Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αποστόλου | Θα υπεραπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα

image_print

Με φορείς που εκπροσωπούν τον τομέα του γάλακτος και των προϊόντων του, είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Βασικό θέμα ήταν ο συντονισμός των ενεργειών για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει ο κλάδος, αλλά και την αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται στο διεθνές περιβάλλον για εμβληματικά προϊόντα, όπως η φέτα και το γιαούρτι. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας με ευρεία αντιπροσωπευτικότητα, η οποία θα εξετάσει τη σκοπιμότητα και τις προοπτικές δημιουργίας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδο.

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη συνάντηση, αλλά και στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την προστασία της φέτας και του όρου «ελληνικό» γιαούρτι. «Είχαμε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του γαλακτοκομικού κλάδου της χώρας.Συζητήσαμε μαζί τους, κυρίως, την αναγκαιότητα να υπερασπιστεί αυτήν την ώρα ο κλάδος ιδιαίτερα τα δυο βασικά του προϊόντα, το γιαούρτι και τη φέτα γιατί διαμορφώνονται δύσκολες συνθήκες τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο βεβαίως και στις διεθνείς συμφωνίες με τρίτες χώρες», είπε ο κ. Αποστόλου.

«Εξετάστηκε επίσης», πρόσθεσε, «η προοπτική να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική Οργάνωση στο χώρο.Ενημέρωσα, όσον αφορά στο γιαούρτι ότι υπήρξε από πλευράς της Τσεχίας μια απαράδεκτη θα έλεγα χειρονομία με την επιμονή της να χρησιμοποιήσει ως εμπορικό σήμα στα δικά της γιαούρτια τον όρο ελληνικό γιαούρτι. Εμείς αντιδράσαμε προσφεύγοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στείλαμε και σχετικές επιστολές στους δυο καθ’ ύλην αρμόδιους Επιτρόπους, τον Επίτροπο Υγείας κ. Αντριουκαϊτις και τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν, τον οποίο μάλιστα τις επόμενες μέρες θα τον έχουμε στην Ελλάδα, όπου διατυπώσαμε τα επιχειρήματά μας που αποδεικνύουν ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η Τσεχία είναι να παραπλανεί τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο όρο. Το θετικό είναι ότι έγινε αποδεκτή αυτή η επιχειρηματολογία από τους δύο Επιτρόπους, όπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή που μας έστειλε ο Επίτροπος Υγείας». Ο κ. Αποστόλου στη δήλωσή του επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά «θα επιμείνει και από εδώ και πέρα να μην χρησιμοποιείται ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» και είμαστε αποφασισμένοι, εάν επιμείνουν, να προσφύγουμε στα αρμόδια δικαστήρια».

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο θέμα της φέτας, υπογραμμίζοντας ότι «όσον αφορά στη φέτα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη συμφωνία με τη Νότια Αφρική, όπου μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις καταφέραμε να μπει σε δήλωση της Επιτροπής η υποχρέωση μέσα στο μεταβατικό χρόνο, δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια από την ώρα που θα ξεκινήσει η συμφωνία, να αναθεωρηθεί η συμφωνία έτσι ώστε να μην υπάρχει ο όρος φέτα την επόμενη της μεταβατικής περιόδου σε προϊόν μη προερχόμενο από την Ελλάδα και ως προς την πρώτη ύλη και ως προς την παραγωγή».

«Κάποια ανάλογη δέσμευση», τόνισε, «φαίνεται ότι θα υπάρξει και στη συμφωνία με τον Καναδά. Από εκεί και πέρα μένει η συμφωνία η ΤΤΙP (Διαντλαντική Συμφωνία για το Εμπόριο) με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εκεί δημιουργείται ένα θετικό κλίμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει ότι δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και άλλες χώρες οι οποίες αντιδρούν και από ό,τι φαίνεται θα μετατεθεί η σχετική συζήτηση για τα επόμενα χρόνια».

«Εμείς», υπογράμμισε, «θα επιμείνουμε να υπερασπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα ειδικά τα γαλακτοκομικά, διότι είναι τέτοια η ποιοτική τους υπόσταση που γίνονται περιζήτητα σε τρίτες χώρες. Και αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα προϊόν είναι περιζήτητο οδηγεί σε προσπάθειες για ιδιοποίηση του εμπορικού σήματος από άλλους, πράγμα που για μας είναι και κριτήριο για τον αν θα στηρίξουμε ή όχι τις σχετικές συμφωνίες».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Διαρροή μολύβδου από φορτηγό στην Εγνατία – Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εγνατία Οδό κατά τη διαχείριση διαρροής μολύβδου από φορτηγό
image_print

Διαρροή φορτίου στην Εγνατία Οδό

Κινητοποίηση των Αρχών προκάλεσε η διαρροή φορτίου από φορτηγό στην Εγνατία Οδό, στην περιοχή της Καβάλας.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου για διαρροή υλικού στο οδόστρωμα από φορτηγό που κινούνταν στο ύψος της Εγνατίας Οδού.

Πρόκειται για μόλυβδο

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το φορτίο που διέρρευσε ήταν μόλυβδος.

