Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον φόροι και πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% στον προϋπολογισμό

Σφοδρές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το προσχέδιο.

Αύξηση των τακτικών εσόδων στα 50,529 δισ. ευρώ το 2017 από 49,170 δισ. ευρώ το 2016 και μείωση των τακτικών δαπανών στα 49,142 δισ. ευρώ από 50,474 δισ. ευρώ φέτος προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Το προσχέδιο ενσωματώνει ακόμη την χορήγηση ποσού 300 εκατ. ευρώ για υλοποίηση δράσεων στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της Παιδείας που μαζί με τη χορήγηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα διαμορφώνουν ένα ποσό ύψους 871 εκατ. ευρώ που προβλέπει να διατεθεί για κοινωνική πολιτική.

Το προσχέδιο προβλέπει επίσης αλλαγή του κανόνα προσλήψεων στο δημόσιο από μία για κάθε πέντε αποχωρήσεις που ίσχυε το 2016 σε μία για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις.

Αναλυτικότερα τα έσοδα από άμεσους φόρους αναμένεται να διαμορφωθούν στα 20,356 δισ. ευρώ από 19,985 δισ. ευρώ φέτος ( αύξηση 371 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα από έμμεσους φόρους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 26,268 δισ. ευρώ έναντι 24,804 δισ. ευρώ φέτος (αύξηση 1,464 δισ. ευρώ). Έτσι η συνολική αύξηση των εσόδων από την άμεση και την έμμεση φορολογία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,835 δισ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού αναμένεται να περιορισθούν στα 43,592 δισ. ευρώ έναντι 44,824 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι δαπάνες για τόκους θα διαμορφωθούν στα 5,550 δισ. ευρώ έναντι 5,650 δισ. ευρώ το 2016. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν στα 6,750 δισ. ευρώ έναντι 6,750 δισ. ευρώ φέτος αλλά στο συνολικό κονδύλι προβλέπεται αύξηση των δαπανών του εθνικού σκέλους χρηματοδοτήσεων κατά 250 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα των προβλέψεων στα έσοδα και στις δαπάνες είναι η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,80% του ΑΕΠ ή 3,330 δισ. ευρώ το 2017 έναντι 0,63% του ΑΕΠ φέτος ή 1,111 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ λόγω της προβλεπόμενης αύξησης του κατά 2,7% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 182,332 δισ. ευρώ από 176,197 δισ. ευρώ φέτος.

Η αύξηση των εσόδων και η μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού του 2017 θα προέλθει από μία σειρά παρεμβάσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και ψηφισθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού οι παρεμβάσεις αυτό σκέλος των εσόδων υπολογίζονται σε 3,104 δισ. ευρώ ( μεταξύ άλλων 988 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση του κώδικά φορολογίας εισοδήματος, 736 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, 437 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, 422 δισ. ευρώ από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα και 142 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα και τον καπνό).

Οι μισθολογικές παρεμβάσεις και αυτές στις μη μισθολογικές παροχές ανέρχονται σε 91,9 εκατ. ευρώ. Οι συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα αποφέρουν εξοικονόμηση δαπανών ύψους 600,4 ( μεταξύ άλλων 291,5 εκατ. ευρώ απο τις επικουρικές συντάξεις) εκατ. ευρώ ενώ από τις παρεμβάσεις στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης εκτιμάται αύξηση εσόδων 76,3 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπολογίζονται εξοικονομήσεις ύψους 93,1 εκατ. ευρώ καθώς και αύξηση κατά 12,5 εκατ. ευρώ των εσόδων των εποπτευόμενων νομικών προσώπων και φορέων της γενικής κυβέρνησης. Το σωρευτικό αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών στο σκέλος των δαπανών και των εσόδων εκτιμάται σε 3,978 δισ. ευρώ.

Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 326,570 δισ. ευρώ ή 185,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, έναντι 321,332 δισ. ευρώ ή 182,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2015. Το 2017 το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 330,070 δισ. ευρώ ή 181% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση 4,3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2016.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 315,170 δισ. ευρώ ή 178,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, έναντι 311,452 δισ. ευρώ ή 176,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2015. Το 2017, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 318,670 δισ. ευρώ ή 174,8% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση 4,1 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2016.

Πυρά αντιπολίτευσης

«Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017: 2 χαμένα χρόνια για την οικονομία», σχολίασε ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, «το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι η χώρα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχασε 2 χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η οικονομία ”σέρνεται” στο τέλμα. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές υποχώρησαν. Το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε. Τα “λουκέτα” στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώθηκε. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές – ιδιωτών και Δημοσίου – διογκώθηκαν. Ταπεινωτικές δεσμεύσεις – όπως το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και ο ”κόφτης” – αναλήφθηκαν.

Νέα μέτρα – “τσουνάμι” φόρων και περικοπές στις συντάξεις και στην κοινωνική προστασία, ύψους 9 δις ευρώ – επιβλήθηκαν. Με νέες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων να προβλέπονται για την επόμενη χρονιά, ύψους 2,5 δις ευρώ. Εκτιμάται ότι η χώρα μπορεί, υπό προϋποθέσεις και με υπεραισιόδοξες προβλέψεις, το 2017 να επιστρέψει εκεί που ήταν το 2014.

Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση απέδειξε ότι όχι μόνο δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, αλλά αδυνατεί να δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις.

Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση, αποτελεσματική και αξιόπιστη. Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα υλοποιήσει εμπροσθοβαρώς διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις. Θα προωθήσει την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών. Και θα ισορροπήσει σε καλό σημείο μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Και ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Κουτσούκους κατήγγειλε πως «ακόμα άλλα 4 δις θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες, το 2017 με βάση το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Προκαλούν οι Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την «προσδοκώμενη» αλλά αβέβαιη ανάπτυξη και κυρίως για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την ώρα που προβλέπονται νέοι φόροι 3,1 δις και περικοπές δαπανών 871 εκ. ευρώ μεταξύ των οποίων 571 εκατ. από το ΕΚΑΣ και 300 εκ. από την υγεία και την πρόνοια.

Με τέτοιες ταχυδακτυλουργίες για το μοίρασμα της φτώχειας, απαντιέται από μόνο του το ερώτημα του γνωστού κυβερνητικού στελέχους: «Απατεώνες είμαστε;» Τα αδιέξοδα δυστυχώς μεγαλώνουν και οι κύριοι Τσίπρας και Καμένος δεν έχουν το φιλότιμο να ζητήσουν έστω μια συγγνώμη για τα νέα βάρη που σωρεύουν καθημερινά στους Έλληνες πολίτες, για το τρίτο επαχθέστερο και αχρείαστο μνημόνιο, για την παράδοση της Δημόσιας Περιουσίας στους δανειστές για 100 χρόνια».

Με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή η Ένωση Κεντρώων αναφέρει τα εξής: «Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, θέσπιση νέων φόρων και νέων μέτρων, θα είναι θηλιά στο λαιμό των ήδη ασφυκτιούντων Ελλήνων πολιτών. Για ύστατη φορά, συνιστούμε στην κυβέρνηση την ανεύρεση χρημάτων από αφαίρεση παθογενειών, από συγχώνευση διπλών και τριπλών συντάξεων σε μια και από κατάργηση της σύνταξης των πλουσίων Ελλήνων που έχουν εισόδημα πάνω από 3 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως από κάθε άλλη πηγή. Διαφορετικά, ο σκύλος θα κυνηγάει την ουρά του, αλλά δεν θα την βρίσκει ποτέ».

