Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βορίδης | Στον «Άγνωστο Στρατιώτη» δεν θα αναγράφεται τίποτε -Να σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών

Ευκρινή θέση για όσα έγιναν σχετικώς με την αναγραφή των ονομάτων των νεκρών των Τεμπών στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη πήρε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά».

Αναλυτικώς, δήλωσε ότι «το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι το σπουδαιότερο σημείο μνήμης, ένας τόπος ιερός και αφορά στους πεσόντες κατά τη διάρκεια των αγώνων του έθνους. Εκεί είναι γραμμένα τα ονόματα των μεγάλων μαχών που έχουμε δώσει. Είναι ένα μνημείο, με το οποίο τιμάμε τη μνήμη όλων των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Δεν έχει καμία θέση η οποιαδήποτε αναγραφή οποιουδήποτε άλλου πράγματος εκεί. Θέλουμε να κάνουμε ένα μνημείο να θυμόμαστε το φρικτό δυστύχημα των Τεμπών; Να το κάνουμε. Αυτό δεν μπορεί να είναι στον Άγνωστό Στρατιώτη […] Είναι ένα μνημείο με συγκεκριμένο προορισμό», τόνισε.

Eν συνεχεία, ανέφερε ότι «δεν πρέπει» να μείνουν γραμμένα τα ονόματα των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στον συγκεκριμένο χώρο και «φυσικά» πρέπει να σβηστούν. Και, μάλιστα, «άμεσα» πρέπει να σβηστούν.

Στη συνέχεια της συνέντευξης διευκρίνισε, δε, ότι έχει «πολύ ενδιαφέρον» η πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων για ανέγερση μνημείου, και «αν σε αυτή τη συζήτηση για το μνημείο για τα Τέμπη πρέπει να εμπλακούν και φορείς της κυβέρνησης, να εμπλακούν. Αλλά, εδώ συζητάμε για τον Άγνωστο Στρατιώτη. Στον Άγνωστο Στρατιώτη δεν θα αναγράφεται τίποτε. Θα αναγράφονται τα ονόματα, τα μέρη, τα σημεία όπου το έθνος πολέμησε και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις πολεμικές προσπάθειες που έκανε το έθνος για να απελευθερωθεί. Αυτός είναι ο Άγνωστος Στρατιώτης».

Με αφορμή, εξάλλου, τη θέση που αναπτύσσουν κόμματα και πολιτικοί για την πορεία των δικαστικών ερευνών, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «οι πολιτικοί οφείλουν να απέχουν από οποιονδήποτε σχολιασμό εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων. Γιατί το λένε οι ερμηνείες της Συμβάσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Το λένε για να μην υπάρχει χειραγώγηση και παρέμβαση στο έργο των δικαστών». Ως εκ τούτου, «θα πρότεινα να συμφωνήσουμε όλοι οι πολιτικοί να δείχνουμε αυτοσυγκράτηση ό,τι αφορά στις ενέργειες της Δικαιοσύνης».

Για το μπάζωμα, ειδικότερα, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, σημείωσε ότι μπαζώθηκε μόνον η μία πλευρά, και διερωτήθηκε: «Αν η συγκάλυψη ήταν ο σκοπός, μπάζωσαν μόνο δεξιά και δεν μπάζωσαν αριστερά;».

Με αφορμή, τέλος, το ψήφισμα πολιτών για τα Τέμπη, προχώρησε σε δύο διαπιστώσεις: Πρώτον, η βουλευτική ασυλία υπάρχει μόνο για την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών. Και, δεύτερον, «όταν ήρθε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής, η οποία αφορούσε παράβαση καθήκοντος και απιστία για τη (Σύμβαση) 717 και τον Καραμανλή, η Βουλή απεφάνθη και την απέρριψε».

Πηγή: iefimerida.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΠΑΣΟΚ Καβάλας : «Δύο ολόκληρα χρόνια μετά, δεν υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα για τις αποζημιώσεις»

Στις 17/07/2022 κατέπεσε στο αγρόκτημα Αντιφιλίππων του Δήμου Παγγαίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ένα (1) αεροπλάνο τύπου ADONOV, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί από τον ελληνικό στρατό μία περιοχή περίπου 500 στρεμμάτων.

Στη συγκεκριμένη περιοχή καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο άρδευσης του αγροκτήματος, ενώ λόγω της φύλαξής του από τον ελληνικό στρατό και την ελληνική αστυνομία δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ζημίας.

Η παραπάνω περιοχή λόγω της μη άρδευσης υπέστη απώλεια παραγωγής της τάξεως του 70%. Σε ένα μέρος της περιοχής αυτής (33 στρέμματα) προκλήθηκε ολική καταστροφή και στο σημείο εκείνο απαγορεύτηκε η συγκομιδή της παραγωγής.

Παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις των Βουλευτών της ΝΔ και των λοιπών κομματικών κυβερνητικών παραγόντων προς τους αγρότες της περιοχής και παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ζημιών σε άλλες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετικά άμεση καταβολή αποζημιώσεων, στην περίπτωση του αγροκτήματος Αντιφιλίππων δεν υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα, μολονότι μεσολάβησαν δύο (2) ολόκληρα χρόνια.

