Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτακτική Ανάγκη Έκδοσης ΚΥΑ για την εξαίρεση των νέων συνταξιούχων του ΟΓΑ από την εφαρμογή του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 133/6-10-2016 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο έφερε στην Βουλή το ζήτημα «της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εξαίρεση των νέων συνταξιούχων του ΟΓΑ από την εφαρμογή του άρθρου του Ν. 4387/2016».

Ειδικότερα, στην Ερώτησή του ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Το άρθρο 20 του Νόμου 4387/2016 καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απασχόληση των συνταξιούχων. Ωστόσο, η παράγραφος 6 προβλέπει ρητά ότι οι συνταξιούχοι που θα αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, θα προβούν σε ποινή περικοπής της κύριας σύνταξής τους κατά 60% . Στις 26/9/2016, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε δημόσια δήλωσή του τόνισε ότι μεταξύ των προθέσεων της Κυβέρνησης είναι η μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής της σύνταξης κατά 60%, για όλους τους συνταξιούχους που επιλέγουν την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας και μετά τη συνταξιοδότησή τους, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι και το 2021».

Παράλληλα, ο κ. Τζελέπης τόνισε ότι: «Εάν πράγματι προτίθεστε να προβείτε στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εξαιρεί από την εφαρμογή του Νόμου τους συνταξιούχους που ασκούν αγροτική δραστηριότητα απαιτείται άμεσα η έκδοση της, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, οι νέοι συνταξιούχοι ή αυτοαπασχολούμενοι αγρότες θα πρέπει να προβούν  σε μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους μέχρι και τις 30-11-2016. Επίσης, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο άρθρο 16 του Νόμου 3863/2010 προέβλεπε ρητά την μη περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ».

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη «στη σημερινή, δεινή, οικονομική συγκυρία, στην οποία ο αγροτικός τομέας έχει υποστεί τις περισσότερες και μεγαλύτερες φορολογικές και εισφοροεισπρακτικές επιδρομές και οφείλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, όπως παράλληλα με την εφαρμογή του άρθρου 20 παράγραφος 6 του Νόμου 4387/2016 στους νέους συνταξιούχους αγρότες, ελλοχεύει ο κίνδυνος, να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ενεργών αγροτών με αρνητικές συνέπειες για τις Κοινοτικές ενισχύσεις» ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει εάν προτίθεται να προβεί στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εξαίρεση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από την εφαρμογή του άρθρου 20 παράγραφος 6. Τέλος, ο κ. Τζελέπης αιτήθηκε από τον Υπουργό να του γνωστοποιήσει το χρονοδιάγραμμα έκδοσης της εν λόγω ΚΥΑ, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανάφερε «ο χρόνος πιέζει τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο ως προς την μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Λευτέρης Αυγενάκης από Κομοτηνή | Έχουμε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα, να ωθήσουμε τον αγροτικό κόσμο προς το επιχειρείν

Στο μεγάλο βαθμό στον οποίο επηρεάζει η ΕΕ την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας γενικότερα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του με θέμα «Αγροτική Πολιτική και Ευρωπαϊκή Ένωση» που διοργάνωσε στην Κομοτηνή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Τόνισε ότι η απόφαση που θα αποτυπωθεί στην κάλπη θα είναι εξόχως σημαντική και είπε ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρότητα. Αν κυριαρχήσουν πάλι μνήμες σοσιαλιστών, πρασίνων και αριστερών, είπε, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για τους αγρότες, καθώς αν εφαρμοστεί η ΚΑΠ 2023 – 2027, όπως θέλουν οι ομάδες της αριστεράς, ο αγροτικός κόσμος θα εξοστρακιστεί.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη ομιλία του στα οφέλη που έχει αποκομίσει η Ροδόπη από δράσεις και επενδύσεις που αποσκοπούν στη στήριξη των παραγωγικών της κλάδων. Ανακοίνωσε ότιμόλις χθες υπεγράφη απόφαση για την ενίσχυση της Αναπτυξιακής Ροδόπης και Ξάνθης με 2,5 εκατ. ευρώ επιπλέον, για την ένταξη δικαιούχων σε επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης και υπενθύμισε ότι οι ενισχύσεις για Νέους Αγρότες στη Ροδόπη ανήλθαν στα 22 εκατ. ευρώ. Δώσαμε βάρος στους νέους αγρότες, είπε, οι οποίοι έλαβαν από 30.000 ως 40.000 ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στις στρατηγικές ανάπτυξης (προγράμματα Leader) στα οποία έχουν ενταχθεί δικαιούχοι για ποσό ύψους 15,27 εκατ. ευρώ, καθώς και στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας με ποσό ύψους 14,48 ευρώ. Επίσης, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν γίνει πριν το Πάσχα στη Ροδόπη πληρωμές ύψους 28,86 εκατ. ευρώ.