«Άσχημα νέα για όλους προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2017. Τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του χρόνου θα αφαιρέσουν από την κοινωνία άλλα 4,5 δις, τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος φθάνουν ήδη τα 91,5 δις», παρατηρεί το Ποτάμι. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, προβλέπεται:

  • 1,5 δις από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους έμμεσους φόρους, κατά κύριο λόγο στον ΦΠΑ, στη φορολογία των καυσίμων, σε καφέ, κινητή τηλεφωνία, ηλεκτρονικό τσιγάρο κλπ.
  • 1,5 δις επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους λόγω αύξησης των εισφορών και μείωσης των συντάξεων.
  • 1,5 δις από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων.

«Το μόνο που μένει ανέπαφο από όλο αυτό το τσουνάμι των μέτρων είναι το κομματικό κράτος.

Παράλληλα η κυβέρνηση είναι υπεραισιόδοξη στις προβλέψεις της αφού το προσχέδιο προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2016 της τάξεως του 0,3% αντί του 0,5% που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης μας λένε ότι η ανάπτυξη θα κινείται στο 2,7% το 2017 παρά την αντίθετη άποψη διεθνών think tanks που προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 0,7%. Οι συνέπειες αυτών των αποκλίσεων ενδέχεται να αποδειχθούν καταστροφικές, αφού αν επαληθευθούν, αυτό θα συνεπάγεται επιπλέον μέτρα ύψους 3 δις. Πέραν των παραπάνω, πρέπει να εξοικονομηθούν 870 εκατ. (από που;) για τη χρηματοδότηση κοινωνικών επιδομάτων (όπως το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και παρεμβάσεις σε υγεία και παιδεία). Τέλος, σχετικά με την πολυδιαφημισμένη επιστροφή στις αγορές, η μόνη αναφορά στο προσχέδιο είναι ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό». Είναι προφανές ότι το ραντεβού του κ.Τσίπρα με τη “δίκαιη ανάπτυξη”, αναβάλλεται επ’ αόριστον», καταλήγει.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νυχτερινό ρεύμα το μεσημέρι | Τι σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας

Σενάρια για τη μετατόπιση του νυχτερινού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος στις μεσημεριανές ώρες εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αντιμετωπίσει το διπλό πρόβλημα των περικοπών πράσινης ενέργειας και μηδενικών και αρνητικών τιμών που εξελίσσεται σε δομικό, καθώς η ζήτηση δεν ακολουθεί την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ.

Ολο και πιο συχνά τις μεσημεριανές ώρες που η παραγωγή των ΑΠΕ κορυφώνεται λόγω της μέγιστης απόδοσης των φωτοβολταϊκών, ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) αναγκάζεται να βγάλει εκτός συστήματος μονάδες ΑΠΕ για να ισορροπήσει την παραγωγή με τη ζήτηση και να αποτρέψει φαινόμενα μπλακ άουτ.

Οι νέες ώρες του νυχτερινού τιμολογίου προβλέπεται να μεταφερθούν μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ.

Η μετατόπιση της ζήτησης τις ώρες που οι ΑΠΕ δουλεύουν στο φουλ θα περιορίσει την ανάγκη περικοπών πράσινης ενέργειας και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εξετάζει μάλιστα να τη συνδυάσει με ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων αγοράς «έξυπνων» οικιακών συσκευών ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να θέτουν τις ενεργοβόρες συσκευές σε λειτουργία από απόσταση, αφού οι νέες ώρες του νυχτερινού τιμολογίου προβλέπεται να μεταφερθούν μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., που είναι εργάσιμες ώρες. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ και θα λάβουν τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης.

Τα νοικοκυριά καταναλώνουν το 65% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η μετατόπιση μέρους αυτής της κατανάλωσης σε ζώνες που δεν είναι αιχμής, μπορεί να συνεισφέρει στην εξισορρόπηση του φορτίου (προσφοράς – ζήτησης). Παράλληλα, οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά σε ώρες χαμηλής ζήτησης. Στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης η παρέμβαση αυτή των καταναλωτών στη διαχείριση της ζήτησης γίνεται μέσω των «έξυπνων» μετρητών που δίνουν τη δυνατότητα τιμολόγησης ανά ώρα, με τους καταναλωτές να προσαρμόζουν τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών τους σε ώρες χαμηλής ζήτησης και τιμών. Στο ελληνικό δίκτυο δεν έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα έξυπνοι μετρητές για τις οικιακές καταναλώσεις καθώς το σχετικό project του ΔΕΔΔΗΕ σέρνεται πάνω από μία δεκαετία.