Οι αγρότες του αγροκτήματος Αντιφιλίππων ζητούν όλο αυτό το διάστημα, όπως δικαιούνται, να αποζημιωθούν σε τιμές πώλησης του έτους 2022 και βάσει της μέσης παραγωγής. Οι αγρότες ζητούν στήριξη και αξιοπρέπεια και εισπράττουν κοροϊδία και εμπαιγμό. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την προσπάθειά τους και θα φέρει άμεσα το θέμα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Δελτίο τύπου

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κασσελάκης: Σενάριο για ταξίδι αστραπή στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη το αμέσως επόμενο διάστημα μελετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Χρήστος Τσιγουρής, ο κ. Κασσελάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να βρεθεί στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στη Ραμάλα, για να συναντήσει την Παλαιστινιακή Αρχή. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν την Πέμπτη ψήφισμα για την καθιέρωση ετήσιας ημέρας μνήμης της γενοκτονίας περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας το 1995 από τους Σέρβους, κίνηση στην οποία αντιτίθενται σθεναρά οι τελευταίοι, φοβούμενοι ότι θα στιγματιστούν ως “γενοκτόνοι”.

Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η διακήρυξη που κατέθεσαν η Γερμανία και η Ρουάντα για να ανακηρυχτεί η 11η Ιουλίου παγκόσμια ημέρα μνήμης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, παρά τις έντονες αντιδράσεις στην Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Republika Srpska).

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών ήταν 84-19 με 68 κράτη να απέχουν, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες πολλών χωρών σχετικά με το αντίκτυπο της ψηφοφορίας στις προσπάθειες συμφιλίωσης στη βαθιά διαιρεμένη Βοσνία.

Το ψήφισμα ορίζει την 11η Ιουλίου ως “Διεθνή Ημέρα Προβληματισμού και Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995“, η οποία θα γιορτάζεται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο 2024.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Στις 11 Ιουλίου 1995, οι Σέρβοι της Βοσνίας κατέλαβαν μια προστατευόμενη από τον ΟΗΕ ασφαλή περιοχή στη Σρεμπρένιτσα. Χώρισαν τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνους Βόσνιους άνδρες και αγόρια από τις συζύγους, τις μητέρες και τις αδελφές τους και τους έσφαξαν. Όσοι προσπάθησαν να διαφύγουν κυνηγήθηκαν μέσα στα δάση και στα βουνά γύρω από την πόλη.

Οι δολοφονίες της Σρεμπρένιτσα αποτέλεσαν την αιματηρή κορύφωση του πολέμου της Βοσνίας το 1992-95, ο οποίος ήρθε μετά τη διάσπαση της τότε Γιουγκοσλαβίας και απελευθέρωσε εθνικιστικά πάθη και εδαφικές φιλοδοξίες που έφεραν τους Σέρβους της Βοσνίας αντιμέτωπους με τους δύο άλλους κύριους εθνικούς πληθυσμούς της χώρας, τους Κροάτες και τους μουσουλμάνους Βόσνιους.

Η Mejra Djogaz, μέλος της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα
Mejra Djogaz, member of the association Mothers of Srebrenica, watches the United Nations General Assembly session where voting on a draft resolution declaring July 11 the International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 genocide in Srebrenica takes place in Potocari, Bosnia, Thursday, May 23, 2024. () 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Τόσο η Σερβία όσο και οι Σέρβοι της Βοσνίας έχουν αρνηθεί ότι η γενοκτονία συνέβη στη Σρεμπρένιτσα, αν και αυτό έχει διαπιστωθεί από δύο δικαστήρια του ΟΗΕ.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Βούτσιτς κάλεσε τα μέλη του ΟΗΕ να ψηφίσουν “όχι”, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα “εξαιρετικά πολιτικοποιημένο”. Προειδοποίησε ότι θα ανοίξει “το κουτί της Πανδώρας“, ότι θα “ανοίξει μόνο παλιές πληγές” και θα δημιουργήσει “πλήρες πολιτικό χάος” όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Βούτσιτς επιτέθηκε επίσης έντονα στη Γερμανία για την προσπάθειά της να δώσει “ηθικά μαθήματα” στη διεθνή κοινότητα και στη Σερβία, σημειώνοντας ότι οι Σέρβοι ήταν μεταξύ των “πολύ σπάνιων” αντιναζιστών στη νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σέρβοι σκοτώθηκαν.

Μέλη της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα
Μέλη της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Ο Ντόντικ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, του σερβικού τμήματος της Βοσνίας που περιλαμβάνει περίπου το ήμισυ της επικράτειάς της, δήλωσε την Τετάρτη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ επιβάλλεται στη χώρα από υποστηρικτές των μουσουλμάνων Βόσνιων και ότι θα διασπάσει τη χώρα. Πρότεινε ότι η κυβέρνησή του θα αποσχιστεί από τη Βοσνία εάν το ψήφισμα περάσει.

Ο Ντόντικ έχει εκτοξεύσει αρκετές τέτοιες απειλές στο παρελθόν, προκειμένου να αποσχιστούν τα εδάφη που ελέγχονται από τους Σέρβους από τη Βοσνία και να ενωθούν με τη γειτονική Σερβία. Ο ίδιος και ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι των Σέρβων της Βοσνίας βρίσκονται υπό αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις, εν μέρει επειδή έθεσαν σε κίνδυνο ένα αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία.

news247.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en