Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Εργαζόμενοι Φορέων Διαχείρισης Έβρου | «Απροστάτευτες μένουν οι προστατευόμενες περιοχές»

image_print
 Την έντονη ανησυχία τους, τόσο για το εργασιακό τους μέλλον, αλλά, κυρίως για τις περιοχές που προστατεύουν, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου και του δάσους της Δαδιάς. Αιτία, το επερχόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο, όπως αναφέρουν, κρύβει κινδύνους για το μέλλον των Φορέων, αλλά και για τις 24 οικογένειες των εργαζομένων τους.

Οι εργαζόμενοι, συμμετείχαν την Πέμπτη στην πανελλαδική 24ωρη απεργία του πανελλαδικού τους οργάνου, ενώ σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο φορείς του Έβρου, επισημαίνουν:

«Ο ακριτικός νομός Έβρου έχει την τύχη να διαθέτει δύο από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Δύο κοιτίδες βιοποικιλότητας και προστατευόμενων ειδών που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η διατήρηση της ακεραιότητας των περιοχών αυτών είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο και είναι υποχρέωση όλων να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να τις προστατεύσουμε.

Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ό,τι έχει χτιστεί τόσα χρόνια με τεράστια προσπάθεια, με ένα σχέδιο νόμου που ενώ διαμηνύει ότι έρχεται να λύσει τα λειτουργικά προβλήματα της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης και της στελέχωσής τους, αυτό που καταφέρνει να κάνει είναι να τα διογκώνει. Το πολυαναμενόμενοσχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή, σβήνει εν μία νυκτί την πολυετή εμπειρία και την εξειδίκευση του υφιστάμενου προσωπικού, η οποία αποκτήθηκε μετά από πολλά χρόνια εργασίας και χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς πόρους. Αντί να μεριμνήσει για τη σταθερή στελέχωση των Φορέων Διαχείρισης με έμπειρο προσωπικό αντικαθιστάτις υφιστάμενες ορισμένου χρόνου συμβάσεις εργασίας με νέες προκηρύξεις 8μηνων συμβάσεων, οδηγώντας 24 οικογένειες σε αβέβαιο μέλλον.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου οι Φορείς Διαχείρισης θα έχουν διευρυμένη περιοχή ευθύνης, με έκταση πολλαπλάσια της σημερινής και ανάλογες απαιτήσεις σε πόρους. Είναι κατανοητό στον καθένα ότι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών απαιτεί τη συνεχή παρουσία ανθρώπων που γνωρίζουν καλά την περιοχή και τις ανάγκες της. Η στελέχωση με προσωπικό με 8μηνες συμβάσεις, με προσωπικό δηλαδή που διαρκώς θα αλλάζει, πριν προλάβει καν να αποκτήσει την απαραίτητη γνώση για τη διαχείριση της κάθε περιοχής, θα οδηγήσει σε αστάθεια, διακυβεύοντας την ακεραιότητα της διαχείρισης των περιοχών αυτών σε όλα τα επίπεδα.

Μοναδική ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή, για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αποτελεί η ένταξη των Φορέων Διαχείρισης σε συγχρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, και η παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων του προσωπικού μέχρι τη λήξη του προγράμματος, παρέχοντας τον πολύτιμο χρόνο που απαιτείται για την ώριμη αντιμετώπιση του ζητήματος της στελέχωσης των Φορέων Διαχείρισης με μόνιμο προσωπικό».

alexpoli.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη: Επίσκεψη Γερμανών δημάρχων ενόψει αδελφοποίησης

Αλεξανδρούπολη-επίσκεψη Γερμανών δημάρχων ενόψει αδελφοποίησης με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης
image_print

Στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθούν από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου 2026 οι δήμαρχοι των γερμανικών πόλεων Kelsterbach, Raunheim και Rüsselsheim, Patrick Burghardt, David Rendel και Manfred Ockel, συνοδευόμενοι από συνεργάτες τους.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την επικείμενη αδελφοποίηση των τριών γερμανικών δήμων με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για ανταποδοτική επίσκεψη, μετά την πρόσφατη παρουσία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και αντιδημάρχων στις τρεις γερμανικές πόλεις, από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου 2026.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι Γερμανοί δήμαρχοι θα γνωρίσουν έργα, υποδομές, πολιτιστικές, αθλητικές και τουριστικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στο Δέλτα του Έβρου, στον ιστορικό ναό της Παναγίας Κοσμοσώτηρας στις Φέρες και στην παραθαλάσσια ζώνη Μάκρης-Δικέλλων.

Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι θα παρακολουθήσουν εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις εργασίας με τη δημοτική αρχή και υπηρεσιακά στελέχη.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η διερεύνηση προοπτικών συνεργασίας και η προετοιμασία της διαδικασίας αδελφοποίησης.

Η επικείμενη αδελφοποίηση αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας στους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του αθλητισμού και της επιχειρηματικότητας.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Το ΠΠ «Γαλάνης» ανοικτό για το κοινό στη Ναυτική Εβδομάδα

Το ΠΠ Γαλάνης του Πολεμικού Ναυτικού στη Ναυτική Εβδομάδα Αλεξανδρούπολης
image_print

Με το παράκτιο περιπολικό ΠΠ «Γαλάνης» (P-198) συμμετέχει το Πολεμικό Ναυτικό στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας που διοργανώνει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Το πλοίο θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα είναι επισκέψιμο από το κοινό από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Ιουλίου 2026, καθημερινά από τις 18:00 έως τις 20:00.

Το ΠΠ «Γαλάνης» είναι παράκτιο περιπολικό τύπου Island, μήκους 34 μέτρων, με μέγιστη ταχύτητα που ξεπερνά τους 30 κόμβους.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει πυροβόλο Leonardo LIONFISH διαμετρήματος 20 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα.

Το πλοίο εντάχθηκε επισήμως στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού τον Σεπτέμβριο του 2024 και επιχειρεί στο Ανατολικό Αιγαίο, συμβάλλοντας στην επιτήρηση και την ασφάλεια των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.

Η παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη δίνει την ευκαιρία στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν από κοντά ένα σύγχρονο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σαμοθράκη : Εντοπίστηκαν 24 μετανάστες μετά από επιχείρηση του Λιμενικού

image_print

Σε επιχείρηση εντοπισμού και μεταφοράς 24 μεταναστών προχώρησε το Λιμενικό Σώμα στη Σαμοθράκη, έπειτα από πληροφορία για την παρουσία φουσκωτής λέμβου στη θαλάσσια περιοχή του Αγκίστρου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν πλωτό και χερσαίο μέσο του Λιμενικού, με τις αρχές να εντοπίζουν τους αλλοδαπούς σε ημιορεινή περιοχή, κοντά στην παραλία Λαγκαδιώτη. Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για 24 άτομα, εκ των οποίων έξι άνδρες, επτά γυναίκες και έντεκα ανήλικοι.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Α΄ Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει αναλάβει τη διενέργεια της προανάκρισης για την υπόθεση και τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες έφτασαν στο νησί.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en