Εν αναμονή των έξυπνων μετρητών, οι… ταπεινοί νυχτερινοί μετρητές με τη δυνατότητα της διζωνικής χρέωσης (ημερήσιας και νυχτερινής) καλούνται να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων του δικτύου που συνδέονται με την υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ τις μεσημεριανές ώρες και τη χαμηλή κατανάλωση. Το ΥΠΕΝ εξετάζει σενάρια μετατόπισης των ζωνών νυχτερινού τιμολογίου που καθιερώθηκαν στο παρελθόν όταν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχούσαν οι θερμικές μονάδες και οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος κορυφώνονταν τις μεσημεριανές ώρες.

Νυχτερινό ρεύμα το μεσημέρι – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας-1
Η μετατόπιση της ζήτησης για ρεύμα τις ώρες που οι ΑΠΕ δουλεύουν στο φουλ θα περιορίσει την ανάγκη περικοπών πράσινης ενέργειας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει να συνδυάσει την αλλαγή με ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων αγοράς «έξυπνων» οικιακών συσκευών, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να θέτουν τις ενεργοβόρες συσκευές σε λειτουργία από απόσταση. [SHUTTERSTOCK]

Σήμερα τις μεσημεριανές ώρες με την κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών και τη ζήτηση καθηλωμένη οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα και για κάποιες ώρες μηδενίζονται ενώ γυρίζουν και σε αρνητικό πρόσημο.

Η μετατόπιση της φθηνής τιμολόγησης μέσω του νυχτερινού σήμερα τιμολογίου σε μεσημεριανές ώρες θα μετατοπίσει αντίστοιχα και τη ζήτηση και θα επιφέρει κάποιες διορθώσεις στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, χαμηλότερου κόστους για το ηλεκτρικό σύστημα από την αποσύνδεση της παραγωγής ΑΠΕ. Το νυχτερινό τιμολόγιο στην υφιστάμενη εφαρμογή του έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ισχύει το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου και για τις ώρες 02.00 με 08.00 και 15.00 με 17.00. Το θερινό ισχύει από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου και αφορά τις ώρες 11 το βράδυ με 7 το πρωί.

Οι «νυχτερινοί» μετρητές σε συνδυασμό με οικιακές συσκευές οι οποίες υποστηρίζονται από εφαρμογή WiFi ή τεχνολογία ΚΝΧ παρέχουν διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας όπως ακριβώς και οι «έξυπνοι» μετρητές και το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται επιδοτούμενο πρόγραμμα για την αγορά «έξυπνων» οικιακών συσκευών. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα σε ενεργειακό συνέδριο ο κ. Φώτης Ζαχαρόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Διαχειριστή των ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ), εάν οι περίπου 400.000 νυχτερινοί μετρητές μεταφέρουν το 5% της κατανάλωσής τους μακριά από τη ζώνη αιχμής, θα καλύψουν περίπου το ένα τρίτο των αναγκών για αποθήκευση ενέργειας, για διάστημα δύο ωρών. Η πλευρά της κατανάλωσης δηλαδή θα λειτουργήσει ως μια μπαταρία που μπορεί να αποθηκεύσει για δύο ώρες ενέργεια 300 MW που ισοδυναμεί με την ισχύ μιας θερμικής μονάδας, περιορίζοντας αντίστοιχα τις περικοπές πράσινης ενέργειας.

