ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επιχείρηση μπάζωμα

Συλλήψεις ηχηρών ονομάτων και ανακίνηση γνωστών υποθέσεων αντίβαρο στη φοροκαταιγίδα

Σε δυο παράλληλα μέτωπα ξετυλίγεται η κυβερνητική πολιτική με το Μαξίμου να προσπαθεί με συλλήψεις ηχηρών ονομάτων στο πλαίσιο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής να αντισταθμίσει το πολιτικό κόστος που δημιουργεί η φοροκαταιγίδα. Στην κυβέρνηση εντάσσουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και τις συλλήψεις του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου  καθώς και την υπόθεση δανείων του ΤΤ στο πλαίσιο εμπέδωσης του κοινού περί δικαίου αισθήματος, ξεκινώντας με αυτά να οικοδομούν τον παράλληλο δρόμο στα πλαίσια του Μνημονίου.

Για τον Αλέξη Τσίπρα και το Μαξίμου οι κινήσεις αυτές έχουν πολλαπλούς στόχους, καθώς αφενός επιδιώκουν να επιτύχουν επικοινωνιακά το «μπάζωμα», δίνοντας υλικά στα media για να επισκιάσουν τα νέα φορολογικά μέτρα και αφετέρου προσπαθεί να πείσει το κόμμα ότι διαθέτει σχέδιο απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι κινήσεις επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης δεν μπορούν να αντέξουν στο χρόνο καθώς αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα που θα απαλύνουν –συν τω χρόνω- την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου τότε θα πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εσωτερικό και το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα θα εξανεμιστεί.

Οδικός χάρτης για αξιοπιστία

Η κυβέρνηση αν και προέρχεται από μια ισχυρή εκλογική νίκη εν τούτοις καλείται να πείσει για την πολιτική της βούληση όχι μόνο να συγκρουστεί με τους –επίσης ισχυροποιημένους- θύλακες διαφθοράς και διαπλοκής αλλά και για την ικανότητα της να τελειώνει μάχες και να κλείνει επιτυχώς μέτωπα που ανοίγει.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν εντάσσονται μόνο οι ενέργειες για τη φοροδιαφυγή, όπως οι έλεγχοι των λιστών Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου κλπ, αλλά και οι πρωτοβουλίες για την αναδιάταξη του τοπίου στα media και ιδιαίτερα στο πεδίο των τηλεοπτικών συχνοτήτων, μάχη που ξεκίνησε με υψηλούς τόνους και προσδοκίες και τώρα φαίνεται να έχει ατονήσει.

Τα capital  controls είναι ένα από τα μεγάλα μέτωπα-πληγές που επιθυμεί διακαώς να κλείσει η κυβέρνηση, το οποίο συναρτάται άμεσα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και την επιτυχή πρώτη αξιολόγηση.

Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός οι τράπεζες θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα και να ισχυροποιηθεί η κεφαλαιακή τους βάση, ενώ παράλληλα για να μην υπάρξει νέο κύμα φυγής καταθέσεων θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ορόσημο για την οποία είναι η έναρξη εφαρμογής του Μνημονίου.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το Μαξίμου θα βρεθεί σε θέση να δρέψει πολιτικά οφέλη καθώς θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της, τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Φοροκαταιγίδα

Από την άλλη πλευρά όμως η κοινωνία θα στενάζει υπό το βάρος των νέων επιβαρύνσεων που –αν και γνωστές- δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές.

 Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η υποργική απόφαση για κατάργηση της ειδικής έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, η οποία δημοσιευτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με αυτή αυξάνονται κατά 50%  οι συντελεστές Φ.Π.Α. που ίσχυαν επί σχεδόν 30 χρόνια στα νησιά του Αιγαίου.

 Με την απόφαση αυτή, η πρώτη ομάδα νησιών στα οποία καταργείται η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. κατά 30%, περιλαμβάνει: Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο. Έτσι εκεί πλέον θα ισχύει χαμηλός συντελεστής 6% αντί 4%, μεσαίος συντελεστής 13% αντί 9% και υψηλός συντελεστής 23% αντί 16%.

 Μέσα στις επόμενες 15 μέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Μέχρι χθες τουλάχιστον, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονταν για την εφαρμογή του μέτρου, την ώρα όμως που ο υπουργός Παιδείας κύριος Νίκος Φίλης δήλωνε ότι πρέπει να καταργηθεί όπως υποσχέθηκε πριν ένα ακριβώς μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν πάνε μόνον παιδιά πλουσίων» στα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό όμως προαπαιτεί και την εξεύρεση ισοδυνάμων μέτρων από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών κάνει εναλλακτικά σενάρια και για ΦΠΑ 6,5% ή 13% (από 0% σήμερα) για σχολεία και φροντιστήρια, για να κατευνάσει και την Τρόικα που (όπως αποκάλυψε την Κυρακή το ΘΕΜΑ) ζητά την πλήρη κατάργησή του.

 Μέσα στον Οκτώβριο θα κληθούν να πληρώσουν τα 150 ευρω και όσοι οδηγοί δεν πέρασαν τα ΙΧ ή τις μοτοσυκλέτες τους από ΚΤΕΟ. Παρότι χθες βράδυ η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση έως 20 Οκτωβρίου για εκπρόθεσμο έλεγχο χωρίς τα βαριά πρόστιμα (που φτάνουν τα 400 ευρώ αν το όχημα εντοπιστεί να κινείται) δεν θα υπάρξει άλλη παράταση γιατί η επιβολή των προστίμων αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

 Μέσα στον Οκτώβριο όμως έρχονται και όλα τα άλλα νέα μέτρα με τα οποία θα «αμπαλάρονται» οι υποδόσεις των 3 δισ. από τους δανειστές. Μεταξύ αυτών προβλέπονται:

 – νέο σύστημα κατασχέσεων για οφειλέτες του δημοσίου,

– κατάργηση των 100 δόσεων,

– αυξήσεις στα επιτόκια χρεών στην εφορία,

– νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος για το 2016, με νέες κλίμακες, συντελεστές έως 50%, αφορολόγητο 9.000 – 12.000  ευρώ (και φόρο από το πρώτο ευρώ για όποιον το ξεπερνά), μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς και κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου.

– λιγότερες δόσεις για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα,

– δημιουργία της νέας υπερ-εφορίας, με μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.

 

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version