Για την ασφαλή διαχείριση του περιστατικού πραγματοποιήθηκε ρίψη πριονιδίου στο οδόστρωμα, ώστε να απορροφηθεί το υλικό, ενώ οι πυροσβέστες προχώρησαν στην περισυλλογή του, ακολουθώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για επικίνδυνα φορτία.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 1 Ιουλίου, χωρίς να αναφερθούν περαιτέρω προβλήματα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, στο ρεύμα προς Κήπους, διεξάγεται πλέον κανονικά.

Έλεγχος των οχημάτων

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, και τα δύο φορτηγά οδηγήθηκαν, υπό τη συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ., στο λιμάνι της Καβάλας, όπου θα υποβληθούν σε περαιτέρω έλεγχο για να διαπιστωθούν τα αίτια της διαρροής και να διασφαλιστεί η ασφαλής συνέχιση της μεταφοράς του φορτίου.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

4ος ο Δήμος Παγγαίου στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε πανελλαδική έρευνα

image_print

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr, που διεξήχθη από 1 έως 20 Ιουνίου 2026 σε δείγμα 20.385 ατόμων, που βασίστηκε  σε Διαδικτυακή έρευνα προσωπικών ερωτηματολογίων σε ψηφοφόρους στις 13 Περιφέρειες της χώρας από τον Διαδικτυακό τόπο https://www.aftodioikisi.gr.•

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 20.385 ερωτηματολόγια μέσω των social media και του διαδικτυακού τόπου.

Τα συλλεχθέντα στοιχεία είναι σταθμισμένα βάσει Περιφέρειας κατοικίας, φύλου, ηλικίας, επιπέδου εκπαίδευσης (σύμφωνα με την απογραφή 2021 της ΕΛΣΤΑΤ) και Κόμμα που ψήφισαν το 2023. Η παρουσίαση περιλαμβάνει τους δήμους με επαρκές δείγμα για την ανάλυση.

Στην πρώτη θέση του σχετικού δείκτη αξιολόγησης των δημάρχων βρίσκεται ο δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης με 51,3%.

Στη δεύτερη θέση ανεβαίνει ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος με 50%,

ο δήμαρχος  τού δήμου Αλίμου Α. Κονδύλης βρίσκεται στην τρίτη θέση, έχοντας, 41,4%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης με 40,6%, στην πέμπτη θέση ο δήμαρχος Καλλιθέας  Κ. Ασκούνης με 37,8, στην έκτη ο δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας με  37,8 %, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι:

-Δήμαρχος Σπάρτης, Μ. Βακαλόπουλος στην 7η θέση, 35,3%

-Ηρακλείου, Α. Καλοκαιρινός, με άνοδο μιας θέσης 8η 35,1 %

-Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, στην 9η θέση με, επίσης, 35,1%,

-Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκος, στην 10η με 34,2%.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του Δημάρχου Παγγαίου με  βάση τις αρχές, τις αξίες και τις  συμπεριφορές που τον χαρακτηρίζουν , συνεχίζεται να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα  καθώς η βελτίωση της καθημερινότητάς , η ανάπτυξη, η ευημερία και η κοινωνική αλληλεγγύη, η εντιμότητα, το σχέδιο, η δύναμη προοπτικής, αξιολογούνται θετικά από τους δημότες , ενώ στην αποτίμηση του δημοτικού έργου δημιουργεί μία καλή βάση δεδομένων για το έργο που επιτελείται και θα συνεχίσει να επιτελείται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: Έρχεται περαιτέρω πτώση στη βενζίνη – Έλεγχοι για τις τιμές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο μιλά για τιμές καυσίμων και ακρίβεια
image_print

Περαιτέρω πτώση στις τιμές της βενζίνης

Στο κόστος ζωής και στις τιμές των καυσίμων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αναμένεται περαιτέρω πτώση στην τιμή της βενζίνης στην αντλία, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εποπτικοί μηχανισμοί του κράτους θα παρακολουθούν την αγορά, ώστε οι μειώσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου να περάσουν και στις τιμές της βενζίνης και του diesel.

Όπως ανέφερε, η πορεία των καυσίμων πρέπει να ακολουθεί τις διεθνείς τιμές, λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή χρονική καθυστέρηση που υπάρχει μέχρι να φανεί η μείωση στην αντλία.

Πάγωμα τιμών για δύο μήνες

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για συναντίληψη μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς, με στόχο να παραμείνουν σταθερές οι τιμές το επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων από τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη να παρέμβει όπου χρειαστεί.

Η ακρίβεια στο επίκεντρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ακρίβεια παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο η Ελλάδα έχει υποχρέωση να υψώνει ρεαλιστικά αναχώματα για την προστασία των νοικοκυριών.

Αναφορά στο κυβερνητικό έργο

Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον εξάμηνο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επισημαίνοντας μέτρα όπως η αύξηση του βασικού μισθού, η ενίσχυση των 150 ευρώ για κάθε παιδί, το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και η επιστροφή ενοικίου που αναμένεται τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής, την πρόοδο στο Κτηματολόγιο, την ψηφιακή δικογραφία και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en