Το πρόβλημα με τις περικοπές ενέργειας αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις με την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση έργων αποθήκευσης που έχουν πάρει από τη ΡΑΑΕΥ άδεια και μπορούν να προχωρήσουν χωρίς επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση, παρέχοντας όρους σύνδεσης με χρονική προτεραιότητα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Με ρυθμό χελώνας υποχωρούν οι τιμές των καυσίμων

Με ρυθμό χελώνας υποχωρούν οι τιμές των καυσίμων, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές του Brent έχουν βρεθεί στα χαμηλά των τελευταίων 2 μηνών. Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ίσως τις επόμενες ημέρες συνεχιστεί αυτή η μικρή αποκλιμάκωση των τιμών οι οποίες ωστόσο διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Η μείωση για βενζίνη και diesel κίνησης είναι της τάξεως των 7 λεπτών το λίτρο τις τελευταίες 30 ημέρες, κυρίως στην Αττική αφού στην Περιφέρεια η αποκλιμάκωση γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών, οι μέσες τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του diesel κίνησης έχουν καταγράψει μείωση τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα την Κυριακή 12 Μαΐου, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,954 ευρώ ανά λίτρο, σε σύγκριση με τα 1,983 ευρώ που ήταν και τα υψηλά των τελευταίων 30 ημερών, μείωση της τάξης των 2,9 λεπτών ανά λίτρο. Ταυτόχρονα, η τιμή του diesel κίνησης μειώθηκε από 1,698 ευρώ σε 1,662 ευρώ ανά λίτρο, περίπου 3,6 λεπτά ανά λίτρο.

Πιο γρήγορη η αποκλιμάκωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, και κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι μέσες τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες. Συγκεκριμένα στην Αττική η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι στα 1,916 ευρώ και στην Θεσσαλονίκη 1,913 ευρώ. Για το diesel κίνησης αντίστοιχα οι τιμές διαμορφώνονται σε 1,623 ευρώ και 1,627 ευρώ το λίτρο.

Η μείωση αυτή αποτυπώνεται και στον αριθμό των περιοχών όπου οι τιμές παραμένουν υψηλές. Μόνο σε 8 περιοχές της χώρας, η μέση τιμή της βενζίνης υπερβαίνει τα 2 ευρώ το λίτρο, σε αντίθεση με τις περίπου 21 περιοχές πριν από περίπου 10 ημέρες.

Οι τιμές του πετρελαίου επίσης υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλά 2μηνου. Η τιμή του Brent διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Cushing τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια. Χθες, οι τιμές παρουσίασαν μία μικρή ανάκαμψη, ξεπερνώντας τα 83 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, απέχουν πολύ από τα επίπεδα του Απριλίου, καθώς ξεπέρασαν και τα 92 δολάρια.

Η αγορά πετρελαίου διεθνώς πάντως, αναζητεί κατεύθυνση και οι απόψεις των αναλυτών είναι μάλλον διφορούμενες.

Οι αγορές κινούνται ξανά στο ρυθμό της Κίνας

Όπως δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια Τίνα Τενγκ με έδρα το Όκλαντ, «οι αγορές πετρελαίου απομακρύνθηκαν από τον αντίκτυπο των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και επικεντρώθηκαν ξανά στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές»

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) της Κίνας συρρίκνωσε τον Απρίλιο, υποδεικνύοντας χαμηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ίδια, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ υποδεικνύουν επίσης επιβράδυνση.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς μειώθηκαν περίπου κατά 1 δολάριο την Παρασκευή, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed συζητούσαν για τα επιτόκια των ΗΠΑ με στόχο να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%, αντισταθμίζοντας τα κέρδη από τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας έτσι το δολάριο. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Επιπλέον, η αδύναμη ζήτηση οδήγησε σε μείωση των τιμών του πετρελαίου. Οι αναλυτές της ANZ ανέφεραν ότι τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα πριν από την αμερικανική οδηγική περίοδο.

Συνολικά, τα διυλιστήρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πίεση λόγω της πτώσης των κερδών για το ντίζελ, με νέα διυλιστήρια να αυξάνουν τις προμήθειες και τον αργό καιρό στο βόρειο ημισφαίριο και την αργή οικονομική δραστηριότητα να περιορίζουν τη ζήτηση.

