήσει για τη σταθερή στελέχωση των Φορέων Διαχείρισης με έμπειρο προσωπικό αντικαθιστάτις υφιστάμενες ορισμένου χρόνου συμβάσεις εργασίας με νέες προκηρύξεις 8μηνων συμβάσεων, οδηγώντας 24 οικογένειες σε αβέβαιο μέλλον.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου οι Φορείς Διαχείρισης θα έχουν διευρυμένη περιοχή ευθύνης, με έκταση πολλαπλάσια της σημερινής και ανάλογες απαιτήσεις σε πόρους. Είναι κατανοητό στον καθένα ότι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών απαιτεί τη συνεχή παρουσία ανθρώπων που γνωρίζουν καλά την περιοχή και τις ανάγκες της. Η στελέχωση με προσωπικό με 8μηνες συμβάσεις, με προσωπικό δηλαδή που διαρκώς θα αλλάζει, πριν προλάβει καν να αποκτήσει την απαραίτητη γνώση για τη διαχείριση της κάθε περιοχής, θα οδηγήσει σε αστάθεια, διακυβεύοντας την ακεραιότητα της διαχείρισης των περιοχών αυτών σε όλα τα επίπεδα.

Μοναδική ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή, για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αποτελεί η ένταξη των Φορέων Διαχείρισης σε συγχρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, και η παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων του προσωπικού μέχρι τη λήξη του προγράμματος, παρέχοντας τον πολύτιμο χρόνο που απαιτείται για την ώριμη αντιμετώπιση του ζητήματος της στελέχωσης των Φορέων Διαχείρισης με μόνιμο προσωπικό».

alexpoli.gr

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version