Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αποστόλου | Θα υπεραπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα

Με φορείς που εκπροσωπούν τον τομέα του γάλακτος και των προϊόντων του, είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Βασικό θέμα ήταν ο συντονισμός των ενεργειών για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει ο κλάδος, αλλά και την αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται στο διεθνές περιβάλλον για εμβληματικά προϊόντα, όπως η φέτα και το γιαούρτι. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας με ευρεία αντιπροσωπευτικότητα, η οποία θα εξετάσει τη σκοπιμότητα και τις προοπτικές δημιουργίας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδο.

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη συνάντηση, αλλά και στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την προστασία της φέτας και του όρου «ελληνικό» γιαούρτι. «Είχαμε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του γαλακτοκομικού κλάδου της χώρας.Συζητήσαμε μαζί τους, κυρίως, την αναγκαιότητα να υπερασπιστεί αυτήν την ώρα ο κλάδος ιδιαίτερα τα δυο βασικά του προϊόντα, το γιαούρτι και τη φέτα γιατί διαμορφώνονται δύσκολες συνθήκες τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο βεβαίως και στις διεθνείς συμφωνίες με τρίτες χώρες», είπε ο κ. Αποστόλου.

«Εξετάστηκε επίσης», πρόσθεσε, «η προοπτική να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική Οργάνωση στο χώρο.Ενημέρωσα, όσον αφορά στο γιαούρτι ότι υπήρξε από πλευράς της Τσεχίας μια απαράδεκτη θα έλεγα χειρονομία με την επιμονή της να χρησιμοποιήσει ως εμπορικό σήμα στα δικά της γιαούρτια τον όρο ελληνικό γιαούρτι. Εμείς αντιδράσαμε προσφεύγοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στείλαμε και σχετικές επιστολές στους δυο καθ’ ύλην αρμόδιους Επιτρόπους, τον Επίτροπο Υγείας κ. Αντριουκαϊτις και τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν, τον οποίο μάλιστα τις επόμενες μέρες θα τον έχουμε στην Ελλάδα, όπου διατυπώσαμε τα επιχειρήματά μας που αποδεικνύουν ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η Τσεχία είναι να παραπλανεί τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο όρο. Το θετικό είναι ότι έγινε αποδεκτή αυτή η επιχειρηματολογία από τους δύο Επιτρόπους, όπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή που μας έστειλε ο Επίτροπος Υγείας». Ο κ. Αποστόλου στη δήλωσή του επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά «θα επιμείνει και από εδώ και πέρα να μην χρησιμοποιείται ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» και είμαστε αποφασισμένοι, εάν επιμείνουν, να προσφύγουμε στα αρμόδια δικαστήρια».

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο θέμα της φέτας, υπογραμμίζοντας ότι «όσον αφορά στη φέτα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη συμφωνία με τη Νότια Αφρική, όπου μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις καταφέραμε να μπει σε δήλωση της Επιτροπής η υποχρέωση μέσα στο μεταβατικό χρόνο, δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια από την ώρα που θα ξεκινήσει η συμφωνία, να αναθεωρηθεί η συμφωνία έτσι ώστε να μην υπάρχει ο όρος φέτα την επόμενη της μεταβατικής περιόδου σε προϊόν μη προερχόμενο από την Ελλάδα και ως προς την πρώτη ύλη και ως προς την παραγωγή».

«Κάποια ανάλογη δέσμευση», τόνισε, «φαίνεται ότι θα υπάρξει και στη συμφωνία με τον Καναδά. Από εκεί και πέρα μένει η συμφωνία η ΤΤΙP (Διαντλαντική Συμφωνία για το Εμπόριο) με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εκεί δημιουργείται ένα θετικό κλίμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει ότι δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και άλλες χώρες οι οποίες αντιδρούν και από ό,τι φαίνεται θα μετατεθεί η σχετική συζήτηση για τα επόμενα χρόνια».

«Εμείς», υπογράμμισε, «θα επιμείνουμε να υπερασπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα ειδικά τα γαλακτοκομικά, διότι είναι τέτοια η ποιοτική τους υπόσταση που γίνονται περιζήτητα σε τρίτες χώρες. Και αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα προϊόν είναι περιζήτητο οδηγεί σε προσπάθειες για ιδιοποίηση του εμπορικού σήματος από άλλους, πράγμα που για μας είναι και κριτήριο για τον αν θα στηρίξουμε ή όχι τις σχετικές συμφωνίες».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, χρειάζεται συστράτευση

Έκκληση προς τους πολίτες να στηρίξουν το έργο των πυροσβεστών και για συστράτευση των πάντων ώστε «να προστατεύσουμε το χωριό μας, το σπίτι μας, το νησί μας ή την πόλη μας», απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα. Θα είναι μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος» δήλωσε στο Mega, υπογραμμίζοντας όμως πως «η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να παίρνει τη μάνικα και να σβήνει τις φωτιές, αλλά να προετοιμάζει την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες δυνάμεις γι αυτήν την προσπάθεια». Για αυτόν τον λόγο, όπως ανέφερε, από τον Δεκέμβριο του 2023 η Βουλή υπερψήφισε νόμο που κατέθεσε ο ίδιος με αντικείμενο την πρόληψη, η οποία όπως τόνισε είναι «ανώτερη της αντιμετώπισης».

Σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για καθαρισμό που έληξε στις 30 Απριλίου και τον συνακόλουθο έλεγχο τους από τους δήμους, υπογράμμισε πως «βλέπω ότι αρκετοί συμπολίτες μας πειθαρχούν σε αυτό και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετοί δήμοι κάνουν ελέγχους. Υπάρχουν και αυτοί όμως που δεν πειθαρχούν και υπάρχουν και κάποιοι δήμαρχοι, πράγματι ομολογώ, που κρύβονται πίσω από -αν θέλετε- κάποια technicalities, όπως γιατί δεν έχει βγει η ψηφιακή πλατφόρμα για να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους και λοιπά».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, επισήμανε πως «εντολή του πρωθυπουργού ήταν να ξεμπλοκάρω και να τρέξω με τάχιστες διαδικασίες το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ συμπλήρωσε αναφέροντας πως «θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en