Παρόλα αυτά, η αγορά παραμένει υποστηριζόμενη από τις προσδοκίες για επέκταση των περικοπών προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους τους, γνωστούς ως ΟΠΕΚ+.

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ακρίβεια: Aυτά είναι τα τρόφιμα που οδηγούν την κούρσα των αυξήσεων

Φρούτα αναψυκτικά και λάδι αποτελούν τις κατηγορίες των τροφίμων που αναδεικνύονται «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων Στο ύψος του παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στο 3,1% από 3,2% τον Μάρτιο με τα τρόφιμα να οδηγούν για άλλο ένα μήνα το ράλι των αυξήσεων με ταχύτητα 5,4% από 5,3% τον Μάρτιο.

Πρωταγωνιστής της ακρίβειας παρέμεινε το ελαιόλαδο με αυξήσεις που φτάνουν το 63,7%.

Ελαιόλαδο από.. χρυσάφι – Αυξήθηκε 64%

Οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν λάδι… από χρυσό, παρ’ ότι οι παραγωγοί έχουν μειώσει τις τιμές λόγω της χαμηλής ζήτησης του προϊόντος. Ωστόσο αυτές οι μειώσεις δεν φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στους καταναλωτές.
Παράγοντες της αγοράς δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατεί ενώ κάνουν λόγο και για τη μείωση που έχει καταγραφεί στη ζήτηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιοπαραγωγών, Μανώλης Γιαννούλης: «Έχουμε μια πτωτική πορεία σε επίπεδο παραγωγού, της τάξεως σχεδόν ενάμιση ευρώ. Η ζήτηση είναι μειωμένη. Είναι αυτό το φαινόμενο του τελευταίου έτους που έχουμε μια ζήτηση η οποία έχει μειωθεί σχεδόν 50%».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέων Φλογητών, Παύλου Γιαλαγκολίδη: «Πωλείται σε αργούς ρυθμούς το λάδι λόγω της υψηλής τιμής του. Παλιά κάθε οικογένεια αγόραζε τενεκέδες για το σπίτι, όταν είχε 2 με  3 ευρώ. Τώρα που έχει κοντά στα 10 ευρώ δεν μπορεί να δώσει 100 με 200 ευρώ να αγοράσει ένα τενεκέ, θα δώσει 10 με 20 ευρώ να πάρει ένα-δυο λίτρα».

Για τις διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές των παραγωγών με τις τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ μίλησε ο Πρόεδρος των Ελαιοπαραγωγών Καλυβιών Χαλκιδικής, Θανάσης Χαλάτσης: «Τα τελευταία μηνύματα που υπάρχουν στην τιμή του ελαιολάδου δείχνουν μια μικρή πτώση. Εν αντιθέσει όμως βλέπουμε το ελαιόλαδο στην αγορά η τιμή του αυξάνεται. Μας έχει ζητηθεί η τιμή γύρω στα 8, 8μιση ευρώ, ενώ στο σούπερ μάρκετ έχω δει λάδι από την εταιρεία που θα πήγαινε το δικό μου 15 ευρώ».

Στα «ύψη» φρούτα, ψάρια, αναψυκτικά

Δεν είναι όμως μόνο το ελαιόλαδο που παρουσιάζει αύξηση τη τιμή του. Τα φρούτα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση τον Απρίλιο 11,6%, τα αναψυκτικά και οι χυμοί 12,5%, ενώ τον περασμένο μήνα, λόγω και της νηστείας της Σαρακοστής, αυξήθηκαν σημαντικά και οι τιμές στα νωπά ψάρια 10,6%, σύμφωνα με το OPEN.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο πως οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν λόγω Πάσχα στα τέλη Απριλίου αρχές Μεγάλης Εβδομάδας, αυξήθηκαν 6,2% μέσα σε ένα μόνο μήνα, από τον Μάρτιο στον Απρίλιο.

ethnos.gr

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en