ΚΑΒΑΛΑ
Eνημέρωση Αγροτικών Συλλόγων από Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης συνόδευσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γεώργιο Στρατάκο, και συμμετείχε στην ενημέρωση των Αγροτικών Συλλόγων που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δήμου Νέστου.
Ο Γιάννης Πασχαλίδης καλωσόρισε τον Υπουργό λέγοντας: «Ο Υπουργός μαζί με το επιτελείο του ενημερώνονται διαρκώς και γνωρίζουν εις βάθος τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες. Εργαζόμαστε μαζί προκειμένου να δίνονται ρεαλιστικές λύσεις με ορίζοντα το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Τον ευχαριστώ για τη παρουσία του εδώ, αλλά και τη διαχρονική μας συνεργασία».
Κατά την ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι οποίες ξεκίνησαν πριν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, και στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί τους, αγκαλιάζοντας και αναδεικνύοντας τα δίκαια των αγροτικών αιτημάτων.
Με πλήρη αντίληψη των χρονιζόντων προβλημάτων, ο Υπουργός τόνισε πως με πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα αναθεωρηθεί μετά από 25 χρόνια, προκειμένου να συμβαδίσει με τις σύγχρονες προκλήσεις των αγροτών.
Επίσης, ο Υπουργός υπογράμμισε πως η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, δίνοντας λύσεις σε πιθανές αδικίες του παρελθόντος, ενώ προχωρά και το νοικοκύρεμα των ΤΟΕΒ, προκειμένου να μη χάνεται άλλο πολύτιμος χρόνος και, πολύ σημαντικότερο να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση των υδάτων.
Έχοντας λάβει υπόψη και τις επιμέρους συναντήσεις ενημέρωσης που είχε με τον Γιάννη Πασχαλίδη, ο Υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά και στα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Καβάλας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός τόνισε πως θα δοθούν 6,5 εκ. ευρώ για αντιχαλαζική προστασία στη περιοχή, ενώ θα ενεργοποιηθεί και το «Αγροτικό 112» προκειμένου να υπάρχει ταχεία ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και να παρέχονται έγκαιρα οδηγίες για τη φροντίδα των καλλιεργειών με το πέρας των φαινομένων αυτών.
Επίσης, ο Υπουργός συζήτησε με τους εκπροσώπους των αγροτών το ζήτημα της ακαρπίας και ανέφερε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο θα προβλεφθεί στο νέο Κανονισμό ΕΛΓΑ, ενώ για τις ήδη καταγραμμένες ζημίες θα αναζητηθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όλες οι μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο φαινόμενο. Τέλος, αναγνωρίζοντας το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών, αναφέρθηκε πως αποζημιώσεις θα δοθούν μέσω Κρατικής Αρωγής σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.
ΚΑΒΑΛΑ
Προσφυγική Καβάλα Μεσοπολέμου: Βιωματική Ιστορική Περιήγηση

Την Κυριακή 18 Μαΐου 2025, οι Ιστοριοτοπίες διοργανώνουν μια ιστορική περιήγηση με θέμα την προσφυγική Καβάλα του Μεσοπολέμου. Η ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. και θα επικεντρωθεί στην άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη κατά την περίοδο αυτή.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν σε σημεία της Καβάλας που σχετίζονται με τους πρόσφυγες, να γνωρίσουν τη διαδικασία εγκατάστασής τους και να επισκεφθούν μια προσφυγική γειτονιά της εποχής. Θα συζητηθούν οι συνθήκες διαβίωσης, η εμπειρία των προσφύγων και η σημασία της διατήρησης αυτών των συνοικισμών ως κομμάτι της τοπικής ιστορίας και ταυτότητας.
Η ξενάγηση κοστίζει 10€ και υπεύθυνος είναι ο ιστορικός Δημήτρης Καλογιαννίδης, διδάσκων στο ΔΠΘ. Υπάρχουν διαθέσιμες δύο δωρεάν θέσεις για ανέργους κατόπιν κράτησης. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο τηλέφωνο 6976266393 ή στο email historiotopies@yahoo.com.
Η εταιρεία Ιστοριοτοπίες έχει ως στόχο την προώθηση της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας μέσω εκπαιδευτικών δράσεων και περιηγήσεων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
ΚΑΒΑΛΑ
Σταθερός ο αριθμός νέων φοιτητών στην Καβάλα 2025-2026

Οι νέοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Καβάλας για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αναλυτικά, τα Τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Καβάλα θα δεχτούν φέτος τους εξής αριθμούς φοιτητών:
-
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής: 250 εισακτέοι
-
Πληροφορικής: 240 εισακτέοι
-
Φυσικής: 100 εισακτέοι
-
Χημείας: 202 εισακτέοι
-
Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας: 150 εισακτέοι
Η σταθερότητα αυτή δείχνει ότι τα τμήματα της Καβάλας συνεχίζουν να προσελκύουν υποψήφιους παρά τις προκλήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.
ΚΑΒΑΛΑ
Αγγελική Δεληκάρη: Ενίσχυση Αστυνομίας Καβάλας

Η βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελική Δεληκάρη, επισκέφθηκε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025. Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Ιωάννη Λαμπρόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες, έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Συγκεκριμένα, ζήτησε την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε Καβάλα, Χρυσούπολη, Ελευθερούπολη και Θάσο, προκειμένου να βελτιωθεί η αστυνόμευση και η ασφάλεια στην περιοχή.
Η κ. Δεληκάρη τόνισε την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, επισημαίνοντας ότι η κάλυψη των κενών θέσεων θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας. Επιπλέον, ζήτησε την ενίσχυση με προσωπικό μέσω απόσπασης για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, λόγω του αυξημένου αριθμού τουριστών. Η επικοινωνία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραμένει διαρκής, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Π.Ε. Καβάλας.