Πρωταγωνιστής η Ελλάδα

Μας χρειάζεται μια Ευρώπη που να προσαρμόζεται γρήγορα στις καταστάσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση, τόνισε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, είπε, καθώς αν εμείς δεν δημιουργήσουμε μηχανισμούς αξιοποιώντας τα κονδύλια, θα είμαστε ανοχύρωτοι. Η κυβέρνηση ξεκίνησε να ενεργεί για τα συμφέροντα των αγροτών πριν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, είπε ο Υπουργός και αναφέρθηκε στη συμμαχία που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Αθήνας, με άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες της μεσογείου- την ομάδα EUMED9- επισημαίνοντας πως η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που προκάλεσε την πρώτη συνάντησή τους στις 24 Ιανουαρίου 2024 και έθεσε την ατζέντα. Ανάλογη συμμαχία προωθήθηκε και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ελλάδα με την αγροτική της διπλωματία αναδείχθηκε πρωτεργάτης πετυχαίνοντας για πρώτη φορά αλλαγές «εν κινήσει» στην ΚΑΠ.

Είχαμε επιτυχίες στο θέμα της αγρανάπαυσης και καταφέραμε να αμειφθούν οι αγρότες, ενώ πετύχαμε τη μείωση των ελέγχων για τους αγρότες με μικρό κλήρο. Θα παλέψουμε για τρία ακόμα ζητήματα: την απορρόφηση του 2% για να καλύπτουμε τις ανάγκες που προκύπτουν από κρίσεις, τη μείωση του αριθμού και απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων ώστε να αλλάξει η φιλοσοφία και να επιτευχθεί αρμονική συνεργασία μεταξύ περιβάλλοντος και πρωτογενή τομέα και τη δυνατότητα της μεταφοράς κονδυλίων από τον πυλώνα ένα στον πυλώνα δύο και αντίστροφα, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απορροφητικότητα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, στο αρδεύσιμο νερό και στη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων και στην εκκίνηση της διαβούλευσης για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αναφερόμενος στα αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια, είπε πως έχουμε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα, να ωθήσουμε τον αγροτικό κόσμο προς το επιχειρείν.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Eνημέρωση Αγροτικών Συλλόγων από Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης συνόδευσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γεώργιο Στρατάκο, και συμμετείχε στην ενημέρωση των Αγροτικών Συλλόγων που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δήμου Νέστου.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης καλωσόρισε τον Υπουργό λέγοντας: «Ο Υπουργός μαζί με το επιτελείο του ενημερώνονται διαρκώς και γνωρίζουν εις βάθος τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες. Εργαζόμαστε μαζί προκειμένου να δίνονται ρεαλιστικές λύσεις με ορίζοντα το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Τον ευχαριστώ για τη παρουσία του εδώ, αλλά και τη διαχρονική μας συνεργασία».

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι οποίες ξεκίνησαν πριν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, και στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί τους, αγκαλιάζοντας και αναδεικνύοντας τα δίκαια των αγροτικών αιτημάτων.

Με πλήρη αντίληψη των χρονιζόντων προβλημάτων, ο Υπουργός τόνισε πως με πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα αναθεωρηθεί μετά από 25 χρόνια, προκειμένου να συμβαδίσει με τις σύγχρονες προκλήσεις των αγροτών.

Επίσης, ο Υπουργός υπογράμμισε πως η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, δίνοντας λύσεις σε πιθανές αδικίες του παρελθόντος, ενώ προχωρά και το νοικοκύρεμα των ΤΟΕΒ, προκειμένου να μη χάνεται άλλο πολύτιμος χρόνος και, πολύ σημαντικότερο να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση των υδάτων.

Έχοντας λάβει υπόψη και τις επιμέρους συναντήσεις ενημέρωσης που είχε με τον Γιάννη Πασχαλίδη, ο Υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά και στα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Καβάλας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός τόνισε πως θα δοθούν 6,5 εκ. ευρώ για αντιχαλαζική προστασία στη περιοχή, ενώ θα ενεργοποιηθεί και το «Αγροτικό 112» προκειμένου να υπάρχει ταχεία ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και να παρέχονται έγκαιρα οδηγίες για τη φροντίδα των καλλιεργειών με το πέρας των φαινομένων αυτών.

Επίσης, ο Υπουργός συζήτησε με τους εκπροσώπους των αγροτών το ζήτημα της ακαρπίας και ανέφερε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο θα προβλεφθεί στο νέο Κανονισμό ΕΛΓΑ, ενώ για τις ήδη καταγραμμένες ζημίες θα αναζητηθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όλες οι μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο φαινόμενο. Τέλος, αναγνωρίζοντας το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών, αναφέρθηκε πως αποζημιώσεις θα δοθούν μέσω Κρατικής Αρωγής σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Καβάλα ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, θα επισκεφθεί την Καβάλα την Τετάρτη, 15 Μαΐου, το απόγευμα.

Η περιοδεία στην πόλη θα καταλήξει στο κινητό περιπτερο-βαν του προέδρου, στην παραλία, απέναντι από τα ΚΤΕΛ, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και
να συνομιλήσει με πολίτες της Καβάλας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα πραγματοποιηθούν στις 6.30 μ.μ. τα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. Καβάλας, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en